Niezgodności - BTP/CEP
25 tematów w tym forum
-
Witam, śledzę to forum od paru lat,zawsze znalazłem odpowiedzi na moje pytania w innych dyskusjach ale dzisiaj postanowiłem się zarejestrować gdyż mam pewien problem: Zakupiłem ciagnik, starego ursusa, ciagnik ostatni przegląd miał zrobiony w 2014 roku, OC opłacane regularnie, poprzedni właściciel jedził nim raz do roku do lasu za domem po drzewo. Aby ciągnik przeszedł pozytywnie badanie techniczne wymagał małego remontu(naprawa elektryki, usunięcie wycieków), walczyłem z nim 2 tygodnie, teraz gdy przyszedł czas na zrobienie BT, okazało się że mojego ciągnika niema w Cep-iku, za to jest drugi ciągnik różniący się tylko modelem i numerem rejestracyjnym, reszta danych …
-
-
- 36 odpowiedzi
- 9,7k wyświetleń
- 2 followers
-
-
Witam. Mam taki problem z ciagnikem ze w CEP widnieje stary numer rejstracyjny(czarna tablica)i w dowodzie rejestracjnym. Dobrych kilkanasacie lat temu byla zmiany tablicy z czarnej na biała z powodu uszkodzenia tej pierwszej lecz pani z WK przez pomylke zostawila nadal stary numer i wyrobila nowy dowod z tym starym numerem.W adnotacjach w dowodzie wpisała ze jest zmiana numeru i wpisała ten nowy do dowodu a w cep zostal stary. Poszedlem do WK to wyprostowac i wypełnilem wniosek o zmianie w dowodzie i wprowadzenie danych do CEP. Myslalem ze wyprostuja to od razu a pani w urzedzie powiedziala ze musze czekac do półroku mimo ze ciagnik normalnie zarejstrowany. Kto bedzie t…
-
-
- 7 odpowiedzi
- 2,5k wyświetleń
- 1 follower
-
-
Cześć. Jak to rozwiązać? W styczniu 2022 robiłem badanie dodatkowe ustalenie danych technicznych niezbędnych przy rejestracji pojazdu. Pojazd sprowadzony z Niemiec kupiony w serwisie rok produkcji 2018, czyli badanie techniczne jeszcze, ważne, a przez pomyłkę zaznaczyłem badanie dodatkowe wypadek-właściciel Pojazd bezwypadkowy. Poszło tak do Cepiku -jak to teraz wyprostować. Dodam że od kwietnia 2022 nie pracuję już jako diagnosta. Pozdrawiam.
-
Witam serdecznie. Co proponujecie zrobić. Kilka lat temu na przeglądzie diagnosta wpisał Przebieg 30 tys km mniej niż było w rzeczywistości . Nigdy tego nie sprawdzałam kolega pokazał mi że w cepiku takie info jest . Kolejne wpisy w następnych latach są ok narastają. Czy mogę mieć z tego powodu jakieś problemy ? Byłam u diagnosty ale powiedział że po tylu latach nic już nie skoryguje. Przez te lata nie miałam żadnej kontroli ani mandatu więc nie wiedziałam że taki błąd tam jest. Boje się że przy sprzedaży czy kontroli drogowej lub innej sytuacji mogą być z tym jakieś problemy.
-
Witam, na okresowe BT przyjeżdża pojazd RENAULT CLIO 2010r. z nr w dowodzie FV...... Jak większość z was wiemy że Renault ma nr VF..... Więc przed wjechaniem na stację sprawdzam wgl. co to przyjechało i na szybie na tabliczce oraz na ramie wszystkie nr są VF... i dalej wszystko się zgadza tylko są dwie pierwsze litery zamienione więc odstępuje od BT ale zatem chcę klientowi pomóc. Więc pytanie do was jakie czynności trzeba wykonać od A do Z jestem młodym diagnostą stażem czekam na odpowiedź doświadczonych w takich przypadkach. Pozdrawiam Dawid.
-
czy po poprawieniu danych w cepie powiadamiają zgłaszającego niezgodność, czy trzeba śledzić samemu ?
-
Kupiłem niedawno 40letni wóż strażacki DMC12T z dziwnie dużym jak na te auta przebiegiem ponad 100tyskm ale w zadziwiająco dobrym stanie dlatego nie wnikałem. Ale szybko zwróciłem uwagę że przejeżdżając nim odcinek np. 50km na liczniku przebieg zmienia się o 500km. Licznik km ma 6 pól ale ostatnia cyferka zmienia się co 100m a nie 1km. Niestety nie różni się ona od reszty cyferek niczym stąd wygląda że całość wskazuje w km... Auto w kraju jest od 2013roku i od początku rejestracji przebiegów podczas przegladów diagności wpisywali jak widzieli zawyżając przebiego x10 a kierowcy z OSP tego nie wyłapali i byli zdziwieni jak się z nimi skontaktowałem ale potwie…
-
ostatnio w moim programie widnieje taka o to informacja Jak rozumiecie czy jeśli nie ma pojazdu w cep to mamy kontaktować sie z wydziałem komunikacji czy odsyłamy klienta jakie jest wasze zdanie ? jak postępujecie w takich przypadkach ?
-
Czesc Mam problem z pojazdem w historii pojazdu. zakupiłem w 2016 roku motorynkę od pierwszego właściciela. Ale umowa mi się zapodziała odnalazłem ja dzisiaj przy sprzątaniu. Na umowie brakuje mi roku produkcji. Używając strony internetowej do szukania daty 1 rejestracji która jest za darmo mówi mi ona iż takiego pojazdu nie ma. Znam numer rejestracyjny oraz rok produkcji w przedziale 1980-82. Na ramie jest nabite 80 a na rachunku z GS luty 81 a znowu na OC 82. Czy motorynka jest po prostu duchem i nie widnieje w CEP? Czy ktoś mógł by mi pomoc określić rok produkcji OFF TOP Z WSK której to temat poruszałem mam numer rejest…
-
niezgodnoscicepik2.0@mc.gov.pl. witam, czy na dzień dzisiejszy formularz niezgodności (brak pojazdu w CEPIE ) wysyłamy na powyższy adres ?
-
Witam jaki jest teraz obowiązujący adres email do wysyłania druków zgłoszenia nieprawidłowości w CEPIK? niezgodnoscicepik2.0@mc.gov.pl niezgodnoscicepik@mc.gov.pl te dwa nie działają . dostaje zwrotki
-
Czym jest spowodowany ww błąd uniemożliwiający dokonanie prerejestracji?
-
- 12 odpowiedzi
- 3,9k wyświetleń
- 1 follower
-
-
Cześć Mam problem z bazą CEPIK - po tablicach rejestracyjnych pojazd nie jest znajdowany przez bazę , po numerze DR pojawia się inny pojazd a po numerze Vin pojawia się mój pojazd ale z innymi tablicami rejestracyjnymi . Samochód przez kilka lat nie był użytkowany oraz nie przechodził BT z powodu awarii . Teraz po naprawie i pojawieniu się na stacji celem dokonania badania Diagnosta nie może znaleźć pojazdu i odsyła mnie do WK. Czy to jest prawidłowa ścieżka działania , czy może jednak powinienem kontaktować się z Cepikiem? Jaka byłaby wg Was najszybsza droga do pojawienia się pojazdu w bazie/wyprostowaniu informacji ?
-
Witam, co zrobić w przypadku, gdy pod jednym numerem w CEP widnieje kilka pojazdów? Ta sama marka i model. Pięć sztuk już jest, mam szóstego ? Normalnie, zwyczajnie pre-rejestrować kolejny? Do tej pory trafiałem na identyczny, zazwyczaj krótki numer ale przynajmniej marka i model się mijały.
-
Pewien program tak mówi i co z tym fantem:
-
- 48 odpowiedzi
- 20,5k wyświetleń
- 4 followers
-
-
Strzeliłem ZONKA i nie za bardzo wiem, gdzie wklepać ten problem. Bo to i CEPiK, i pierwsza rejestracja, i WK, i dokumentacja, i pomroczność jasna… A ZONK dotyczy omyłki w numerze rejestracyjnym. Załącznik z cepiku ukazuje omyłkową wersje numeru rejestracyjnego. Natomiast reszta, to ostrzeżenia co należy wykonać aby skorygowane badanie przesłać. Nie wiem, czy jest sens bawić się w to w ogóle, czy przemilczeć sprawę. WK i tak będzie wszystko jeszcze raz do bazy wklepywało. Poza tym nie lubię anulować badań. Jeszcze mi się nie zdarzyło. Korekty, poprawki, ZONKI – owszem. Ale nigdy DELETE. Omyłka dotyczy liter V/Y w numerze. Jes…
-
Czy spotkaliście się już z takim komunikatem z CEPiK? "nie znaleziono kodu DICT010_526/DICT011_364857/DICT012_100001537527 w słowniku DICT010/011/012"
-
Witam, mam pytanie gdzie zgłosić brak pojazdu w cep2?
-
-
- 49 odpowiedzi
- 28,8k wyświetleń
- 1 follower
-
-
Ile przeglądów z okresu przed zmianami brak w CEP - od początku tego tygodnia prawie żadnego nie widać z przeglądem w Cep - i to nie tylko z mojej SKP ale i z innych - macie to samo czy tylko to jakaś sprawa lokalna Dziś na jak na razie 4 - żadnego w CEP - widać tylko badania z 2017
-
Witam. Jak byście podeszli do tego tematu. Przeprowadzając badanie, z Cepiku przyszły dane w których wszystko się zgadzało, oprócz numeru dowodu rejestracyjnego, jest to dowód stary Jaki wynik badania byście dali ?
-
- 10 odpowiedzi
- 8,6k wyświetleń
- 1 follower
-
-
Witam, zrobiłem badanie okresowe przyczepy specjalnej (podnośnik koszowy-podest ruchomy). Było to już któreś badanie z kolei. Połączyłem się z cepikiem, pobrałem dane, badanie wykonano, wysłano do cepik. Bez problemów. Nie było miejsca w dowodzie rejestracyjnym więc zaświadczenie i klienta wysłałem do WK. Wraca po kilku dniach, że marka zła, bo w WK nie mogą znaleźć. Sprawdzam, u siebie jeszcze raz, łączę się, pojazd jest w CEP. Mówię mu że u mnie wszystko ok, jak wk ma jakiś problem to niech zadzwonią do mnie i ustali się o co chodzi. Wrócił teraz z wydrukowanym dokumentem do uzupełnienia "Zgłoszenie niezgodności do centralnej ewidencji pojazdów. Mam to uzupełnić. Ale w …
-
- 7 odpowiedzi
- 8,4k wyświetleń
- 1 follower
-
-
Seat rok 2017 ,dowód zatrzymany przez policję za wypadek,w pokwitowaniu i historii pojazdu jestt WSS , jak wypisać badanie jak nie znajduje go bazie CEP
-
- 21 odpowiedzi
- 9,8k wyświetleń
- 1 follower
-
-
Witam. Jak u was? Zatrzymał już ktoś DR po nowemu? Bo jest problem z wysłaniem do cep, w informacji zwrotnej cep domaga się - Wymagane podanie id zatrzymanego dokumentu, gdyż w systemie znajduje się dokument o tej serii i numerze.
-
Panowie - badanie jak w temacie, pojazd z Francji posiada tablice - można mu zrobić dodatkowe, ale co z CEP - brak prerejestracji - brak możliwości zapisu do CEP - brak opłaty ewidencyjnej - tylko 60 PLN - badanie w patronat z odznaczonym CEP ? Jak to widzicie ?
-
http://www.cepik.gov.pl/aktualnosci/zawartosc/-/asset_publisher/a1LDCMS0sfru/content/trybu-obslugi-niezgodnosci-w-cep-w-okresie-od-13-listopada-2017-r-do-4-czerwca-2018-r- Parę rzeczy jest do wyjaśnienia - link zdecydowanie nie wyczerpuje tematu ... Niestety, nie mam czasu teraz o tym pisać
-
- 3 odpowiedzi
- 10,2k wyświetleń
- 1 follower
-