Skocz do zawartości

Czy po zakończeniu przeprowadzania badania technicznego pojazdu:  

160 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W związku z krążąca w naszym środowisku opinią dotyczącą wystawiania zaświadczenia po zakończeniu badania technicznego pojazdu związaną z treścią poz.776 § 4.4.9) Po zakończeniu przeprowadzania badania technicznego pojazdu uprawniony diagnosta niezwłocznie dokonuje wpisu o wyniku tego badania do rejestru badań technicznych pojazdów, zwanego dalej „rejestrem”, a także dokonuje wpisu do dowodu rejestracyjnego pojazdu oraz wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu.

proszę Was o wypełnienie ankiety.

Dziękuję.

[ Dodano: 18-06-2015, 17:08 ]

Gwoli przypomnienia zapis:

poz.776 § 8. 1. Wpisy w dokumentach, o których mowa w rozporządzeniu, powinny być potwierdzone pieczątką stacji kontroli pojazdów, datą, podpisem uprawnionego diagnosty wykonującego badanie techniczne pojazdu oraz pieczątką identyfikacyjną i imienną uprawnionego diagnosty.

W związku z powyższym mam pytanie do kolegów, którzy tylko digitalizują zaświadczenie wystawiane po zakończonym badaniu technicznym:

- jak realizujecie obowiązek wynikający z cytowanego powyżej paragrafu?

• Odpowiedzi 134
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• biker100

29

• crackers

10

• JANUSZ60

9

• Natasza

8

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

A w jaki sposób "zdygitalizowane" zaświadczenia są dostarczane?

Napisano
A w jaki sposób "zdygitalizowane" zaświadczenia są dostarczane?

A gdzie jest napisane że muszę je dostarczyć, mam wystawić i tyle.

Napisano

Jeżeli idzie o słowo "wystawiać", bo to ono jest głównym źródłem zamieszania to poniżej zamieszczam interpretacje indywidualne i chociaż nie dotyczą one zaświadczeń wystawianych po wykonaniu badania technicznego przez diagnostę to jednak dotyczą rozwiania wątpliwości co ustawodawca miał na myśli zapisując w rozporządzeniu - wystawia:

IPPP2/443-257/13-2/JW | INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

ILPP2/443-9/13-4/SJ | INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

"Wystawienie faktury należy rozumieć jako sporządzenie dokumentu oraz jego przekazanie innemu podmiotowi, a przez to wprowadzenie faktury do obrotu prawnego".

źródło: http://interpretacje-podatkowe.org/wystawienie-faktury

Jest jeszcze jeden argument za drukowaniem i przekazywaniem zaświadczeń z badań ale może jak ktoś przedstawi argument przeciw temu co już zostało napisane.

Oraz odpowie na pytanie zadane w poście 1.

[ Dodano: 18-06-2015, 21:48 ]

mam wystawić i tyle
no nie tyle, bo jeszcze masz obowiązek potwierdzić pieczątką stacji kontroli pojazdów, datą, podpisem uprawnionego diagnosty wykonującego badanie techniczne pojazdu oraz pieczątką identyfikacyjną i imienną uprawnionego diagnosty.
Napisano
W związku z krążąca w naszym środowisku opinią dotyczącą wystawiania zaświadczenia po zakończeniu badania technicznego pojazdu związaną z treścią poz.776 § 4.4

A czemu tylko z tą treścią?

A nie z :

10. Wykonując okresowe badanie techniczne, o którym mowa w art. 81 ust. 3 ustawy, uprawniony diagnosta wystawia

dokument identyfikacyjny pojazdu, który jest załącznikiem do zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym

pojazdu. Wzór dokumentu identyfikacyjnego pojazdu jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia

5) w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym,

z zastrzeżeniem art. 66 ust. 4 pkt 5 i 6 ustawy, z wyłączeniem montażu instalacji do zasilania gazem –

obejmuje sprawdzenie i ocenę spełnienia warunków technicznych, w sposób określony dla okresowego badania technicznego

pojazdu, oraz zakres czynności określonych w pkt 1–2 działu I załącznika nr 2 do rozporządzenia, a także

ustalenie nieznanych lub nowych danych technicznych pojazdu, podczas przeprowadzania badania technicznego pojazdu

w sposób określony w dziale II załącznika nr 2 do rozporządzenia, oraz sporządzenie opisu zmian dokonanych

w pojeździe, zgodnie z załącznikiem nr 5 do rozporządzenia

§ 4. 1. Podczas wykonywania dodatkowego badania technicznego pojazdu, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 9 rozporządzenia

i pkt 9.1.2.3 umowy ADR, dla którego umowa ADR wymaga wystawienia świadectwa dopuszczenia pojazdów do

przewozu niektórych towarów niebezpiecznych, uprawniony diagnosta wykonujący badanie techniczne pojazdu wystawia

zaświadczenie o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym pojazdu przeznaczonego do przewozu niektórych

towarów niebezpiecznych.

Napisano
A czemu tylko z tą treścią?
oczywiście Grześ, wszystkich zapisów gdzie widnieje nieszczęśliwe - wystawia. Weź tylko pod uwagę fakt, że jeżeli wyjaśnimy, uporamy się z zapisem, który podałem to pozostałe rozwiążą się, mówiąc kolokwialnie "automatycznie".
Napisano

Grzegorz Łódź

- No ale zdygitalizowanym idzie o to, że oni nie widzą sensu w wystawianiu dokumentu jako czynności wydrukowania, ostemplowania, podpisania i przekazania zaświadczenia, a tylko... zdygitalizowaniu. Im się to wystawianie jakoś magicznie li tylko w kompie samo wystawia. :x

Napisano
a tylko... zdygitalizowaniu.
ok, rozumiem, to niech "zdygitalizowani" rozpoczną od zmiany zapisów w aktach prawnych, a nie ...
Napisano
No ale zdygitalizowanym idzie o to, że oni nie widzą sensu w wystawianiu dokumentu jako czynności wydrukowania,

A DIP ,opis zmian.ADR jakoś drukują i nie robią z tego problemu.

Napisano
niech "zdygitalizowani" rozpoczną od zmiany zapisów w aktach prawnych,

Raczej niech zaczną od zmiany doradcy, bo ten ich kiedyś w kłopoty wpędzi...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Na obecną chwilę 6 respondentów zadeklarowało, że nie drukuje i nie wydaje zaświadczenia ale żaden nie odpowiedział na pytanie zawarte w pierwszym poście. Pozwolę sobie zatem na przypomnienie:

poz.776 § 8. 1. Wpisy w dokumentach, o których mowa w rozporządzeniu, powinny być potwierdzone pieczątką stacji kontroli pojazdów, datą, podpisem uprawnionego diagnosty wykonującego badanie techniczne pojazdu oraz pieczątką identyfikacyjną i imienną uprawnionego diagnosty.

W związku z powyższym mam pytanie do kolegów, którzy tylko digitalizują zaświadczenie wystawiane po zakończonym badaniu technicznym:

- jak realizujecie obowiązek wynikający z cytowanego powyżej paragrafu?

Napisano

jedno jest pewne,gdy będą już nowe DR w postaci zbliżonej do dowodu osobistego to wszyscy będą realizować obowiązek wynikający z paragrafu

Napisano
gdy będą już nowe DR w postaci zbliżonej do dowodu osobistego
ale to nie wzór dowodu rejestracyjnego implikuje diagnostę do stosowania prawa i jego przestrzeganie.

gdy będą już nowe DR w postaci zbliżonej do dowodu osobistego to wszyscy będą realizować obowiązek wynikający z paragrafu
albo po kontroli nadzór skieruje sprawę do sądu administracyjnego...
Napisano

a skąd na tej kontroli wywróżą,że dany UDS nie wydawał zaśw.z BT.Chyba,że mówisz o tajemniczym kliencie

Napisano
a skąd na tej kontroli wywróżą,że dany UDS nie wydawał zaśw
z oprogramowania do obsługi SKP.
Napisano

rozwiniesz to,bo podejrzewałem,że użyjesz tego argumentu.Właśnie teraz posprawdzałem,zrobiłem 2 badania bez wydruku zaświadczenia,następnie wydruk rejestru za dzień i na wszystkich pozycjach mam zaznaczoną "z" przy serii i nr DR

Napisano

Nie wiem z jakiego oprogramowania korzystasz, w Patronacie "Z" jest widoczne dopiero po faktycznym wydruku zaświadczenia.

Napisano

Program z tego samego miejsca, co kot u Pawlaka & Kargula :x

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Znaczy się z centralnej Polski ... :P:evil:

No i wszystko jasne...

Napisano
z jakiego oprogramowania korzystasz
:)
Znaczy się z centralnej Polski ...
:x

Co do patronatu zgadzam się.

Napisano
2 badania bez wydruku zaświadczenia,następnie wydruk rejestru za dzień i na wszystkich pozycjach mam zaznaczoną "z" przy serii i nr DR
czyli uczestniczysz w łamaniu prawa - tak mi się bynajmniej wydaje, ponieważ:

poz.776 zał.8 pkt. 3

3. W przypadku wydawania zaświadczenia o przeprowadzeniu badania technicznego pojazdu, należy ten fakt oznaczyć symbolem „Z” w rubryce rejestru „Seria i numer dowodu rejestracyjnego” (numer zaświadczenia jest identyczny z numerem rejestru).

Napisano
czyli uczestniczysz w łamaniu prawa
zbyt daleko wysunięte wnioski,wręcz pomówienia :D przecia napisałem
Właśnie teraz posprawdzałem,zrobiłem 2 badania bez wydruku zaświadczenia
w celach naukowych ,mających na celu obalenie lub nie Twojej tezy
Napisano
zbyt daleko wysunięte wnioski,wręcz pomówienia :D przecia napisałem
a ja napisałem
tak mi się bynajmniej wydaje
;-)

Ale istnieje możliwość odznaczenia w programie, z którego korzystasz opcji zezwalającej na zakończenie badania bez wydania zaświadczenia.