Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, czy jezeli samochód osobowy rejestrowany we Francji 26.12.2013 miał tam badania corocznie , to mogę mu zrobić na 2 lata?

Napisano
miał tam badania corocznie , to mogę mu zrobić na 2 lata?
nie.
Napisano
miał tam badania corocznie

Czy inny system badań za granicą ma wpływ na wyznaczanie terminu u nas? Czy też traktujemy jako czystą kartę i patrzymy wg naszych rozporządzeń.

Napisano
Czy też traktujemy jako czystą kartę i patrzymy wg naszych rozporządzeń.
a jak ma badanie ważne to uznajemy? trochę brak tu konsekwencji. Moim zdaniem powinniśmy brać pod uwagę badania techniczne wykonane zarówno przy uwzględnianiu ich ważności jak również ilość i interwał ich wykonywania. Ustawodawca nie przewidział niestety takiej sytuacji.
Napisano

Ustawodawca przewidział tylko sytuację, w której termin badania wyznaczonego za granicą może być dłuższy niż u nas i tą sytuację jakoś tam uregulował.

Sytuacji odwrotnej nie przewidział i stąd wątpliwości.

A jeśli są wątpliwości, to czy nie powinny być rozstrzygane na korzyść właściciela?

Napisano
Ustawodawca przewidział tylko sytuację, w której termin badania wyznaczonego za granicą może być dłuższy niż u nas i tą sytuację jakoś tam uregulował.
dokładnie.

A jeśli są wątpliwości, to czy nie powinny być rozstrzygane na korzyść właściciela?
to może inaczej zapytam, sytuacja z rynku krajowego:

- pojazd wyposażony w instalację LPG przez dystrybutora, właściciel pojazdu w trzecim roku użytkowania stwierdził, że rezygnuje z niej. W międzyczasie pojazd przeszedł 2 badania okresowe. Udał się do WK celem wykreślenia z DR zapisu "LPG". Czy w trakcie 3 rocznicy BT diagnosta powinien wyznaczyć termin dwuletni? Moim skromnym zdaniem, nie.

Czy sytuacji opisanej powyżej nie można odnieść do przypadku opisanego w pierwszym poście?

informacje od megalex:

samochód osobowy rejestrowany we Francji 26.12.2013 miał tam badania corocznie

czyli idąc z zapisem w PORD:

6. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji - to badanie pojazd odbył 12.2014r.

- następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji. i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzenia poprzedniego badania technicznego - to badanie pojazd odbył 12.2015r.

- a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia badania - czyli pozostaje tylko termin roczny.

Uważam, że nie nam na SKP zastanawiać się nad przyczynami i interwałem badań technicznych zapisanych w zagranicznych DR. Ale to jest tylko moje spojrzenie na ten temat.

Napisano

Uznawanie badań jest w UE bardzo kulawe i dyskusyjne. Badania nie są ze sobą tożsame w poszczególnych krajach. Odnoszenie na siłę okoliczności i sposobu przeprowadzania badań do krajowych warunków i uregulowań prawnych nie jest do końca właściwe, a czasami wręcz możliwe.

Pytanie do autora pytania - czy cokolwiek w konstrukcji pojazdu wskazuje na to, dlaczego ograniczono mu badanie? (L, taxi itp.)

Bądź co bądź Francja akurat ma interwały 4-2...

Napisano
witam, czy jezeli samochód osobowy rejestrowany we Francji 26.12.2013 miał tam badania corocznie , to mogę mu zrobić na 2 lata?

Nie. Jeśli było robione jakiekolwiek OBT po dacie I rej to tylko na rok.

Nie ma nigdzie zapisu o przywracaniu terminu i nie ma znaczenia czy użytkownik zdjął np. LPG.

Napisano

A wiecie co mnie najbardziej wkurza? To że się tu dyskutuje,zastanawia,itp. a najbardziej zainteresowany autor tematu ma to wszystko w d... i nawet nie stać go na "dziękuję".

Najważniejsze ,że klepnął...Jak będę miał jakieś pytanie to znowu napiszę. Przecież od tego jest to forum.Ja nie potrzebuję wiedzieć.Chłopaki z forum mi powiedzą a ja dalej będę sobie klepał...

Tak Kolego megalex, to forum służy do pomocy.Ale wiedz, że działa to w dwie strony. Trzeba umieć się zachować i umieć podziękować (poczytaj Swoje posty). Trzeba też udzielać się na forum i pomagać innym a nie tylko brać.

Napisano
wiecie co mnie najbardziej wkurza? To że się tu dyskutuje,zastanawia,itp. a najbardziej zainteresowany autor tematu ma to wszystko w d... i nawet nie stać go na "dziękuję"

Grzegorz Łódź, wielu użytkowników tak postępuje i chyba tego nie zmienisz :?

Tacy już są nasi koledzy po fachu a jeśli tego nie akceptujesz i oczekujesz pochwał za swe rady to nazbyt często tego nie zaznasz.

Napisano
oczekujesz pochwał za swe rady

Nie oczekuję pochwał. Chodzi tylko o takie magiczne słowo "dziękuję".

wielu użytkowników tak postępuje i chyba tego nie zmienisz

I do znudzenia będę tym użytkownikom powtarzał, że to forum służy do pomocy.I ta pomoc ma działać w dwie strony.

Napisano
to forum służy do pomocy

Ja uważam, że bardziej wymianie poglądów niż pomocy.

Napisano

Ja spotkałem się z ciekawym przypadkiem czytając posty powyżej (nie pracowałem jako diagnosta tylko jako mechanik). Gość stwierdził, że jego Honda nie lubi gazu i wymontował instalacje gazową. Samochód z 2013r i po wykreśleniu adnotacji starostwo wyznaczyło mu nowy termin badania na 3 lata od pierwszej rej. I to samo starostwo czasem po montażu instalacji nie skraca terminu badania co już jest dla mnie nie zrozumiałe.

Napisano

Po co Ci rozumieć zakres nie swoich obowiązków? Jest demokracja, każdy wykonuje swoją robotę jak uważa za stosowne.

Napisano

Cytat z etykiety forum:

"9. Unikaj zbędnych dyskusji!

Staraj się nie podejmować zbędnej polemiki. Z założenia nikt nikogo nie chce obrażać; nikt też nie uznaje się za fachowca. Niepotrzebna wymiana zdań niezwiązana z tematem tylko zaśmieca Forum i z pewnością sprawia przykrość autorowi wątku. Dlatego sytuacje konfliktowe najlepiej pozostaw moderatorom. Pamiętaj też, że wszelka krytyka będzie przyjęta tylko i wyłącznie wtedy, kiedy będzie konstruktywna."

::hey