Piotr Barczuk Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 Gdzie jest powiedziane ze przewody pomiedzy butla a zbirnikiem mają być miedziane ? Cytuj
abc Napisano 2 Grudzień 2005 Napisano 2 Grudzień 2005 dzu z 2003_227_2250 załącznik nr 5 § 4. Kontrola stanu ogólnego instalacji polega na sprawdzeniu: 1) czy zbiornik nie nosi śladów przeróbek; 2) czy przewody metalowe wysokiego ciśnienia są prawidłowo ukształtowane, bez załamań i otarć; 3) czy przewody elastyczne nie wykazują pęknięć, uszkodzeń lub śladów zestarzenia się materiału; 4) czy na końcach przewodów niskiego ciśnienia i wentylacyjnych znajdują się metalowe opaski odpowiednio zaciśnięte; 5) czy w instalacji zasilania gazem ziemnym przed reduktorem znajduje się funkcjonujący wskaźnik ciśnienia gazu o pośrednim przenoszeniu wskazań; 6) stanu technicznego przewodów elektrycznych, doprowadzających prąd do elektrozaworów. Cytuj
Psuj Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 Oj,abc, jakieś problemy z czytaniem pytania ? Dz. U. 32, zał nr 9 par. 6.1. Przewody metalowe zastosowane w instalacji powinny być bez szwu, stalowe lub miedziane w odniesieniu do gazu płynnego (LPG) oraz wyłącznie stalowe w odniesieniu do gazu ziemnego (CNG); przewody stalowe powinny być ze stali nierdzewnej lub stali z pokryciem antykorozyjnym; dopuszcza się przewody sztywne wykonane z materiału niemetalowego. 2. Przewody miedziane na całej długości powinny być zabezpieczone osłoną gumową lub z tworzywa sztucznego. [ Dodano: Sob Gru 03, 2005 8:38 am ] abc, i za tą odpowiedź niestety punktacji nie będzie ... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
abc Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 niestety punktacji nie będzie ... a czy podałem niezgodne dane to co podałem jest w zakresie badań technicznych a to co Ty podałeś, jak widać jest tam "lub" a wię nie muszą byc miedziane ale ciesze sie że inni tez czuwają, czasem coś mi umnknie Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 3 Grudzień 2005 Autor Napisano 3 Grudzień 2005 Powtarzam pytanie: GDzie jest powiedziane, że przewód od zbiornika LPG do parownika ma być MIEDZIANY anie naprzykład z tworzywa sztucznego??? Cytuj
Psuj Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 Piotr Barczuk, też problemy z czytaniem?? Przecież napisałem, że NIE MUSI być miedziany. Ludzie ja wiem, żę jest sobota ale najwyższy czas się już obudzić Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Norbert Jezierski Napisano 3 Grudzień 2005 Napisano 3 Grudzień 2005 najwyższy czas się już obudzić Najwyższy czas odpocząć ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Piotr Barczuk Napisano 3 Grudzień 2005 Autor Napisano 3 Grudzień 2005 Piotr Barczuk, też problemy z czytaniem?? Przecież napisałem, że NIE MUSI być miedziany. Ludzie ja wiem, żę jest sobota ale najwyższy czas się już obudzić Czytam czytam i nie widzę. Ale tez nie znalazłem więc przyjmuję ze to nie moje problemy z czytaniem ale tego wymogu faktycznie nie ma. A skąd pytanie ? A no przyjechała BMa 740i na pierwsze banie z załozonym w Polsce LPG. Instalka załozona perfekcyjnie (firma co montuje ma soją filię w Niemczech i tam tez montuje na podstawie dyrektywy 115 - homologowany monataz na kazdy model samochodu) dawno nie widzialem takiego profesjonalizmu. Orginalnie połozone przewody el. przez BMW wygladają gorzej , zagląam pod samochód a tam..... wąż niebieski jak od od buti w domu do kuchenki no i zdębiałem !!!!!!! Po co im tem wąż to ja wiem, ale pytanie czy to jest bezpieczne?????? Z dziennika 32 wynika ze ustawodawcy przez mysl nie przeszło ze to moze byc wąż elastyczny i dopuszcza "przewody sztywne z materiału niemetalowego" aten nie jest sztywny. Cytuj
Psuj Napisano 4 Grudzień 2005 Napisano 4 Grudzień 2005 Czytam czytam i nie widzę A więc jednak problem z czytaniem jest zaraźliwy aten nie jest sztywny. Negatyw i nawet niech klienci nie próbują dyskutować, jakby fikali to ja bym skasował dowodzik. W końcu chodzi o bezpieczeństwo... Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Piotr Barczuk Napisano 5 Grudzień 2005 Autor Napisano 5 Grudzień 2005 egatyw i nawet niech klienci nie próbują dyskutować, jakby fikali to ja bym skasował dowodzik. W końcu chodzi o bezpieczeństwo... A za co negatyw? Nigdzie nie jest powiedziane ze przewód ma być miedziany i nigdzie nie jest powiedziane ze ma być sztywny. Ja przynajmniej nie znalazłem. Cytuj
gladki Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 To powinno pomóc w rozwiazaniu problemu: 1.Przewody metalowe zastosowane w instalacji powinny być bez szwu,stalowe lub miedziane.W odniesieniu do gazu płynnego LPG,oraz wyłacznie stalowe w odniesieniu do gazu ziemnego CNG.Przewody stalowe powinny być ze stali nierdzewnej lub ze stali z pokryciem antykorozyjnym,dopuszcz sie przewody sztywne wykonane z materiału NIEMETALOWEGO 2.Przewody miedziane na całej długości powinny być zabezpieczone osłoną gumową lub z tworzywa sztucznego. 3.Przewody powinny byc tak ułożone aby: a)mogły byc łatwo dostepne b)nie ocierały sie o elementy pojazdu c)odległość od układu wydechowego nie była mniejsza niż 0,1 m ,jesli nie stosuje się ekranu termicznego d)nie przebiegały w pobliżu miejsc do podnoszenia pojazdu e)mocowanie wykluczało ich wibracjE 4.W przypadku braku mozliwości spełnienia wymagań określonych w ust.3 pkt.1,2 i 5 dopuszcza sie odstępstwo dla przewodów łączącego ZBIORNIK Z REDUKTOREM ,pod warunkiem dodatkowego zabezpieczenia go przed korozją i mechanicznymi uszkodzeniami oraz wentylacji przestrzeni w której jest umieszczony. Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 5 Grudzień 2005 Autor Napisano 5 Grudzień 2005 Ten przewód nie był ani metalowy, ani sztywny. Zapytam inaczej: czy jakieś przepisy definiują, że przewód zbiornik-reduktor powinien być sztywny ? Ja z cytowanych przepisów tego nie potrafię doczytać. Rozmawiałem dzisiaj z firmą która montowała tą instalke - przewód sprowadzają z włoch, ma wszystkie atesty do stosowania w LPG w samochodach, czyli jest bezpieczne. Tyle ze polskie przepisy nie zawsze sankcjonuja to co jest bezpieczne. Cytuj
gladki Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Ale to co przytoczyłem jest z DZ.U. który nas obowiązuje (skp) Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 5 Grudzień 2005 Autor Napisano 5 Grudzień 2005 Ale to co przytoczyłem jest z DZ.U. który nas obowiązuje (skp) Ale gdzie w tym dzienniku jest, że przewód "pomiędzy zbiornikiem a reduktorem" ma być sztywny, miękki lub jakikolwiek inny. Ja tu widzę tylko ze JEŚLI jest miedziany to ma być np. bez szwu, i że jeśli jakiś przewód jest sztywny to nie musi być metalowy. Najmniejszego słowa, że przewód pomiędzy zbiornikiem a reduktorem musi być sztywny !!!! Więc może być miękki, może wtedy mieć średnicę dowolną i tyle. Nie rozumiem tez tego zapisu o średni zewnętrznej dla przewodu sztywnego, ale kobinuję że w ten sposób określono .... średnicę wewnętrzną bo jest ze nie może mieć więcej zewnętrznej jak 12mm i sciankę 0,8 co daje wewnętrzną nie większą jak 10,4 mm. Domniemuję wiec ze ktoś chciał w ten sposób ograniczyć ilość gazu znajdującą się poza butlą. Cytuj
gladki Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Ale gdzie w tym dzienniku jest, że przewód "pomiędzy zbiornikiem a reduktorem" ma być sztywny, miękki lub jakikolwiek inny. Ja tu widzę tylko ze JEŚLI jest miedziany to ma być np. bez szwu, i że jeśli jakiś przewód jest sztywny to nie musi być metalowy. Najmniejszego słowa, że przewód pomiędzy zbiornikiem a reduktorem musi być sztywny !!!! Więc może być miękki, może wtedy mieć średnicę dowolną i tyle. Piotr-ja rozumuję to tak: Jezeli par.6 punkt 1 mówi że maja być metalowe lub miediane to tak ma byc w całej instalacji LPG. Dalej jezeli w punkcie 3,podpunkt 1,2 i 5 mówi ze nieidzie inaczej zamontować to można zastosowac odstepstwo czyli punkt 4.to według mnie znaczy to że można je inaczej zamontowac.Ale wtym punkcie nic nie pisze że można zamontować przewody z innego materiału niz miedż czy metal.Dopuszcza sie tez przewody z materiału niemetalowego ale musza być sztywne tzn.z tego wynika że nie mozna zamontować sobie zwykłego węża takiego jak mamy w domach pomiędzy butlą a kuchenką.A z tego wynika że dopuszcza się : 1 przewody miedziane 2 przewody metalowe 3przewody niemetalowe ale sztywne. Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 A z tego wynika że dopuszcza się : 1 przewody miedziane 2 przewody metalowe 3 przewody niemetalowe ale sztywne. Ja też tak to sobie tłumaczę ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Piotr Barczuk Napisano 5 Grudzień 2005 Autor Napisano 5 Grudzień 2005 IMHO - W instalacji wystepują przewody twarde i elastyczne - nigdzie nie jest powiedziane, że do transportu fazy ciekłaej ma być sztywny a do lotnej elastyczny tylko, że w instalacji są dwa rodzaje i tyle. O ile są w instalacji sztywne to nałożono na nie stosowne wymagania np. mają być miedziane ale tez mogą być niemetalowe. I teraz: "W przypadku braku mozliwości spełnienia wymagań(...): 3.Przewody powinny byc tak ułożone aby: a)mogły byc łatwo dostepne b)nie ocierały sie o elementy pojazdu e)mocowanie wykluczało ich wibracje dopuszcza sie odstępstwo dla przewodów łączącego ZBIORNIK Z REDUKTOREM ,pod warunkiem dodatkowego zabezpieczenia go przed korozją i mechanicznymi uszkodzeniami oraz wentylacji przestrzeni w której jest umieszczony" No więc ten fragment nie dotyczy tylko i wyłacznie przewodów sztywnych, a wszystkich przewodów. A tak jak wspominałem do stosowania w instalacji dopuszcza się przewody i sztywne i eleastyczne ( jest to uwidocznione w dalszym ciagu dz.u. w tabeli). Moim zdaniem nie ma powodów aby dyskfalifikować przewody elastyczne w częsci "ciekłe" instalki LPG, zbiorniki holenderskie są łaczone z przyłaczem przewodem elastycznym i jakoś w tej Holandii nic złego się nie dzieje. Zważywszy na fakt, że nigdzie w przepisach nie wyłuszczono iż ma byc "sztywno" pomiedzy zbiornikiem a reduktorem ta instalka jest zupełnie poprawna. Cytuj
gladki Napisano 5 Grudzień 2005 Napisano 5 Grudzień 2005 Ja też tak to sobie tłumaczę ... to jest nas dwoje [ Dodano: 05-12-2005, 22:40 ]Do Piotra: Ale gdzie w DZ.U NR.32 poz.262 załacznik nr 9 jest słowo o przewodach ELASTYCZNYCH Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 Ale gdzie w DZ.U NR.32 poz.262 załacznik nr 9 jest słowo o przewodach ELASTYCZNYCH Załącznik 9, paragraf 9.1 poswiecony kompletacji instalacji , w tabeli w pkt.19 czytamy: Przewody (sztywne i eleastyczne) wchodzą w skład każdej instalacji. Cytuj
gladki Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Przewody (sztywne i eleastyczne) wchodzą w skład każdej instalacji. Piotr-to że przewody elatyczne w chodza w skład instalacji LPG to nie znaczy że sa to przewody do gazu ? A zapomniałes o przewodach wodnych (ELASTYCZNYCH) Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 6 Grudzień 2005 Autor Napisano 6 Grudzień 2005 No to w takim razie te 2 miliony samochodów z LPG powinny zostać wyeliminowane z eksploatacji bo ja widziałem tylko raz w zyciu zeby przewód wychodzacy z parownika w strone silnika nie był miekki. A nie widziałes instalacji LPG bez przewodów wodnych ? Bo ja widziałem i zgodnie z tym co jest napisane tez nają prawo być w niej przewody elastyczne. Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 A nie widziałes instalacji LPG bez przewodów wodnych ? Bo ja widziałem z czystej ciekawości- jaka instalacja i w jakim samochodzie. jeszcze takowej nie widziałem . jak możesz to odpisz Cytuj
gladki Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 A nie widziałes instalacji LPG bez przewodów wodnych ? Bo ja widziałem i zgodnie z tym co jest napisane tez nają prawo być w niej przewody elastyczne. No właśnie sęk w tym że ja tez niewidziałem,może jakis przykład i ewentulnie zakład który uzyskał homologacje na tego typu montaż. Cytuj
jaka Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 Ja widziałem (nie na przglądzie-chociaż bym dał przegląd) To był stary VW - właśnie chłodzony powietrzem- a nie "wodą" Cytuj
Psuj Napisano 6 Grudzień 2005 Napisano 6 Grudzień 2005 No i niezła dyskusja. Panowie dla mnie sprawa jest jasna, Dz. U. 227 zał nr 5 par4 "Kontrola stanu ogólnego instalacji polega na sprawdzeniu: 1) ... 2) czy przewody metalowe wysokiego ciśnienia... 3) czy przewody elastyczne nie ..." Wybaczcie kropki, ale nie będę cytował wszystkiego. Ogółem chodzi o to, że jest mowa o przewodach wysokiego ciśnienia tylko metalowych (w domyśle niemetalowych sztywnych) i stawiam flachę temu kto pokaże mi zapis o przewodzoe wysokiego ciśnienia elastycznym. To, że coś nie jest wyraźnie zabronione nie znaczy, że jest dozwolone. Dla mnie elastyczne przewody wys. ciśn. = negatyw i może nawet zabrany dowód za zagrożenie bezp. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Rekomendowane odpowiedzi