Skocz do zawartości

Niezgodności c.d.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
miał już ktoś coś takiego?

Po wymianie DR takie coś wyskakuje .

Napisano

Ale zauważcie że tam jest inny nr rej. i program nie chce "puścić" bez akceptacji

Napisano
niegodności VIN
niezgodny numer VIN

Na czym polegała niezgodność? Z ciekawości pytam, co z czym było niezgodne?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

co z czym było niezgodne? numer VIN nie zgadzał się z dowodem rej, w aucie zero ,w dowodzie N

Napisano

Chyba dane w dowodzie i w pojeździe nie zgadzały się z danymi w cepik? Tak to odebrałem. Dane z "natury" zgadzały się z dowodem rej.

Napisano

Ostatnio - przyczepka SAM ustalenie danych do rejestracji /uzupełnienie/ po zassaniu danych nie zgadzało się wiele danych /data rejestracji ,masa własna / -zadzwoniłem do WK które rejestrowało i ustaliliśmy dane i parametry- Pani wprowadziła nowe do systemu - za dwa dni w CEP było już wszystko OK - takie korekty powinniśmy robić przez system bo widzimy pojazd - a tak dwa dni oczekiwania aby zrobić poprawnie

Napisano
co z czym było niezgodne? numer VIN nie zgadzał się z dowodem rej, w aucie zero ,w dowodzie N

Masz teraz trzy numery do porównania: auto, DR i cepik. To gdzie było nie ok?

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano
auto ,dowód
Dajesz N za niezgodność numeru VIN, wysyłasz do CEP-a i czekasz, aż klient wróci na poprawkę.
Napisano

Zaraz , zaraz ze skanu jaki zamieścił MAX72 wynika że nie zgadzają się "|Dane wejściowe" z "Danymi wg. CEPIK" Dobrze widzę? Nic nie ma na temat czy dane z "natury" zgadzają się z dowodem rej. Sądzę, że o ten "dziwoląg" chodziło MAX72. Dowód po wymianie w urzędzie.

Napisano
auto ,dowód

Nie jestem pewien czy to powinieneś wysyłać jako niezgodność. N i tyle.

Napisano

Taki przypadek: pojazd ma ważne BT ale na osi czasu w historia pojazdu nie ma informacji o tym badaniu ani o przebiegu pojazdu za to jest informacja (prawdziwa), że BT jest aktualne. Dokładnie tak samo jest w danych pojazdu w CEP 2.0. Spotkał może ktoś taki przypadek

Napisano

Spotkałem -wygląda to tak jakby klient otrzymał zaświadczenie z BT np przy braku miejsca na wpis - stacja nie wysłała do CEP badania, natomiast WK wydając dowód wysłał do CEP informację o ważnym badaniu - tak to sobie tłumaczyłem, tak na pewno było z okresowymi przed I rejestracją.

Napisano

W tym przypadku było inaczej, bo OBT zrobione było na SKP z terminem na 2 lata wpisanym w DR. BT poszło do Cepiku bo skąd by była informacja o jego ważności, ale dlaczego nie zassało terminu BT i przebiegu?

Napisano

hmmm, a może była jakaś adnotacja w dowodzie w międzyczasie i poszło info do CEP z WK o ważności BT - to taka dywagacja bo nie wiem jak to dawniej było czy do CEP 1 szły jakieś dane z WK. Jest też możliwość, że jakiś błąd w przekazaniu danych z CEP 1 do CEP 2 - niekompletnie przerzucone.

Napisano
tak jakby klient otrzymał zaświadczenie z BT np przy braku miejsca na wpis - stacja nie wysłała do CEP badania,

Z jakiego powodu ?

Napisano

Nie wiem - nie chce nawet próbować tego wyjaśniać, program ITS - dawał możliwość, bardzo łatwą zresztą kontroli wysyłania do CEP co moim zdaniem było złym rozwiązaniem, bo można było przez niefrasobliwość nie wysłać BT do CEP, a czy to nie prowadziło do jakichś nadużyć... :x

Wiele razy spotkałem się z brakami badań w historii pojazdu.

Napisano

Nie bardzo rozumiem czemu Was interesują rzeczy na które nie mamy wpływu i nie należą do naszych obowiązków. Zajmijmy się naszą działką i róbmy ją dobrze, a tamto zostawmy ludziom za to odpowiedzialnym...

Napisano
tamto zostawmy ludziom za to odpowiedzialnym..

Tylko, że ci odpowiedzialni mają to gdzieś a my nadgorliwi szukamy potwierdzenia tej sytuacji.

Napisano

Witam. Koledzy przyjechał klient seatem na badanie powypadkowe, po pobraniu danych z CEPiKu widzę w tych danych tylko nr VIN, typ, model i rodzaj pojazdu. Nie ma nic o tablicach, masach, nalepkach kontrolnych a nawet nr rejestracyjnego czy ktoś spotkał się już z takim przypadkiem. Jak do tego podejść.

[ Dodano: 27-12-2017, 21:50 ]

Panowie nic w tym temacie nie podpowiecie "...po pobraniu danych z CEPiKu widzę w tych danych tylko nr VIN, typ, model i rodzaj pojazdu. Nie ma nic o tablicach, masach, nalepkach kontrolnych a nawet nr rejestracyjnego czy ktoś spotkał się już z takim przypadkiem."

Napisano

Pewnie z migracją danych coś poszło nie tak. Proponuję wysłać zgłoszenie do CEPIK-u.

• 1 year later...
Napisano

a byłem taki akuratny i wysłałem do CEP-a zgłoszenie o niezgodności masy własnej, w styczniu br., otrzymałem taką oto odpowiedź mejlem , dzisiaj :nausea: