Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

U mnie też z zagranicy CEP nie chce łykać,ale jak już go WK zarejestruje to leci pięknie. Czasem dzwonią że nie ma,ale oni wklepia ja wyśle i jest git.

• 10 months later...
Napisano

Badanie techniczne pojazdu wykonuje się po pobraniu danych z CEPIKu, wyjątkiem jest PRe Rejestracja Pojazdu sprowadzonego. A badanie na zabytek to badanie co do zgodnosci. Wiec aby je wykonac  powinieneś pobrać dane z CEPa.

Napisano
27 minut temu, soraj napisał:

Badanie techniczne pojazdu

to nie jest

27 minut temu, soraj napisał:

badanie co do zgodnosci.

i odwrotnie. Wcale nie musisz pobierać danych z CEP, których tam niejednokrotnie przecież nie ma. Robisz "zabytkowe" w trybie awaryjnym i WK wpisuje sobie dane do CEP.

Napisano
1 godzinę temu, Mecher napisał:

@soraj, ale zdajesz sobie sprawę, że nikt rok nie czekał z badaniem na twój post ? ;)

Znalazlem dzis w sieci bo akurat drażyłem go obecnie to odpisuje innym na przyszłośc. Tryb awaryjny oczywiscie ale to już kombinacje a rozmawiamy o badaniu zgodnie z prawerm  bo nigdzie nie znajdziesz w rozporządzeniu, że robisz sobie zabytkowe w awaryjnym :)

Napisano
6 minut temu, soraj napisał:

nigdzie nie znajdziesz w rozporządzeniu, że robisz sobie zabytkowe w awaryjnym

Ale także nigdzie nie ma w rozporządzeniu, że zabytku nie wolno robić w awaryjnym :)

Napisano

litości..... bo zaraz sie popłacze na debilstwami, które tu wypisujecie

• Nie lubię 1
Napisano
28 minut temu, soraj napisał:

bo nigdzie nie znajdziesz w rozporządzeniu, że robisz sobie zabytkowe w awaryjnym :)

Nie wiem po co miałbym szukać, skoro nie robię tego w trybie awaryjnym ?

Jeśli jednak nie miałbym innej możliwości zrobienia takiego badania, to owszem, zrobiłbym w trybie awaryjnym, jak np. pojazdy KAS

• 1 month later...
Napisano

Witam,  wiem że temat był ale jakoś jednoznacznej odp nie znalazłem. Mam auto sprowadzone z Francji, 32-letnie. Biała karta zrobiona, wpis do ewidencji zabytków też. Pytanie: Na badanie techniczne potrzebne pozwolenie czasowe czy mogę zrobić na tablicach, na których przyjechał do Polski ? ( dowód rej francuski)

Napisano

Możesz zrobić nawet bez tablic i bez żadnego DR czy PC.

Napisano
23 minuty temu, dany18 napisał:

Biała karta zrobiona, wpis do ewidencji zabytków też.

Mi to wystarczy. I nie widzę potrzeby ganiania klienta po urzędach.

Napisano

W tym przypadku ja jestem klientem bo pracuję na podstawowej i sam sobie nie mogę badania zrobić 😀

Napisano

Wypełnić WNIOSEK O PRZEPROWADZENIE BADANIA ZGODNOŚCI POJAZDU ZABYTKOWEGO ....

i na badanie.

Napisano
2 godziny temu, Paprock napisał:

Mi (...)

A to czasem nie jest trzecia nuta ( dźwięk ) w gamie C-dur ? :P

Nie mogłem się powstrzymać " sorka ".

Napisano

Niestety na wielu SKP nie wykonasz badania bez PC bo powiedzą, że nie mają jak wystawić zaświadczenia z przeprowadzonego okresowego badania technicznego (bo tam jest rubryka nr rejestracyjny).

Napisano
22 godziny temu, blakop napisał:

że nie mają jak wystawić zaświadczenia z przeprowadzonego okresowego badania technicznego

Jakie zaświadczenie z okresowego ? 🤔 wydajemy tylko ZAŚWIADCZENIE O PRZEPROWADZONYM BADANIU CO DO ZGODNOŚCI Z WARUNKAMI
TECHNICZNYMI POJAZDU ZABYTKOWEGO i PROTOKÓŁ OCENY STANU TECHNICZNEGO POJAZDU ZABYTKOWEGO i nic więcej

Napisano

Wystarczy się zastosować do tego : 

Poz. 337
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 
z dnia 27 lutego 2013 r.
w sprawie badań co do zgodności z warunkami technicznymi pojazdów zabytkowych

I nie będzie wzajemnego przekrzykiwania się. ;)

Napisano

Z każdego badania wydaje się zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu, tylko wpisuje się bezterminowo i tyle.

Nawet na tym forum są piewcy tej teorii... Niestety :)

Napisano
1 minutę temu, blakop napisał:

Z każdego badania wydaje się zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu, tylko wpisuje się bezterminowo i tyle.

Czemu tu się dziwić skoro programy same podsuwają to zaświadczenie do wydruku...

Napisano

To może warto tych autorów spytać dlaczego tak jest? Powinno ono być dostępne wyłącznie w przypadku transportu zarobkowego zabytkiem, czyli jak wiemy w praktyce w promilu przypadków, a więc jako opcja wręcz trudno dostępna i wymagająca celowego, najlepiej rozbudowanego działania dla jej wywołania (by uniknąć pomyłki, rutyny).

Napisano
40 minut temu, blakop napisał:

To może warto tych autorów spytać dlaczego tak jest?

To bardzo dobre pytanie.

Napisano

Nawet najlepszy program nie zastapi myślenia i wiedzy operatora i to jest najważniejsze a nie program