Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×
  • Aktualne tematy

• Aktywni użytkownicy

1. 1
      Rafi90
      Rafi90
      2
    2. 2
      aboz
      aboz
      2
    3. 3
      cezary
      cezary
      2
    4. 4
      Paprock
      Paprock
      2
    5. 5
      Domino
      Domino
      1
  • Aktualne posty

• Olga
      Zacytowałam siebie, bo myślałam, że nie zauważyłeś ostatniego zdania 
    • Paprock
      A to dyskusja sprzed dziesięciu lat:    Było, było. Ale wtedy i teraz dotyczyło to tego samego - braku oświadczenia. I jeszcze coś było, coś co pomysłami napisania oświadczenia przez importera się kończyło. 
    • Olga
      Tak naprawdę to nie chodzi tylko o przepisanie danych z COC, bo nie zawiera ono wszystkich danych niezbędnych do rejestracji.   PoRD Art. 72. 1. Rejestracji dokonuje się na podstawie: (...) 3) jednego z dokumentów: a) świadectwa zgodności WE wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu, b) świadectwa zgodności wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu, c) świadectwa zgodności, o którym mowa w art. 27 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 14 kwietnia 2023 r. o systemach homologacji pojazdów oraz ich wyposażenia, wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu, d) dopuszczenia jednostkowego pojazdu wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu, e) świadectwa krajowego indywidualnego dopuszczenia pojazdu, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 33 ustawy z dnia 14 kwietnia 2023 r. o systemach homologacji pojazdów oraz ich wyposażenia, wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu, f) uznania dopuszczenia jednostkowego pojazdu, g) uznania świadectwa krajowego indywidualnego dopuszczenia pojazdu, o którym mowa w art. 64 ust. 1 ustawy z dnia 14 kwietnia 2023 r. o systemach homologacji pojazdów oraz ich wyposażenia, h) świadectwa dopuszczenia indywidualnego WE pojazdu, i) świadectwa unijnego indywidualnego dopuszczenia pojazdu, o którym mowa w art. 2 ust. 1 pkt 32 ustawy z dnia 14 kwietnia 2023 r. o systemach homologacji pojazdów oraz ich wyposażenia, wraz z oświadczeniem zawierającym dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu – jeżeli są wymagane; świadectwa zgodności WE, świadectwa zgodności oraz oświadczenia zawierające dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdu mogą być podpisane podpisem odbitym sposobem mechanicznym; Tak Paprock, było to omawiane, tylko jak pamiętam, to trochę dawniej i wtedy ten przepis art. 72 był w innym brzmieniu.
    • Paprock
      Były omawiane podobne problemy z (nie)zarejestrowaniem posprowadzanych indywidualnie nowych pojazdów. Na przepisy nie ma rady.  Chyba łatwiej byłoby zarejestrować go w Czechach i dopiero potem sprowadzić. 
    • stutnman_mike
      Dzień Dobry, Mam nadzieję, ze ktoś pomoże mi z rozwiązaniem problemu, bo przez WK to już na mój nowy motocykl patrzeć nie mogę 🤣 W kwietniu na Spółkę z o.o. kupiłem motocykl Suzuki ( jest spora afera bo w Czechach nowe motocykle są tańsze około 25% vs w PLN ) Zapłaciłem, odebrałem  i przywiozłem go busem do PL. Złożyłem dokumenty w WK dla Warszawy Śródmieścia ( przez pwpw.pl) - nigdy tego nie róbcie - czas podjęcia wniosku 7 dni😬 I czekam, gdy przyszło wezwanie do dostarczenia oryginałów, umówiłem się na wizytę w WK i tu 😳 W Urzędzie oprócz przetłumaczonej FV zakupowej oraz EU COC( Certyfikat zgodności) , który w części opisowej też został przetłumaczony, urząd wymaga dokumentu - Załącznika 11 do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 2 sierpnia 2023 r. w sprawie homologacji typu pojazdów , którym jest "Oświadczenie zawierające dane i informacje o pojeździe niezbędne do rejestracji i ewidencji pojazdów" , Tak naprawdę to chodzi o przepisanie danych z COC tylko w tabelkach i może je wystawić importer/producent. Skontaktowałem się z polskim przedstawicielem Suzuki i oczywiście pokazał mi środkowy palec : " nie wystawiamy takich dokumentów dla pojazdów pochodzących z innych rynków" Co ciekawe to rozmawiałem z wieloma osobami, widziałem sporo vlogów i od prawie nikogo ten dokument nie był wymagany a w dwóch przypadkach,, o których wiem polski importer za drobną opłatą to wystawił. Jakieś doświadczenia, pomysły ?  Dzięki! Michał  
  • Najbliższe urodziny

Brak użytkowników do pokazania

• Statystyki użytkowników

• Użytkowników
      10 861
    • Najwięcej online
      1 667

stutnman_mike
    Najnowszy użytkownik
    stutnman_mike
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.