Skocz do zawartości

Przewody - miedziane czy nie ?

Featured Replies

Napisano

Przecież występują już coraz częściej przewody paliwowe z tworzyw sztucznych, które pracują w podobnych warunkach co gazowe i posiadają atesty itp, Także jak koledzy wyżej wspomnieli technika idzie naprzód i jeśli przewód do gazu jest przystosowany do gazu i ma atest czy homologację to nie ma przeszkód aby spełniał warunki.

Podobnie uważam, co nie jest zabronione to jest dozwolone i

• Odpowiedzi 56
  • Wyświetleń 28,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
co nie jest zabronione to jest dozwolone

A ja uważam odwrotnie. Przewód ma być sztywny i basta.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

Z tworzywa też może być sztywny.

A czy sztywny czy nie to trzeba by sięgnąć do definicji.

Oj chyba schodzimy na tematy z innej branży.

Napisano

Raczej trzeba podpierać się atestami a nie "nomenklaturom" !

Napisano
Raczej trzeba podpierać się atestami a nie "nomenklaturom" !

Tu nie chodzi o nomenklaturę tylko o to, czy przewód z homologacją czy atestem spełnia warunki zawarte w rozporządzeniu. Zresztą przewody do gazu muszą być homologowane i to bez żadnego ale... .

Panowie doczytałem i to chyba będzie koniec dyskusji na temat czy przewody do gazu mają być metalowe czy nie itp, itd.

W rozporządzniu jest napisane m.in., że dopuszcza się przewody sztywne niemetalowe (nie dotyczy CNG).

Z tego wynika, że przewody mają być tylko sztywne oczywiście o odpowiednm przeznaczeniu, z odpowidenim atestem czy homologacją.

Konkretne warunki jakim mają odpowiadać podano tylko dla przewodów metalowych, materiały na przewody niemetalowe zostawion samym sobie (tzn homologacji czy atestom).

Napisano
W rozporządzniu jest napisane m.in., że dopuszcza się przewody sztywne niemetalowe (nie dotyczy CNG).

W tej dyskusji zostało to oznajmione przynajmniej cztery razy. :D Włącznie z cytatem tego dziennika.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

W tej dyskusji zostało to oznajmione przynajmniej cztery razy. :D Włącznie z cytatem tego dziennika.

Nie czytałem samego początku, ale to chyba jak był oznajmione kilka razy to powinno być wszytko jasne i czytać każdy potrafi.

A Polak z byleczego zrobi problem. :D