Prospector Napisano 15 Maj 2017 Share Napisano 15 Maj 2017 Hej. Pierwszy raz mam taki przypadek. Zjawił się klient motocyklem Aprilia Pegaso 650, wszystko posprawdzałem, nr w dowodzie odpowiada temu na główce ramy, ale już do programu wbić go nie mogłem. WK już zamknięte więc nie zapytam i staram się zebrać info do przekazania co dalej człowiek robić ma. Jutro ma się zjawić jak również zasugerowałem by sam zapytał w WK. Rok produkcji 1994, 1rej. jak widać. Czy mieliście podobne sytuacje ? Proszę o poradę jak ugryźć temat. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 15 Maj 2017 Share Napisano 15 Maj 2017 Takiego przypadku to nie miałem. Kiedyś pracowałem na super programie, który umożliwiał wybór rodzaju numeru identyfikacyjnego w sensie numeru ramy, nadwozia, podwozia lub VIN-u. Co do VIN-u to aplikacje liczą zawsze te znaki, że ani mniej, ani wiecej niż siedemnaście, co nie. We wspomnianym programie raczej nieograniczone było pole numeru podwozia, nadwozia, ramy. To było przed CEPiKiem jeszcze, a dzisiaj to licho wie ile wolnego miejsca na alfa-numeryczne znaki jest w dowodzie rejestracyjnym, w Cntralnej Ewidencji, w aplikacji Wydziału Komunikacji... Najpewniej uzyskać info od przedstawiciela producenta (jak jest taki) co i które mówią znaki tego przydługaśnego numeru ramy. Hmmm... Nie wiem, czy aby coś podobnego przez forum już nie przemknęło. A na bank literka G zaburza wszystko po wyrazie APRILIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 15 Maj 2017 Share Napisano 15 Maj 2017 Zrób zdjęcie numeru na ramie i tabliczki znamionowej. Na pewno jest wydzielone, podzielone lub rozdzielone kreską, gwiazdką...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prospector Napisano 16 Maj 2017 Autor Share Napisano 16 Maj 2017 Właśnie na tabliczce znamionowej widnieje numer 04152152. A na ramie po tej całej nazwie aprilia... w gwiazdkach *04152152* widnieje; i taki chciałem wpisać i nawet program zdekodował jako motorower aprilia, ale dokumenty nie halo, więc nie ryzykowałem. Jak podjedzie to wykonam zdjęcia. Dzięki za odpowiedzi tak w ogóle Paprocku, czy będziesz tak uprzejmy i wskażesz ten temat podobny z długaśnym numerem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 16 Maj 2017 Share Napisano 16 Maj 2017 Za pioruna nie umiem szukajką szukać. Bardziej mi szło o podobne tematy co wpisywać w takim przypadku. Sprawa rozbijała się o różnego rodzaju przedrostki stosowane przed numerem nadwozia/ramy. Tyczyło to się starszych pojazdów i ciągników zdaje się, że coś było dokoptowane przed ścisłym numerem identyfikacyjnym. Coś mi świta, że Wartburgi... Trabanty... Nie istotne. Po mojemu w tej Aprili należałoby oddzielić znaczki, krzaczki od tego co jest rzeczywistym numerem i tylko numerem ramy. Uzyskałem nieformalna informację, że te 21 znaków na upartego w dowód rejestracyjny się wciśnie. Jednak mimo wszystko byłbym za wydzieleniem z tego ciągu znaków samego numeru ramy. Co w konsekwencji może kiedyś tam doprowadzić do forumowych zapytań odwrotnych, że "numer ramy liczy sobie dwadzieścia jeden znaków, a w dowodzie tylko ostatnie siedem wpisali". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prospector Napisano 16 Maj 2017 Autor Share Napisano 16 Maj 2017 Jak i ja, co szukam to jakieś inne tematy wyskakują Przypadków z numerami gdzie jak mówisz wpisują 7, a na ramie więcej, jest trochę. Jednak tu 25znaków wbili. To raczej do DR się nie wciśnie Na ramie jak wspomniałem, oddzielone gwiazdkami jest 7 ostatnich. W Holandii zapewne blokad nie mają, to wszystko spisali co zobaczyli, tworząc problem dla nas. Zdjęcia są. Z wk info, dokonać opisu co numerem a co nazwą inną w uwagach, co w DR a co na pojeździe. Tak więc zrobiłem i to co gwiazdkami poprzedzone numerem pozostawiłem, na TZ również i taki numer widnieje. Temat sam zniknie, jednak jeśli ktoś zdanie zabrać chce, to proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 16 Maj 2017 Share Napisano 16 Maj 2017 Zdecydowanie wpisać tylko ten numer między gwiazdkami. Reszta to literowo cyfrowe oznaczenie marki typu, modelu i wyposażenia ( tak bym wytłumaczył w uwagach do zaświadczenia rozbieżność miedzy DR a stanem faktycznym). Dla tego pojazdu dopuszczalny jest numer ramy i tylko numer ramy (ten między gwiazdkami) wpisujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi