Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Pierwsze badanie z zagranicy w raz z taxi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie do kolegów , czy możemy przy pierwszym badaniu z zaranicy zrobić badanie taksówkowe jeżeli tak to jaką kwotę pobieracie . W/g naszego inspektora z wydz. kom. nie ma takiej opcji , a jeżeli już należałoby pobierać dodatkowo kwotę badania okresowego.

Napisano

Osobiście uważam, że nie ma problemu pierwsze zza granicy + dodatkowe na taxi poz 6.2 w cenniku 42pln. Oczywiście kwestia tego czy na auto niezarejestrowane dostanie legalizacje taksometru. Ale jeśli dostanie to nie widzę przeszkód (powiedział ślepy koń po wygraniu biegu z przeszkodami)

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Moje osobiste zdanie jes podobne ale jak do tego podchodzą wasze wydz. kom.

Napisano

Właśnie to zależy od podejścia WK. Na dobra spr. wydaje mi się że nie da sie pójść tą drogą . Ale jak będzie aktualna legalizacja taxometru ....to chyba nic nie stoi na przeszkodzie.

Napisano

nie zrobią legalizacji na numerach Niemieckich , albo bez nr , muszą być Polskie np próbne

Napisano

wg mnie sprawa ma się podobnie jak: rejestracja samochodu sprowadzonego a zmiany konstrukcyjne.

Najpierw należy zarejestrować samochód w Polsce a potem dopiero wykonać badanie na TAXI.

W zakres badania TAXI wchodzi dodatkowe i okresowe więc jaki nr rejestracyjny wpiszesz, jaki nr dowodu ?

Napisano

taka opcja istnieje tylko na polskich próbnych tablicach , czyli auto musi zostać najpierw zarejestrowane , a potem dodatkowe na TAXI

Napisano
taka opcja istnieje tylko na polskich próbnych tablicach , czyli auto musi zostać najpierw zarejestrowane , a potem dodatkowe na TAXI

potwierdzam robiłem taką procedure, dodatkowe można zrobić na pozwoleniu czasowym

• 1 year later...
Napisano

a co z opłatą - dzisiaj robisz badanie pierwsze samochodu sprowadzonego z zagranicy (98+92), klient dostaje tablice w WK i wraca do Ciebie na badanie TAXI i ile kasujecie jak przyjedzie za 2-3dni 98+42 ??

Napisano
a co z opłatą - dzisiaj robisz badanie pierwsze samochodu sprowadzonego z zagranicy (98+92),

A coto za kwoty?

Napisano

Na pierwszym-169pln a za dwa dni 98+42pln (a jak LPG +63pln) i jak wróci z wpisem +2pln-minister finansów też chce żyć, nie ma lekko.

Napisano
Na pierwszym-169pln a za dwa dni 98+42pln (a jak LPG +63pln) i jak wróci z wpisem +2pln-minister finansów też chce żyć, nie ma lekko.

Potwierdzam, ja bym skasował tak samo...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Też tak kasujemy, ale taryfiarza u nas nie uświadczy, bo na innych stacjach "za dwa dni" biorą tylko 42PLN nawet z gazem.

Napisano
Też tak kasujemy, ale taryfiarza u nas nie uświadczy, bo na innych stacjach "za dwa dni" biorą tylko 42PLN nawet z gazem.

ja również nie pamiętam jak wygląda taxi, dawno już nie byli na stacji.

pozdrawiam

Napisano

U nas pewna stacja też tak czyniła (za "dwa dni" 42pln) ale po wizycie US częściej oglądam te pojazdy.

Napisano

widać że to zjawisko staje się normą ,ja też nie widuje TAXI

• 2 weeks later...
Napisano

To gdzie TAXI się melduje?? Widze że większość forum ich nie rejestruje to skąd mają pieczątki- ciekawe??? ::?

Napisano
To gdzie TAXI się melduje

Na "przyjaznych" stacjach...

Napisano

Na stacjach, które prawie robią badania zgodnie z prawem.

"Prawie" robi dużą różnicę :D

Napisano

U nas też taxi nie widziałem, żeby nie skłamać 3 lata.( nie ma to jak pieczątka z ziemniaka). :shock::lol: