rovar Napisano 17 Maj 2017 Napisano 17 Maj 2017 Witam szanownych kolegów i zwracam się z kilkoma pytaniami. Chodzi mi po głowie zakup zestawu ciągnik plus naczepa do przewożenia i serwisu samochodów rajdowych. Zestaw używany wyłącznie w takim celu jak napisałem, żadnego transportu i innych kombinacji. Pytanie jak to wygląda z opłatami typu podatek drogowy, ubezpieczenie OC? Dalej pytanie o tacho i czas pracy - obowiązują zasady jak zwykłego kierowcę? Zestaw byłby używany pewnie z 10 razy w roku w związku z tym nie ukrywam, że wolałbym zminimalizować koszty. Łapie się to pod coś w rodzaju pojazdu specjalnego? Widziałem kilka takich naczep na zachodnich aukcjach i jest to połączenie kampera i mobilnego serwisu. Czy w czymś takim można przewozić osoby w sensie w naczepie? Czy jest to całkowicie zabronione?
Paprock Napisano 17 Maj 2017 Napisano 17 Maj 2017 Ciągnik samochodowy jest zawsze ciągnik samochodowy i nic w nim specjalnego, czy to siodłowy, czy to balastowy lub inny. Przyczepa/naczepa może być specjalna ale raczej nie do wożenia ludzi. Przewóz osób precyzuje artykuł 63 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. Co do tacho to należałoby się zastanowić czy ten ciągnik i wykonywany nim transport będzie nosił znamiona z ustawy o transporcie drogowym. Szczegóły ciut niżej w dziale "Tacho".
jast Napisano 18 Maj 2017 Napisano 18 Maj 2017 jak to wygląda z opłatami typu podatek drogowy Spytaj się w swoim Urzędzie Miasta/Gminy. ubezpieczenie OC Spytaj u ubezpieczyciela.
Rekomendowane odpowiedzi