Czy Polska jest Państwem prawa ?
czyli walka forumowiczów z aparatem ...
13 tematów w tym forum
-
https://strefabrd.pl/ "Strona, którą Państwo odwiedzacie jest projektem naukowym i nie ma charakteru komercyjnego. Przedsięwzięcie skupia osoby, którym zależy na profesjonalnej dyskusji dotyczącej dziedziny bezpieczeństwa ruchu drogowego, dziedziny wybitnie interdyscyplinarnej, poczynając od nauk społecznych, humanistycznych takich jak np. prawo i psychologia, poprzez inżynierskie i informatyczne, a także biologiczne, medyczne, na chemicznych nie kończąc. BRD można łączyć z nauką kryminalistyki nie tylko w zakresie działań wykrywczych oraz śledczych, ale dodatkowo w kwestiach szeroko rozumianej prewencji. Zapraszając Państwa do zapoznawania się z …
-
"Brak homologacji opon na prawych kołach".
-
https://autokult.pl/duze-klopoty-przez-50-groszy-rpo-staje-w-obronie-kierowcow,6904629050518400a
-
Natrafiłem na taki artykuł - Tablice rejestracyjne jednak daną osobową. Tak twierdzi szef UODO https://autokult.pl/37178,tablice-rejestracyjne-jednak-dana-osobowa-tak-twierdzi-szef-uodo co szanowne grono o tym myśli ?
-
http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/radiowoz-sprowadzil-niebezpieczenstwo-utraty-zycia-znamy,1996758,415
-
Nie taki nieskazitelny ten TDT jak go malują. https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-transportowym-dozorze-technicznym.html
-
Witam Mam takie pytanko - ile czasu mozna legalnie jezdzic po Polsce samochodem zarejestrowanym za granica (poza unia - Kanada). Dla dokladnosci auto zarejestrowane na mnie w Kanadzie, posiadane krocej niz pol roku, nie mam podwojnego obywatelstwa. I co wazniejsze co moze zrobic policja jesli przekrocze ten termin (jesli takowy istnieje) i gdzie jest to napisane Dzieki
-
Witam wszystkich serdecznie, jestem nowym użytkownikiem forum. Pracuję jako diagnosta od 7 lat w Gdańsku. Mam problem z Urzędem Celnym. Poniżej opisuję sytuację zarazem prosząc o pomoc oraz komentarze w sprawie. 18 sierpnia wysłałem tą wiadomość do wszystkich znajomych oraz organizacji zainteresowanych: "...Proszę o pomoc. Tą wiadomość wysyłam między innymi do osób, które powinny mieć w naszym kraju prawną siłę przebicia dzięki wykwalifikowanej pozycji zawodowej poprzez stosowne dokumenty, które na co dzień wystawiają. Niestety Urząd Celny podważa uprawnionych Rzeczoznawców oraz Konserwatora Zabytków w sprawie zaklasyfikowania pojazdu jako pojazd kolekcjonerski z…
-
- 50 odpowiedzi
- 49,9k wyświetleń
- 1 follower
-
-
To pytanie to jakaś kpina. Polska to najbardziej bezprawny kraj jaki znam, dziadoswto, co tu sie dzieje to woła o pomste do nieba. Za zabójstwo max 25 lat to jakaś kpina, dozywocie kazdemu.
-
- 12 odpowiedzi
- 13,3k wyświetleń
- 1 follower
-
-
17 maja w życie wchodzą nowe przepisy. Od tego dnia kierowcy, którzy przekroczą dozwoloną prędkość o 50 km/godz. w obszarze zabudowanym, stracą prawo jazdy na trzy miesiące! Ale nie wszyscy! Pewna grupa osób będzie ponad tym prawem! Oczywiście są to... posłowie! Uwaga, zwykli śmiertelnicy. 17 maja wchodzą w życie nowe przepisy ruchu drogowego. Od tego dnia prawie wszyscy kierowcy, którzy zostaną złapani na przekroczeniu dozwolonej prędkość o 50 km/h w obszarze zabudowanym, utracą prawo jazdy na trzy miesiące! Nowe przepisy przyjęto w marcu, ale wchodzą w życie po cichu dopiero teraz – 30 dni po ich opublikowaniu w Dzienniku Ustaw. Kto n…
-
- 7 odpowiedzi
- 11,2k wyświetleń
- 1 follower
-
-
Przyjechał do mnie klient na OBT przed pierwszą w kraju. W toku rozmowy powiedział mi bardzo ciekawą rzecz. UC naliczył akcyzę za pojazd biorąc pod uwagę wynik z ichniego dekodera czyli 2012. Problem w tym, że pojazd był zarejestrowany po raz pierwszy w lipcu 2011 r. Czy takie działanie nie podpada już pod K.K.?
-
549 osób może stracić prawa jazdy. Przez właściciela szkoły Sąd uznał prawa jazdy za nieważne, bo właściciel szkoły, w której uczyli się kierowcy, sam prowadził po pijanemu, odebrano mu uprawnienia i przeprowadzać kursów nie mógł. Gdy policjanci z legnickiej drogówki w grudniu 2009 r. otrzymali anonimowe zgłoszenie, że drogą jedzie dziwnie zachowujący się pojazd, na miejscu zdziwieni stwierdzili, że chodzi o toyotę yaris ze znakiem "L" na dachu. Za kierownicą siedział Marek K. W organizmie miał ponad 3 promile alkoholu. Gdy chciano zatrzymać mu prawo jazdy, okazało się, że nie ma czego zatrzymywać. Bo zabrano mu je już trzy lata wcześniej, gdy swoim aud…
-
Szanowni Państwo, Zauważając niepokojące zjawiska występujące w tworzeniu aktów prawa projektowanych przez Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej sformułowaliśmy i przedstawiamy nasze uwagi w liście otwartym do Pana Sławomira Nowaka, Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej. List został zamieszczony na naszej stronie internetowej,<< LIST OTWARTY Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Pracowników Wydziałów Komunikacji Do Pana Sławomira Nowaka Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej Szanowny Panie Ministrze! Mając na uwadze nowe rozwiązania zawarte w ustawie o kierujących pojazdami, w ustawie Prawo o ruc…