qual1ty00 Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Witam drodzy diagności, sprowadziłem sobie swój pierwszy samochód z USA. Chciałbym się zapytać jak wygląda procedura pierwszego badania technicznego takiego samochodu? Muszę iść po tablice próbne do WK i potem na stacje zrobić normalny przegląd? Czy dane do dowodu rejestracyjnego wyskoczą z numeru VIN w systemie? Samochód posiada tabliczke znamieniową ale z danymi w amerykańskich jednostkach miary. Numer VIN jest wbity w ramę pojazdu. Samochód to Hyundai Genesis Coupe. Ile takie badania kosztują? pozdrawiam Cytuj
cezary Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 za nim wybierzesz się na badanie tech. (jak bez gazu to 99 zł) to przede wszystkim dostosuj oświetlenie (jeżeli nie jest już dostosowane) do wymagań, z pozostałymi diagnosta już sobie poradzi. Cytuj
Paprock Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Muszę iść po tablice próbne do WK i potem na stacje zrobić normalny przegląd? Czy dane do dowodu rejestracyjnego wyskoczą z numeru VIN w systemie? - każde badanie, każdy pojazd traktuje się indywidualnie i nic konkretnego z danych technicznych raczej nie wyskoczy co do tego numeru identyfikacyjnego. Są stacje kontroli i wydziały komunikacji, które nie uznają przy badaniu amerykańskiego dokumentu 'TITLE' i tu należałoby wystąpić o Pozwolenie Czaswowe i Tymczasowe Tablice Rejestracyjne na potrzeby wykonania badania. A najlepiej wszystko uzgodnić z właściwym wydziałem komunikacji i stacją kontroli. Cytuj
IVVO Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Jeśli jest to pojazd w miarę nowy to polecam udać się do dobrego elektronika lub serwisu - w tych nowszych wersjach przy lampach " multcolr" softem można uruchomić funkcje "europejskie" ale jest to dość kosztowne i nie zawsze się da- około 1600pln ale tylne lampy działają w/g naszych przepisów - przednie niestety trzeba wymienić Cytuj
cezary Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 tylne lampy działają w/g naszych przepisów takiej modyfikacji nie znam więc zapytam, kolor kierunkowskazu z czerwonego na pomarańczowy można zrobić? a co ze stopem i kierunkowskazem w jednym? Cytuj
Paprock Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Powoli z tymi kierunkami tylnymi, bo jak żyję to czerwone spotykałem w rodowitym amerykańskim samochodzie. Cytuj
Mecher Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Ja też nie znam. Jednak autor napisał Jeśli jest to pojazd w miarę nowy Więc może tak jest. Cytuj
qual1ty00 Napisano 4 Styczeń 2018 Autor Napisano 4 Styczeń 2018 akurat tylne lampy są ok w tym samochodzie, jedynie światła pozycyjne świecą na pomarańczowo, kierunkowskazy są pomarańczowe. Wydaje mi się, że będzie trzeba dodać przeciwmgielne tylne oraz zmienić kolor świateł pozycyjnych. pozdrawiam Cytuj
Mecher Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Pozycyjne ? a może to obrysowe ? [ Dodano: 04-01-2018, 11:06 ] Nie popatrzyłem na zdjęcie Cytuj
Psuj Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 I tablicę na środek, albo druga stronę... Auto ma chyba dzienne ledowe, może można je zaprogramować na pozycyjne (zmniejszenie jasności) Cytuj
IVVO Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 takiej modyfikacji nie znam więc zapytam, kolor kierunkowskazu z czerwonego na pomarańczowy można zrobić Tak - warunkiem jest zastosowanie tylnych lamp w technologii LED - Po linii CAN można przeprogramować kolor - ostatnio przeprogramowano Forda Fusiona /Mondeo/ z 2017r Cytuj
Paprock Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Problem może być taki, że to co z przodu świeci na pomarańczowo w wolnych chwilach świecenie przerywa i jak kierunkowskaz miga. A miejsca dla przedniej tablicy rejestracyjnej nasze warunki techniczne nie precyzują. Mus zajrzeć do wytycznych z rejestracji i oznaczania pojazdów. I zajrzałem: 6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przednią i tylną tablicę umieszcza się w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatowanie lub ograniczało widoczność tablicy – po lewej stronie pojazdu. Cytuj
pietrek_k Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 A miejsca dla przedniej tablicy rejestracyjnej nasze warunki techniczne nie precyzują.Mus zajrzeć do wytycznych z rejestracji i oznaczania pojazdów. I zajrzałem: Cytat: 6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przednią i tylną tablicę umieszcza się w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatowanie lub ograniczało widoczność tablicy – po lewej stronie pojazdu. Cytuj
blakop Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Ciekawe jak Warszawka robi - pozwolą zrobić badanko na tajtlu, czy jednak PC... Może autor się z nami podzieli wiedzą po skontaktowaniu się z WK. Cytuj
zbych1916 Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Warszawka Nie ma takiego miasta w Polsce pozwolą zrobić badanko na tajtlu, czy jednak PC Wydziały interesuje tylko zaświadczenie z badania ,ale na jakich dokumentach,to już nie bardzo Są stacje które nawet dodatkowe po kolizji z "USA" robią bez PC a ja tracę klientów Problem będzie tylko jak nadzorcy się dopatrzą na corocznej kontroli stacji.Ale jakoś cisza żaby kogoś ukarali Cytuj
blakop Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Nie ma takiego miasta w Polsce Jest jest. Mniej więcej w okolicach gdzie przed wojną było miasto o nazwie Warszawa Wydziały interesuje tylko zaświadczenie z badania ,ale na jakich dokumentach,to już nie bardzo Nie do końca. Oczywiście w wielu przypadkach możesz mieć rację, ale jak "odpowiednio" trafisz - szczególnie jeśli to będzie w obrębie tego samego powiatu to możesz się zdziwić. Jeśli nie od razu to tym bardziej przy kontroli - o czym sam piszesz. Natomiast co ma zakres i rodzaj badania do tego czy to ma być PC, czy nie w tym wypadku?? Co to znaczy, że "nawet po kolizji"? Na tajtlu nie można wykonać ŻADNEGO badania zgodnie z literą prawa. Ale jeśli już jednak dany WK honoruje ten dokument jako DR, to dlaczego badanie po kolizji miałoby tu być jakieś wyjątkowe? Cytuj
zbych1916 Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Co to znaczy, że "nawet po kolizji"? za szybko myślałem chodzi o to że są stacje, które robią dodatkowe bez tablic i WK to przyjmują Ale jeśli już jednak dany WK honoruje ten dokument jako DR A dlaczego mają nie honorować tajtla. To skp nie powinna zrobić badania na tajtlu Jest jest. Mniej więcej w okolicach gdzie przed wojną było miasto o nazwie Warszawa A kolega skąd mieszka ? Cytuj
blakop Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 są stacje, które robią dodatkowe bez tablic i WK to przyjmują Akurat nie tablice są tu problemem myślę. Zresztą pojazd w tym temacie akurat je ma W kwestii zrobienia badania na tajtlu powtarzam: jeśli to będzie w obrębie tego samego powiatu to możesz się zdziwić. Jeśli nie od razu to tym bardziej przy kontroli - o czym sam piszesz. A ja pochodzę ze stolicy. Tej prawdziwej - bo pierwszej Cytuj
zbych1916 Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 W kwestii zrobienia badania na tajtlu powtarzam Wysłałem klienta do WK po PC, bo mu powiedziałem że na tajtlu badania nie zrobię. Zadzwonił po krótkim czasie że właśnie jedzie na przegląd gdzie indziej.Powiedział ( cytuję ) że u źródła dostał informację,gdzie zrobi badanie na tajtlu i zaoszczędzi parę złotych. Nie będę wnikał co znaczyło "u źdódła" Natomiast dopóki WK będą przyjmować badania z tajtla, to zawsze znajdzie się ktoś kto te badania zrobi Tej prawdziwej - bo pierwszej Znaczy z Krakowa ? bo ta niby pierwsza to mocno nie pewna Cytuj
Kryczynski A Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Ale takie badania trafiają tez poza Twoje miasto i nie wszystkie WK i nadzór jest taki nie kompetentny jak u Ciebie badanie jest cofnięte i dobrze jak się na tym kończy bez powiadomienia właściwego choć słabego nadzoru , więc na PC badanie Cytuj
blakop Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Dokładnie. Wielu pracowników "cofnie" takie badanie nawet nie ze swojego terenu. Oczywiście gdzie indziej przejdzie... Cóż - życie. Znaczy z Krakowa ? bo ta niby pierwsza to mocno nie pewna Jaka tam niepewna? Serce Polski jest tylko jedno!! A jak brzmiało kiedyś hasło wyborcze jednej partii - "serce masz po lewej stronie"! To teraz wystarczy na mapę spojrzeć i już wiesz jakie duże miasto jest na lewej stronie mapy Cytuj
zbych1916 Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Wielu pracowników "cofnie" takie badanie Chyba tylko tam ,gdzie od razu jest też nadzór nad skp albo pracownicy WK są dobrze wyszkoleni Nie żebym coś miał do tych urzędników, też mają ciężką robotę i muszą lawirować w tej biurokracji.Natomiast widzę że co wydział to inne "interpretacje" serce masz po lewej stronie to ja nie mam serca Cytuj
blakop Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 Chyba tylko tam ,gdzie od razu jest też nadzór nad skp Absolutnie nie. Poszukaj sobie na forum co się działo jak pół Polski robiło badania sprowadzone bez tablic, a połowa chciała PC. Oj działo się wtedy pomiędzy WK... działo Cytuj
zbych1916 Napisano 4 Styczeń 2018 Napisano 4 Styczeń 2018 A tak z ciekawości, czy pracownicy WK też są kontrolowani tak jak diagności ? Przychodzi "smutny" pan i patrzy jak przebiega np rejestracja auta ? Ewentualnie sprawdza sobie dokumenty , jakiegoś już zarejestrowanego auta ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi