megalex Napisano 2 Grudzień 2016 Napisano 2 Grudzień 2016 witam, czy jezeli samochód osobowy rejestrowany we Francji 26.12.2013 miał tam badania corocznie , to mogę mu zrobić na 2 lata? Cytuj
biker100 Napisano 2 Grudzień 2016 Napisano 2 Grudzień 2016 miał tam badania corocznie , to mogę mu zrobić na 2 lata? nie. Cytuj
adam1501 Napisano 3 Grudzień 2016 Napisano 3 Grudzień 2016 miał tam badania corocznie Czy inny system badań za granicą ma wpływ na wyznaczanie terminu u nas? Czy też traktujemy jako czystą kartę i patrzymy wg naszych rozporządzeń. Cytuj
biker100 Napisano 3 Grudzień 2016 Napisano 3 Grudzień 2016 Czy też traktujemy jako czystą kartę i patrzymy wg naszych rozporządzeń. a jak ma badanie ważne to uznajemy? trochę brak tu konsekwencji. Moim zdaniem powinniśmy brać pod uwagę badania techniczne wykonane zarówno przy uwzględnianiu ich ważności jak również ilość i interwał ich wykonywania. Ustawodawca nie przewidział niestety takiej sytuacji. Cytuj
blakop Napisano 4 Grudzień 2016 Napisano 4 Grudzień 2016 Ustawodawca przewidział tylko sytuację, w której termin badania wyznaczonego za granicą może być dłuższy niż u nas i tą sytuację jakoś tam uregulował. Sytuacji odwrotnej nie przewidział i stąd wątpliwości. A jeśli są wątpliwości, to czy nie powinny być rozstrzygane na korzyść właściciela? Cytuj
biker100 Napisano 4 Grudzień 2016 Napisano 4 Grudzień 2016 Ustawodawca przewidział tylko sytuację, w której termin badania wyznaczonego za granicą może być dłuższy niż u nas i tą sytuację jakoś tam uregulował. dokładnie. A jeśli są wątpliwości, to czy nie powinny być rozstrzygane na korzyść właściciela? to może inaczej zapytam, sytuacja z rynku krajowego: - pojazd wyposażony w instalację LPG przez dystrybutora, właściciel pojazdu w trzecim roku użytkowania stwierdził, że rezygnuje z niej. W międzyczasie pojazd przeszedł 2 badania okresowe. Udał się do WK celem wykreślenia z DR zapisu "LPG". Czy w trakcie 3 rocznicy BT diagnosta powinien wyznaczyć termin dwuletni? Moim skromnym zdaniem, nie. Czy sytuacji opisanej powyżej nie można odnieść do przypadku opisanego w pierwszym poście? informacje od megalex: samochód osobowy rejestrowany we Francji 26.12.2013 miał tam badania corocznie czyli idąc z zapisem w PORD: 6. Okresowe badanie techniczne samochodu osobowego, samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, motocykla lub przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji - to badanie pojazd odbył 12.2014r. - następnie przed upływem 5 lat od dnia pierwszej rejestracji. i nie później niż 2 lata od dnia przeprowadzenia poprzedniego badania technicznego - to badanie pojazd odbył 12.2015r. - a następnie przed upływem kolejnego roku od dnia przeprowadzenia badania - czyli pozostaje tylko termin roczny. Uważam, że nie nam na SKP zastanawiać się nad przyczynami i interwałem badań technicznych zapisanych w zagranicznych DR. Ale to jest tylko moje spojrzenie na ten temat. Cytuj
blakop Napisano 4 Grudzień 2016 Napisano 4 Grudzień 2016 Uznawanie badań jest w UE bardzo kulawe i dyskusyjne. Badania nie są ze sobą tożsame w poszczególnych krajach. Odnoszenie na siłę okoliczności i sposobu przeprowadzania badań do krajowych warunków i uregulowań prawnych nie jest do końca właściwe, a czasami wręcz możliwe. Pytanie do autora pytania - czy cokolwiek w konstrukcji pojazdu wskazuje na to, dlaczego ograniczono mu badanie? (L, taxi itp.) Bądź co bądź Francja akurat ma interwały 4-2... Cytuj
wolf Napisano 4 Grudzień 2016 Napisano 4 Grudzień 2016 witam, czy jezeli samochód osobowy rejestrowany we Francji 26.12.2013 miał tam badania corocznie , to mogę mu zrobić na 2 lata? Nie. Jeśli było robione jakiekolwiek OBT po dacie I rej to tylko na rok. Nie ma nigdzie zapisu o przywracaniu terminu i nie ma znaczenia czy użytkownik zdjął np. LPG. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 4 Grudzień 2016 Napisano 4 Grudzień 2016 A wiecie co mnie najbardziej wkurza? To że się tu dyskutuje,zastanawia,itp. a najbardziej zainteresowany autor tematu ma to wszystko w d... i nawet nie stać go na "dziękuję". Najważniejsze ,że klepnął...Jak będę miał jakieś pytanie to znowu napiszę. Przecież od tego jest to forum.Ja nie potrzebuję wiedzieć.Chłopaki z forum mi powiedzą a ja dalej będę sobie klepał... Tak Kolego megalex, to forum służy do pomocy.Ale wiedz, że działa to w dwie strony. Trzeba umieć się zachować i umieć podziękować (poczytaj Swoje posty). Trzeba też udzielać się na forum i pomagać innym a nie tylko brać. Cytuj
danielg539 Napisano 4 Grudzień 2016 Napisano 4 Grudzień 2016 wiecie co mnie najbardziej wkurza? To że się tu dyskutuje,zastanawia,itp. a najbardziej zainteresowany autor tematu ma to wszystko w d... i nawet nie stać go na "dziękuję" Grzegorz Łódź, wielu użytkowników tak postępuje i chyba tego nie zmienisz Tacy już są nasi koledzy po fachu a jeśli tego nie akceptujesz i oczekujesz pochwał za swe rady to nazbyt często tego nie zaznasz. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 4 Grudzień 2016 Napisano 4 Grudzień 2016 oczekujesz pochwał za swe rady Nie oczekuję pochwał. Chodzi tylko o takie magiczne słowo "dziękuję". wielu użytkowników tak postępuje i chyba tego nie zmienisz I do znudzenia będę tym użytkownikom powtarzał, że to forum służy do pomocy.I ta pomoc ma działać w dwie strony. Cytuj
danielg539 Napisano 5 Grudzień 2016 Napisano 5 Grudzień 2016 to forum służy do pomocy Ja uważam, że bardziej wymianie poglądów niż pomocy. Cytuj
petrys17 Napisano 7 Grudzień 2016 Napisano 7 Grudzień 2016 Ja spotkałem się z ciekawym przypadkiem czytając posty powyżej (nie pracowałem jako diagnosta tylko jako mechanik). Gość stwierdził, że jego Honda nie lubi gazu i wymontował instalacje gazową. Samochód z 2013r i po wykreśleniu adnotacji starostwo wyznaczyło mu nowy termin badania na 3 lata od pierwszej rej. I to samo starostwo czasem po montażu instalacji nie skraca terminu badania co już jest dla mnie nie zrozumiałe. Cytuj
adam1501 Napisano 8 Grudzień 2016 Napisano 8 Grudzień 2016 Po co Ci rozumieć zakres nie swoich obowiązków? Jest demokracja, każdy wykonuje swoją robotę jak uważa za stosowne. Cytuj
max72 Napisano 9 Grudzień 2016 Napisano 9 Grudzień 2016 Cytat z etykiety forum: "9. Unikaj zbędnych dyskusji! Staraj się nie podejmować zbędnej polemiki. Z założenia nikt nikogo nie chce obrażać; nikt też nie uznaje się za fachowca. Niepotrzebna wymiana zdań niezwiązana z tematem tylko zaśmieca Forum i z pewnością sprawia przykrość autorowi wątku. Dlatego sytuacje konfliktowe najlepiej pozostaw moderatorom. Pamiętaj też, że wszelka krytyka będzie przyjęta tylko i wyłącznie wtedy, kiedy będzie konstruktywna." Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi