Skocz do zawartości

PRAWO i kłopoty z prawem

czyli wszelkie aspekty mniej lub bardziej prawne wykonywanej pracy

1. wiletrans
    Started by wiletrans,

Witajcie, właśnie na stacji miałem klienta - na tablicach DJ ...... z drugim pojazdem ( świeżo przywieziony z Goerlitz) , który posiadał żółte paski na magnes, kogut barwy pomarańczowej, tylne kanapy były na podłodze, i oczywiście piękna kratka - na gumkach ! - był to pojazd marki BMW 530d z 2010 roku - tyle na wstępie. Jak to się odbywa już tłumacze... Pojazd wyszukujemy na dmobile. Zlecamy "panom" z jelenie góry, którzy prowadzą firmę świadczącą kompleksową rejestrację pojazdów z ominięciem podatku ! Jadą do stacji do niemiec - gdzie przerabiają pojazd na pomoc drogową. W niemczech jest to możliwe, ponieważ takie pojazdy służą na dojazd do miejsca wypadku, cz…

2. scubi206
    Started by scubi206,

Przyjechał w 2010r. na przegląd SAM, Rodzaj pojazdu: samochodowy inny. Zarejestrowany po raz pierwszy w 2007 r. Miał pierwszy przegląd na 3 lata. Omyłkowo (nowelizacja ustawy) wbiłem mu następny na 2 lata. (wiem że powinien być rok) Dopatrzyli się w wydziale komunikcji przy okizji sprzedaży pojazdu i się przyczepili. Macie pomysł jak z tego wybrnąć? Pozdrawiam Scubi206

3. r_kubis
    Started by r_kubis,

http://www.lubelska.policja.gov.pl/lub/aktualnosci/87245,Zamosc-Diagnosci-odpowiedza-za-fikcyjne-przeglady.html

4. Tomek D
    Started by Tomek D,

Może bardziej jako ciekawostka. Firma w której pracuję dostała pismo z ITD , że skontrolowano pojazd taki i taki dwa dni po załadunku LPG , na cysternie stwierdzono wyblakniętą naklejkę ostrzegawczą i pojazd nie powinien zostać załadowany (zatankowany). Jak dla mnie wyblaknięcie to pojęcie względne , jak już to powinni napisać uszkodzenie Także bądźcie Panowie czujni

• 3 odpowiedzi
    • 682 wyświetleń
  5. HackerSaw
    Started by HackerSaw,

Dzień dobry Państwo, stałem się posiadaczem Renault Kangoo ZE z 2014 r. Samochód ma oryginalnie 5 miejsc i 5 pasów bezpieczeństwa, isofixy, brak kratki i na pace wyłącznie haki do montażu siatek (brak szyn). Od samego początku jest zarejestrowany w kat. N1 co niestety przy tym wieku utrudnia znalezienie taniej oferty na assistance. Posiadam również jego oryginalną homologacje na kat. N1 (wg sprzedawcy ma za krótka część bagażową o kilka cm dlatego zdobył homologację, bo był problem z rejestracją w Polsce jako cieżarowy). Chciałem zmienić jego kategorię na M1, ale odbiłem się od okręgowej stacji diagnostycznej - twierdzą, że rozmawiali za nadzorem i przy braku mo…

6. diagnosta2017
    Started by diagnosta2017,

Chciałbym poruszyć pewien temat który jak zauważam że w stacji kontroli pojazdów zaczyna pojawiać sie częściej, podsyłam wam link do zapoznania sie z artykułem i sytuacją związaną ze sprawą Jak wy podchodzicie do tego tematu u was? Sprawdzenia przed zakupem? czy w jakiś sposób sie zabezpieczacie ? https://warsztat.pl/artykuly/roszczeniowy-klient-w-stacji-kontroli-pojazdow,77835

• Polub
    • 11 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    diagnosta2017
  7. roni9
    Started by roni9,

Witam, jestem swiezym diagnosta na SKP. W niedalekiej okolicy otwiera się kolejna stacja, szef tej stacji chce bym wpisał się u niego do rejestru (wadomo ze musi byc min2 diagnostów na stacji) Ja juz pracuje, na umowe o prace na innej stacji. Mowi zebym tylko u starosty sie wpisał z tym wszytskim, on mi zaofeuje jakas umowe i pieniedze co miesiac i wcale nie musze u niego pracowac, on sam bedzie robil przeglady, ja byle bym widnial tylko na papierze, czy mozecie mi doradzic czy warto w cos takiego sie pchac ?? Na co uwazac itp ?

8. Dniepr
    Started by Dniepr,

Witam taka sytuacja w ubiegłym roku klient X sprzedaje auto klientowi Y (zgłosił do WK zakup ) ten jedzie na stację i robi OBT na DR z adresem poprzedniego właściciela czyli X , po roku wysyłam zaproszenie do klienta X który nigdy u mnie nie był. X Dzwoni na stację i straszy że RODO że on sobie nie życzy i sprawę zgłosi na prokuraturę co sądzicie ?

9. oskpszef

Jak myślicie jak się to potoczy czy nagrania porównają z cepikiem czy będzie jakaś kontrol nadzoru w jego skp i będą rządać wydruków badań z tego okresu dla policji macie w tym jakieś doświadczenie bo kolega niknie w oczach a porządny człowiek

• Polub
      • Haha
    • 4 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  10. kowal
    Started by kowal,

Przeglądając inne fora rzucił mi się w oczy pewien temat poruszony na jednym ze szkoleń organizowanym dla diagnostów 6) Wyrok Sądu Administracyjnego dotyczącego osoby, która ukończyła szkolenie dla diagnostów przed 2004 rokiem starającej się o uprawnienia diagnosty. Czy jest konieczne ponowne szkolenie i zdawanie egzaminu? Czy słyszeliście coś na ten temat -czy znacie jak sąd ustosunkował się do tego problemów -a wiem że parę osób podchodziło do tego problemu

11. thefilinek
    Started by thefilinek,

"Podstawowym obsługiwanym przy użyciu aplikacji będzie "dokument mObywatel" — wydawany automatycznie na pięć lat jej użytkownikowi i zawierający dane pobrane z Rejestru Dowodów Osobistych i z rejestru PESEL. Na jego podstawie będzie można stwierdzić tożsamość osoby." https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/mobywatel-prezydent-zdecydowal-mozemy-zapomniec-o-plastikowym-dowodzie/ve8ze4k

• Polub
      • Piwo
      • Haha
    • 9 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
  12. SAB

Witam. Mieszkam zaraz przy dużej szkole podstawowej. Szkoła ma 4 wejścia z czego 3 przy ulicy, niestety akurat to jedno którym idzie większość dzieci jest notorycznie zastawione przez rodziców którzy "tylko na chwilkę" zatrzymują się żeby wysadzić swoje dzieci. Im bliżej dzwonka tym bardziej chamsko to robią blokując niemal przejazd i zmuszając pieszych do obchodzenia ich aut. Upominanie ich mija się z celem: Gadka, że "się spieszą" i że "to przecież tylko chwila" już bokiem mi wychodzi... bo takich jest 40 każdego dnia i póki ich własny "bąbelek" nie dotknie stopą ulicy to niech inne z duszą na ramieniu kluczą między ich autami..... Dyrekcja szkoły nie miesza się w tem…

• 10 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
  13. AdrianL

Witam. Kolega z pracy posiada ukończoną szkołę branżową I stopnia w kierunku mechanik pojazdów samochodowych i posiada tytuł czeladnika w tym zawodzie. Do tego ukończył 2 letnie liceum uzyskując wykształcenie średnie. Czy wie ktoś (najlepiej z podobnego doświadczenia), czy takie wykształcenie wystarczy do otrzymania uprawnień? A może ktoś z Was ma identyczne wykształcenie i zostały mu wydane uprawnienia? Za odpowiedzi "zanieś papiery do urzędu i niech się martwią" z góry dziękuję, chciałbym być pewny swego. Pozdrawiam !

• Lubię
    • 5 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    danielg539
  14. jacekrap
    Started by jacekrap,

Witam, jest na forum ktoś kto załatwiał bezpłatny staż bo brakowało mu jakiegoś okresu czasu do lat pracy, żeby moc pracować jako diagnosta? Chciałbym zadać kilka pytań Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 10 odpowiedzi
    • 17,3k wyświetleń
  15. duchu
    Started by duchu,

https://4trucks.pl/aktualnosci/16641/w-jaki-sposob-nie-robic-badania-technicznego

16. duchu
    Started by duchu,

A czy panowie to widzieli? Jeżeli było to proszę o usuniecie. https://piskp.pl/stacje-kontroli-pojazdow-nie-sa-reksiami/

• Piwo
    • 14 odpowiedzi
    • 6,6k wyświetleń
  17. LukaszSkp
    Started by LukaszSkp,

Dzień dobry kolegom diagnostom oraz wszystkim, którzy mogą mi poradzić. Jestem diagnostą od 3 lat, wczoraj dostałem zarzut z prokuratury na wniosek TDT, że źle wykonałem badanie takiej naczepy bo na badaniu nie było protokołu z TDT. Co możecie mi poradzić odnośnie tej sprawy. Będę wdzięczny za każdą informację. Dziękuję.

18. Oczko
    Started by Oczko,

witam, zrobiłem przegląd w samochodzie osobowym, końcówka drążka kierowniczego miała mały luz i światło tablicy nie świeciło zapisałem to na kartce. Klient go sprzedał po 3 tygodniach i poinformował o tym kupującego że do wymiany jest końcówka drążka. Kupujący auto oddał do mechanika a ten stwierdził ze ma do wymiany jeszcze kilka innych rzeczy w zawieszeniu. Kupujący zasięgnął również opinii rzeczoznawcy w celu potwierdzenia tych usterek. Kupujący domaga się od sprzedającego zwrotu pieniędzy za części które wymienia w …

• Lubię
      • Piwo
      • Polub
    • 16 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    Krzysztof plus
  19. Arton
    Started by Arton,

link A prokuratorzy chyba mają problem z szarymi komórkami: przegląd w październiku a wypadek pod koniec marca i diagnosta winny

20. zablocki-michal
    Started by zablocki-michal,

Dzien dobry. W dniu wczorajszym zmarł właściciel SKP. Wielki wspaniały czlowiek 😪 Czy w przypadku wyznaczenia przez niego zarządcy sukcesyjnego możemy jutro otworzyć stację?

• 5 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
  21. Szpieg
    Started by Szpieg,

Witam Jak jest z dalszą praca jako diagnosta jeżeli ma się zakaz wykonywania zawodu na okres jednego roku? Czy po tym okresie można bez problemu powrócić do zawodu?

• Piwo
    • 59 odpowiedzi
    • 9,2k wyświetleń
  22. andrew

Jestem diagnostą z Krakowa. Podczas wykonywania badania technicznego pojazdu na rolkach hamulcowych doszło do zderzenia z pania, która cofnęła tyłem swojego pojazdu pod tył samochodu badanego w momencie hamowania i wyrzucony z rolek pojazd uderzył w jej samochód. Policja za to zdarzenie przypisuje winę mnie i stwierdza że to ja powinienem był uważać bo pojazd wystawał za bramę i nie zachowałem ostrożności.całość miała miejsce w odległości od osi rolek 4.75m przy długości pojazdu 4.5m gdy rolki są w stanie zgodnie z instrukcją wyrzucić pojazd ok 1m. Czyli okazuje się że diagnosta w momencie wykonywania badań na podstawie przepisów Ruchu drogowego jest przestępcą. Każdy…

• Polub
      • Piwo
      • Haha
      • Lubię
      • Super
    • 44 odpowiedzi
    • 9,4k wyświetleń
  23. cezary
    Started by cezary,

bat na drogach a pośrednio i nad skp, przynajmniej tak ja to widzę, może być więcej wniosków o ukaranie diagnostów po tych kontrolach. https://autokult.pl/33740,rzad-przyjal-nowe-przepisy-o-drogowej-kontroli-pojazdow-uzytkowych-nieprawidlowosci-sa-duze

• Haha
      • Super
      • Piwo
      • Lubię
    • 29 odpowiedzi
    • 5k wyświetleń
  24. Blusik

Witam Jak pewnie koledzy wiedza od stycznia maja być wprowadzone kary za brak przerejestrowania pojazdu po 1 tys zł. Mam pewne pytanie: otóż mam w piwnicy motorynkę rozłożona na części, mam umowę K-S z poprzednim właścicielem z czerwca 2018r. Zmieniłem OC na siebie ale go nie przetestowałem na siebie. Motorynki narazie nie będę skaładać ale do sedna. kara ma być za nie przetestowanie w ciągu miesiąca. A co jeśli pójdę do WK poproszę o czerwone tablice i nie pojadę na przegląd. Zwrócę je po miesiącu. Pojazd w Cepiku będzie widnieć na mnie ale będzie miał nieważny dowód tymczasowy i przegląd. 1.czy można tak z…

• 3 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    Bogusław Maćkowski
  25. kosma
    Started by kosma,

https://www.o2.pl/artykul/mysliwy-zaczal-kombinowac-bo-chcial-zaoszczedzic-zaplaci-wysoka-cene-6366319480845953a Łukasz Dynowski03.04.19 (10:07) Myśliwy zaczął kombinować, bo chciał zaoszczędzić. Zapłaci wysoką cenę Myśliwy zrzeszony w Polskim Związku Łowieckim w Tarnobrzegu straci swoje oba samochody. To cena, jaką zapłaci za bezprawne przełożenie tablicy rejestracyjnej i tabliczki znamionowej ze starego pojazdu do nowego. Myśliwy sprawuje ważne stanowisko w tarnobrzeskim okręgu PZŁ. Na polowania jeździł mocno wyeksploatowanym land roverem. Jakiś czas temu nabył nowe auto, niemal identyczne jak stare. Pojazd miał takie same numery rejestracyjne, co wzb…

• 8 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.