Skocz do zawartości

Zmiana ciągnik samochodowy na samochód c

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może ktoś kiedyś przerabiał taki temat -

Ciągnik samochodowy MAN TGA . Zdemontowane siodło - w miejsce siodła założone takie ustrojstwo co się nazywa "spryskiwarka do asfaltu"

żeby było ciekawiej do tego założony zaczep do ciągnięcia przyczepy ( nie naczepy :)

Czy ciągnik samochodowy może ciągnąć przyczepę ?

TGA 18.390 rok 06

tabliczka :

PL*0062*05

18000

44000

7100

11500

Można zrobić taka zmianę konstrukcyjną ?

A co z F3 , O1 , O2 ?

Może ktoś przerabiał temat ?

SAM_37351.thumb.JPG.51121c20b17bd9de2b81ac7e5316f0fa.JPG

Napisano
Można zrobić taka zmianę konstrukcyjną

Można - zwróć uwagę na tylną belkę - czy była przystosowana do montażu zaczepu oraz na wyprowadzenie złączy - na TZ masz wszystko - sprawdź uciąg zaczepu /kN/ i podstaw do wzoru

Napisano

ja bym to widział tak :

- G - masa pojazdu + waga urządzenia ( zmiana masy własnej ) = X ( dokument z homologowanej wagi - trzeba uważać jaki nacisk na tylną oś , bo to coś swoje waży :)

- F1- 18000 kg

- F2 - 18000 kg

- F3 - 44000 - X lub nie więcej niż na tabliczce z zaczepu. ( biorąc pod uwagę wszystkie uwagi na temat belki , zaczepu , itp.)

- Samochód ciężarowy

- Specjalny

dobrze IVVO kombinuję ?

Napisano
dokument z homologowanej wagi

Jeśli nie chcesz być zrobiony w jaja - to przy warzeniu osobiście

- Samochód ciężarowy

- Specjalny

I tak i tak można - nie mam teraz pod okiem tabelki ale - ciężarowy/pojemnik/przewóz masy bitumicznej lub specjalny /bez podziału/ inny - tylko przy tym specjalnym to bym jeszcze dał warunki /czynności na drodze/ koguty paseczek itd

Jak belka będzie lipna to zawsze możesz dać 3500

Napisano
nie mam teraz pod okiem tabelki ale

Dobrą masz pamięć :)

06 Samochód ciężarowy

04 Pojemnik

202 Przewóz bitumu

07 Specjalny

Bez podziału

599 Inny

Raczej w grę wchodzi ta druga opcja ) , to żaden transport tylko specjalistyczne urządzenie do pracy na drodze . ( wiadomo z czym się wiąże opcja specjalny w dow. rej :)

Oczywiście masz rację z wyposażeniem dodatkowym .

Jeśli inni koledzy diagności nie chcą wnieść czegoś nowego do tematu , temat do zamknięcia.

dzięki

Ops minęliśmy się wpisami Jacdiag zwracam honor - jest coś do dodania !!! :-D

Napisano

Powiedz mi - jaką specjalną "czynność na drodze" wykonuje ten pojazd. Do czego on służy??

Napisano
Do czego on służy??

smaruje klejem (smołą) drogę przed następną maszyną ...

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Czyli to maszyna budowlana, która dowozi dany produkt na budowę drogi i go w specyficzny sposób rozładowuje, tak?

Czyli samochód, który wcześniej przywiózł tłuczeń na podbudowę tej drogi - i również samoczynnie tenże towar wyładował też jest SPECJALNY?? Pomimo, że to wywrotka? :evil:

No ale czego się dla kumpli nie robi 8)

Napisano

"Na oko" to jakieś wyposażenie specjalne tam chyba jest.

Czyli to maszyna budowlana, która dowozi dany produkt na budowę drogi i go w specyficzny sposób rozładowuje, tak?

Tak samo można powiedzieć o piaskarkach - de facto wożą towar i go w specyficzny sposób rozładowują, nie? ;)

Napisano

Ale one zapewniają w ten sposób utrzymanie dróg. Nie jest to związane z procesem ich budowy. Zaś piasek na "pokładzie" nie jest transportowany, tylko służy wypełnianiu specjalnej funkcji na drodze, co w pełni wypełnia drugie zdanie definicji specjalnego - którą to zapewne znasz.

Tym samym polewaczka nie transportuje wody, a karetka nie przewozi osób itd...

Czyli co - betoniarka, śmieciarka - wszystko specjalne - nie? :)

Napisano
Tym samym polewaczka nie transportuje wody
:?::?: :?:
Polewaczka ma ładowność - wodę którą przewozi do polewania ulic, a to polowanie jest jej specjalną funkcją decydująca o rodzaju i przeznaczeniu - analogicznie ma się pisakraka itp.

;D

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Przeczytaj dokładnie mój post.

Chodzi mi o transport, jako podstawową funkcję pojazdu i czynności przez niego wykonywanej.

Polewaczka wozi wodę, potrzebną do realizowania swojej specjalnej funkcji. Ale niee przewozi jej jako tako z punktu A do B - nie "transportuje" jej. Tak jak ciężarówka, która wiezie banany z magazynu do sklepu.

Chyba rozumiesz różnicę??

Napisano
Czyli co - betoniarka, śmieciarka - wszystko specjalne - nie?
- No i klasyczna Pomoc Drogowa jako zasmażka!
Napisano
No ale czego się dla kumpli nie robi

To już do tego stopnia jest nagminne, że pewna firma posiadająca blisko 100 samochodów ciężarowych, z czego połowa to ciągniki siodłowe wszystkie je ma zarejestrowane jako pojazdy zimowego utrzymania dróg :x

Najwyższy czas aby została określona grupa pojazdów specjalnych zwolniona z podatku drogowego bo liczba pojazdów specjalnych lada moment zrówna się z liczbą samochodów ciężarowych.

W mojej ocenie to pomoc drogowa czy pojazd zimowego utrzymania dróg nie powinny korzystać z takiego zwolnienia bo pojazdy te praktycznie w 100% przebiegu uczestniczą w ruchu drogowym. Zwolnienie mogło by przysługiwać różnego typu agregatom, dźwigom i podnośnikom koszowym, gdyż te auta w dużo mniejszym stopniu uczestniczą w ruchu drogowym. A może warto zastanowić się nad likwidacja przywileju zwolnienia z podatku drogowego dla wszystkich pojazdów specjalnych co szybko wyeliminowała by patologię notorycznych zmian samochodów ciężarowych na pojazdy specjalne.

Napisano

ale żeście się koledzy rozpisali

Pewnie nie będę oryginalny i nie napiszę nic nowego jak to , że

pojazd specjalny służy do ściśle określonych zadań i posiada na swoim wyposażeniu urządzenia służące do wykonywania tych zadań .

- np. wspominana piaskarka , myjka uliczna , dźwig , miedzy innym " spryskarka bitumu " ( moja twórcza nazwa bo nie wiem jak to fachowo nazwać - muszę podpytać w firmie budowlanej :).

To co do mnie przyjechało wg mnie spełnia definicje pojazdu specjalnego więc dlaczego mam kłaść kłody lokalnemu przedsiębiorcy pod nogi tym bardziej, że przyjeżdża na stacje kilkudziesięcioma samochodami ( nie gryzie się ręki która karmi :) ) Kłamstwa jakiegoś nie poświadczam a tu zaraz :

No ale czego się dla kumpli nie robi

Ściśle określone zadanie to niestety nie transport . tutaj już mamy tylko pojazdy specjalizowane tzn. przystosowane do transportu nietypowych ładunków, więc twierdzenie :

Czyli co - betoniarka, śmieciarka - wszystko specjalne - nie?

No właśnie nie !!!

To wszystko pojazdy specjalizowane np. betoniarka ,śmieciarka oraz pojazd asenizacyjny , cysterna do mleka czy oleju napędowego ,cementowóz itp. - można tak wymieniać długo.

Bo z ciężarówką i tłuczniem to lekka przesada , zwykły samochód ciężarowy :]

Jak zauważyliście ( lub nie ) w pierwszym poście postawiłem pytanie tłustym drukiem. :)

Nie było by mojego wpisu na forum gdyby nie fakt, że przy ciągniku siodłowym ktoś założył zaczep do przyczepy.???

Wiadomo z tym jest zawsze śliska sprawa więc zapytuje szanowne grono kolegów po fachu co by wsparli wiedzą i doświadczeniem :mrgreen:

Czy on będzie specjalny czy inny dla mnie w tym temacie mało istotne.

Dla mnie jest ważniejsze czy to cudo przyczepę może ciągnąć ???

Napisano
( nie gryzie się ręki która karmi )

Co tam przepisy - najważniejsze aby klient był zadowolony

Tak niestety wygląda praca w naszym zawodzie. Gdzie tu niezależność diagnosty?

Napisano

Wasz "optymizm" i kąśliwe uwagi nie na temat mnie porażją :( .

Ale jak już podłapaliście Panowie temat "samochodu specjalnego " to słucham waszych opinii

To co wyżej opisałem waszym zdaniem może być ( musi być ) bezdyskusyjnie samochodem specjalnym czy zwykły ciężarowy ?

Krótkie objaśnienie swojego stanowiska i po temacie .

a nie jakieś insynuacje , że ktoś , komuś ,coś .. kumplowi ...itp ? !

[ Dodano: 01-03-2016, 14:26 ]

Panowie ta belka do której przykręcono zaczep nie dawała mi spokoju więc podrażyłem w temacie i wyszły ciekawe rzeczy .

Po mimo , że belka ma otwór do zaczepu to producent uznaje ją jako belkę nie przeznaczoną do zaczepu !!!!! nr części katalogowy xxxxxxxx....144

Dziękuje IVVO , że nieco pokierował mnie w temacie :piwo

zwróć uwagę na tylną belkę - czy była przystosowana do montażu zaczepu oraz.... sprawdź uciąg zaczepu /kN/ i podstaw do wzoru

Info w załączniku ze stron MAN-a .

To tak dla potomnych jakby podobne dylematy mieli :mrgreen:

[ Komentarz dodany przez: Jacdiag: 14-06-2017, 17:03 ]

wcześniej załącznik "nazywał się" 11111111111111 pdf

MAN belka tylna ramy.pdf

Napisano

Po mimo , że belka ma otwór do zaczepu to producent uznaje ją jako belkę nie przeznaczoną do zaczepu !!!!!

Większość ciągników siodłowych tak własnie ma a montowany tam zaczep służy jedynie do holowania pojazdu.

To co wyżej opisałem waszym zdaniem może być ( musi być ) bezdyskusyjnie samochodem specjalnym czy zwykły ciężarowy ?

Ja sklasyfikował bym taki pojazd jako ciężarowy, choć obronić tezę, że jest to pojazd specjalny też się da. Gdy nie zwolnienie z podatku drogowego to auta te były by rejestrowane jako ciężarowe a tak potrzeba staje się matką wynalazku :?

Napisano

Większość ciągników siodłowych tak właśnie ma

No tak , jak ktoś od lat ogarnia temat :mrgreen:

Ale przyznasz szczerze , że dla żółtodzioba w temacie ( ja się do nich zaliczam :-D ) można się na temacie przejechać .

W załączniku post wyżej zamieściłem "D" dla belki ( nie zaczepu !!!) - wynosi 130 kN , czyli około 13 ton .

Załóżmy , że klient założył do takiej nieprzystosowanej belki zaczep o większym uciągu .

Jest tabliczka na zaczepie - OK . Obliczasz ... wyliczasz.... i Zong , bo sama belka nie wytrzyma tego co zaczep a ty to przeoczysz .

Napisano
Większość ciągników siodłowych tak własnie ma a montowany tam zaczep służy jedynie do holowania pojazdu
Widzisz różnicę

342336265_4_644x461_zaczep-sprzeg-ciezarowka-przyczepa-ringfeder-38-man-scania-volvo-daf-motoryzacja.jpg.9a30ae472eca8fb7e06503ac2416b099.jpg

0801135933.jpg.43acf41cb875eee6c0705ab95edf63c1.jpg

Napisano
Większość ciągników siodłowych tak własnie ma

Pokuszę się o stwierdzenie ,że większość to nie ma nic ,sukces jak w ogóle jest poprzeczka z blachy 3-4mm .

Napisano
przy tym specjalnym to bym jeszcze dał warunki /czynności na drodze/ koguty paseczek

a ten paseczek przy spryskiwarce to po co?

Napisano
Info w załączniku ze stron MAN-a .

kolego ale wg tego wzoru mi wychodzi 50 t. Pomieszalem wartosci?