kezsakul Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 Witam jakie byly dzisiaj pytania opisowe na egzaminach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarekW Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 W Poznaniu opisów dotyczyła sprawdzenia świateł drogowych i mijania oraz warunków wstępnych przed przystąpieniem do tej czynności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kezsakul Napisano 15 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2015 A jak ze zdawalnoscią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DanMaster Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 W Krakowie o 8.00 sprawdzenie świateł mijania i drogowych oraz czynności przed przeprowadzeniem badania, o godz.13.00 pojazd M2 jakim urządzeniem pomiar osi symetrii pojazdu z jego osią geometryczną oraz czynności przed wykonaniem badania. Zaliczyłem wszystkie pięć części, poległem na opisówce (pojazd M2). Prawdopodobnie przez to, że nie wymieniłem sprawdzenia luzów w zawieszeniu. [ Dodano: 15-07-2015, 21:17 ] A jak ze zdawalnoscią W Krakowie o godz. 8.00 zdało na grupę ok.50 osób, jakieś 7-8 osób (chyba dwie osoby zaliczyły całość). O godz. 13.00 było trochę lepiej, grupa ok.40 osób, nikt nie zdał całości, podstawy i cząstkowe zaliczyło ponad połowa osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kezsakul Napisano 15 Lipiec 2015 Autor Share Napisano 15 Lipiec 2015 A co napisales ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DanMaster Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 W opisówce: Ze względu na to, że jest to pojazd M2 (powyżej 8 osób i do 5t) badanie możemy wykonać urządzeniem GTO Laser przeznaczonym do badań pojazdów do 3,5t. Czynności przed pomiarem 1. Sprawdzenie ciśnienia w ogumieniu, 2. Wjazd na zablokowane obrotnice, 3. Założenie głowic przyrządu, 4. Podniesienie i sprawdzenie kompensacji bicia, 5. Opuszczenie na obrotnice i ich odblokowanie, 6. Przystąpienie do badania. Bardzo się nie rozpisywałem, bo podobnież nie zawsze jest to wskazane. Zresztą sam nie wiem może wszystko jest źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 powyżej 8 osób Z kierowcą czy bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DanMaster Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 Bez kierowcy. Podaje jak ja napisałem. Już wiem, że powinienem napisać o sprawdzeniu luzów w zawieszeniu, a tego nie zrobiłem. Może jeszcze o czymś zapomniałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
esiek Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 nie napisałeś tez ze pojazd należy obciążyć wg danych producenta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 Może jeszcze o czymś zapomniałem? Może zabrakło tego: "Uwaga: – pomiary wykonuje się przy takim stanie obciążenia pojazdu, dla jakiego producent pojazdu podaje mierzone parametry," -Uwaga: Pomiarów nie wykonuje się, jeżeli wielkość luzu w układzie jezdnym pojazdu przekracza wielkości dopuszczalne w eksploatacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DanMaster Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 Tak, tak. O obciążeniu nie napisałem, o luzach również. Muszę do następnej opisówki bardziej się przyłożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1992o2 Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 Panowie! Jak napisac poprawnie ta opisowke o M2 jakim urządzeniem pomiar osi symetrii pojazdu z jego osią geometryczną oraz czynności przed wykonaniem badania. miałem dwa razy to samo i poległem... Prawie to samo napisałem co w vademecum tez jest podobne pytanie i odpowiedz. niech sie ktos wypowie co miał zdana ta opisowke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 jakim urządzeniem pomiar osi symetrii pojazdu z jego osią geometryczną takim, które ma możliwość pomiaru (wyliczenia) tego parametru ps. kiedyś, będąc na wsi, pomogłem rolnikowi ustawić śladowość wozu konnego przy pomocy drewnianej ~4-metrowej listwy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 15 Lipiec 2015 Share Napisano 15 Lipiec 2015 warto poczytać ... http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/366/geometria-wieloosiowych-ukladow-jezdnych.html http://www.zpid.utp.edu.pl/studenci/7%20DT.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 16 Lipiec 2015 Share Napisano 16 Lipiec 2015 jakim urządzeniem pomiar osi symetrii pojazdu z jego osią geometryczną 6. Przystąpienie do badania. Nie chcę się wymądrzać ale właśnie to "przystąpienie do badania" jak wygląda?? Czyli co badasz? Podpowiedź znajdziecie w dz.u.poz 776 z 2015 r. 1.3.1. Pomiar geometrii ustawienia kół przednich: – pomiar kąta pochylenia koła lewego i prawego, – pomiar kąta wyprzedzenia osi zwrotnicy kół lewego i prawego, – pomiar zbieżności kół, – pomiar śladowości kół, – pomiar nierównoległości osi 1.3.2. Pomiar geometrii ustawienia kół tylnej osi (jeżeli jest wymagana przez producenta pojazdu): – pomiar kąta pochylenia koła lewego i prawego, – pomiar zbieżności kół Według mnie należy zwrócić uwagę na kolejność pomiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DanMaster Napisano 16 Lipiec 2015 Share Napisano 16 Lipiec 2015 Tylko w pytaniu nie ma nic o przeprowadzeniu badania tylko jakim urządzeniem i jakie czynności przed przystąpieniem do badania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 16 Lipiec 2015 Share Napisano 16 Lipiec 2015 No właśnie-trzeba czytać ze zrozumieniem Żeby zbadać: – pomiar śladowości kół, – pomiar nierównoległości osi Należy wykonać wszystkie wcześniejsze czynności [ Dodano: 16-07-2015, 08:57 ] tylko jakim urządzeniem Urządzeniem do pomiaru geometrii ustawienia kół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 16 Lipiec 2015 Share Napisano 16 Lipiec 2015 Ja zadam po raz kolejny to pytanie: Czy egzamin na diagnostę ma polegać na tym by egzaminowany który jest dobrze przygotowany jednak nie zdał bo pokrętne pytanie wprowadza go w błąd??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 16 Lipiec 2015 Share Napisano 16 Lipiec 2015 by egzaminowany który jest dobrze przygotowany jednak nie zdał bo pokrętne pytanie wprowadza go w błąd??? A może na tym, że trzeba trzy razy pomyśleć, zanim się da ciała... Kiedyś taki fajny kawał czytałem: Egzamin do Akademii Medycznej. Rękę podnosi jeden z kandydatów.- Dlaczego na teście są także pytania z fizyki? - Żeby ratować życie. - Jakim cudem pytania z fizyki ratują życie? - Trzymają d@bili z dala od medycyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 16 Lipiec 2015 Share Napisano 16 Lipiec 2015 markes30, ludzie się wysypują na prostych opisówkach, na które odpowiedzi są w przepisach. I to notoryczne doszukiwanie się przez adeptów zawodu, rzeczy niemających z danym zagadnieniem związku. Wystarczy poczytać kilka tematów z pytaniami nt. opisówek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konczer Napisano 16 Lipiec 2015 Share Napisano 16 Lipiec 2015 Pytanie odnośnie geometrii, trafiło mi się dwa lata temu na moim egzaminie. Nie pytają o szczegóły techniczne które są zależne od urządzenia z którego korzystasz i w praktyce do tego się odwołujesz pisząc. Procedurę spisujesz z odpowiedniej tabelki z dostępnych przy stoliku dokumentów, dodajesz spr luzów itp i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DanMaster Napisano 16 Lipiec 2015 Share Napisano 16 Lipiec 2015 Przy stolikach są tylko Dzienniki Ustaw. Jeśli wszystko w nich jest, to prosiłbym o podanie numeru Dz.U., w którym jest opisane badanie nierównelogłości osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 17 Lipiec 2015 Share Napisano 17 Lipiec 2015 DanMaster, napisałem o prostych pytaniach jak badanie hamulców opóźnieniomierzem czy cysterna ADR po wypadku. Na nie odpowiedzi są zawarte w przepisach, a jeśli jakaś część, której przepisy nie ujmują to jest to elementarna wiedza. Przykład? Sprawdzenie geometrii. Wiele osób zapomina o sprawdzeniu luzów zawieszenia i kompensacji bicia kół i na tym się wykłada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 17 Lipiec 2015 Share Napisano 17 Lipiec 2015 prosiłbym o podanie numeru Dz.U., w którym jest opisane badanie nierównelogłości osi. to może jeszcze podać nry DzU, w których będzie, że 2+2=4 lub I=U/R sposób sprawdzania nierównoległości osi jest opisany od 8 str dokumentu pdf, którego adres jest tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 17 Lipiec 2015 Share Napisano 17 Lipiec 2015 ludzie się wysypują na prostych opisówkach, na które odpowiedzi są w przepisach W pełni się z Tobą zgodzę i to jest faktem, że brak zmysłu technicznego co niektórym kandydatom nie pozwala zaliczyć egzaminu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi