Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dostałem zlecenie dokonania zmian w nadwoziu VW bus z 1990 roku i dołożenie przedniego napędu do wersji tylko z tylnym napędem . Dostałem jednak pytanie jak zalegalizować te zmiany w WK i SKP. Czy Polskie prawo w ogóle przewiduje taką możliwość dołożenia napędu?

Te pojazdy występowały w wersjach z napędem zarówno na 2 jak i na 4 koła . Dokonywałem zmian związanych z przeznaczeniem ale nie z napędem. Czy jest możliwość zalegalizowania tej zmiany jak np. zmiany silnika bo nie znalazłem nigdzie informacji na ten temat .

Napisano

Prawnie nie ma zakazu takiej zmiany, lecz ktoś musi to podpisać (diagnosta) i od tego bym zaczął, diagnosta może zażyczyć sobie opinii rzeczoznawcy w tej materii....

Napisano

Można dokonać takiej zmiany. Jedynymi parametrami DR jakie ulegną zmianie będą masa własna i ładowność.

Napisano

Jeżeli w wyniku dokonanej zmiany nie zmieni się znacząco masa własna pojazdu to nie będą to zmiany konstrukcyjne, bo w dowodzie rejestracyjnym NIC SIĘ NIE ZMIENI od strony formalnej.

W praktyce natomiast:

- nawet jak masa się zmieni diagnosta i tak tego nie sprawdza w ramach OBT

- sposób przeniesienia napędu nie interesuje ani diagnosty ani WK

- większość osób - w tym diagnostów - nie rozróżni, że w aucie dokonano przeróbki i pojazd fabrycznie mógł w takiej konfiguracji nie występować...

Napisano

Koledzy dzięki za podpowiedzi ale dla mnie legalna zmiana konstrukcyjna to zmiana silnika bądź zmiana na osobowy czyli to co i jak określają przepisy. Różnice w konstrukcji nadwozia znam i są widoczne na pierwszy rzut oka jak i takie których nie zobaczy się bez cięcia ale chodziło mi tylko o prawny aspekt. Te samochody w numerze vin miały info czy były z napędem na 2 czy na 4 koła więc nawet oglądać samochodu nie trzeba było żeby wiedzieć .

Napisano
... ale chodziło mi tylko o prawny aspekt. Te samochody w numerze vin miały info czy były z napędem na 2 czy na 4 koła więc nawet oglądać samochodu nie trzeba było żeby wiedzieć .

Przepisy nie zabraniają dokonywania zmian konstrukcyjnych. Wg prawa zmiana konstrukcyjna, która powoduje, że należy cokolwiek robić z "papierami" to taka, która powoduje zmiany w danych zawartych w DR. Nie są to dane zawarte w Vin tylko w dokumencie. Nie ma znaczenia co jest zawarte w numerze nadwozia skoro pojazd przeszedł zgodne z prawem zmiany w konstrukcji. Jedynie może spowodować problem w zamawianiu części zamiennych ale to już zmartwienie właściciela.

Napisano

masa własna się pewnie troche zmieni, ale nie wiem czy jest sens zgłaszać się na stacje bo zobaczcie, że 2 miliony pojazdow w Polsce które posiadaja instalacje gazowa tez po montażu nie zgłosily się na stacje, a tez przecież masa wlasna się zmienila :D Instalacja przecież troche waży, zwłaszcza CNG

Napisano

Solaris, tylko akurat nasze przepisy wyraźnie mówią, że montaż instalacji LPG/CNG nie jest zmianą konstrukcyjną, czyli założono, że nie zmieni się masa własna tzn. nie będziemy jej zmiany brali pod uwagę w świetle prawa.

• 4 weeks later...
Napisano

1990 to VW T3 i w tym modelu różnice między wersją z napędem tylko na tył a 4x4 są bardzo istotne, praktycznie nie ma technicznej możliwości (a przede wszystkim się nie opłaca) "dołożenia" napędu. Obstawiam na 98%, że klient ma oryginalne Syncro (czyli 4x4) bez papierów i papiery ze zwykłej wersji. Różnice są tak znaczne, że przeróbka właściwie odpada. W wersji Syncro nad przednim mostem jest rama szczątkowa, zbiornik paliwa (który normalnie jest w tym miejscu) jest z tyłu (a więc ewentualną przeróbkę łatwo wykryć, bo normalnie wlew jest nad przednim prawym kołem tuż przed słupkiem B, a w Syncro na tylnym prawym błotniku), inne są elementy zawieszenia, trzeba wymienić skrzynię biegów i mieć przedni most z przełożeniem odpowiednim do skrzyni (były różne konfiguracje) itd.

Napisano

dobrze wiedzieć i warto sprawdzić czy faktycznie nie został przełożony fragment nadwozia z nr VIN i TZ.

Natomiast dołożenie do ciągnika jest popularne i czasem warte zachodu, zmienia się jednak masa, rozmiar przednich kół itd.