Skocz do zawartości

Aixam L6e

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam przyjechał dzis na  OBT  Aixam  Uv53  Pierwsza Rejestracja  w 28.04.2017  kat L6e  G 425 kg  F.1 675 kg  Silnik Diesla 479 cm3  MOc 6kW  homologowany wg e2* 168/2013 pojazd kupiony w polskim salonie. Moje Pytanie czy Moge zrobic OBT z Pozytywnym wynikem ? Na pierwszy rzut oka  nie pasuja masy ? Docztałem w rozporządzeniu i telefonie do WK że wszystko jest ok. nr homo e2*168/2013*00003*00  DZieki za pomoc mam mieszne uczucia

Napisano
Cytat

Konkretnie co nie pasuje?

Konkretnie to masa własna do kategorii pojazdu. Chyba o to autorowi chodzi...

Napisano

Sądząc po dacie pierwszej rejestracji i numerze homologacji, to ten czterokołowiec łapie się pod wymagania tu opisane:

12. Do motocykli, motorowerów, pojazdów czterokołowych oraz przyczep do tych pojazdów objętych rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 168/2013 z dnia 15 stycznia 2013 r. w sprawie homologacji i nadzoru rynku pojazdów dwu- lub trójkołowych oraz czterokołowców (Dz. Urz. UE L 60 z 02.03.2013, str. 52, z późn. zm.17)) stosuje się wymagania dotyczące mas określone w załączniku XI do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 44/2014 z dnia 21 listopada 2013 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 168/2013 w odniesieniu do konstrukcji pojazdów i wymogów ogólnych dotyczących homologacji pojazdów dwu lub trójkołowych oraz czterokołowców (Dz. Urz. UE L 25 z 28.01.2014, str. 1, z późn. zm.18)).

No nie ma innej rady jak tylko rozpracowywać te paragrafy. ;-) 

Od siebie dodam, że mi tam z tymi parametrami Aixama wszystko się zgadza. ;-)

Napisano
6 godzin temu, Robert27 napisał:

? Na pierwszy rzut oka  nie pasuja masy ?

Jeżeli jest to czterokołowiec lekki to moc także się nie zgadza. Co jest wpisane w dowodzie, jeśli kategoria L6e, to w rubryce rodzaj poj. -powinno być "czterokołowiec lekki".

Czasami są błędy w DR, sam miałem przypadek że zamiast "Samochód Osobowy" wpisano "Pojazd Sanitarny"

Napisano

Moc jest Ok to jest silnik Diesla to może mieć taka moc i pojemność 

Napisano

Czy ktoś z zabierających tu głos mógłby wskazać skąd czerpie info na temat parametrów czterokołowców, szczególnie takich danych jak moc silnika oraz masy i ładowność?

1 minutę temu, Robert27 napisał:

Moc jest Ok to jest silnik Diesla to może mieć taka moc i pojemność 

Pozostałe parametry też są zgodne z rozporządzeniem 168/2013, o którym było wyżej.

To znaczy z jego XI załącznikiem. 

Napisano

Tez tak myśle ze wszystko jest zgodne z tym załącznikiem dlatego zrobiłem OBT z wyn P termin na rok 

Napisano

I bardzo dobrze zrobiłeś. Pisałem wyżej, że dla mnie wszystko było OK z tym pojazdem.

Tak tylko jeszcze z ciekawości dopytam ile miał miejsc do siedzenia i czy nadwozie tego Aixama łapało się pod hatchback'a?

Napisano
4 godziny temu, sojer1disco napisał:

jeśli kategoria L6e, to w rubryce rodzaj poj. -powinno być "czterokołowiec lekki".

Nigdy w życiu. Czterokołowiec lekki to podrodzaj, a rodzaj to "samochodowy inny".

Pojazd w tym temacie nie spełnia definicji z art. 2 PORD oraz par. 9e warunków technicznych. Ale przepisy unijne "ważniejsze".

Napisano

No wygląda na to, że rozporządzenia unijne ważniejsze. Podobnie jak w tamtym temacie: https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/12541-czterokołowiec-l7e-b1/&do=findComment&comment=243170

No nie ma innej rady jak się przestawiać i analizować dokładnie, który czterokołowiec po jakiej homologacji dopuszczony/zarejestrowany.

Nie wiem czy jest sens wytykać czego nie spełnia czterokołowiec z polskich przepisów skoro polski przepis przywołuje rozporządzenie unijne.

Napisano

Tak miał dwa miejsca i "łapał" się pod hackbacka tak myśle.

Napisano

No OK. Dzięki. Tak tylko dopytuję pod kątem tego rozporządzenia unijnego. Nie ukrywam, że dla mnie taki pojazd, rejestrowany w ubiegłym roku, byłby nowością na stacji.

A tak, to może coś zostanie w łepetynie. :roll:

Napisano

Dla mnie również był nowością na pierwszy rzut oka chciałem go wywalić za te masy i l6 które nie pasowało kilku telefonach i odczytaniu rozporządzenia jest OK

• 1 year later...
Napisano

§ 9e. W przypadku czterokołowca moc silnika nie powinna przekraczać 15 kW, a w przypadku czterokołowca lekkiego moc silnika innego niż o zapłonie iskrowym nie powinna przekraczać 4 kW.

Czy dla L6e z zapłonem iskrowym mamy inne wymagania?

W rozporządzeniu 168/2013/EU znalazłem takie wymagania:

L6e.jpg

Ciekawi wymaganie pojemności dla silnika CI (ZS) <=500cm3 jeśli jest częścią konfiguracji napędu pojazdu.

Napisano

Uznajemy te wymagania dla czterokołowców które wkleiłeś z rozporządzenia 168/2013.

Już od dawna nie należy brać na poważnie tych definicji czterokołowców zawartych w Prawie o Ruchu Drogowym czy w Warunkach technicznych

Napisano

Ja uznaje pod warunkiem że mam czytelnie potwierdzone (np: świadectwo homologacji) że pojazd jest sklasyfikowany do tej konkretnej kategorii. Jeśli jest to stosujesz się do unijnego rozporządzenia.

• 10 months later...
Napisano

Witam.

Odgrzeję troszkę temat.

Mam do badania Samochodowy inny Czterokołowiec lekki AIXAM S8 z masami F1 i F2: 675 kg G: 350 kg. Czy dalej do niego obowiązuje przepis odnośnie ładowności, że powinien mieć 200 kg?? Bo jeśli tak to z jego mas wychodzi 325 kg ładowności.

Napisano

Już tyle razy było klepane, że nikt nie wyrywa się do odpowiedzi.

Wesołych Świąt.

• 1 year later...
Napisano

Powinien mieć kategorii L6eBP wtedy F1 i F2 może wynosić 425kg według przepisów które weszły do kat%20l6ebp.pngpolski styczeń 2019r

• 1 year later...
Napisano

Proszę o sprawdzenie homologacji e2*2002/24*0045