Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

pierwsze badanie jeepa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na pierwszym badaniu mam jppa grand cherokee.

Zamontowane tylko przednie siedzenia, i za siedzeniami kratka. Niema tylnych siedzeń i jest zamontowana podłoga prosta od tyłu do przednich siedzeń. W dokumentach samochód dostawczy.

Oczywiście gość chce mieć samochód ciężarowy N1.

Na co zwrócić szczególna uwagę przy takim badaniu, kratka może być czy musi być pełna ściana ?

Czy cos się zmieniło w przepisach ?

Napisano

Gość to może sobie chcieć... Jeśli w dokumentach brak kat. sam nic nie wymyślaj.

Odnośnie kratki/przegrody, zapisy poniżej, dz.u. 305.

7)w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 29 maja 1999 r.;

8)przegroda, o której mowa w pkt 7, w samochodzie ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t powinna odpowiadać następującym warunkom:

a)powinna być pełna na całym poprzecznym przekroju wnętrza pojazdu, co najmniej do wysokości odpowiadającej 80 % wysokości oparć siedzeń znajdujących się przed nią,

b)powyżej wysokości, o której mowa w lit. a, dopuszcza się, aby odległość między elementami przegrody wynosiła nie więcej niż 100 mm w dowolnych wzajemnie prostopadłych kierunkach,

c)odległość od przegrody do ścian wewnętrznych bocznych oraz sufitu pojazdu nie powinna przekraczać 50 mm,

d)powinna wytrzymać równomiernie przyłożone na całej powierzchni równoległe do osi podłużnej pojazdu obciążenie odpowiadające dwukrotnej masie ładunku przewidzianego do umieszczenia w przestrzeni ładunkowej.

Zapomniałem, że najnowsze zmiany są w dz.u. 858 z 2016r.

tu pobierz - http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2016/858

Napisano
powinna wytrzymać równomiernie przyłożone na całej powierzchni równoległe do osi podłużnej pojazdu obciążenie odpowiadające dwukrotnej masie ładunku przewidzianego do umieszczenia w przestrzeni ładunkowej.

Pytanko takie - jak sprawdzacie to w warunkach SKP? 8)

Napisano
jak sprawdzacie to w warunkach SKP?

Ja mam same osobowe :x

Kolega chciał przepisy, to żem mu zarzucił.

A z Twoim pytaniem, najlepiej, udać się do odpowiedniego ministra.

Napisano
Na co zwrócić szczególna uwagę przy takim badaniu, kratka może być czy musi być pełna ściana ?

Na datę pierwszej rejestracji.

Napisano

W dokumentach jest brak kategorii, tylko jest napisane ze dostawczy. Data rejestracji 2002.

Odnośnie ścianki to by spełniał te warunki do zagłówków siedzeń, ma pełno ścianę a powyżej kratkę. Kwestia tego czy mogę go zliczyć do kategorii N1 jeżeli jest w ten sposób wyposażony ?

Napisano

Nie rozumiem "zaliczyć" ale mniejsza o to.

Co do kategorii homo w trakcie badania to tylko tyle i nic więcej:

OBJAŚNIENIA DO WZORU:

2) O ile dane są dostępne i zostały ustalone na podstawie dowodu rejestracyjnego pojazdu (pozwolenia czasowego),

świadectwa zgodności WE,

świadectwa zgodności,

wyciągu ze świadectwa homologacji typu pojazdu,

odpisu decyzji zwalniającej z obowiązku uzyskania świadectwa homologacji typu pojazdu,

dopuszczenia jednostkowego pojazdu,

decyzji o uznaniu dopuszczenia jednostkowego pojazdu,

świadectwa dopuszczenia indywidualnego WE pojazdu.

Poza tym jak to jest ciężarówka to waro może zastanowić się jaki podrodzaj ma w zagranicznej dokumentacji. Jak w ogóle ma jakiś wpisany?

Napisano

Boże Narodzenie coraz bliżej ...

Jaki ty mądry za niecałe 4 miesiące. :razz: Jak nie chcesz pomóc to pocą się udzielasz.

[ Dodano: 07-09-2016, 15:40 ]

Jak nie ma w dowodzie kategorii, i niema świadectwa homologacji To na jakiej podstawie ustalić kategorie, na pierwszym badaniu ? Jeżeli spełnia warunki dla samochodu ciężarowego.

Napisano
To na jakiej podstawie ustalić kategorie, na pierwszym badaniu ?

A do czego Ci ta kategoria potrzebna?

Napisano
To na jakiej podstawie ustalić kategorie, na pierwszym badaniu ?
- tego się nie ustala i już i kropka i koniec. Podaje się w zaświadczeniu na podstawie dokumentów. Jak jest kategoria w zagranicznych dokumentach to się ją przepisuje do zaświadczenia. Nie ma podanej kategorii w zagranicznych dokumentach to i nie ma podstaw by ją na siłę wymyślać do zaświadczenia.

W Pozwoleniach Czasowych nie ma kategorii i nikt się nie ciska aby ją wklepać do zaświadczenia.

No owszem i tu znajdą się i nadgorliwe wyjątki. :x

Napisano

OK to odpuszczam to kategorie

Tylko jak go zakwalifikować. Czy ciężarowy, czy osobowy jeżeli w dokumencie nie ma wzmianki ,tylko jest dostawczy. Wszystkie wymiary przegrody spełnia, tylni otwór załadunkowy spełnia wymagania.

Napisano

Nie mam. Był tylko na chwile u mnie, i ma przyjechać w następnym tygodniu. Widziałem tłumaczenie ze jest samochód dostawczy i tak ogólnie go pomierzyłem.

Napisano
Tylko jak go zakwalifikować.

Z natury. Dostawczy jest w jakim polu? Rodzaj pojazdu czy klasa podatkowa?

Napisano
Tylko jak go zakwalifikować.

Z natury.

Badanie pierwsze z natury juz odeszły w niebyt. I to dawno...

Napisano
Badanie pierwsze z natury juz odeszły w niebyt. I to dawno...

Czytaj ze zrozumieniem - rodzaj pojazdu należy określić "z natury" skoro w zagranicznym DR nie występuje.

Napisano
Czytaj ze zrozumieniem

Koledze Psuj, zapewne chodziło o określenie:

Badanie pierwsze
:)
Napisano
rodzaj pojazdu należy określić "z natury" skoro w zagranicznym DR nie występuje.

DR nie jest jedynym źródłem ustalenia rodzaju, jest jeszcze homo na tabliczce, są dane producentów i jest opinia rzeczoznawcy. Z natury to można teraz sobie kilo śliwek zerwać z drzewa...

A ustalanie z natury dla pojazdów już zarejestrowanych znikło razem z badaniami pierwszymi, teraz można co najwyżej zrobić zmiany konstrukcyjne, jeśli stan faktyczny nie zgadza się z danymi... - czytaj proszę ze zrozumieniem...

Napisano
jest jeszcze homo na tabliczce, są dane producentów i jest opinia rzeczoznawcy.

Numer homo może być nieaktualny (pojazd może być po zmianach), dane producenta też mogą być nieaktualne. A opinia rzeczoznawcy do zwykłego "dostawczaka"? Nie wierzę, że ktoś woła.

A ustalanie z natury dla pojazdów już zarejestrowanych znikło razem z badaniami pierwszymi

Skoro nie ma wpisu w DR to się ustala z natury. W tym przypadku rodzaj pojazdu, a w innych np. pojemność i moc silnika (np. we francuskim DR brakowało tych danych).

teraz można co najwyżej zrobić zmiany konstrukcyjne, jeśli stan faktyczny nie zgadza się z danymi...

Z jakimi danymi miałby się nie zgadzać? Właśnie tych danych brak, więc ustala się je "z natury". Oczywiście można się posiłkować katalogiem/producentem/rzeczoznawcą. Czytaj ze zrozumieniem ;)

Napisano
Nie wierzę, że ktoś woła.

To nie kwestia Twojej wiary, tylko przepisów. Nie można ustalić (nie mylić z wymyślić, bo to proponujesz) - opinia rzeczoznawcy.

Numer homo może być nieaktualny
dane producenta też mogą być nieaktualne

No - ustalanie z natury też już jest nieaktualne. :) Mimo, że to utrudnia wiele spraw...

§ 2. 1. Przy ustalaniu nieznanych danych technicznych pojazdu (§ 1) należy w możliwie największym stopniu wykorzystywać dostępne informacje zawarte w takich źródłach, jak przepisy i dokumenty homologacyjne, dane producenta pojazdu, katalog marek i typów pojazdów homologowanych oraz dopuszczonych do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach dotyczących szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach, a w indywidualnych wypadkach, inne wiarygodne publikacje i dokumenty, dotyczące danego pojazdu lub jego zespołów i elementów.
Napisano
To nie kwestia Twojej wiary, tylko przepisów. Nie można ustalić (nie mylić z wymyślić, bo to proponujesz) - opinia rzeczoznawcy.

Nie wierzę, że diagnosta widząc taki pojazd nie jest w stanie określić jego rodzaju po tym, co widzi. Siedzenia tylko z przodu, przegroda. Nie jesteś w stanie po tym stwierdzić rodzaju pojazdu? Musisz wołać rzeczoznawcę???

Napisano

Czy ty rozumiesz co się do Ciebie pisze pisze? Przestań jak mantrę powtarzać o tym że mam sobie ustalić. Rodzaj pojazdu to nie masa własna, że sobie zważę pojazd. Nie ma w papierach, nie mam skąd wziąć to opinia rzeczoznawcy i niech ustala. Ja nie wiem czy ktoś sobie tego nie przerobił i nie moim zadaniem jest tego dociekać przy badaniu okresowym przed pierwszą rejestracją...

Napisano
Przestań jak mantrę powtarzać o tym że mam sobie ustalić.

Masz ustalić. A skoro "nie potrafisz" to sobie żądaj opinii rzeczoznawcy. A klient pojedzie na stację, na której diagnosta widząc w DR "dostawczy" oraz widząc 2 miejsca i kratkę - określi rodzaj na ciężarowy.

Ja nie wiem czy ktoś sobie tego nie przerobił

Analogicznie z pojemnością silnika czy masą własną (zakładamy, że brak tych danych w DR) - skąd wiesz, że ktoś sobie pojazdu nie przerobił i zmieniła się masa własna lub pojemność i moc silnika? Jak dla mnie - skoro nie ma danych w DR to się brakujące dane ustala i po sprawie.

[ Dodano: 09-09-2016, 11:45 ]

Identyfikacja pojazdu to m.in. "2. Porównanie zapisów w dowodzie rejestracyjnym (...) ze stanem faktycznym lub ustalenie faktycznych danych pojazdu na podstawie oględzin i badań.".

Naprawdę nie potrafisz na podstawie oględzin stwierdzić, że to ciężarówka? Naprawdę wyślesz do rzeczoznawcy? :shock: