Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×
  • Aktualne tematy

• Aktywni użytkownicy

1. 1
      aboz
      aboz
      13
    2. 2
      cezary
      cezary
      6
    3. 3
      eldicoran
      eldicoran
      4
    4. 4
      michal_k
      michal_k
      4
    5. 5
      adam1501
      adam1501
      4
  • Aktualne posty

• nesiasps
      Trzeba było wcześniej pomyśleć, a teraz to pozostaje przy tym polu blaszak postawić i tam go sobie parkować…  Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie narażał swoich uprawnień dla tego kawałka drogi - producent temat olewa bo wie, że jest to beznadziejna sprawa - trudno się mówi, żyje się dalej.
    • Smiechu
      Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc w rozstrzygnięciu, czy jest możliwość rejestracji czterokołowca Polaris Ranger. Czterokołowiec z 2012 roku, diesel, nie posiadam homologacji jedynie fakturę zakupu. Pojazd posiada numer VIN, Chciałbym zarejestrować na dowolną kategorię tak, aby można było ubezpieczyć i legalnie poruszać się po drogach , mam do pokonania trochę publicznej drogi zanim wjadę w pola. Przeczytałem forum, mnóstwo materiałów a nadal nie znalazłem wiarygodnych informacji. Widziałem te roczniki już zarejestrowane gdzieś w Polsce ale nie miałem możliwości porozmawiać z właścicielami kiedy i jak to zarejestrowali. Dealer Polarisa powiedział mi, że nie prześle mi kopii homologacji ponieważ pojazd został wyprodukowany na rynek amerykański. W załączniku dwa zdjęcia tego pojazdu. Oczywiście uzupełniam oświetlenie i wyposażenie wymienione w Dz. U.  TDT nie odpowiada, wysłałem zapytanie mailem zero odpowiedzi, w Kielcach w TDT tylko jest oddział inspektorów. Ciężko mi uwierzyć, że nie da się tego zarejestrować widząc jakie "wynalazki" jeżdżą po naszych drogach , czy np Qady praktycznie bez jakiegokolwiek oświetlenia. 
    • Jasiu24
      Nie jestem prawnikiem, ale antonimem słowa niezależnie jest słowo zależnie, a to nie do końca to samo co łacznie-rozłacznie. Według mnie niezależnie to znaczy że wynik jednego nie zależy od drugiego (przynajmniej w punktach, które nie dotyczą obu badań), a także to, że możemy zrobić je oddzielnie np. samo badanie Taxi. Natomiast prawo nie zakazuje zrobienia raz czynności które się dublują. Jeżeli robimy badanie okresowe i dodatkowe wystarczy, że np. raz dokonamy identyfikacji. W takim przypadku zgodnie z zapisami rozporządzenia o opłatach na skp, jeżeli jednocześnie wykonujemy badanie dodatkowe w skład którego wchodzi badanie okresowe to opłatę za okresowe pobieramy raz.  Jeżeli ktoś uważa inaczej, że ten zapis jest niezgodny z ustawą, to jednocześnie powinien uważać, że nie mamy w cenniku cen dla badań w których minister ustalił ceny niezgodnie z PoRD
    • cezary
      I to jest konkluzja całości przepisów związanych z badaniami technicznymi.
    • michal_k
      Niestety takie mamy niedoskonałe prawo. Ustawa mówi wyraźnie - niezależnie. W żadnym przypadku nie nakazuje również okresowego powtarzania badań dodatkowych. Powinno się to oczywiście zmienić, ale na razie jest tak jak jest.
  • Najbliższe urodziny

Brak użytkowników do pokazania

• Statystyki użytkowników

• Użytkowników
      10 953
    • Najwięcej online
      1 667

Smiechu
    Najnowszy użytkownik
    Smiechu
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.