adso Napisano 7 Marzec 2018 Napisano 7 Marzec 2018 Dzień Dobry, mam pytanie. Kupiłem Fiata Ducato. Jest zarejestrowany jako ciężarowy z trzema miejscami. Posiada przegrodę z małym okienkiem. Chciałbym go przerejestrować na osobowy nie zmieniając liczby miejsc, ale bez tej przegrody do "bagażnika". Czy jest to wykonalne? Cytuj
Paprock Napisano 7 Marzec 2018 Napisano 7 Marzec 2018 Raczej nie bardzo. Zasadniczym przeznaczeniem takiego pojazdu będzie przewóz towarów na niezagospodarowanej przestrzeni ładunkowej (pace), a nie przewóz osób w liczbie coby nie załapał się na autobus. Oczywiście mam na myśli autobus potem. To tak samo jakby ciągnik siodłowy przerobić na osobowy. Ciężko zobaczyć w takiej przeróbce podstawy co do zasadności zmiany rodzaju z ciężarowego na osobowy. To już łatwiej w wersji osobowej Fiata Ducato pozbyć się foteli. Nie zawsze demontaż kraty/przegrody powoduję zmianę na osobowy. Jak dla mnie z deka dziwny przypadek. Cytuj
adso Napisano 7 Marzec 2018 Autor Napisano 7 Marzec 2018 Dziękuję za odpowiedź. Po prostu chcę się w jakiś sposób pozbyć tej grodzi, bo paka ma tylko ok. 2,5m długości. Auto kupiłem w rozsądnych pieniądzach i jest w b.dobrym stanie, bez rdzy. Ma posłużyć przy budowie domu. Cytuj
Paprock Napisano 7 Marzec 2018 Napisano 7 Marzec 2018 Lepiej niech ta przegroda sobie spokojnie stoi, bo w razie jej braku lub modyfikacji mogą wystąpić przykre skutki okresowego badania technicznego, odliczeń VATU i nie wiadomo jeszcze czego. Cytuj
rewers Napisano 8 Marzec 2018 Napisano 8 Marzec 2018 Jeśli chcesz przewozić na pace tego samochodu elementy dłuższe niż 2,5m, to zgodnie z przepisami ustawy Prawo o ruchu drogowym art. 61 ust. 6 pkt 2, ładunek może wystawać poza tylną płaszczyznę obrysu pojazdu na odległość nie większą niż 2m, czyli w sumie możesz przewozić ładunki o długości do 4,5m. Likwidacja przegrody da Ci najwyżej 0.5m i raczej odradzam próbę dokonania takiej zmiany, ponieważ uważam że żadna stacja kontroli pojazdów nie podejmie się potwierdzenia zmiany rodzaju pojazdu z samochodu ciężarowego na osobowy. Konstrukcja Twojego pojazdu (samochód ciężarowy) po zdemontowaniu przegrody jest i tak z definicji dalej konstrukcją przeznaczoną do przewozu ładunków, ponieważ ¾ objętości pojazdu służyć będzie nadal do przewozu ładunków. Brakować będzie w tym pojeździe tylko wymaganej przegrody. Cytuj
adso Napisano 8 Marzec 2018 Autor Napisano 8 Marzec 2018 Też to przemyślałem, więcej zachodu niż to warte. Kupię belki na dach i już. Jedynie pozostanie ciasnota w kabinie, mam tylko 180 cm i nie mogę tam miejsca znaleźć. Przyzwyczaiłem się do T4 w którym się siedzi prawie jak w osobówce. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi