Leszek Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 Jeżeli możecie to napiszcie gdzie można znaleść w przepisach jakie pojemności gaśnic mają być stosowane w odpowiednich samochodach Cytuj
pablo Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 Znalazłem tylko że ma być wyposażony w gaśnicę ale jaką to nie jest napisane. Dz.U. Nr 32 Cytuj
Leszek Napisano 22 Listopad 2005 Autor Napisano 22 Listopad 2005 No i właśnie chciałbym wiedzieć gdzie określili pojemności. Bo w przepisach ADR jest to jednoznacznie opisane. Cytuj
michuszczecin Napisano 22 Listopad 2005 Napisano 22 Listopad 2005 I pytanie następne: Czy taka gaśnica w dniu badania powinna mieć aktualną kontrolkę z badaniem? Jeśli tak to może ktoś mi powie gdzie jest to napisane? Cytuj
wiesław Napisano 23 Listopad 2005 Napisano 23 Listopad 2005 diagnosta ma tylko sprawdzić czy pojazd jest wyposażony w gaśnice i koniec , od sprawdzania waznosci jest policja Cytuj
Psuj Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 od sprawdzania waznosci jest policja Nawet nie policja tylko straż (policjant z reguły nie ma przeszkolenia p.poż) Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
kontroler2 Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Nawet nie policja tylko straż (policjant z reguły nie ma przeszkolenia p.poż) Czytać to oni już potrafią i wielu się przekonało. Cytuj
Psuj Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Czytać to oni już potrafią i wielu się przekonało. Oni do wielu rzeczy nie mają prawa tylko zazwyczaj się nie dyskutuje władzą... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
jaka Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Panowie gaśnica stanowi integralną część pojazdu(pojazd wychodzi z salonu z ważną gaśnicą) i ta gaśnica ma być sprawna.My żeby to stwierdzić musimy odczytywać datę sprawności (tak np. jak tacho) na pewno jest (powinna być)ona określona na gaśnicy przez odpowiednią osobę jeżeli nie to możemy tą sprawę zakwestionować. Cytuj
berecik Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Mało mnie to przeknuje, bo może mieć nalepke i być pusta Cytuj
gladki Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Proponawał bym zakończyć temat czy ma być sprawna czy tez nie,bo jeszcze KTOŚ wpadnie na pomysl i wymysli urządzenie do sprawdzania sprawnośći gasnic na SKP ,po prostu ma być z ważną naklejką kontrolną lub legalizacyjną Cytuj
michuszczecin Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 po prostu ma być z ważną naklejką kontrolną lub legalizacyjną gladki może jakaś podstawa prawna do tej wypowiedzi??? Cytuj
kontroler2 Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 po prostu ma być z ważną naklejką kontrolną lub legalizacyjną Tak też my podchodzimy i nie będę dochodził, czy ona ma tyle proszku co napisane i czy działa. Cytuj
Leszek Napisano 24 Listopad 2005 Autor Napisano 24 Listopad 2005 Panowie dyskusja zeszła na inny tor. Poruszając temat gaśnicy chodziło mi o podstawy prawne sprawdzenia pojemności gaśnic w samochodach. Bo na poruszane tematy ich sprawności zapiszemy dużo stron na forum i obawiam się, że nic nie wymyślimy dopóki ktoś nie znajdzie podstawy prawnej bo o to przecież chodziy. Cytuj
gladki Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 gladki może jakaś podstawa prawna do tej wypowiedzi??? A co ja pracuje w straży pożarnej czy na SKP ? Cytuj
wald Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 diagnosta ma tylko sprawdzić czy pojazd jest wyposażony w gaśnice i koniec , od sprawdzania waznosci jest policja Dokładnie tak.... można ew. powiedzieć klientowi że w myśl przepisów p-poż , gaśnica podlega corocznemu badaniu. Nie stanowi to jednak problemu w wyznaczeniu następnego terminu badania. Cytuj
kowal Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Piszecie o gaśnicach w pojazdach , a przecież macie je na stacjach ijak podchodzicie do nich , bo ja legalizuje co 6 miesięcy i chcecie aby wszystko było okey Cytuj
wald Napisano 24 Listopad 2005 Napisano 24 Listopad 2005 Nie znam sie na czasookresach badań gasnic przemysłowych....może i co 6 m-cy, u mnie pilnuje tego kto inny. Ale nie ma powodu ( czynności diagnosty ) aby spr. czy gaśnica jest ważna. Ma być i tyle.I nie wytykajmy sobie czy ktoś jest nadgorliwy czy nie. Gaśnica ma być. Osobiście pytam klienta czy ma .....jak potwierdza to mi wystarcza. [ Dodano: 24-11-2005, 21:22 ] A dla chcących wgłębić się w temat ....samochodowa na rok. Cytuj
markes30 Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 "Polecam ciekawą lekturę "PARAGRAF NA DRODZE" nr 5/2004 , gdzie po wnikliwej analizie stanu prawnego przedstawiony został, wedłu mnie słuszny wniosek - nakładanie grzywny w drodze mandatu karnego, w sytuacji kiedy mamy do czynienia z przekroczonym terminem ważności gaśnicy nie jest właściwym postepowaniem. Art 96 $1 pkt 5 Kodeksu wykroczeń wprawdzie określa zachowanie polegające na kierowaniu pojazdem, który nie jest należycie zaopatrzony w wymagane urządzenia i przyrządy, albo w przyrządy, które nie nadają sie do spełnienia swego przeznaczenia. Lecz w tym przypadku podczas kontroli drogowej nie możemy jednoznacznie stwiedrdzić, że gaśnica z przekroczonym terminem ważności nie nadaje sie do spełnienia swojego przeznaczenia. Na podstawie zewnetrznego wyglądu gaśnicy prowadzący kontrolę może tylko powziąć podejrzenia o tym, że jest ona niesprawna. Teoretycznie stwarza to podstawę prawną do wszczęcia czynności wyjaśniających na podst. art 54 kpow - lecz przed sporządzeniem wniosku o ukaranie koniecznym byloby powołanie biegłego. A więc bezsensowne koszty i zbędna robota, bo wykroczenie lekkiego kalibru. WNIOSEK JEST JEDEN: Podczas konroli drogowej sprawdzamy realizację jedynie obowiązku posiadania gaśnicy. Ujawniony przekroczony termin jej ważności daje podstawę do pouczenia kierowcy o potrzebie dokonania konserwacji i sprawdzenia gaśnicy, aby w sytuacji kiedy zajdzie potrzeba jej uzycia, zadziałała ona sprawnie i skutecznie. " Jest to cytat z forum dla policjantów http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=4201&highlight=ga%B6nica Czyli mamy obowiązek sprawdzić czy jest gaśnica i ewentualnie pouczyć klienta o konieczności legalizacji. Cytuj
abc Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 a ja mam to: 1.2.Dodatkowe wyposażenie Oględziny Brak gaśnicy lub nieodpowiedni jej rodzaj lub brak potwierdzenia czynności konserwacyjnych zgodnie z instrukcją producenta, nie rzadziej niż raz na rok. co Wy na to?? Cytuj
gladki Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 To juz jest fachowe podparcie odpowiednim paragrafem Cytuj
Psuj Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 I punkty lecą Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
gladki Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 No to może poruszymy nowy temat o podobnym znaczeniu. CZY DAĆ "N" CZY "P" POJAZDOWI KTÓRY MA "ŁYSE" KOŁO ZAPASOWE ? Cytuj
Psuj Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=891&highlight=zapasowe gladki, jak masz nowe pytanie otwierasz nowy temat, a poza tym to już było... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
wald Napisano 25 Listopad 2005 Napisano 25 Listopad 2005 a ja mam to: 1.2.Dodatkowe wyposażenie Oględziny Brak gaśnicy lub nieodpowiedni jej rodzaj lub brak potwierdzenia czynności konserwacyjnych zgodnie z instrukcją producenta, nie rzadziej niż raz na rok. co Wy na to?? Ja na to ( Dz.U. z 2003 r. Nr 227, poz. 2250 z późn. zm ) załącznik nr. 1 1.2 Dodatkowe wyposażenie " Brak gaśnicy ( jeżeli jest wymagana )." Na tym koniec skąd wziąłeś reszte ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi