wolf Napisano 26 Listopad 2016 Napisano 26 Listopad 2016 Czy zauważył ktoś, że pkt 9b - dotyczy zmiany liczby siedzeń? Literalnie wg mnie zmienić można liczbę miejsc, w przypadku pozostawienia liczby siedzeń bez zmian. np. siedzenie pojedyncze zamieniamy na podwójne. Zmienia się defacto liczba miejsc, ale wg 9b liczba siedzeń jest bez zmian. Co o tym sądzicie? Cytuj
ketiw38 Napisano 26 Listopad 2016 Napisano 26 Listopad 2016 Naciągane strasznie. To chyba rozumowanie dla złotej rybki Cytuj
wolf Napisano 26 Listopad 2016 Autor Napisano 26 Listopad 2016 Naciąganie? A co powiedziałby prawnik? Cały czas jestem zmuszany do drobiazgowego stosowania przepisów, a przepis jest jaki jest- jak twórcy prawa nie widzą różnicy w ilości miejsc, a w ilości siedzeń. Dla mnie nadal ilość siedzeń, a ilość miejsc to dwa różne pojęcia. Chyba też też widzisz różnicę? Cytuj
Paprock Napisano 26 Listopad 2016 Napisano 26 Listopad 2016 Czy zauważył ktoś, że [...] - zauważył, że już były poruszane tematy z użyciem tejże magicznej daty: http://www.forum.norcom.pl/viewtopic.php?t=18356 http://www.forum.norcom.pl/viewtopic.php?t=18643 Cytuj
wolf Napisano 26 Listopad 2016 Autor Napisano 26 Listopad 2016 OK, ale nie doczytałem nic o zmianie siedzeń. Owszem o zmianie liczby miejsc jest. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 26 Listopad 2016 Napisano 26 Listopad 2016 Widzisz,sam się zakręciłeś Owszem o zmianie liczby miejsc jest. Gdzie? A może trzeba bardziej się zagłębić aby bardziej się zakręcić. Czy przy zmianie liczby miejsc zmieniają się siedzenia czy zostają te same? Cytuj
Paprock Napisano 26 Listopad 2016 Napisano 26 Listopad 2016 Co o tym sądzicie? - że tam jest zawarta definicja miejsca siedzącego jak i siedzenia oraz ładunku lecz to ostatnie to już do innego tematu : DYREKTYWA 2007/46/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 5 września 2007 r. ustanawiająca ramy dla homologacji pojazdów silnikowych i ich przyczep oraz układów, części i oddzielnych zespołów technicznych przeznaczonych do tych pojazdów („dyrektywa ramowa”) (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Dz.U. L 263 z 9.10.2007, s. 1) zmieniona przez: [...] Cytuj
wolf Napisano 27 Listopad 2016 Autor Napisano 27 Listopad 2016 W tej dyrektywie nie znalazłem definicji, ani miejsca siedzącego, ani siedzenia - jest natomiast na temat mocowanie do czego odnosi się par 9b. Nikt jednak nadal nie przedstawił argumentu obalającego tezę, że liczba miejsc siedzących nie zawsze jest równa liczbie siedzeń, a to moim zdaniem jest kluczowe w odniesieniu do par 9b. Nadal twierdzę, że par 9b nie ma zastosowania przy zmianie ilości miejsc, przy pozostawieniu tej samej liczby siedzeń [podwójny zintegrowany fotel mocowany na tych samych mocowaniach co pojedynczy]. [ Dodano: 27-11-2016, 12:29 ] Widzisz,sam się zakręciłeśOwszem o zmianie liczby miejsc jest. Gdzie? A może trzeba bardziej się zagłębić aby bardziej się zakręcić. Czy przy zmianie liczby miejsc zmieniają się siedzenia czy zostają te same? Nie jest OK. Nikt nie pisze o zmianie liczby siedzeń, tylko o zmianie miejsc. Cytuj
ketiw38 Napisano 27 Listopad 2016 Napisano 27 Listopad 2016 Czy demontując fotel z pojedynczym siedzeniem i zakładając fotel z podwójnym siedzeniem- to jest to ten sam fotel? Czy nie nastąpiła żadna zmiana? Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 27 Listopad 2016 Napisano 27 Listopad 2016 Nikt nie pisze o zmianie liczby siedzeń, tylko o zmianie miejsc. Zdecyduj się!!! nie doczytałem nic o zmianie siedzeń. Owszem o zmianie liczby miejsc jest. Czy zauważył ktoś, że pkt 9b - dotyczy zmiany liczby siedzeń? To jak jest w końcu??? O czym piszą a o czym nie piszą bo ja nie wiem już o co chodzi... Cytuj
DARIO64 Napisano 27 Listopad 2016 Napisano 27 Listopad 2016 Czy demontując fotel z pojedynczym siedzeniem i zakładając fotel z podwójnym siedzeniem- to jest to ten sam fotel? Przypomniałeś mi rozmowę z panem z ITS. Trzeba uważać przy sprowadzanych busach gdzie liczba miejsc w dokumentach 2 ,a siedzeń 3 (podwójne + kierowca) . Nie wiadomo na jaką wytrzymałość zostały przewidziane mocowania siedzenia podwójnego . Cytuj
Paprock Napisano 27 Listopad 2016 Napisano 27 Listopad 2016 W tej dyrektywie nie znalazłem definicji, ani miejsca siedzącego, ani siedzenia - trudno. Są tam zawarte definicje podobnie jak w regulaminie forum coś na temat cytowania ostatnich postów w całości stoi. No ale to już ulubione zajęcie jednego z moderatorów. Cytuj
wolf Napisano 27 Listopad 2016 Autor Napisano 27 Listopad 2016 Mocowania w niektórych pojazdach są takie same dla siedzeń pojedynczych i podwójnych. [ Dodano: 27-11-2016, 13:35 ] Czy demontując fotel z pojedynczym siedzeniem i zakładając fotel z podwójnym siedzeniem- to jest to ten sam fotel?Czy nie nastąpiła żadna zmiana? Owszem zmiana nastąpiła, ale przykład poniżej. A paragraf 9b dotyczy zmiany liczby siedzeń. Cytuj
Paprock Napisano 27 Listopad 2016 Napisano 27 Listopad 2016 To pierwsze to jest ławka o dwóch miejscach do siedzenia. Czyli jedna konstrukcja (jak zwał tak zwał: ławka, fotel, sofa, kanapa), a dwa miejsca do siedzenie. Co? dziesięcioosobowa leżanka to też jedno siedzenie o dziesięciu miejscach? A pewnie były i są jeszcze tylne kanapy z pseudo stolikiem na coca-cole lub podobne wałki uniemożliwiające tam wygodne posadowienie części ciała szlachetnej. Stosowane w pojazdach z kratką najczęściej. Przy okazji bywało, że i pas bezpieczeństwa obcinali. To taki wałek/stolik co blokował, siedzenie czy miejsce??? Ze dwa lata temu był podobny przypadek rozkminiany o czarnych majtach i czerwonych rajtach. Cytuj
wolf Napisano 27 Listopad 2016 Autor Napisano 27 Listopad 2016 .................... Co? dziesięcioosobowa leżanka to też jedno siedzenie o dziesięciu miejscach? ................................................ A może rower tandem to 2 rowery? Cytuj
Paprock Napisano 27 Listopad 2016 Napisano 27 Listopad 2016 A ile taki tandem może mieć siedzeń, albo miejsc? A jak wywali się jedno siodełko to co zostało w końcu, siedzenie czy miejsce? Cytuj
blakop Napisano 27 Listopad 2016 Napisano 27 Listopad 2016 Wolf - a ta ławka co zdjęcie wstawiłeś to dlaczego dwuosobowa wg Ciebie? Na mój gust jak dzieciaki mniejsze to w trójkę tam usiądą, nie? A z kolei Paprock sam całą zajmie To jak obliczasz te siedzenia? Cytuj
wolf Napisano 27 Listopad 2016 Autor Napisano 27 Listopad 2016 Wolf - a ta ławka co zdjęcie wstawiłeś to dlaczego dwuosobowa wg Ciebie? Na mój gust jak dzieciaki mniejsze to w trójkę tam usiądą, nie? A z kolei Paprock sam całą zajmie To jak obliczasz te siedzenia? No i bilans jest OK, średnia wychodzi, nie? Ty akurat blakop zawsze byłeś dociekliwy, a nie widzisz paradoksu tego zapisu w 9b? [ Dodano: 27-11-2016, 20:43 ] A ile taki tandem może mieć siedzeń, albo miejsc?A jak wywali się jedno siodełko to co zostało w końcu, siedzenie czy miejsce? Zostaje jeszcze rama, albo jazda bez.................. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi