Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów,

Samochód sprowadzony z Austrii na fakturze wpisany uszkodzony silnik. Wydział komunikacji na PC wpisał (długopisem z boku) badanie okresowe + dodatkowe.

Czy wiecie jakie tu zastosować badanie dodatkowe?

Pozdrwiam

Napisano
Czy wiecie jakie tu zastosować badanie dodatkowe?

poz.996

4) skierowanego przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu, jeżeli z dokumentów wymaganych do jego rejestracji wynika, że uczestniczył on w wypadku drogowym lub narusza wymagania ochrony środowiska – obejmuje sprawdzenie i ocenę spełnienia warunków technicznych dotyczących zespołów i układów, w sposób określony w pkt 0–10 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia i w dziale I załącznika nr 2 do rozporządzenia; w przypadku pojazdów, w których stwierdzono wyłącznie naruszenie wymagań ochrony środowiska, przeprowadza się tylko czynności określone w pkt 8 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia;

Napisano

Badanie poz.996 § 3.4 -

pozycja tabeli opłat

6.9b

Wydział komunikacji na PC wpisał (długopisem z boku) badanie okresowe + dodatkowe.
przyznam szczerze, że trochę dziwne to skierowanie. Skąd pewność, że to adnotacja, zapis WK?
Napisano
przyznam szczerze, że trochę dziwne to skierowanie.

Przecież to PC, nie skierowanie ,,,

Napisano

wiem Janusz, powinno być "skierowanie". No ale może w Łódzkim może tak jest przyjęte.
Napisano

u nas jeżeli tak jest to wystarczy mi słowne oświadczenie klijenta , wtedy robie dodatkowe na jego wniosek, najczęściej jednak chodzi o ustalenie danych

Napisano
u nas jeżeli tak jest to wystarczy mi słowne oświadczenie klijenta , wtedy robie dodatkowe na jego wniosek
Dobrze jeszcze jeśli klient wie co chce...
Napisano

Jak parę lat temu napisałem że PC to jakaś forma skierowania ,to blakop zaczął swoje wywody . A tu proszę ,da się? :lol::lol:

Napisano
A tu proszę ,da się? :lol: :lol:

Dopóki badanie na skierowanie starosty jest równoważne z badaniem na wniosek właściciela, to nawet logiczne jest takie zachowanie WK,,,

Napisano
Samochód sprowadzony z Austrii na fakturze wpisany uszkodzony silnik

A czy silnik został naprawiony żeby mógł dojechać na badanie? Bo jak nie, to jak można wydać PC na niesprawny pojazd (wyraźnie napisane "uszkodzony silnik") i poprawnie zrobić BT, np hamulce, spaliny? :shock::evil:

Napisano
to jak można wydać PC na niesprawny pojazd

Czasowej rejestracji dokonuje się celem:

c) przejazdu pojazdu związanego z koniecznością dokonania jego badania technicznego lub naprawy;

Napisano
Bo jak nie, to jak można wydać PC na niesprawny pojazd (wyraźnie napisane "uszkodzony silnik") i poprawnie zrobić BT, np hamulce, spaliny? :shock::evil:
no właśnie na SKP się okaże czy naprawiono :P oraz czy pojazd spełnia art.66 PORD. Przecież żaden urzędnik nie sprawdzi tego. Taki zapis w umowach ma tylko jeden cel - obniżenie wartości (IMHO) - ale nie to jest ważne. Bardzo często nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym.

Po to ustawodawca przewidział instytucję rejestracji czasowej abuy takie kwestie rozstrzygać na SKP (cokolwiek to oznacza - blakop już się troszkę zastanawia także mam nadzieje, że już niedługo powrócimy do prac na definicją :-P ) zgodnie z art. 74 ust. 2 ustawy – Prawo o ruchu drogowym czasowej rejestracji pojazdu dokonuje się:

- z urzędu – po złożeniu wniosku o rejestrację pojazdu,

- na wniosek właściciela pojazdu – w celu umożliwienia:

wywozu pojazdu za granicę,

przejazdu pojazdu z miejsca jego zakupu lub odbioru na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,

przejazdu pojazdu związanego z koniecznością dokonania jego badania technicznego lub naprawy,

Napisano
Jak parę lat temu napisałem że PC to jakaś forma skierowania ,to blakop zaczął swoje wywody . A tu proszę ,da się? :lol: :lol:

No i słusznie - trzeba było Go słuchać :-P

Sorry Dario, ale jak słyszę takie wywody, że PC to forma skierowania... Eh...

I Ty rozumiem tak od razu nawet wiesz z jakiego punktu to skierowanie - tak? To może napisz z jakiego Panie Jasnowidzu 8)

Bo jak nie, to jak można wydać PC na niesprawny pojazd

No jak już Ci koledzy przytoczyli można jak widzisz

Napisano
Sorry Dario, ale jak słyszę takie wywody, że PC to forma skierowania... Eh...

He,he już zapomniałem od kogo to wyszło , ale się nie dziw bo niedawno usłyszałem mniej więcej tak: Bo my PC wystawiamy ot tak.

I Ty rozumiem tak od razu nawet wiesz z jakiego punktu to skierowanie - tak? To może napisz z jakiego Panie Jasnowidzu

Dzięki za uznanie. :lol:

Jasnowidzem jestem(i nie tylko ja) od czasu jak weszły skierowania ,a żadnego na piśmie nie widziałem(przynajmniej ze swojego WK) ,przyjeżdża klient z WK i mówi że chce zaświadczenie lub badanie , i teraz trzeba zgadnąć o co biega.A klient niemca udaje.

W tym przypadku przynajmniej wiadomo że okresowe trzeba zrobić,połowa sukcesu. :lol: