Skocz do zawartości

Auto z zagranicy z uszkodzonym numerem vin i opinią

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów mam na stacji pojazd sprowadzony z Francji po wypadku oraz opinię rzeczoznawcy,że vin został uszkodzony w wyniku naprawy po kolizyjnej oraz że element został wymieniony bez pola numerowego.Proszę o pomoc czy dobrze myślę najpierw badanie z wynikiem negatywnym oraz opisem że brak numeru potem właściciel jedzie do Wydziału Komunikacji po nowy numer i po nabicie wraca na stacje.I czy trzeba zrobić dodatkowe badanie po kolizyjne bo właściciel się upiera że nie ,a według mnie tak

Napisano

Najpierw do WK po decyzję, a później nabicie numeru, tabliczka i badanie.

Badanie wykonujesz takie, jakie chce właściciel. Jeśli będzie wymagane dodatkowe powypadkowe (a właściciel o nie w tym momencie nie wnioskuje) to najwyżej WK go skieruje na takie badanie.

Napisano
Jeśli będzie wymagane dodatkowe powypadkowe (a właściciel o nie w tym momencie nie wnioskuje) to najwyżej WK go skieruje na takie badanie.

I będzie sobie za to wędrować dodatkowo do WK to się nauczy że badanie wykonuje diagnosta i skoro z dokumentów jest to oczywiste to takie badanie bym wykonał , ale niech sobie klient poleci , nie brakuje takich mądrali co wiedzą lepiej

Napisano

Dzięki koledzy za podpowiedż tyle że wydział Komunikacji powiedział mu że mam przeprowadzić najpierw badanie z wynikiem negatywnym

Napisano
wydział Komunikacji powiedział mu że mam przeprowadzić najpierw badanie z wynikiem negatywnym

No i prawidłowo

Napisano
wydział Komunikacji powiedział mu że mam przeprowadzić najpierw badanie z wynikiem negatywnym

Nie ma takiej potrzeby. W WK wystarczy opinia rzeczoznawcy.

Napisano

To jest auto za granicy jeszcze nie zarejestrowane w Polsce

Napisano
To jest auto za granicy jeszcze nie zarejestrowane w Polsce

Nie ma to znaczenia. Potrzebna jest opinia rzeczoznawcy i DR.

Napisano

Kurczę ogólnie to tak zawsze sie robi , że poprzedza się wizytę w WK jeszcze badaniem z N na SKP, ale w sumie podstawy prawnej na to brak, nie ma jednoznacznego zapisu faktycznie co by klient na SKP po zaświadczenie musiał sie udać

Napisano

Rozporządzenie mówi, że "badanie lub opinia, a dalej że opinia". Natomiast skoro ustawa mówi - opinia - to badanie jest zbędne.

Napisano

Michał ma rację- w myśl ustawy PORD zaświadczenie jest niepotrzebne. Wymóg ze strony WK jest "prawem regionalnym" - nas też stosowanym. (raz się sprawdziło) Ostatnio miałem takiego klienta co miał już opinię i w WK nie chcieli mu wydać decyzji. W jego VW miał uszkodzony pukiel amortyzatora wraz numerem VIN. My odnaleźliśmy drugi bity nr VIN pod tylną kanapą. ( każdy VW po 2011 ma 2 bite nr VIN)