Diagnose Napisano 2 Wrzesień 2017 Napisano 2 Wrzesień 2017 Witam. Zjawił się klient Mercedesem klasy B z zapytaniem. Powyższy pojazd chce przerobić na specjalny sanitarny a konkretnie przewóz krwi. Pas okalający na pojeździe posiada, sygnalizacje w atrapie oraz na dachu, oklejenie krew. Uprzywilejowany to może tak ale czy specjalny? W sumie przewozi w bagażniku w pojemnikach szpik kostny. Jak podejść do tematu? Może ktoś miał podobny przypadek? Cytuj
Paprock Napisano 2 Wrzesień 2017 Napisano 2 Wrzesień 2017 Po mojemu to raczej uprzywilejowanie pozostaje z resztą i tak co do używania w ruchu drogowym ograniczone, a na specjalny to jakieś extra specjalne wyposażenie musiałoby być, które pozwalałoby na spełnienie definicji pojazdu specjalnego i nie chodzi tu o lodówkę na krew czy inne nerki, serce, oko, szpik... 36) pojazd specjalny – pojazd samochodowy lub przyczepę przeznaczone do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i rzeczy związane z wykonywaniem tej funkcji; Motocykle z organami śmigaja jako uprzywilejowane i raczej nie są pojazdami specjalnymi w myśl definicji. Cytuj
wolf Napisano 2 Wrzesień 2017 Napisano 2 Wrzesień 2017 5.3."Samochody sanitarne (ambulansy)" - pojazdy samochodowe kategorii M przeznaczone do transportu osób chorych lub rannych, wyposażone w urządzenia medyczne do tego niezbędne. Cytuj
Paprock Napisano 2 Wrzesień 2017 Napisano 2 Wrzesień 2017 Czy z powyżej przywołanego punktu 5.3. jasno i od razu wynika rodzaj pojazdu??? Cytuj
IVVO Napisano 2 Wrzesień 2017 Napisano 2 Wrzesień 2017 Czy taki pojazd w ogóle powinien być w prywatnych rękach - osobiście moim zdaniem powinien mieć papiery z sanepidu - bo na upartego każdy może sobie coś takiego zrobić i udawać "uprzywilejowany" Cytuj
Diagnose Napisano 2 Wrzesień 2017 Autor Napisano 2 Wrzesień 2017 Jeżeli chodzi o papiery sanepidu, to ma wszelkie zezwolenia ponieważ ma również klika naście karetek więc nie jest to przypadkowa jedno osobowa firma. Jeżeli chodzi o samo badanie to jakie wykonać? Dodatkowe? Bo zmiany konstrukcyjne tu żadne. Cytuj
IVVO Napisano 2 Wrzesień 2017 Napisano 2 Wrzesień 2017 Środki transportu sanitarnego wykorzystywane w w/w zakresie, muszą spełniać cechy techniczne i jakościowe określone w Polskich Normach przenoszących europejskie normy zharmonizowane. Ambulanse wykorzystywane do tych celów są oznaczone litera „T” Cytuj
Jacdiag Napisano 2 Wrzesień 2017 Napisano 2 Wrzesień 2017 http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=2323 Cytuj
Paprock Napisano 2 Wrzesień 2017 Napisano 2 Wrzesień 2017 Jeżeli chodzi o samo badanie to jakie wykonać? - jeżeli chodzi o pojazd i jego badanie to po mojemu zmiana rodzaju pojazdu, czy też zmiany konstrukcyjne tu żadne. Tak samo żadne jak zmiany powodujące zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym. Wątpię aby w tym pojeżdzie dostosowano nadwozie do specjalnej funkcji lub przysposobiono specjalne wyposażenie, tak aby definicji zadość uczynić. Pozostaje tylko sprawdzenie warunków dodatkowych dla pojazdu uprzywilejowanego w ruchu drogowym pod warunkiem, że pojazd dysponuje słuszną decyzją słusznego ministra. Ale komu, na co i po co to samo 'uprzywilejowane' badanie? Cytuj
blakop Napisano 2 Wrzesień 2017 Napisano 2 Wrzesień 2017 To ambulans z literą "T" jest rejestrowany jako zwykły osobowy? Cytuj
radekd2 Napisano 4 Wrzesień 2017 Napisano 4 Wrzesień 2017 Wg mnie: Pojazd uprzywilejowany; Pojazd samochodowy specjalny - inny - przewóz krwi Do przewozu krwi może być specjalny, jeżeli w bagażniku ma uchwyty do mocowania lodówki wraz z instalacją elektryczną do jej zasilania. Cytuj
Paprock Napisano 4 Wrzesień 2017 Napisano 4 Wrzesień 2017 No dobrze, a lodówka może być taka turystyczna do chłodzenia piwa czy jakaś inna, a instalacja elektryczna jaka, czy może wystarczy ta z zapalniczkowego gniazda??? Cytuj
radekd2 Napisano 5 Wrzesień 2017 Napisano 5 Wrzesień 2017 Rodzaj instalacji i zastosowanych uchwytów jest zależny od modelu lodówki. Edit. Lodówka musi utrzymywać zadaną temperaturę. Cytuj
blakop Napisano 6 Wrzesień 2017 Napisano 6 Wrzesień 2017 Każda lepsza lodówka turystyczna utrzyma zadaną temperaturę w ramach swoich parametrów i instalacja z gniazdka zapalniczki w zupełności do tego wystarczy I już mamy specjalny Cytuj
michal_k Napisano 6 Wrzesień 2017 Napisano 6 Wrzesień 2017 I już mamy specjalny Chyba też będę zainteresowany, lodówkę mam, a specjalny pojazd zawsze się przyda Poproszę namiary na stację. Cytuj
rewers Napisano 6 Wrzesień 2017 Napisano 6 Wrzesień 2017 U nas pogotowie gazowe też ma pojazdy uprzywilejowane z tym, że każdy z tych pojazdów ma odrębne zezwolenie ministra właściwego do spraw wewnętrznych – zgodnie z art. 53 ust. 1 pkt 12 ustawy – Prawo o ruchu drogowym. Cytuj
Paprock Napisano 6 Wrzesień 2017 Napisano 6 Wrzesień 2017 Ale nie każdy uprzywilejowany jest specjalnym i nie każdy specjalny jest uprzywilejowanym! Cytuj
kowal Napisano 6 Wrzesień 2017 Napisano 6 Wrzesień 2017 wszystko można -tylko mądrze i zgodnie z określonymi przepisami Cytuj
michal_k Napisano 6 Wrzesień 2017 Napisano 6 Wrzesień 2017 tylko mądrze i zgodnie z określonymi przepisami Taka lodówka dla tego pojazdu jest jedynie ładunkiem. Co w nim specjalnego? Cytuj
blakop Napisano 6 Wrzesień 2017 Napisano 6 Wrzesień 2017 Pamiętam że moja C5 miała w bagażniku zarówno uchwyty do mocowania jak i gniazdo zapalniczki. Nie wiedziałem że miałem pojazd specjalny Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 6 Wrzesień 2017 Napisano 6 Wrzesień 2017 dokładnie - co tu zmieniono, dla mnie to dołożono jakieś wyposażenie (piję teraz do ZK przyczep ciężarowych na rolnicze które część diagnostów tak niechętnie robi bo tam też wiele się nie zmienia). Cytuj
Psuj Napisano 6 Wrzesień 2017 Napisano 6 Wrzesień 2017 Jak dla mnie to nie dokonano żadnych zmian konstrukcyjnych... Cytuj
sad_madman Napisano 6 Wrzesień 2017 Napisano 6 Wrzesień 2017 Taka lodówka dla tego pojazdu jest jedynie ładunkiem. Co w nim specjalnego? A jak było z autami "klepanymi" jako pomoc drogowa ? Cytuj
Psuj Napisano 6 Wrzesień 2017 Napisano 6 Wrzesień 2017 Tam był problem taki, że rozporządzenie podawało wyposażenie takiego pojazdu - i je tak doposażano, potem jechano do łosia na OSKP (bo normalny Diagnosta się za takie rzeczy nie brał) i gotowe... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi