IVVO Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Pojazd dostał odstępstwo od warunków technicznych przez MI - jaki termin badania - wiadomo dostał N przy pierwszym i mimo najlepszych chęci nie wyrobi się w 14 dniach - jak podchodzicie do takiego zagadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eborg Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Po 14-stu dniach, niestety 1.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 30 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2015 eborg,Powtarzasz pierwsze czy samo okresowe - bo pierwsze już było i do niego MI dało odstępstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eborg Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Czy dobrze- nie wiem . Moim zdaniem okresowe, ale dokumenty z "pierwszego" (z wynikiem "N") , też muszą powędrować do WK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 30 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Czy dobrze- nie wiem Też dawno tego nie robiłem - kiedyś z badaniem N i odstępstwem szli do WK i sprawa się zamykała - a teraz sam się zastanawiam czy z DIP czy bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eborg Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Ja bym , wysłał klienta (do WK) z pierwszym (N-podstawa do odstępstwa) i z drugim - po odstępstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 30 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2015 A termin jaki sugerujesz do pierwszego czy do nowego - nie jest to poprawka do pierwszego jednak na podstawie pierwszego wydane zostały odstępstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 A termin jaki sugerujesz do pierwszego czy do nowegoSkoro nowe OBT jest pełne, to termin liczony od nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eborg Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Napisałeś, że nie wyrobi się w 14 dniach więc od nowego - dywagujemy tlko i ja bym tak zrobił. Czy dobrze ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Tamto badanie uległo przedawnieniu, zapomnieniu, skasowaniu, zdelejtowaniu. Posłużyło tylko jako podkładka pod odstępstwo. Niestety tylko tyle, bo się nie wyrobiło jak IVVO pisze. Na dziś nowe badanie z nowym DIPEM i z nowym terminem. Takie mam zdanie. A gdyby odstępstwa nie było, a tylko podobny przeterminowany przypadek, to jakby się odbyło? A jakby pojechał na inną stację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eborg Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Na dziś nowe badanie z nowym DIPEM i z nowym terminem Tak sobie myślę, że aby było wiadomo, za co dostał to odstępstwo, to celowy by był stary DIP...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacdiag Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 za co dostał to odstępstwo, jak dostanie, to w treści napewno to będzie uwzględnione http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=66485#66485 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eborg Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 jak dostanie, to w treści na pewno to będzie uwzględnione Na pewno. Tylko, moim zdaniem, jeśli jest DIP z pierwszego badania , to sytuacja jest klarowna - i dla urzędnika i dla diagnosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 30 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Szczerze mówiąc badanie wykonano 03/09/2015 wniosek złożono do MI 05/09/2015 - decyzja 24/09/2015 - i jak tu narzekać na szybkość działania - prawie wyrobili się w 14 dniach szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Powtarzasz pierwsze czy samo okresowe - bo pierwsze już było i do niego MI dało odstępstwo Koledzy sami siebie wprowadzacie w błąd używając niewłaściwego słownictwa. Pierwszych badań już nie ma. Wykonujemy okresowe badanie techniczne przed pierwszą rejestracją. Z tego wynika, że jeśli rejestracji w RP nie było to ponownie wykonujemy okresowe badanie techniczne przed pierwszą rejestracją bo klient nie zdążył w 14 dni wrócić po N. Podstawa prawna Dz.U. z 2015r poz. 776 z późn. zm. Par 6. 6. Badania technicznego pojazdu polegającego na ponownym sprawdzeniu zespołów i układów, w którym stwierdzono usterki, dokonuje się w zakresie ich usunięcia, jeżeli w terminie nie dłuższym niż 14 dni od dnia badania sprawdzenia dokonuje stacja, w której te usterki stwierdzono. Po wykonaniu badania polegającego na ponownym sprawdzeniu zespołów i układów uprawniony diagnosta, po stwierdzeniu, że wszystkie usterki zostały usunięte, wpisuje do dowodu rejestracyjnego kolejny termin okresowego badania technicznego. Termin ten jest liczony, począwszy od daty przeprowadzenia badania, w którym stwierdzono te usterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eborg Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Pierwszych badań już nie ma Markes , oczywiście że nie, są tylko badania "okresowe po raz pierwszy". Szalenie to zmienia postać rzeczy!.(pod względem prawnym!?!?!?, administracyjnym!?!?!!?, czy jeszcze kuźwa innym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 "okresowe po raz pierwszy". To nie to samo co okresowe przed pierwszą rejestracją w kraju, a chyba o takie badanie tu kuźwa chodziło ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 30 Wrzesień 2015 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Panowie nie ma co się wkurzać na Siebie - skrótowo pisane bo zależało na szybkiej odpowiedzi - wiadomo OBT a jak je sobie każdy nazwie to jego sprawa - wiadomo o co chodzi - był temat o programach oraz "przypisach" więc na luziku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eborg Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 To nie to samo co okresowe przed pierwszą rejestracją w kraju, Nie wiem, jak to jest u Ciebie Janusz. U mnie jest "okresowe po raz pierwszy"-dla poj. sprowadzonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Niezależnie jaki to będziecie nazywać to na poprawkę jest tylko 14 dni i w dodatku na stacji na której to było wykonywane. dalsza dyskusja jest zbędna. Badanie wykonujemy tak jak by to przedawnione (z usterkami) nie było wykonywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 U mnie jest "okresowe po raz pierwszy"-dla poj. sprowadzonych. I nie widzisz w tym żadnego błędu ? Mnie tylko chodzi o to, że to nie zawsze prawda. Okresowe po raz pierwszy robimy u nas trzylatkom najczęściej, nie sprowadzonym,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 a teraz sam się zastanawiam czy z DIP czy bez "Lepiej" z DIP, bo po pierwsze nikt Ci za to głowy nie urwie, a po drugie nie musisz przecież "pamiętać", że ten sam pojazd był u Ciebie kilka tygodni temu, więc możesz spokojnie potraktować go tak, jakby dzisiaj przyjechał na okresowe po raz pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ketiw38 Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 To nie chodzi o to czy ma pamiętać czy nie. Nie może wykonać poprawkowego - Więc pytam się jakie ma wykonać? Dla zobrazowania. Na stacji X jest wykonane badanie techniczne "1" z wynikiem negatywnym. Pytanie: Czy pomimo nie upłynięcia terminu 14 dni mogę poprawkę wykonać na stacji Y Czy pomimo tego , że upłynął termin 14 dni mogę wykonać poprawkę na stacji X lub Y. Jeżeli nie mogę wykonać poprawki do badania poprzedniego - Jakie mam badanie wykonać? Jaki zakres? Jakie dokumenty? Prościej nie potrafię. I jeszcze jedno pytanie Czy będziecie dyskutować nad tym 10 stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 po drugie nie musisz przecież "pamiętać", że ten sam pojazd był u Ciebie kilka tygodni temu, Wystarczy, że rejestr mu o tym przypomni ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 30 Wrzesień 2015 Share Napisano 30 Wrzesień 2015 Wystarczy, że rejestr mu o tym przypomni ,,, A jest przepis, który nakazuje rejestrowi przypominać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi