Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Motocykl z Irlandii , 9 znakowy VIN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,

Mam klienta na badanie z motocyklem z Irlandii , Yamaha Virago , na główce ramy i na tabliczce jest 17-znakowy VIN a w dowodzie iralndzkim cząstkowy 9 cyfrowy.

Miał ktoś może taki przypadek ? Mam zamiar spisać VIN z natury ale mam wrażenie , że w naszym WK oszaleją i zrobią z tego niezły dym. Proszę was koledzy o jakąś rade.

Napisano

Jeżeli mają szaleć, to może opinia rzeczoznawcy na początek? Może się okazać, że taki jest standard w Irlandii i Ty zapisując cały VIN z natury, popierając to opinią, uspokoisz skołatane nerwy urzędu.

Napisano

A nie lepiej w przódzi do WK zadzwonić i cokolwiek uzgodnić... tak tylko, żeby dymu uniknąć. ;)

Napisano

Zadzwoniłem , Pani w WK powiedziała , że numery się nie zgadzają i kropka. Wg niej sprawa nie do przejścia :)

Napisano

Wysłac,pismo, maila, z zapytaniem do własciwej instytucji która w Irlandi rejestrowała pojazd o wyjasnienie sprawy. Te 9 cyfr to sa pewnie ostatnie z vinu.

Napisano

A kto niby ma to pisać i wysyłać; klient, diagnosta, urzednik i co jak w odpowiedzi przyjdzie, że motocykl byl zarejestrowany zgodnie z irlandzkim piwem tfu... prawem. ;)

Napisano

Jeśli końcówka numeru w DR odpowiada końcówce numeru VIN to ja problemu nie widzę. Można również (urząd może) zapytać producenta, czy ta końcówka na pewno pasuje do tego numeru VIN i czy na pewno nie ma możliwości, że pasuje do więcej niż jednego pojazdu.

Pani w WK powiedziała , że numery się nie zgadzają i kropka. Wg niej sprawa nie do przejścia

Nie ma to jak wystraszyć klienta żeby d... nie zawracał :razz:

Napisano

Ale, że u nas taki dym? Nie może być. Dzwoń do nadzoru. Ja bym robił z natury. Miałem podobną sytuację z DBT przyczepy lekkiej kolegi. w starym DR tylko końcówka numeru, a na ramie i TZ pełny VIN (przyczepka z 1986 roku). Poszło bez problemu i przyczepka zarejestrowana na nowego właściciela z właściwymi danymi.

Pani w WK powiedziała , że numery się nie zgadzają i kropka. Wg niej sprawa nie do przejścia :)
Jak się nie zgadzają, jak się zgadzają z tą różnicą, że w DR wpisana jest tylko część numeru. Jeszcze bodaj w Szwecji takie praktyki są stosowane.
Napisano

Jakby się trafił krajowy z niepełnym VIN-em ,to też byłby nie do przejścia ? 20 lat temu było tego całe multum.

Jaka data 1 rejestracji ???

To też ważne,bo może się okazać że musi mieć VIN.

Napisano
krajowy z niepełnym VIN-em ,to też byłby nie do przejścia ? 20 lat temu było tego całe multum.

Przed 1995 r większość WK wpisywała do DR tylko końcówkę VIN-u nawet jak pojazd miał nr 17 znakowy, bo pozwalały na to ówczesne przepisy.

Napisano
Przed 1995 r większość WK wpisywała do DR tylko końcówkę VIN-u nawet jak pojazd miał nr 17 znakowy, bo pozwalały na to ówczesne przepisy.

Zgadza się bo tak miałem w ŁADZIE 2174 z 1989r i podczas kontroli Milicja z kieleckiego zwróciła mi uwagę żeby WK wpisał pełny VIN.

[ Dodano: 21-05-2015, 09:47 ]

Zgadza się bo tak miałem w ŁADZIE 21074 z 1989r i podczas kontroli Milicja z kieleckiego zwróciła mi uwagę żeby WK wpisał pełny VIN.

Napisano

A kto niby ma to pisać i wysyłać; klient, diagnosta, urzednik i co jak w odpowiedzi przyjdzie, że motocykl byl zarejestrowany zgodnie z irlandzkim piwem tfu... prawem. ;) moze i wysłac ksiadz proboszcz z własciwej parafi ,własciciel chce zarejestrowac to mniech kombinuje ,jezeli w Irlandi praktykuje sie wpis ostatnich 9 cyfr to niech to potwierdza pismem .diagnosta niech odcz :razz: yta nr. z natury i po problemie :razz:

Napisano

Nie rozmawiamy o rejestracji, a o badaniu na stacji, co kolega bauerinho wyraźnie zaznaczył.

Więc pytam Cię darecki-301 jeszcze raz... jakiej korespondencji się wymaga do przeprowadzenia badania?

Napisano

pierwsza rejestracja to 1998 r , niby VIN nie jest wymagany ale skoro już jest w papierach i wg WK się nie zgadza....

to nawet nie jest ostatnie 9 cyfr z VIN ale fragment VIN-u , który nie zawiera zer.

to nie jest WK w Krakowie , ościenny powiat :)

Napisano

Cóż... Ciężki ten Twój WK i tyle.

Mój nie lepszy, ale taka sprawa spokojnie by przeszła po rzetelnym opisie w zaświadczeniu stanu faktycznego tabliczki i pola numerowego.

Napisano
taka sprawa spokojnie by przeszła po rzetelnym opisie w zaświadczeniu stanu faktycznego tabliczki i pola numerowego

Znam WK, co takie sprawy przechodzą bez problemu a wystarczy tylko jedno zdanie w uwagach do zaświadczenia.

Napisano
WK, co takie sprawy przechodzą bez problemu a wystarczy tylko jedno zdanie w uwagach do zaświadczenia.

dokładnie podobna sytuacja jest z autami np.z Szwecji w DR jest końcówka nr.vin

robiłem takowe Bt i zarejestrowano bez problemu :) a w zaświadczeniu wpisałem że nr.vin odczytano z natury.

Napisano

Tylko nadgorliwiec zrobi z tego problem jeśli VIS w numerze VIN jest zgodny.

Druga sprawa,to nie chwaliłbym się Panowie tym, że w przypadku krajowego to żaden problem bo było tego mnóstwo bo to tylko świadczy o tym jak wykonujecie BT!!!! Takie sytuacje juz dawno powinny być wyeliminowane!!!

Trzecia sprawa, ze Szwecją nie ma tu porównania bo Szwedzi nie wpisują jedynie WMI numeru VIN, a więc pierwszych trzech znaków.

Napisano
to nawet nie jest ostatnie 9 cyfr z VIN ale fragment VIN-u , który nie zawiera zer.

Kiedyś słyszałem o podobnym problemie z Irlandii, ale nie wiem, jak się to skończyło.

Możesz zapodać numer VIN oraz krótki z DR? W sumie to dziwna sprawa, że wpisany jest tylko fragment, a nie końcówka.

Napisano
Druga sprawa,to nie chwaliłbym się Panowie tym, że w przypadku krajowego to żaden problem bo było tego mnóstwo bo to tylko świadczy o tym jak wykonujecie BT!!!! Takie sytuacje juz dawno powinny być wyeliminowane!!!
Ja miałem (jak już wspominałem) przyczepkę lekką, zarejestrowaną w 1986 roku, która dopiero w tym zmieniła właściciela. DR był stary, brak jakichkolwiek danych oprócz DMC i końcówki numeru, więc powiedz kto i kiedy miał to prostować? I z jakiego przepisu to wynika?
  • 1 month later...
Napisano

Wprawdzie Nr Vin to posiada, ale poza tym zero danych, DMC, ilość miejsc ?

LAELY2400BA861151 - QINGQI Model: QM125, dzięki