krzych Napisano 31 Październik 2017 Napisano 31 Październik 2017 Cześć, Na 1-sze badanie przyjechał Mercedes Intouro. We francuskim DR S.1 = 62, S.2 = brak. Na nalepce w autobusie ilość miejsc siedzących 59+1; stojących 22. Wszystko wskazuje na to, że to międzymiastowy. Zdania kolegów są podzielone co do tego jaką liczbę miejsc siedzących i stojących wpisać w DIPie. Po rozmowie z WK, wpisałem ostatecznie siedzące 60 (zgodnie ze stanem faktycznym) i 22 (zgodnie z nalepką) i tym co pisze Mercedes na swojej stronie (że to międzymiastowy). Jednak nadal nie jestem pewien tego, co wypisałem. Mam takie oznaczenia w dowodzie: J.1: TCP J.2: CA J.3: CAR Pomożecie? Cytuj
rewers Napisano 31 Październik 2017 Napisano 31 Październik 2017 Może załącznik 7a do rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów Ci coś wyjaśni. Cytuj
krzych Napisano 3 Listopad 2017 Autor Napisano 3 Listopad 2017 Analizując załącznik 7a pod kątem wymiarów, wychodzi na to, że odpowiada kat. II i III. Co ciekawe - we Francji jeździł jako "100tka", a tutaj pomijając kwestie dokumentów (np. stateczność) już na oko nie kwalifikuje się na BUS100. -> podłokietniki w formie metalowej rurki -> brak osłony za kierowcą -> pewnie coś by się jeszcze znalazło. Przy okazji zapytam - mieliście sytuację/zrobiliście badanie bus100 dla autobusu z miejscami stojącymi? Słyszałem, że diagności "tak robią", a to, żeby nie przewozić pasażerów w pozycji stojącej z prędkością 100km/h to już "broszka" kierowcy... Cytuj
rewers Napisano 6 Listopad 2017 Napisano 6 Listopad 2017 Wystarczy, że spojrzysz na zaświadczenie autobusu do 100 to zauważysz, że w nim nie ma liczby miejsc stojących. Cytuj
aboz Napisano 6 Listopad 2017 Napisano 6 Listopad 2017 rewers, to nie takie proste. M.A.N. homologuje swoje niektóre modele na 100 i z miejscami stojącymi równocześnie. Za granicą tak idą do rejestracji i na drodze jest albo tak, albo tak. U nas klient wybiera przy rejestracji (tzn. przy wystawianiu CoC), ale zdarzają się źle porejestrowane. Cytuj
rewers Napisano 9 Listopad 2017 Napisano 9 Listopad 2017 Moje zdanie jest takie, że w autobusie do 100 wszyscy pasażerowie powinni grzecznie siedzieć w fotelach i być zapięci pasami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi