Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szykuje mi się pierwszy zabytek z niemiec :-D

i teraz pytanie:

najpierw badanie prerejestracja plus DIP

następnie badanie zgodność z warunkami technicznymi

Napisano

Ja robiłem od razu zgodność.

Badanie nie poszło do cepa. Można wysłać po wpisaniu auta przez WK.

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs

Napisano

To podobnie jak ustalenie danych do rejestracji pojazdu sprowadzonego, na wniosek właściciela,,,

• 1 month later...
Napisano

Cześć,

w rzeczywistości CEPiK2 jak wygląda badanie na zabytek? Auto przyjedzie do mnie na lawecie i chce badanie szybko ogarnąć bo klient płaci za postój lawety.

Auto  nie ma żadnego DR. Z dokumentów jest tylko wniosek o przeprowadzenie badania zgodności pojazdu zabytkowego z warunkami technicznymi plus biała karta. Auto nie widnieje w CEPiK.

Jak to zrobić najlepiej? Wysłać klienta do WK po pozwolenie czasowe czy robić bez PC? Czy prerejestracja w ogóle przejdzie jak nie ma numeru rejestracyjnego oraz numeru i rodzaju dowodu rejestracyjnego.

@Psuj napisałeś, że zrobiłeś od razu zgodność bez prerejestracjij Jak? U mnie StacjaSQL na to  nie pozwala. Wymusza prerejestracje.

Pozdr.

Napisano

A w trybie awaryjnym?

PC nie masz prawa wymagać na badaniu zgodności.

• 3 months later...
Napisano

U nas ostatnio WK stwierdził,że PC ma być, gdyż jedyne badanie można wykonać bez tablic i pc to sprowadzony.

Wydawali PC bez żadnego problemu.

Czy to zależne od interpretacji WK?

Napisano

Uważają,że w takim przypadku nie wchodzi w grę prerejestracja. Teraz do końca nie wiem jak CEPiK 2.0. U mnie mieli PC więc prosta sprawa.

Napisano

A gdzie w zakresie badania zgodności jest porównanie danych pojazdu z PC albo DR? Nigdzie.

Napisano

Nigdzie, lecz umożliwia pobranie danych z CEP-u oraz wprowadzenie tych danych. Przed CEPiK-ie 2.0 robiłem bez tablic i PC.

Napisano

I dalej można robić bez dokumentów (na wniosek). Wprowadzenie CEP 2 nie zmieniło nic w badaniach zgodności.

Napisano
59 minut temu, michal_k napisał:

Wprowadzenie CEP 2 nie zmieniło nic w badaniach zgodności.

No nareszcie . CEP-a zabytek nie interesuje .

Napisano

Nie wiem, stosuje się do zaleceń nadzoru, też byłem zdziwiony takim stanowiskiem.

Napisano
14 godzin temu, DARIO64 napisał:

CEP-a zabytek nie interesuje .

Z czego to wynika ?

Napisano
5 godzin temu, damianw napisał:

stosuje się do zaleceń nadzoru

Podali podstawę prawną?

Napisano

Hej . To moze tak , wysyłam klienta po czerwone tablice i oczywiście czasówkę i później bez żadnych problemow pisze zabytek. Z początku robiłem jak pojazd przyjechał z zagranicy prerejestrację i później zabytek. Okazało sie e WK ma problemy z rejestracją tego pojazdu ponieważ cepik widzi tylko bananie z zagranicy. Wiec musieli zarejestrować jako zwykły pojazd a później zabytek . 

Napisano

Tutaj nie mam żadnych problemów z rejestracją jeśli wcześniej pobiera czasówkę i czerwone tablice.

• 5 months later...
Napisano
Dnia 4.10.2018 o 21:48, DARIO64 napisał:

No nareszcie . CEP-a zabytek nie interesuje . 

To ja dopytam, bo nie zostało to rozstrzygnięte. Czy badanie zgodności pojazdu zabytkowego z warunkami tech. wysyłamy do CEPiKu ? ( pojazd bez DR nie ma go w CEP)

Napisano
2 minuty temu, mirek.g napisał:

Zabytek do Cepa nie idzie

Mnie się wydaje, że idzie do Cepa i pobiera się opłatę ??? Pogrzebię w przepisach. Jak coś znajdziecie wcześniej to wrzućcie.

• 2 months later...
Napisano

Koledzy taka sytuacja.

Pojazd sprowadzony z zagranicy nie zarejestrowany w kraju.

Zrobiłem badanie zgodności z warunkami technicznymi pojazdu zabytkowego w trybie awaryjnym.

Dzwoni WK że nie mogą zarejestrować pojazdu bo nie ma go w Cepku i chcą żebym wprowadził go do systemu.

Co zrobić z tym tematem?

Napisano

Jaki był powód "trybu awaryjnego" - krótki nr nadwozia, który był już w CEP czy tak z "automatu" 

Napisano
8 minut temu, pablo napisał:

Dzwoni WK że nie mogą zarejestrować pojazdu bo nie ma go w Cepku i chcą żebym wprowadził go do systemu.

Zacytuj im przepis, że prerejestracji dokonuje się przed badaniem okresowym, któremu pojazd nie podlega.

Nie mają prawa odmówić rejestracji "bo go nie ma w CEP".