Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Egzamin praktyczny w Domasławiu k/Wrocławia

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 weeks later...
  • Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Grzegorz Łódź

11

• mlodydrifter

10

• blakop

6

• DARIO64

3

Napisano

Witam bylem 21.12.2016 we wroclawiu. Autobus do 100 to sprinter powyżej 5 ton trzeba pamietac ze ma dwie tabliczki jako nowy i po zabudowie na autobus mial zwalniacz, byla auto-laweta nowe iveco, ale jeszcze nie przerobiona na najazd, byl peugeot 2007 rok z gazem i adr ale pozniej przyjechal nie wiem dokladnie jaki ale chyba cysterna do 12 ton, mialem auto z gazem udalo sie zdac. Dziekuje wszystkim za pomoc bo forum jest bardzo pomocne .

Napisano

25 stycznia będę miał egzamin praktyczny w Domasławiu :-) jak byłem na kursie to ludzie chwalili sobie tam ekipę egzaminatorów, ponoć normalni ludzie a nie urzędasy :-) wiecie może coś jeszcze na temat tych pojazdów do badania? Wiem że w krk często dla adr nie dają odpowiednich dokumentów i na tym można polecieć :-)

• 2 weeks later...
Napisano

ADR było VOLVO 24 tony - FL, Pomoc drogowa IVECO po zmianach konstrukcyjnych przerobione z Izotermy Autobus Tempo 100 powyżej 5 ton czyli M3. Sam przebieg egzaminu wiadomo stres jest ale po wylosowaniu pytania jest lepiej. Mój egzamin wyglądał tak, że zacząłem omawiać zagadnienie i kiedy egzaminator zauważył, że orientuje się w temacie przerwał mi i było parę pytań dodatkowych ale raczej proste i wynik pozytywny.

Napisano
przerwał mi i było parę pytań dodatkowych ale raczej proste i wynik pozytywny.

Zacytuj dla potomnych.

Napisano
:D Pytania losowane ,praktycznie wszystko możesz trafić.Dlatego masz czas minimum 15 min. na przygotowanie się do odpowiedzi.Radzę niektóre parametry wynotować na karteluszkę i w kieszeń do ewentualnego podglądu.Stres może rozwalić najlepszą pamięć.
Napisano

Witam wszystkich,bylem dzisiaj w Krakowie na egzaminie.Rano opisówka to byla pojazd cysterna adr po kolizji drogowej,uszkodzone elementy ramy,a o 13,30,na o skp przyjechał pojazd samochód ciezarowy z dzwigiem na badanie techniczne przed pierwszą rejestracją w kraju,wymień potrzebne dokumenty i opisz szczególowo sprawd

zenie układu kierowniczego.

• 2 weeks later...
Napisano

Takie pytanko, jakie dokumenty potrzebujemy przy badaniu cysterny adr? :-)

Napisano

Żadne. Np. badanie organoleptyczne odbywa się wyłącznie przy wykorzystaniu naturalnych zmysłów. 8)

Napisano

A dokument na ogrzewacz i ABS? cysterna o której wyżej piszą to pojazd kategorii N3 :-)

[ Dodano: 21-01-2017, 15:58 ]

A coś takiego, jak świadectwo dopuszczenia pojazdów do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych?? Musiny o to prosić przed każdym badaniem cysterny? Takie pytanie też, czy to świadectwo zastępuje zaświadczenie z tdt na zbiornik?

Napisano
świadectwo dopuszczenia pojazdów do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych?? Musiny o to prosić przed każdym badaniem cysterny?

Nie.

czy to świadectwo zastępuje zaświadczenie z tdt na zbiornik?

Nie.

Ps. to zaświadczenie to protokół/decyzja.

Napisano

A mógłbyś mi Grzegorz napisać, co jest wymagane a co nie?

Cały dzień o tym czytam i już mi się miesza :-o

Napisano

Najpierw chciałbym poznać dokładną treść pytania.Z naciskiem na "dokładną".

Napisano

[ Dodano: 21-01-2017, 15:58 ]

A coś takiego, jak świadectwo dopuszczenia pojazdów do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych?? Musiny o to prosić przed każdym badaniem cysterny? Takie pytanie też, czy to świadectwo zastępuje zaświadczenie z tdt na zbiornik?

nie proś na egzaminie świadectwa dopuszczenia a już nie mów na to czerwony pasek. pamiętaj . że na podstawie twojego badania klient dopiero wyrobi w tdt to świadectwo (jeśli to 1 badanie dodatkowe adr ) lub przedłuża ważność świadectwa.

poproś o DR , zaświadczenie o zwalniaczu , abs ( jeśli wymagany ) , zaświadczenie o ogrzewaczu ( jeśli występuje ) , protokół tdt na cysternę.

Napisano
Takie pytanko, jakie dokumenty potrzebujemy przy badaniu cysterny adr? :-)

- dowód rejestracyjny

- protokół z TDT

- zaświadczenia od producenta na zwalniacz, ogrzewacz i ABS

Napisano

Ahas więc już wszystko jasne :-) musiałem, że skoro cysterna to coś więcej oczekują :-)

Temat potrzebnych dokumentów ogarnięty, teraz pytanie numer dwa :-) po przeprowadzonym badaniu technicznym, oczywiście pozytywnym, wystawiamy zaświadczenie nr7, wbijamy wynik badania w dowód i pobierany opłatę 1zł na cepik i opłatę za badanie okresowe samochodu ciężarowego powyżej 16t w wysokości 176zł i za badanie specjalistyczne na przewóz towarów niebezpiecznych w wysokości 85zł :-) dobrze kombinuje, czy znów źle? :-)

Napisano
dobrze kombinuje,

Widzę,że wolisz kombinować niż jasno przedstawić pytanie, o które prosiłem parę postów wcześniej...

Ale cóż, ja się nie napraszam. W końcu to Ty masz problem...

Napisano

To może ja zapytam ciebie Grzegorz, przykładowo jesli robimy badanie tylko dodatkowe np adr to wydajemy zaświadczenie do adr ale czy zwykle tez wydajemy i wpisujemy w nim tym badania dodatkowe? Bo jesli jest okresowe i adr to wiadomo ze obydwa zaświadczenia a jesli tylko dodatkowe? I tak samo np z autobusu na 100 jesli tylko dodatkowe robimy to zaświadczenie do autobusu na 100 ale czy tez zwykle zaświadczenie wypisujemy? Z góry dzieki

Napisano
jesli robimy badanie tylko dodatkowe np adr to wydajemy zaświadczenie do adr ale czy zwykle tez wydajemy i wpisujemy w nim tym badania dodatkowe?

"§ 4. 1. Podczas wykonywania dodatkowego badania technicznego pojazdu, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 9 rozporządzenia i pkt 9.1.2.3 umowy ADR, dla którego umowa ADR wymaga wystawienia świadectwa dopuszczenia pojazdów do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych, uprawniony diagnosta wykonujący badanie techniczne pojazdu wystawia zaświadczenie o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym pojazdu przeznaczonego do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych. Wzór oraz sposób wypełnienia zaświadczenia o przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym pojazdu przeznaczonego do przewozu niektórych towarów niebezpiecznych określa załącznik nr 7 do rozporządzenia.

I tak samo np z autobusu na 100 jesli tylko dodatkowe robimy to zaświadczenie do autobusu na 100 ale czy tez zwykle zaświadczenie wypisujemy?

"3. Wzór zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym autobusu, którego dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej wynosi 100 km/h, jest określony w załączniku nr 6 do rozporządzenia."

Napisano

Chodzi mi głównie o to jak podejść do egzaminu praktycznego :-) w Domasławiu jest cysterna 24t fl. powiem szczerze, na egzamin teoretyczny uczyłem się wszystkiego prócz adr i teraz są braki :-). Chcę po prostu wiedzieć co wymagany, co wystawiamy po badaniu. Na co zwracamy uwagę :-) pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedź :-)

Napisano
Na co zwracamy uwagę

Na szczegóły...

w Domasławiu jest cysterna 24t fl.

A ja nie wiem co to za pojazd...

co wystawiamy po badaniu.

A to zależy po jakim badaniu...

Chcę po prostu wiedzieć

Co DOKŁADNIE chcesz wiedzieć.