adresat Napisano 5 Lipiec 2017 Napisano 5 Lipiec 2017 Witam Posiadam fabrycznie od nowosci zamontowany 3 rzad siedzen. Niestety 1 wlascicel w kraju zarejestrowal auto jako 5 miejscowe. Chcialbym to teraz jakos odkrecic zeby w dowodzie bylo 7 miejsc. Jak rozumiem takie rzeczy robi sie na stacji okregowej. Czy potrzebne beda mi do tego jakies dodatkowe dokumenty? Cytuj
Paprock Napisano 5 Lipiec 2017 Napisano 5 Lipiec 2017 Tam coś więcej było http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=19708 Cytuj
mirek.g Napisano 5 Lipiec 2017 Napisano 5 Lipiec 2017 jeśli jest to auto osobowe to nie . Dlaczego ,akurat tu nie widzę problemu. Cytuj
rurek777 Napisano 5 Lipiec 2017 Napisano 5 Lipiec 2017 jeśli jest to auto osobowe to nie potrzebuje dodatkowych dokumentów Cytuj
adresat Napisano 5 Lipiec 2017 Autor Napisano 5 Lipiec 2017 Super. Czy da sie to zrobic w cenie normalnego przegladu? Bo nienawem mi sie konczy czy raczej jest to osobne zaswiadczenie i ile ewentualnie kosztuje? Cytuj
rurek777 Napisano 5 Lipiec 2017 Napisano 5 Lipiec 2017 badanie okresowe +dodatkowe 99+82 a jak z gazem to 162 +82 Cytuj
Regan55 Napisano 5 Lipiec 2017 Napisano 5 Lipiec 2017 99 Niby 1 zet to nie pieniądze ale jednak 98....+"papier" Cytuj
adresat Napisano 6 Lipiec 2017 Autor Napisano 6 Lipiec 2017 Ale jak rozumiem moge zrobic samo badanie tech. 3 rzedu siedzen bez koniecznosci robienia podstawowego przegladu? Cytuj
wojteczek Napisano 6 Lipiec 2017 Napisano 6 Lipiec 2017 Z klientem uzgodnić trzeba, samo dodatkowe czy okresowe+dodatkowe za taką samą kasę. Jeżeli chodzi o zakres to §3 ust1 pkt 5 rozporządzenia. Cytuj
Paprock Napisano 6 Lipiec 2017 Napisano 6 Lipiec 2017 To się z grubsza nazywa po ustawie dodatkowym badaniem pojazdu, "w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem art. 66 ust. 4 pkt 5 i 6, z wyłączeniem montażu instalacji do zasilania gazem". Zakres czynności takiego badania opisany jest w rozporządzeniu dotyczącym badań technicznych pojazdów. Auto powinno być przez klienta w miarę przyszykowane, a więc to co bedzie poddane oglądowi ma być widoczne i dostępne. Większość diagnostów pewnie wykona ze trzy/cztery fotki tych przedmiotowych miejsc siedzących. Nic nie stoi na przeszkodzie aby "zrobic samo badanie tech. 3 rzedu siedzen bez koniecznosci robienia podstawowego przegladu". Koszt z tabeli opłat za takie czynności 82 złote wynosi. Cytuj
aboz Napisano 6 Lipiec 2017 Napisano 6 Lipiec 2017 Nic nie stoi na przeszkodzie aby "zrobic samo badanie tech. 3 rzedu siedzen bez koniecznosci robienia podstawowego przegladu"Przepis stoi na przeszkodzie, bo badanie zawiera zakres okresowego i pojazd ma być w pełni sprawny, nie tylko w zakresie ocenianych zmian. A czy diagnosta ustali nowy termin BT robiąc okresowe i dodatkowe, czy nie ustali robiąc samo dodatkowe to już kwestia myślę do dogadania, bo opłata ta sama. Cytuj
michal_k Napisano 6 Lipiec 2017 Napisano 6 Lipiec 2017 Koszt z tabeli opłat za takie czynności 82 złote wynosi. Jednak większość diagnostów doliczy do tego opłatę za okresowe. Cytuj
Paprock Napisano 6 Lipiec 2017 Napisano 6 Lipiec 2017 - a ja pierwszy -------------------------------------------------------------------- aboz, no nie inaczej jak tylko rozsiewasz świętą rację! Cytuj
blakop Napisano 6 Lipiec 2017 Napisano 6 Lipiec 2017 Dokładnie. Większość SKP w mojej okolicy i tak zrobi z automatu okresowe plus dodatkowe i tak skasuje. Co najwyżej nie skrócą badania, gdyby była taka okoliczność, ale skasują i tak za dodatkowe plus okresowe. Cytuj
cezary Napisano 6 Lipiec 2017 Napisano 6 Lipiec 2017 ale skasują i tak za dodatkowe plus okresowe. teraz takiego dylematu nie mam bo pracuję na podstawowej ale na poprzedniej to zawsze braliśmy obt + dodatkowe, a TDT na kontroli zalecało jeszcze pobierać 94 za powypadkowe. Cytuj
michal_k Napisano 6 Lipiec 2017 Napisano 6 Lipiec 2017 TDT na kontroli zalecało jeszcze pobierać 94 za powypadkowe. A co ma badanie powypadkowe do zmian konstrukcyjnych? Cytuj
DARIO64 Napisano 6 Lipiec 2017 Napisano 6 Lipiec 2017 co ma badanie powypadkowe do zmian konstrukcyjnych? Na dzień dzisiejszy nie ma , ale był czas gdy ówczesny zakres badania interpretowali tak żeby za zmiany brać 274 zeta. [ Dodano: 06-07-2017, 22:06 ] Tak było : 5) w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lubwymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem art. 66 ust. 4 pkt 5 i 6 ustawy, z wyłączeniem montażu instalacji do zasilania gazem — obejmuje sprawdzenie i ocenę spełnienia warunków technicznych, w sposób określony dla okresowego badania technicznego(98 zł) oraz zakres czynności określonych w pkt 1(94 zł) i 2(82 zł) działu I załącznika nr 4 do rozporządzenia, a także ustalenie nieznanych lub nowych danych technicznych pojazdu podczas przeprowadzania badania technicznego w sposób określony w dziale II załącznika nr 4 do rozporządzenia oraz sporządzenie opisu zmian dokonanych w pojeździe zgodnie z załącznikiem nr 5 do rozporządzenia; Cytuj
danielg539 Napisano 7 Lipiec 2017 Napisano 7 Lipiec 2017 Warto wykonać też i OBT bo "normalny" WK w wypadku zmiany liczby miejsc wymieni DR a w tym przypadku zyskamy jedną kratkę w DR. Cytuj
Demart Napisano 7 Lipiec 2017 Napisano 7 Lipiec 2017 Podłącze się tutaj żeby nie zakładać nowego tematu. Dla pewności jeszcze spytam. Ford Transit sprowadzony z Niemiec dubel kabina w DR 7 miejsc, a w rzeczywistości 6. Widać że wszystko fabryczne. W uwagach tylko s1-max. Mam pytanie czy mogę mu zrobić zmiany na 6 osób jest to ciężarowy skrzynia otwarta. Myślę że mogę, ale wolę dopytać. Proszę o odpowiedź. Cytuj
biker100 Napisano 7 Lipiec 2017 Napisano 7 Lipiec 2017 czy mogę mu zrobić zmiany w rzeczywistości 6. Widać że wszystko fabryczne. i jakie zmiany opiszesz? Cytuj
Paprock Napisano 7 Lipiec 2017 Napisano 7 Lipiec 2017 - A czy nie lepiej zgłębić wiedzę co dokładnie oznacza to "S1-MAX", bo po mojemu wychodzi, że to odniesienie dotyczy maksymalnej ilość miejsc siedzących możliwą do skonfigurowanie dla tego rodzaju pojazdu/nadwozia/kabiny. Czy nie lepiej to opisać/wyjaśnić w uwagach i podać, że pojazd wyposażony jest tylko w sześć miejsc/siedzeń. Może wcześniej z WK pogadać. To nie pierwszy przypadek zdaje się. Cytuj
Demart Napisano 7 Lipiec 2017 Napisano 7 Lipiec 2017 i jakie zmiany opiszesz? Jak to jakie? Pojazd wyposażany w 6 miejsc. Fotele zamocowane w fabrycznych punktach mocowania. A skąd mam wiedzieć czy kiedyś nie miał z tyłu kanapy 4 osobowej? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi