kajoj007 Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Witam, Panowie, mam pytanie zgodnie z RM możemy wykonać takie badanie bez TR. Odpowiedź brzmi TAK. Ale czy wypełniając DIPa w miejscu nr rejestracyjnego wpisywać XXX tak jak to robiłem i w uwagach wpisywałem brak tablic? Bo usłyszałem z WK że jeżeli pojazd jest bez tablic to mam wpisać z "dokumentu identyfikacyjnego" i tyle. To moje pytanie brzmi następująco: " Czy do DIPu nr VIN też mam sobie wpisać z "dokumentu identyfikacyjnego" pojazdu ? Bardzo Was proszę o podanie podstawy prawnej do wpisywania "XXX" w miejsce nr rej, lub jeżeli ustawodawca tak stwierdza wpisywania nr rej. Życzę miłego tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Czy w DIPie nr VIN też mam sobie wpisać z "dokumentu identyfikacyjnego" pojazdu ? Najpierw wyjaśnij jedno-co to jest DIP Jak dla mnie obecne pytanie to masło maślane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajoj007 Napisano 22 Luty 2016 Autor Share Napisano 22 Luty 2016 DIP - dane identyfikacyjne pojazdu np. przy pierwszym badaniu na terenie RP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 DIP - dane identyfikacyjne pojazdu Nie prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Było pismo z ministerstwa, w którym wyjaśniono że w przypadku BRAKU TABLIC REJESTRACYJNYCH w badaniu okresowym przed I rej. należy w pole "NR. REJESTRACYJNY" wpisywać "---" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 DIP - dane identyfikacyjne pojazdu 10. Wykonując okresowe badanie techniczne, o którym mowa w art. 81 ust. 3 ustawy, uprawniony diagnosta wystawia dokument identyfikacyjny pojazdu, który jest załącznikiem do zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu. Wzór dokumentu identyfikacyjnego pojazdu jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia. I teraz zobacz jakie zadałeś pytanie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajoj007 Napisano 22 Luty 2016 Autor Share Napisano 22 Luty 2016 przepraszam skrót myślowy - DIP = dokument identyfikacyjny pojazdu [ Dodano: 22-02-2016, 10:15 ] Było pismo z ministerstwa Własnie chodzi mi o to pismo co napisał pentagram. Czy ktoś z was ma jakiś link albo może podesłać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Czy ktoś z was ma jakiś link albo może podesłać? Tak http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=241085#241085 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skobel Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Było pismo z ministerstwa, w którym wyjaśniono że w przypadku BRAKU TABLIC REJESTRACYJNYCH w badaniu okresowym przed I rej. należy w pole "NR. REJESTRACYJNY" wpisywać "---" Ja nie zgadzam się z tą interpretacją, bo nie widzę różnicy w sposobie przeprowadzania badania pojazdu zarejestrowanego w Polsce a przed pierwszą rejestracją. Chodzi o identyfikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 bo nie widzę różnicy A powinieneś ją widzieć. Zajrzyj do 1076 § 2 . w badaniu okresowym przed I rej. należy w pole "NR. REJESTRACYJNY" wpisywać "---" A ja wpisuję "BRAK" - taka jest moja interpretacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skobel Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Chodzi mi o to, że dlaczego wymagamy tablic przy badaniu pojazdu zarejestrowanego, a jak jest sprowadzony, to już nie Wykonujemy przecież badania okresowe w obu przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex40 Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Podstawowe pytanie, czy pojazd zarejestrowany i posiadający DR a nie posiadający TR posiada numer rejestracyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Chodzi mi o to, że dlaczego wymagamy Bo tak mówią przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skobel Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Dlatego wymagam TR przy badaniu okresowym pojazdów sprowadzonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex40 Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Dlatego wymagam TR przy badaniu okresowym pojazdów sprowadzonych Na jakiej podstawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajoj007 Napisano 22 Luty 2016 Autor Share Napisano 22 Luty 2016 Ok. Wszystko już wiem Dziękuję za b.szybką pomoc. Jak dla mnie temat zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 22 Luty 2016 Share Napisano 22 Luty 2016 Słusznie zauważono, że nr rejestracyjny powinien być wpisany. Pojazd go przecież posiada - niezależnie od posiadania tablic rejestracyjnych Skobel - a Ty w ogóle jakieś z zagranicy jeszcze robisz? Masz takich naiwnych klientów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skobel Napisano 23 Luty 2016 Share Napisano 23 Luty 2016 Nie mam problemu z klientami, a mogę powiedzieć, że mam ich sporo.W tym roku zrobiłem około 20 przed pierwszą rejestracją i wszystkie z tablicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 23 Luty 2016 Share Napisano 23 Luty 2016 To naciągasz klientów - w tym roku mam ze 100 - może dwa miały tablice - a nawet jak mają to bezpieczniej wpisać - BRAK - chu znajet czy oryginalne czy z Allegro - te z Allegro ostatnio mają nawet hologramy a patrząc pod odpowiednim kątem zobaczysz DIN i przetłoczenia - lepiej zrobione niż oryginały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JANUSZ60 Napisano 23 Luty 2016 Share Napisano 23 Luty 2016 chu znajet czy oryginalne czy z Allegro Raczej wszyscy wiedzą, że z allegro ,,, w tym roku mam ze 100 To Ty chyba tylko sprowadzone robisz ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skobel Napisano 23 Luty 2016 Share Napisano 23 Luty 2016 To naciągasz klientów - w tym roku mam ze 100 - może dwa miały tablice - a nawet jak mają to bezpieczniej wpisać - BRAK - chu znajet czy oryginalne czy z Allegro - te z Allegro ostatnio mają nawet hologramy a patrząc pod odpowiednim kątem zobaczysz DIN i przetłoczenia - lepiej zrobione niż oryginały Od razu naciągasz ,stosuje inną interpretację We Wrocławiu jest punkt który dorabia tablice pod WK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 23 Luty 2016 Share Napisano 23 Luty 2016 To Ty chyba tylko sprowadzone robisz to tylko 1/10 ogółu co 10 to sprowadzony /średnio/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 23 Luty 2016 Share Napisano 23 Luty 2016 No cóż Skobel - inny kolega tu ostatnio przekonywał wszystkich, że O1 oblicza się odejmując F1 od F3... Teraz Ty twierdzisz, że nie respektujesz przepisów odnośnie badań, bo Ci się nie podobają... No takie osoby za dobrze na obraz środowiska nie wpływają moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skobel Napisano 24 Luty 2016 Share Napisano 24 Luty 2016 Ja nikogo nie przekonuje, wyrażam tylko swoje zdanie.Jak wszyscy, we wszystkim by się zgadzali, to świat byłby idealny Dlaczego po wprowadzeniu rozporządzenia muszą być wydawane interpretacje, żeby zrozumieć o co chodzi ustawodawcom? Jak sam zauważyłeś, nr rejestracyjny powinien być wpisany niezależnie od posiadanych tablic rejestracyjnych i to miałoby sens, tylko jak wpiszesz ten numer, to WK będzie chciał te tablice rejestracyjne od właściciela pojazdu. Przez długi czas we Wrocławiu nie mogliśmy wykonywać badań na pokwitowaniach z policji, a wszyscy inni je wykonywali.To też było nie respektowanie przepisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 24 Luty 2016 Share Napisano 24 Luty 2016 Dlaczego po wprowadzeniu rozporządzenia muszą być wydawane interpretacje, żeby zrozumieć o co chodzi ustawodawcom Nie lepiej wymienić "baranów", na myślących, tak aby nie trzeba było pisać interpretacji? Przecież można każdy przepis zapisać tak, aby był jednoznaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi