Skocz do zawartości

Czy Polska jest Państwem prawa ?

czyli walka forumowiczów z aparatem ...

1. Jacdiag
    Started by Jacdiag,

https://strefabrd.pl/ "Strona, którą Państwo odwiedzacie jest projektem naukowym i nie ma charakteru komercyjnego. Przedsięwzięcie skupia osoby, którym zależy na profesjonalnej dyskusji dotyczącej dziedziny bezpieczeństwa ruchu drogowego, dziedziny wybitnie interdyscyplinarnej, poczynając od nauk społecznych, humanistycznych takich jak np. prawo i psychologia, poprzez inżynierskie i informatyczne, a także biologiczne, medyczne, na chemicznych nie kończąc. BRD można łączyć z nauką kryminalistyki nie tylko w zakresie działań wykrywczych oraz śledczych, ale dodatkowo w kwestiach szeroko rozumianej prewencji. Zapraszając Państwa do zapoznawania się z …

• Super
      • Polub
      • Piwo
    • 1 odpowiedź
    • 8,2k wyświetleń
  2. Paprock
    Started by Paprock,

"Brak homologacji opon na prawych kołach".

• Lubię
    • 5 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  3. Paprock

https://autokult.pl/duze-klopoty-przez-50-groszy-rpo-staje-w-obronie-kierowcow,6904629050518400a

• 0 odpowiedzi
    • 5,4k wyświetleń
  4. kurant2000
    Started by kurant2000,

Natrafiłem na taki artykuł - Tablice rejestracyjne jednak daną osobową. Tak twierdzi szef UODO https://autokult.pl/37178,tablice-rejestracyjne-jednak-dana-osobowa-tak-twierdzi-szef-uodo co szanowne grono o tym myśli ?

• Haha
      • Lubię
    • 20 odpowiedzi
    • 20,2k wyświetleń
  5. Jacdiag
    Started by Jacdiag,

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/radiowoz-sprowadzil-niebezpieczenstwo-utraty-zycia-znamy,1996758,415

• 2 odpowiedzi
    • 17,3k wyświetleń
  6. zsuiram
    Started by zsuiram,

Nie taki nieskazitelny ten TDT jak go malują. https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-transportowym-dozorze-technicznym.html

• 1 odpowiedź
    • 7,5k wyświetleń
  7. stngr
    Started by stngr,

Witam Mam takie pytanko - ile czasu mozna legalnie jezdzic po Polsce samochodem zarejestrowanym za granica (poza unia - Kanada). Dla dokladnosci auto zarejestrowane na mnie w Kanadzie, posiadane krocej niz pol roku, nie mam podwojnego obywatelstwa. I co wazniejsze co moze zrobic policja jesli przekrocze ten termin (jesli takowy istnieje) i gdzie jest to napisane Dzieki

• 14 odpowiedzi
    • 32,6k wyświetleń
  8. Adrian Malinowski
    Started by Adrian Malinowski,

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowym użytkownikiem forum. Pracuję jako diagnosta od 7 lat w Gdańsku. Mam problem z Urzędem Celnym. Poniżej opisuję sytuację zarazem prosząc o pomoc oraz komentarze w sprawie. 18 sierpnia wysłałem tą wiadomość do wszystkich znajomych oraz organizacji zainteresowanych: "...Proszę o pomoc. Tą wiadomość wysyłam między innymi do osób, które powinny mieć w naszym kraju prawną siłę przebicia dzięki wykwalifikowanej pozycji zawodowej poprzez stosowne dokumenty, które na co dzień wystawiają. Niestety Urząd Celny podważa uprawnionych Rzeczoznawców oraz Konserwatora Zabytków w sprawie zaklasyfikowania pojazdu jako pojazd kolekcjonerski z…

9. bogaty
    Started by bogaty,

To pytanie to jakaś kpina. Polska to najbardziej bezprawny kraj jaki znam, dziadoswto, co tu sie dzieje to woła o pomste do nieba. Za zabójstwo max 25 lat to jakaś kpina, dozywocie kazdemu.

10. Jacdiag
    Started by Jacdiag,

17 maja w życie wchodzą nowe przepisy. Od tego dnia kierowcy, którzy przekroczą dozwoloną prędkość o 50 km/godz. w obszarze zabudowanym, stracą prawo jazdy na trzy miesiące! Ale nie wszyscy! Pewna grupa osób będzie ponad tym prawem! Oczywiście są to... posłowie! Uwaga, zwykli śmiertelnicy. 17 maja wchodzą w życie nowe przepisy ruchu drogowego. Od tego dnia prawie wszyscy kierowcy, którzy zostaną złapani na przekroczeniu dozwolonej prędkość o 50 km/h w obszarze zabudowanym, utracą prawo jazdy na trzy miesiące! Nowe przepisy przyjęto w marcu, ale wchodzą w życie po cichu dopiero teraz – 30 dni po ich opublikowaniu w Dzienniku Ustaw. Kto n…

11. aboz
    Started by aboz,

Przyjechał do mnie klient na OBT przed pierwszą w kraju. W toku rozmowy powiedział mi bardzo ciekawą rzecz. UC naliczył akcyzę za pojazd biorąc pod uwagę wynik z ichniego dekodera czyli 2012. Problem w tym, że pojazd był zarejestrowany po raz pierwszy w lipcu 2011 r. Czy takie działanie nie podpada już pod K.K.?

• 8 odpowiedzi
    • 12,6k wyświetleń
  12. Jacdiag

549 osób może stracić prawa jazdy. Przez właściciela szkoły Sąd uznał prawa jazdy za nieważne, bo właściciel szkoły, w której uczyli się kierowcy, sam prowadził po pijanemu, odebrano mu uprawnienia i przeprowadzać kursów nie mógł. Gdy policjanci z legnickiej drogówki w grudniu 2009 r. otrzymali anonimowe zgłoszenie, że drogą jedzie dziwnie zachowujący się pojazd, na miejscu zdziwieni stwierdzili, że chodzi o toyotę yaris ze znakiem "L" na dachu. Za kierownicą siedział Marek K. W organizmie miał ponad 3 promile alkoholu. Gdy chciano zatrzymać mu prawo jazdy, okazało się, że nie ma czego zatrzymywać. Bo zabrano mu je już trzy lata wcześniej, gdy swoim aud…

• 21 odpowiedzi
    • 17,8k wyświetleń
  13. Azio
    Started by Azio,

Szanowni Państwo, Zauważając niepokojące zjawiska występujące w tworzeniu aktów prawa projektowanych przez Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej sformułowaliśmy i przedstawiamy nasze uwagi w liście otwartym do Pana Sławomira Nowaka, Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej. List został zamieszczony na naszej stronie internetowej,<< LIST OTWARTY Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Pracowników Wydziałów Komunikacji Do Pana Sławomira Nowaka Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej Szanowny Panie Ministrze! Mając na uwadze nowe rozwiązania zawarte w ustawie o kierujących pojazdami, w ustawie Prawo o ruc…

• 10 odpowiedzi
    • 16,5k wyświetleń

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.