petrys17 Napisano 6 Listopad 2016 Napisano 6 Listopad 2016 Witam W przypadku, gdy diagnosta przeprowadzi OBT na stacji z niekompletnym wyposażeniem lub bez ważnej legalizacji sprzętu grozi mu utrata uprawnień?? Cytuj
petrys17 Napisano 6 Listopad 2016 Autor Napisano 6 Listopad 2016 Tak też uważałem tylko góra nie chce tego wiedzieć. Pozostało wyłożyć nogi na biurko i klientów do konkurencji wysyłać Cytuj
Paprock Napisano 6 Listopad 2016 Napisano 6 Listopad 2016 A nie lepiej sprzęt zalegalizować. Tak mnie ciekawi czy to przyrząd do ciśnienia w oponach, czy analizator jak już mowa o legalizacji. Cytuj
petrys17 Napisano 6 Listopad 2016 Autor Napisano 6 Listopad 2016 To i to oraz dożo sprzętu brakuje miernik poziomu hałasu, czytnik OBD II przyrząd do pomiaru współczynnika oraz wiele innych.Dodatkowo nie ma żadnych instrukcji ogólnie lipa. Dopiero rozpocząłem prace nie wykonałem żadnego badania i zbytnio nie mam zamiaru jeżeli ma to tak wyglądać. Cytuj
radekd2 Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 I pytanie zasadnicze: gdzie jest nadzór ze strony starostwa nad taką stacją? Przecież wszystkie badania wykonane na niej są nieważne. Cytuj
ketiw38 Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 gdzie jest nadzór ze strony starostwaA gdzie odbiór TDT Cytuj
blakop Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 A gdzie odbiór TDT No właśnie Kolego - dosyć dziwną sytuację opisałeś. Jak to wszystko możliwe?? A może zadzwoń do nadzoru na początek? No choćby anonimowo... Cytuj
petrys17 Napisano 7 Listopad 2016 Autor Napisano 7 Listopad 2016 Stacja była kilka miesięcy zamknięta teraz próbują mną orać. Rano po odmówieniu wykonania badania brakujący sprzęt się znalazł ale sam dla własnego spokoju szukam dokumentów potwierdzających legalizacje sprzętu. Doszukałem się, że analizator ma jednak ważność do końca miesiąca a na resztę sprzętu nic nie ma. Znalazłem tylko "Legalizacje pierwotną" dokumenty z 2007r. Nie wiem co o tym myśleć. Cytuj
Paprock Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 Albo zmienić robotę, albo poprosić o podwyżkę i w nagrodę szefostwu wyprowadzić na tip-top wszystko, żeby sytuacja zamknięcie na przykład się nie powtórzyła. Nie wnikam w powody nieczynności tej stacji kontroli. Albo braki w wyposażeniu i dokumentacji zgłosić tym co dokonali odbioru. Niech się pofatygują potwierdzić i na własne oczy zobaczyć. U mnie jak nawiewu zrobić się komuś zapomniało, to w trzy dni po wizycie inspektorów z modyfikacją instalacji nawiewno-wywiewnej się uporano. Cytuj
kowal Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 A gdzie odbiór TDT odbiór stacji która już działa ileś lat to moim zdaniem farsa - słyszałem słowa pana inspektora - dla nas ważne jest czy urządzenie jest ,a czy jest sprawne my tego nie sprawdzamy ........................ przecież ktoś w kartach odnotowuje ,że obsługuje i potwierdza sprawność...... a nadzór ze Starostwa -nieraz polega na wypiciu kawy z właścicielem ....................... Cytuj
IVVO Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 To Piwo to za czujność i za to że w nowej pracy nie dałeś się właścicielowi od razu omamić. A przypuszczam iż wielu położyło by na to lachę Cytuj
S.K.P-POZNAŃ Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 brakujący sprzęt się znalazł Ciekawe gdzie był?? Znalazłem tylko Poproś "szewostwo" o całą dokumentację dotyczącą przyrządów i oprogramowania SKP. Ty nie jesteś od szukania dokmentów analizator ma jednak ważność a przyrząd do pompowania?? bez legalizacji -----!!!!! Cytuj
petrys17 Napisano 7 Listopad 2016 Autor Napisano 7 Listopad 2016 Sprzęt był bardzo dobrze schowany na warsztacie.Szefostwo twierdzi ze wszystko ma ważną legalizacje dostałem 3 duże teczki papierów i mam sobie znaleźć. Jeszcze takie głupie pytanie czy każdy sprzęt podlega okresowej kontroli przez zewnętrzną firmę? Dopytywałem i podobno był kiedyś taki rejestr, że diagnosta co jakiś czas wpisywał: Sprzęt sprawny i działa poprawnie. Cytuj
Paprock Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 Na dzisiaj to należy stosować się do zaleceń wynikających z instrukcji danego sprzętu. Z przyzwyczajenia chyba karty okresowej kontroli urządzeń pozostały na wielu stacjach. Z dziesięć lat temu jakoś było tak, że był wyznaczony diagnosta co tego bałaganu pilnował. Dzisiaj jest tak: 10. Wyposażenie wymienione w tabeli, o której mowa w ust. 5, z wyjątkiem urządzeń i przyrządów, które podlegają okresowej kontroli metrologicznej lub okresowemu badaniu przeprowadzanemu przez właściwy organ dozoru technicznego, podlega okresowej kontroli eksploatacyjnej. Cytuj
kowal Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 że diagnosta co jakiś czas wpisywał: Sprzęt sprawny i działa poprawnie. a skąd o tym wiedział ............................... nigdy nie wpisałem takiej formułki gdyż nieraz bez fabrycznego serwisu wielu urządzeń na oko nie da się ,że działają poprawnie.. Szefostwo twierdzi ze wszystko ma ważną legalizacje,też tak ostatnio myślałem ,a okazało się ,że analizator na nowej stacji ,nowo zakupiony - stacja dopuszczona w styczniu - w maju powinien przejść kontrole metrologiczną a przez przypadek w lipcu stwierdziłem jej brak ................................ Cytuj
Paprock Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 A bardzo mnie ten nowy analizator ciekawi oraz jego poddanie prawnej kontroli. Można o jakąś cechę, tabliczkę, wytyczne z instrukcji poprosić, no i objaśnić mi ciekawskiemu co to za kontrola się odbyła lub nie odbyła i z czego ona wynikała. Tylko prosiłbym bez wielokropków i powoli. Tak żebym zczaił klimat, a nie się dopytywał. Po polsku kolego kowal, tak jak pani w szkole uczyła. I nie ma, że w tym dniu chory na paluszka byłeś. Dzięki & Piwo Cytuj
wojteczek Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 też tak ostatnio myślałem ,a okazało się ,że analizator na nowej stacji ,nowo zakupiony - stacja dopuszczona w styczniu - w maju powinien przejść kontrole metrologiczną a przez przypadek w lipcu stwierdziłem jej brak ................................ To zależy na podstawie czego dopuszczony. O ile dobrze pamiętam to może być rok i potem co 6 miesięcy Cytuj
kowal Napisano 7 Listopad 2016 Napisano 7 Listopad 2016 Miał w dokumentacji pamiętam to może być rok tak ,że ten rok minął w miesiącu maju i potem co 6 miesięcy i o tym mówię ' date='a jak chcesz to zrobię ci ksero dokumentów................... co to za kontrola się odbyła lub nie odbyła źle się wyraziłem -powinien przejść legalizacje ponowną po legalizacji pierwotnej ... http://www.profesjonalnywarsztat.pl/poradnik-warsztatowy/item/7-legalizacja-analizatorow-spalin.html I tak, jeśli analizator wprowadzony był jeszcze na starych zasadach GUM legalizacja powinna odbywać się, co kolejne 6 miesięcy. Natomiast analizator kupiony z certyfikatem MID musi przejść pierwszą legalizację po roku a następne, co 6 miesięcy. Jeśli analizator ulegnie uszkodzeniu musi przejść po naprawie dodatkową legalizację. Cytuj
petrys17 Napisano 10 Listopad 2016 Autor Napisano 10 Listopad 2016 Dzisiaj udało się wszystko skompletować, żeby rozpocząć prace. Wykonałem pierwsze w życiu samodzielne badanie, gdyby nie stres było by nawet w porządku trafił się Mercedes GLA 200 jako pierwsze badanie. W dowodzie z Niemiec było nawet O.1 i O.2 a z paniki nie mogłem ogarnąć F.3 dopiero po telefonie do znajomego diagnosty rozumiałem jakie głupie pytanie zadałem. Klient stał nad głową i pośpieszał bo czasu nie miał i chyba zapomniałem mu na zaświadczeniu z badania podbić pieczątki stacji. Ja już"po" i dzięki za pomoc przynajmniej to badanie odbyło się chyba zgodnie z prawem. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 10 Listopad 2016 Napisano 10 Listopad 2016 przynajmniej to badanie odbyło się chyba zgodnie z prawem. No chyba też nie do końca, skoro zaświadczenie bez pieczęci wydałeś ,,, Cytuj
petrys17 Napisano 10 Listopad 2016 Autor Napisano 10 Listopad 2016 Zaznaczyłem chyba, jeżeli bez pieczątki to pewnie w poniedziałek wróci jak go WK oddeleguje. Cytuj
kowal Napisano 11 Listopad 2016 Napisano 11 Listopad 2016 Klient stał nad głową i pośpieszał bo czasu nie miał jak wszyscy -bo dla nich badanie to tylko pieczątka do dowodu....................... Cytuj
Mecher Napisano 11 Listopad 2016 Napisano 11 Listopad 2016 Już nie marudż, że jak wszyscy. Bo jest sporo takich, którzy przyjeżdżają na badanie a nie tylko po pieczątkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi