autostacja Napisano 17 Wrzesień 2015 Share Napisano 17 Wrzesień 2015 Witam.Jak postępujecie w przypadku pojazdów sprowadzonych.Przykład..Ciągnik samochodowy z Francji.Tabliczka znamionowa 19000,44000,7500,130000. Dowód Francja 19150,44150,7500,130000.Dane do DIPu z TZ czy DR? (administracyjne wszyscy wiemy jak) [ Dodano: 17-09-2015, 22:04 ] Piszę z TZ .Już kolejny raz kiedy dzwonią z różnych WK o niezgodność.Z prośba o jakieś szczególne (dziwne) wpisy w uwagach.Ostatnio miałem zapytanie czy posiadam zdjęcie TZ?Bo tak sie gdzieś praktykuje w powiecie.Tak sobie ustalili z naczelnikiem że bedą tego żądać od diagnostów w celu potwierdzenia.Komentarz pani z WK że producenci pojazdów się bardzo często mylą w tabliczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olga Napisano 17 Wrzesień 2015 Share Napisano 17 Wrzesień 2015 A o jakie dziwne wpisy Ci chodzi? Pytanie-czy w przypadku rozbieżności pomiędzy DR zagranicznym a TZ wpisujesz w ogóle coś w uwagach zaświadczenia? Chociażby, że dane spisane z TZ. Jeśli nie, to nie dziw się, że dzwonią do Ciebie z WK - po prostu myślą, że się pomyliłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1 Napisano 17 Wrzesień 2015 Share Napisano 17 Wrzesień 2015 Dokładnie kolego tak jak Olga opisuje podałeś w zaświadczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
autostacja Napisano 17 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2015 Wpisuje w uwagi "dane odczytano z natury z TZ pojazdu" Za każdym razem!Czy jest zgodność czy nie.Ten wpis już nie wystarcza.Skoro odczytałem dane- tabliczke,zrobiłem badanie z wynikiem "P" oraz określiłem dane.Podpisałem się pod tym. Więc jak Pani/Pan z WK są bardziej uprawnieni czy bardziej kumaci niż My..oddajmy pieczątki i linie diagnostyczne WK niech sobie radzą sami. [ Dodano: 18-09-2015, 00:01 ] Za chwile będe robił zdjęcia (na życzenie) TZ , układu kierowniczego i tarczy hamulcowej bo Pani z WK mnie podejrzewa o błąd...Chore i tyle!!Ja odpowiadam za dane i stan techniczny pojazdu.WK odpowiada za dane administracyjne oraz żeby seria i nr Dr się zgadzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojteczek Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Postaraj się rozumieć pracownika WK, ma 2 sprzeczne dokumenty i próbuje coś ustalić. Inna sprawa że to my diagności nauczyliśmy klientów głupot, bo jak jest niezgodność TZ z dokumentami to spisujemy z tabliczki a należało by pogonić do producenta niech wyjaśnia,jak nie to do kraju pochodzenia niech tam poprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 zrobiłem badanie z wynikiem "P" Czy jest zgodność czy nie oddajmy pieczątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 jak jest niezgodność TZ z dokumentami to spisujemy z tabliczki a należało by pogonić do producenta niech wyjaśnia,jak nie to do kraju pochodzenia niech tam poprawią.A skąd wiesz dlaczego w kraju poprzedniej rejestracji takie dane wpisano w DR? Być może wewnętrzne przepisy na to pozwalają. Tak jak już pisałem w innym wątku w sprawie MW, większość pojazdów z UE powinna dostać N za niezgodność, której de facto nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
autostacja Napisano 18 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Grzegorz Łódź wyrwałeś po 2 słowa z pełnych zdań i robisz jakieś insynuacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Grzegorz pokazał Ci ścieżkę czym grozi wykonanie BT z niezgodnymi danymi z wynikiem P. Nie sierdź się tylko wysłuchaj pracownika WK i mu wytłumacz w czym rzecz, ponieważ jak zaszumisz a trafisz na służbistę to dalszą ścieżkę pokazał Grzesiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
autostacja Napisano 18 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Następny przykład z WK. Korekta zaświadczenia z badania.Stanowisko pani z WK że jak np.trzy razy poprawiane badanie to powinni posiadać 3 oryginały.Przed i po wszelkich korektach.Cytat "to jak z fakturą i korektą do faktury". [ Dodano: 18-09-2015, 11:50 ] Nie sierdź się tylko wysłuchaj pracownika WK i mu wytłumacz w czym rzecz, ponieważ jak zaszumisz a trafisz na służbistę to dalszą ścieżkę pokazał Grzesiu. Więc TZ czy DR dane są prawidłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 autostacja, Kolego popatrz na TZ i zobacz jaki znaczek jest przy danych - w różnych krajach są dopuszczone różne parametry - nie możesz wpływać na TZ ani DR zagraniczny - Z Francji norma że są takie dane bo pojazd jest homologowany na Francję ale w Polsce go nie zarejestrujesz - inaczej zarejestrujesz ale za rok będzie niezgodność z TZ - a ITD dostanie zajadów w kącikach ust - klient do przedstawiciela marki i wymiana TZ na przewidzianą w polskich przepisach - wtedy masz dwie pozycje na TZ -konstrukcyjną i administracyjną - ostatni taki przypadek z DAF - nowa TZ na Polskę i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Więc TZ czy DR dane są prawidłowe? DR wydaje się na podstawie homologacji i w nim dane są prawidłowe. Jeśli nie zgadza się na tabliczce to klienta wysyłasz do najbliższego serwisu danej marki po wymianę tabliczki zgodnie z homologacją!!! Następny przykład z WK. Korekta zaświadczenia z badania.Stanowisko pani z WK że jak np.trzy razy poprawiane badanie to powinni posiadać 3 oryginały.Przed i po wszelkich korektach.Cytat "to jak z fakturą i korektą do faktury". I Pani z WK ma racje. 1. oryginał z błędem 2. korekta z błędem 3. korekta bez błędu wszystkie w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Nie sierdź się tylko wysłuchaj pracownika WK i mu wytłumacz w czym rzecz, ponieważ jak zaszumisz a trafisz na służbistę to dalszą ścieżkę pokazał Grzesiu WK ma rację - uratował twoją D.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
autostacja Napisano 18 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Ok.Ja byłem w błędzie.Ale skoro gdzieś w PL wydrukowane zdjęcie TZ (co to za dokument?) zamyka sprawę prawidłowej rejestracji.A gdzie indziej jeszcze inaczej?To też nie do końca... Co do 1 oryginału pani z WK go nie zabrała od klienta.A ja po korekcie badania 1 oryginału już niestety nie posiadam.Tylko nowe poprawione badanie jestem w stanie wydrukować.Co do reszty w 100% się z Wami zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Tak trochę w temacie Francuzów - pojazdy ciężarowe z Francji - te które u nas chcemy na VAT do 3,5 - w Francuskim DR zawsze pisze FURGON - identycznie trzeba postępować - z francuskim DR przed rejestracją do przedstawiciela producenta - wydają zaświadczenie - VAN lub wielozadaniowy - nie robią z tym problemu - w DIP wpisujemy to co oświadczył przedstawiciel - w uwagach -opisujemy - Na podstawie oświadczenia .... określono....... Oświadczenie dołączono do badania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duchu Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 .abliczka znamionowa 19000,44000,7500,130000. Dowód Francja 19150,44150,7500,130000.Dane do DIPu z TZ czy DR? (administracyjne wszyscy wiemy jak) A tak z ciekawosci , bo w francuskim DR pojazdu występuje po F1 i F2, nie było ograniczenia administracyjnego? Może tak wystarczyło opisać . Ja robię dużo dunczyków, tam to sa przeboje z danymi z Dr i TZ. No i drugi jakos nie przypominam sobie w francuskim DR nacisków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crackers Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Tak trochę w temacie Francuzów - pojazdy ciężarowe z Francji - te które u nas chcemy na VAT do 3,5 - w Francuskim DR zawsze pisze FURGON - identycznie trzeba postępować - z francuskim DR przed rejestracją do przedstawiciela producenta - wydają zaświadczenie - VAN lub wielozadaniowy - nie robią z tym problemu - w DIP wpisujemy to co oświadczył przedstawiciel - w uwagach -opisujemy - Na podstawie oświadczenia .... określono....... Oświadczenie dołączono do badaniaja to robię bez oświadczenia producenta,sam ustalam podrodzaj w autach sprowadzonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Grzegorz Łódź wyrwałeś po 2 słowa z pełnych zdań i robisz jakieś insynuacje . Nic nie robię,tylko pochwalam stanowisko WK. Trochę zabolały Twoje słowa ; "WK odpowiada za dane administracyjne oraz żeby seria i nr Dr się zgadzały". Nie zgadzam sie z tym.Zadaniem WK jest też weryfikacja dokumentów.Zamiast cieszyć się ,że są takie i nie puszczają "bubli" w świat to narzekasz i denerwujesz się.A potem słyszy się-co za WK to zarejestrował...... Jakby diagnosta napisał w zaświadczeniu "dupa"-to WK też to ma łyknąć i wpisać do DR Troszkę samokrytyki by się przydało i spokojnej rozmowy z pracownikiem WK. [ Dodano: 18-09-2015, 15:27 ] w Francuskim DR zawsze pisze FURGON A nie FURGONE I to raczej nie dotyczy typowo podrodzaju tylko coś z rodzajem nadwozia (karoserii)-dokładnie nie pamiętam teraz z tłumaczenia DR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 A nie FURGONE Tak jak piszesz ja to robię bez oświadczenia producenta,sam ustalam podrodzaj w autach sprowadzonych. Dla urzędnika US - furgone - to furgon - Francuzi to taka nacja, że nie używają "makaronizmów" typ "VAN" tylko wszystko nazywają po swojemu. WK przepuści Twoje oznaczenie podrodzaju, ale w razie kontroli firmy przez US może być zadyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Zamiast cieszyć się ,że są takie i nie puszczają "bubli" w świat było by mniej problemó w .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olga Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 [ Dodano: 18-09-2015, 15:27 ] w Francuskim DR zawsze pisze FURGON A nie FURGONE A nie FOURGON? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Może i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Wracając do tabliczek znamionowych to one czasami zawierają aż za bardzo ciekawe dane i dlatego im się cyka fotki. A wracając do furgona to insze fourgone równa się van czyli plus/minus kontener na mój kanałowy slang. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psuj Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 FURGONE furgone FOURGON Co w tłumaczeniu z żabojadzkiego znaczy VAN !!! Dla urzędnika US - furgone - to furgon To w US pracują tłumacze przysięgli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 18 Wrzesień 2015 Share Napisano 18 Wrzesień 2015 Co w tłumaczeniu z żabojadzkiego znaczy VAN !!! - karygodne jest to, że mało kto na VANA tłumaczy to. Sam się na sprowadzonym ciężarowym Bravo przejechałem. Spytałem tylko czy czasami nikt nie będzie potrzebował auta do vatu i tak poszło. Jakaś pomroczność czy co, albo po tych pierwszych Seicentach mi tak zostało, bo w ich homo też furgon stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi