Skocz do zawartości

Przygotowanie Stacji do odbioru TDT

Featured Replies

Napisano
w sobotę zostaję i jad na mopie ...

Dobrze wiesz, że u Ciebie jest deko inna sytuacja...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

• Odpowiedzi 64
  • Wyświetleń 25,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano
że u Ciebie jest deko inna sytuacja...
zaraz tam deko ... ;-)))
Napisano

Każdy ma prawo mieć własne zdanie i ja nikogo nie będę przekonywał do swoich racji :) Zakres obowiązków ustalam sobie z pracodawcą i tego się trzymam.Od 15lat współpraca układa się dobrze.Wielu pracodawców narzuca wiele obowiązków diagnostom, a powiedzenie mówi "jak ktoś jest od wszystkiego, to jest do ..."

Panowie szanujmy swój zawód i starajmy się podnieść jego prestiż :)

Tyle ode mnie i mam nadzieję, że doczekamy się lepszych czasów :)

Napisano
Zakres obowiązków ustalam sobie z pracodawcą

I to jest podstawa...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
Panowie szanujmy swój zawód i starajmy się podnieść jego prestiż :)

Tyle ode mnie i mam nadzieję, że doczekamy się lepszych czasów :)

To może się określisz czy jesteś członkiem OSDS-u czy nie?

Co robisz żeby doczekać lepszych czasów jako diagnosta?

Napisano
To może się określisz czy jesteś członkiem OSDS-u czy nie?

Ile razy ma się określać ? :lol:

Napisano

Pytanko: podczas odbioru są sprawdzane katalogi z danymi pojazdów, jakie katalogi polecacie?? Dogma?? ITS?? Jakie macie u siebie??

Napisano

Jaki byś katalog nie posiadał jest dobrze. Jak będzie Ci coś z niego potrzebne to i tak tego w nim nie będzie :D

Napisano

hehe aż tak dobre te katalogi?:)

Stacja kończy okres przejściowy i zastanawiam się jakie kupić katalogi do pierwszych badań??

W niemieckim dowodzie wszystko jest ale gorzej z innymi państwami.

Napisano

Nie wyobrażam sobie pracy bez katalogów ITS - książkowe 4 części.

Napisano
Nie wyobrażam sobie pracy bez katalogów ITS
Przepraszam o czym ty piszesz?

Bo ja pracuję bez nich :ok

Napisano

.. a ja sobie nie wyobrażam. :D Nie mogę ??

Napisano
Nie mogę ??
markes30 możesz oczywiście, że możesz tym abardziej, że najbliższej perspektywie może okazać się on jedynym i słusznym katalogiem... (...tworzy się katalog typów i marek ... w nawiasie ponieważ nie mam czasu na szukanie projektu...) można orientacyjnie sprawdzić cenę na ... ;-)
Napisano

Ile można ITS-owi zarzucić to można ale katalog pojazdów homologowanych mają naprawdę dobry.

Napisano

markes30 tu nie chodzi o zarzucanie czegokolwiek i komukolwiek tylko o to, że dyrektywa w Dyrektywie 2014/45/UE stoi, że to producenci pojazdów...

"...

(17) Na potrzeby kontroli pojazdów, a w szczególności ich elektronicznych podzespołów odpowiadających za bezpieczeństwo, kluczowe znaczenie ma posiadanie dostępu do specyfikacji technicznych każdego pojazdu. W związku z tym producenci pojazdów powinni udostępnić dane potrzebne do sprawdzenia sprawności elementów odpowiadających za bezpieczeństwo i ochronę środowiska. Podobnie w tym samym celu należy stosować przepisy dotyczące dostępu do informacji o naprawach i konserwacji, zapewniając stacjom kontroli pojazdów dostęp do wszystkich informacji niezbędnych do badań zdatności do ruchu drogowego. Dane te powinny obejmować szczegółowe informacje umożliwiające monitorowanie sprawności systemów odpowiadających za bezpieczeństwo pojazdów w sposób pozwalający na badanie tych systemów w środowisku okresowych kontroli technicznych. Ma to kluczowe znaczenie, w szczególności w obszarze układów sterowanych elektronicznie i powinno dotyczyć wszystkich części zamontowanych przez producenta."

Napisano

..ale to ma być dopiero za 2 lata ( przy dobrym wietrze) a teraz jakoś trzeba sobie radzić.

Napisano

Za głęboko ..................

Napisano
..ale to ma być dopiero za 2 lata ( przy dobrym wietrze) a teraz jakoś trzeba sobie radzić.
Po pierwsze wcale to nie jest takie oczywiste.

Zobacz nawet na strategie wypracowane przez Grupę Roboczą ;)

wyniki prac Grupy Roboczej 02.04.2013 - jest

wyniki prac Grupy Roboczej 05.02.2014 - znikło :oops:

Napisano

To nie jakość decyduje o tym z jakiego katalogu będziemy korzystali a uwarunkowania polityczne i kasa :( Merytorycznie to katalog ITS-u był najlepszy ale skoro nie jest on jżz katalogiem źródłowym...

Napisano

Witam wszystkich i mam prosbe, widze ze kilku z was przechodzila wlasnie ponowny odbior stacji i tu moja prosba mozecie dokladnie opisac jakie dokumenty sa potrzebne krok po kroku moze byc na priv. Okregowa stacja.

Z gory dziekuje

Napisano
mozecie dokladnie opisac jakie dokumenty sa potrzebne krok po kroku

Mogą być wypełnione ?

Napisano

Pewnie ze tak bede wdzieczny, przyznam ze robie to pierwszy raz i lepiej dobrze sie przygotowac.

Napisano
Ale o jakie dokumenty chodzi?

Że tak się zapytam przekornie, jesteś diagnostą czy szewcem? :P:P:P

Napisano
e tak się zapytam przekornie, jesteś diagnostą czy szewcem?
uważaj Macieju z takimi pytaniami na forum, są źle postrzegane ... ;)