Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja tam nie wiem, może jest jakaś niepełnosprawność że trzeba taką osobę ciężarowym na paletach wozić. Ciekawe czy do przeglądu diagnosta musi być niepełnosprawny?

Napisano

Najlepsza i tak podłoga! :x:hihi:

No a tych miejsc siedzących to ile w końcu jest? 8/

Napisano

Ale, że o co chodzi? Ja tu widzę pojazd do przewozu co najmniej dwóch osób niepełnosprawnych i z tego względu jest taka konfiguracja foteli. Palety to tylko ładunek.

Napisano

w DR czy na zdjęciach ?

Policzyć samemu się nie chce ? :-P i dodaj jedno siedzące na paletach :evil:

Napisano

No to całkiem wychodzi grubo dodając jedno lub nawet dwa wózkowe miejsca!

Rodzaj pojazdu też wielce wymowny!

Napisano

[ Dodano: 02-03-2018, 16:46 ]

No a tych miejsc siedzących to ile w końcu jest?

W PC 9, fizycznie 10 :) - samochód ciężarowy :evil:

Napisano

No i jakoś tyle naliczyłem. Zastanawiałem się jeszcze czy nie wyrwali środkowego w pierwszym rzędzie i ile tych wózków wejdzie. Po takiej konstrukcji i sposobie rejestracji na bank wziąłem te palety, że między dechami klinują się kółka od inwalidzkiego wózka. :evil:

Napisano
homologowany ?czy po zmianach :o

Ty masz chyba ostatnio ciężkie dni.

Czyli auto ma z kierowcą 10 miejsc + miejsca dla osób/osoby niepełnosprawnej.

No nieźle. Tylko pytanie - co z tym dalej?

Rozumiem, że w myśl tego co wielu Kolegów teraz lansuje, wynika badania P (UD), tak? :)

I ostatnie pytanie - z jakiej okazji było robione to foto? 8)

Napisano
z jakiej okazji było robione to foto?

Na pewno nie z okazji badania , trafił się w zasięg wzroku pentagrama i dalej poleciało,jakie to cuda niewidy .Nie wiemy tylko czy miał już robione badanie ,czy dopiero się szykuje .

Napisano

Szczerze mówiąc wątpię aby jakikolwiek producent popełnił takie coś - różne typy foteli a do tego w różnych kolorach ?

Tak naprawdę nie wiadomo ile tam jest miejsc. Możliwe, że układ pojazdu był trochę inny ale istnieje łatwa możliwość "rekonfiguracji" i dlatego jest taka dziwna liczba miejsc. Przypadkiem ten pojazd nie pochodzi z rynku duńskiego ?

Napisano

Nie wiemy ile jest miejsc? To liczba foteli na to nie wskazuje? :razz:

Dario - są fotki i pojazdy i PC, więc nie jestem pewien czy nie o badanie właśnie chodziło... Ale nie uprzedzajmy faktów 8)

Napisano

Ty masz chyba ostatnio ciężkie dni.

No nieźle. Tylko pytanie - co z tym dalej?

Rozumiem, że w myśl tego co wielu Kolegów teraz lansuje, wynika badania P (UD), tak? :)

I ostatnie pytanie - z jakiej okazji było robione to foto? 8)

no żal mi cię że pytania nie zrozumiałeś :-(

Napisano

No mi Ciebie też żal @Rurku. Bo takie pytanie raczej świadczy o znacznej indolencji odnośnie zagadnień tematu. A w końcu to TY jesteś rzekomo diagnostą... :?

Napisano
Nie wiemy ile jest miejsc? To liczba foteli na to nie wskazuje? :razz:

Nie wskazuje ponieważ jeszcze są miejsca na wózki inwalidzkie. Patrząc na to zdjęcie to ja nie wiem czy tam jest 10+2 czy 10+1 czy 10.

Napisano

No właśnie - nie rozumiesz, że nie ważne czy tam jest 10, 11, 12 czy ile miejsc, to samochód w tym momencie na pewno NIE JEST ciężarowy. A tak wydano PC.

A może Twoim zdaniem jako specjalisty od homo łapie się pod autobus? :x

Napisano

Ja się tylko odnosiłem do liczby miejsc. Ten zapis o "ciężarowym" pominąłem bo dla mnie jest to zbyt kuriozalne ponieważ:

a) W kategorii N1 nie może być tyle miejsc

b) Jeżeli ktoś klepnął to "N1" to i tak masa własna pojazdu jest zbyt duża aby zmieścił się w DMC.

b) Pojazd od przewozu osób niepełnosprawnych ruchowo jest kategorii M1 a pojazd przedstawiony na zdjęciu jest już autobusem z możliwością przewozu osób niepełnosprawnych.

Napisano

W tym pojeździe i tak będziemy się poruszać w ramach definicji PoRD - na co nam jakieś definicje homologacyjne, których określenie NIE JEST rolą diagnosty...

Nadal nie rozumiem ciągle Twoje wypowiedzi "ile tam jest miejsc" skoro:

- i tak wiadomo, że za dużo (dla tego rodzaju pojazdu)

- warunków i sposobu liczenia miejsc dla osób niepełnosprawnych BRAK

Napisano

Zdjęcie przedstawia tylko rozmieszczenie foteli i jakieś palety. Skoro pojazd jest przystosowany do przewozu wózków to:

a) Może mieć tabliczkę (naklejkę) umieszczoną w zasięgu widzenia kierowcy lub np. instrukcji gdzie znajduje się informacja o liczbie miejsc.

b) Posiada na wyposażeniu systemy przytrzymywania wózka inwalidzkiego wraz z pasażerem. Więc jeżeli będą dwa takie zestawy to znaczy, że będzie przewoził dwa wózki a kiedy takiego wyposażenia nie będzie to pojazd nie spełni swojej funkcji.

Jak dla mnie jest to pojazd, który mógł w krajach gdzie nie ma sztywnego podziału na M1 i M2.

Napisano

Nadal nie odnosisz się do tego, że niezależnie od tego czy może przewozić choćby jedną osobą niepełnosprawną nie ŁAPIE się na samochód ciężarowy, czy osobowy - to raz.

Dwa - jeśli Twoim zdaniem ktoś rozwiązania na zdjęciu kiedykolwiek homologował to łapiesz się w idee, że homologacja to jedna wielka ściema - czego w sumie nie raz dowiodłeś, więc... :razz:

Napisano
Nadal nie odnosisz się do tego, że niezależnie od tego czy może przewozić choćby jedną osobą niepełnosprawną nie ŁAPIE się na samochód ciężarowy, czy osobowy - to raz.

Na ciężarowy się nie łapie bo to oczywiste, nie wiem czy źle sformułowałeś swoją myśl czy po prostu masz jakąś dziwną opinię że osobowy nie może przewozić wózka inwalidzkiego.

Dwa - jeśli Twoim zdaniem ktoś rozwiązania na zdjęciu kiedykolwiek homologował to łapiesz się w idee, że homologacja to jedna wielka ściema - czego w sumie nie raz dowiodłeś, więc... :razz:

Możesz mi powiedzieć na jakiej podstawie jesteś w stanie powiedzieć, że homologacja tego pojazdu to ściema ? Ja np. tego nie jestem w stanie powiedzieć widząc tylko jakieś zdjęcia poglądowe, widząc datę produkcji oraz polski dowód rejestracyjny. Naprawdę musisz być wielkim specjalistą od tego. Ja do tego potrzebuję więcej zdjęć i jak wyglądały dokumenty w momencie jego pierwszej rejestracji - bo to mnie interesuje jeżeli chodzi o "homologacje".

Napisano

Nie łapie się na ciężarowego, ani na osobowego! A co na to PC??? Nie widzisz problemu?

A jeżeli nie jesteś w stanie na podstawie zdjęć odróżnić rozwiązań homologowanych od "domowych" to nie masz co tu szukać... Bo teoria, to jedno. A praktyka i wiedza życiowa, KTÓREJ CI ZWYCZAJNIE BRAK (pomimo wiedzy, której Ci nie odmawiam) to drugie...

Napisano

A ja powiem tak. Kiedys pani z WK powiedziała że ona wpisuje jak leci w PC i my mamy to uzupełnić poprawić ale w moim przypadku chodziło o masy naciski i liczbę miejsc nie rodzaj pojazdu później w Dowodzie Rejestracyjnym będzie ok. To był samochód sprowadzony z USA. Może rozkodowała nr Vin wyszło ciężarowy Reno Master klient dopowiedział że tak i może przwozić osoby niepełnosprawne i tak wpisała w Pc . :x