klosek Napisano 12 Październik 2017 Napisano 12 Październik 2017 Witam Mam takie pytanie czy jest możliwe dokonanie zmian konstrukcyjnych: -Pojazd ciężarowy (4 osiowy) z skrzynią i hds- em na końcu pojazdu na - Pojazd specjalny (4 osiowy) pomoc drogowa ze skrzynią i hds na końcu pojazdu. Takie zapytanie klient mi zrobił. Cytuj
Paprock Napisano 12 Październik 2017 Napisano 12 Październik 2017 Po pierwsze primo, czy skrzynia spełni warunek nadwozia przystosowanego konstrukcyjnie do przewożenia uszkodzonych pojazdów? Po drugie primo, czy pojazd będzie wyposażony w hol pozwalający targać auto z uszkodzonym układem kierowniczym lub hamulcowym? Po trzecie primo, to wiadomo: światła błyskowe, pasy wyróżniające, kolory... A po czwarte i po piąte przez dziesiąte, jak na mój gust to coś tu czuć... Że specjalnym w wolnym czasie na skrzyni, na pace bedzie to samo woził to, co dotychczas woził, tak? Cytuj
Jacdiag Napisano 12 Październik 2017 Napisano 12 Październik 2017 Ma 4 osie + hds + jakaś skrzynia tam też się znajdzie taki jest specjalny Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
markes30 Napisano 12 Październik 2017 Napisano 12 Październik 2017 Takie zapytanie klient mi zrobił. To nie klient to "persona non grata" w tłumaczeniu diagnostów - osoba bez samochodu (z łac. „intruz”, „osoba niepożądana”). Cytuj
blakop Napisano 12 Październik 2017 Napisano 12 Październik 2017 To chyba logiczne, że ktoś pyta PRZED dokonaniem zmian, czy takowe w ogóle są możliwe. Cytuj
Mecher Napisano 12 Październik 2017 Napisano 12 Październik 2017 I co to jest w myśl ustawy PoRD pojazd specjalny... 36) pojazd specjalny - pojazd samochodowy lub przyczepę przeznaczone do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i rzeczy związane z wykonywaniem tej funkcji; Cytuj
Psuj Napisano 13 Październik 2017 Napisano 13 Październik 2017 persona non grata Człowiek bez mebli ???? Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
Arton Napisano 20 Listopad 2025 Napisano 20 Listopad 2025 był u nas klient z dowodem zatrzymanym przez inspekcję za niezgodność zapisów w cepik (skrzyniowy z hds a w cepik pomoc drogowa). Czyli wg inspekcji taki samochód nie spełnia wymagań dla pomocy drogowej. Wg klienta samochod odkupiony ze strazy miejskiej, służył do wożenia uszkodzonych pojazdów w jakimś dużym mieście. Jakim badaniem teraz odblokować DR? Cytuj
Solaris Napisano 20 Listopad 2025 Napisano 20 Listopad 2025 Badanie dodatkowe, skierowany przez OKRD, tylko najpierw żebyś miał zgodność to musi stać się pomocą drogową jak w Cepik i DR😁 Cytuj
Arton Napisano 20 Listopad 2025 Napisano 20 Listopad 2025 Pomoc drogowa musi mieć nadwozie przystosowane do przewozu pojazdow. Czy zwykła skrzynia jest taką zabudową? Cytuj
Jacdiag Napisano 20 Listopad 2025 Napisano 20 Listopad 2025 3 godziny temu, Arton napisał: Wg klienta samochod odkupiony ze strazy miejskiej, Sprawdzić na https://info-car.pl/infocar/vin.html jak się zmiany odbywały Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Paprock Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 Po mojemu w tym aucie żadnych zmian nie było. Nie wiem ale obstawiam spotkanie Naczelnika Miejskiego z Naczelnikiem Urzędu, żeby toto zarejestrować po kosztach, bo jak wiadomo specjalny jest tańszy. A czy przy tym Chopina słuchali lub Pana Tadeusza czytali... nie moja broszka. W każdym razie, która służba, której służbie robiłaby pod górkę? Jakoś nie chce mi się wierzyć w oczywiste omyłki, niezgodności... Zwykła skrzynia poszła jako specjalny i tyle w temacie. No ale poczekam co powie wnoszący jak się czegoś dowie po linku od jacdiaga. Cytuj
michal_k Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 10 godzin temu, Arton napisał: Czy zwykła skrzynia jest taką zabudową? A jest żółta lub ma żółte pasy i pomarańczowe koguty? Cytuj
Arton Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 Pas żółty i kogut jest, brakowało sztywnego holu. 11 godzin temu, Jacdiag napisał: Sprawdzić na https://info-car.pl/infocar/vin.html jak się zmiany odbywały Sprawdzę w poniedziałek jak będę w pracy. Ja samochodu nie widziałem bo trafiło na zmiennika ale sam nie wiem co bym z tym zrobił Cytuj
michal_k Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 Godzinę temu, Arton napisał: brakowało sztywnego holu. Jeśli ma "nadwozie do transportu uszkodzonych pojazdów" to nie musi mieć sztywnego holu. Problemem jest to jak ma wyglądać takie nadwozie - przyjęło się, że wygląda jak "laweta" Cytuj
Paprock Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 1 godzinę temu, Arton napisał: Pas żółty i kogut jest, brakowało sztywnego holu. No skoro warunki spełniał, to cofam teorię o Panu Tadeuszu i Chopinie. A co do nadwozia to cóż... Bywają wypadki, że po nich nie ma co na lawetę wciągać tylko zamieść i szuflą na pakę powrzucać. A Straży Miejsciej mogło być potrzebne takie nadwozie, żeby miasto ze złomów posprzątać. Cytuj
Arton Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 Przyjeło się też w inspekcji bo zatrzymali za to dowód. Strach teraz robiç na to przegląd Cytuj
Rafi90 Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 Nadwozie do przewozu pojazdów to nadwozie na którym sie mieści pojazd. Czy ma burty, czy nie ma, co to za znaczenie? Jesli da się tam wciągnąć pojazd i przewozić to wystarczy. A hol zapasowe światła i to wszystko inne występują po "lub" 1 Cytuj
michal_k Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 43 minuty temu, Arton napisał: Przyjeło się też w inspekcji bo zatrzymali za to dowód. A jesteś pewien, że w czasie zatrzymania miał "atrybuty" pomocy drogowej? Cytuj
TeDe Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 Godzinę temu, Rafi90 napisał: Nadwozie do przewozu pojazdów to nadwozie na którym sie mieści pojazd. Czy ma burty, czy nie ma, co to za znaczenie? Może takie nadwozie: Cytuj
Rafi90 Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 To by się przydało jeszcze b) ostrzegawczy sygnał świetlny błyskowy barwy żółtej, o konstrukcji umożliwiającej umieszczenie na pojeździe holowanym, c) dodatkowy zestaw świateł tylnych przeznaczony do umieszczania na pojeździe holowanym w przypadku tymczasowego zakrycia świateł pojazdu holującego. Bo definicję wykluczenia niesprawnego układu hamulcowego i kierowniczego spełnia. Cytuj
TeDe Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 Pytałem tylko o rodzaj nadwozia (nie o oznaczenia), bo ITD już się wypowiadała w tym temacie kiedyś, że ciągnik siodłowy nie może być pomocą drogową... Cytuj
Rafi90 Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 A ciągnik siodłowy bez siodła to dalej ciągnik siodłowy? Czy samochód ciężarowy ? A może specjalny (jak będzie mógł holować pojazd bez udziału układu kierowniczego) Cytuj
piter1973 Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 a gdyby to był taki HDS na 4 osiach ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi