Skocz do zawartości

QUADY

czyli wszystko o czterokołowcach ...

1. Paprock

Zanim ktoś wniesie problem sprowadzonego Quado-Ciągnika, to warto poczytać, zastanowić się i przemyśleć na podstawie wklejonego materiału: Brief_I.pdf Brief_II.pdf Ekspertyza_I.pdf Ekspertyza_II.pdf Ekspertyza_III.pdf Ekspertyza_IV.pdf Ekspertyza_V.pdf Hak.pdf Zaświadczenie_o_rejestracji_część_I.pdf Zaświadczenie_o_rejestracji_część_II.pdf Zestawienie_przepisów_technicznych.pdf Zaświadczenie_o_przeprowadzonym_badaniu_technicznym.pdf Dokument_identyfikacyjny_pojazdu.pdf Decyzja_odmowna.pdf

2. Bogusław Maćkowski
    Started by Bogusław Maćkowski,

W dniu 20 lipca 2009r. Minister Infrastruktury wydał jednoznaczną interpretację jako twórca przepisu jakim warunkom technicznym muszą odpowiadać pojazdy samochodowe inne o podrodzaju inne tj. o mocy wyższej niż 15KW. Dla pojazdów samochodowych innych o podrodzaju czterokołowy lekki lub czterokołowy określono m.in. odpowiednio moc 4 KW i maksymalnie 15KW. Pojazdy czterokołowe inne o podrodzaju inne w tym o mocy wyższej niż 15 KW muszą odpowiadać warunkom technicznym przewidzianym dla pojazdów samochodowych a określonych w (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262 z późn. zm.) NIE SPEŁNIANIE WARUNKÓW PRZEZ POJAZD CZTEROKOŁOWY O MOCY POWYŻEJ 15KW SKUTKUJE NIE DOPUSZCZENIEM …

3. Bogusław Maćkowski
    Started by Bogusław Maćkowski,

W sumie powinienem zacząć, iż temat wywołali sami diagności zaniepokojeni tym zjawiskiem. Biorąc pow uwagę wagę problemu zainteresowaliśmy się tym tematem i poszukaliśmy czy MI zajęło już w tej sprawie jakieś stanowisko. Nie było łatwo ale na stronach sejmu znaleźliśmy pisemne stanowisko oficjalnie opublikowane. Wiosną na naszych drogach pojawiła się grupa osób, które sprawdzają możliwości czterokołowców przekraczających moc 15KW. Głównie przyczyniło się do tego stanowisko ITS zawarte w publikacji książkowej. Nie uwzględniło ono faktu, iż pojazd inny musi spełniać warunki techniczne określone w Dz. U. nr 32. Każdy pojazd musi być wyposażony chociażby w szyby albo wyci…

Norbert Jezierski
  4. Luki82

Drodzy forumowicze! Szukałem informacji, lecz część jest dość starych. Znajomy kupił quada, zarejestrowany w PL jako samochodowy inny, podkategoria inny, moc 36kW, doskonale wszyscy wiemy jak wygląda quad i jakie obowiązkowe wyposażenie pojazd samochodowy powinien posiadać, wiadomo, że nie posiada :) Jak to ugryźć? Twór z 2010 roku, zarejestrowany i do tej pory jakoś przechodził OBT. Jednak bardziej doświadczony kolega powiedział "nie tykaj tego" Nie chciałbym tu wdepnąć na jakąś minę Czy ewentualnie można iść w stronę próby zmiany podkategorii na L7e? Oczywiście kosztem jednego miejsca siedzącego.

• Piwo
    • 16 odpowiedzi
    • 224 wyświetleń
  5. bigfacet
    Started by bigfacet,

Witam serdecznie. Proszę uprzejmie o sprawdzenie homologacji jak w temacie. Pojazd sprowadzony ze Szwecji masa własna 483kg, Masa całkowita 650kg, diesel 4kW. W dokumentach szwedzkich wpisana kategoria L6E. Masa własna po odjęciu masy kierowcy i tak przekracza 400kg. Pojazd homologowany wg dyrektywy 2002/24/WE. Proszę o pomoc, czy pojazd ten może być zarejestrowany jako samochodowy inny/czterokołowiec lekki. Dziękuję.

• Lubię
      • Piwo
    • 70 odpowiedzi
    • 11,2k wyświetleń
  6. meweric1
    Started by meweric1,

Witam. mam mały - wielki problem z ustaleniem parametrów technicznych czterokołowca m-ki Polaris Ranger RZR S poj.760cm3 , moc,14,5kW. Pojazd został zakupiony przez właściciela z Włoch, We włoskim dokumencie brakuje masy własnej w pozycji - G-, wpisana jest natomiast poz. F.1-700kg. W dowodzie zaznaczona jest informacja ( tłumaczenie z j.włoskiego) - .. czterokołowiec lekki do przewozu osób... Mógłby któryś z szanownych kolegów wkleić info co kryje sie pod nr homologacji ? Tabliczka znamionowa włoska z oznaczeniem Egimotors Italy - e13*2002/24*0247* nr vin-*ZHSRZR80008000289* BYŁBYM NIEZMIERNIE WDZIĘCZNY bo ręce opadają 🙂

7. tmk
    Started by tmk,

Witam. Pomoze ktos rozkodowac Vin 3JBMGAK14FJ000053 e13*2002/24*0524

8. Krystian603
    Started by Krystian603,

Cześć, posiadam quada Can am renegade 1000 który ma numer homologacji e13*2002/24*0524*03. W dowodzie wpisaną mam tylko jedną osobę. Większość tych quadów z l7e ma homologacje na dwie osoby. Czy jest możliwość, że ktoś na początku źle wpisał do dowodu? Może ktoś ma możliwość rozczytania tej homologacji.

• 3 odpowiedzi
    • 956 wyświetleń
  9. Lisw
    Started by Lisw,

Dzień dobry proszę Was o wypowiedź / opinię jak ogarniacie temat w/w sprzętu. Czy robimy OBT z wymogiem posiadania ogranicznika prędkości, czy nie robimy OBT bo nie spełnia ten sprzęt warunków technicznych przewidzianych w PRD dla ciągników rolniczych.(prędkość )No ja już nie ogarniam nie które stację w mojej okolicy nie robią wcale inne tylko jeśli ma dokumenty na ogranicznik prędkości. Proszę o konkretne odpowiedzi bez jakichkolwiek przytyków mądrość jakie nie którzy użytkownicy uprawiają. Jak to ma się na Waszych stacjach oraz w okolicy .

• Lubię
    • 43 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
    Vercyngetoryks
  10. kuba19787
    Started by kuba19787,

Panowie czy można na ten pojazd wykonać badanie na samochodowy inny czterokołowiec moc się zgadza ale literka K w brief pusta.Proszę o pomoc

• 0 odpowiedzi
    • 391 wyświetleń
    kuba19787
  11. jarekd22
    Started by jarekd22,

Witam, quad z polskiego salonu, pierwsza rejestracja 2013 zarejestrowany jako samochodowy inny L7e, podrodzaj czterokołowiec. w dowodzie nr homologacji e4*2002/24*2151*00 jakie są wymogi do błotników - bo w tym pojeździe nie spełniają żadnej funkcji.

• Lubię
    • 3 odpowiedzi
    • 683 wyświetleń
    danielg539
  12. Dziekondas
    Started by Dziekondas,

13. grzesiuu1989
    Started by grzesiuu1989,

Witam zakupiłem quada z Niemiec access 480 supermoto mam brif mały I duzy jest tam wpisaneLOF ZUGM ciagnik rolniczy ale nie ma nigdzie TB3 . Oznaczenie nr 89, mam problem już z przeglądem bo na tabliczce i na ramię nie ma oznaczenie E. Quad z roku 2023 jest mozliwosc tego jakoś zarejestrowania?

14. sbadura
    Started by sbadura,

Witam serdecznie. Poszukuje pomocy przy homologacji quada TGB o numerze e13*167/2013*00046. Kupiłem quada z wpisanym polem F3 1507 kg ale nie został wbity seryjny hak z francuskim numerem seryjnym oraz wagami jakimi mogę ciągnąć przyczepkę i mimo tych informacji nie posiadam wpisanych pól O.1 i O.2. Na tabliczce znamionowej jest pole B-1/T-1 230kg i B-2/ T-2 830 kg co z tłumaczenia fr na pl pokazuje przyczepkę bez jak i z hamulcem. Niestety mój diagnosta nie chce mi pomóc a znalazłem informację że ktoś już pomógł z odnalezieniem tego wpisu W homologacji. Proszę o kontakt mailowy a chętnie odwdzięczę się blikiem. Pozdrawiam serdecznie Sylwester

• Lubię
      • Polub
    • 20 odpowiedzi
    • 938 wyświetleń
  15. PatiSEJED
    Started by PatiSEJED,

Dzień dobry, zapoznałam się z całym wątkiem i widzę światełko w tunele w mojej sprawie. Ale potrzebuje podpowiedzi, o którą proszę. Kupiliśmy dla syna czterokołowca lekkiego Ligier Nova z 2005r. Sprzedający zapewniał, że jest na kategorię AM i, że jego syn tak jeździł. Zaufaliśmy i w ferworze oględzin przeoczyliśmy kwestię masy własnej. W dowodzie jest wpisane G-375kg. Sprzedający to taki rodzaj człowieka, który nie odda kasy i nie da rady się z nim porozumieć. Więc chcemy jakoś uratować sytuację. Chcemy zważyć pojazd i, jeśli się okaże, że waży np ok 300kg, to czy możemy to sprostować w WK? Wiem, że musielibyśmy wziąść rzeczoznawcę i z jego zaświadcze…

PatiSEJED
  16. pitrus1920
    Started by pitrus1920,

Witam. Jak mogę uzyskać dane z numeru homologacji e13*2002/24*0167*00 często widziałem że pomagaliście chłopakom uzyskać pełen opis pojazdu po tym numerze. Quada posiadam z Holandii w dowodzie brakuje pojemności i mocy homologacja wbita w dowód to L7e Yamaha Gryzzly660 A to nr Vin gdyby był potrzebny JY4AM02W010000625

• 8 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
  17. PatiSEJED
    Started by PatiSEJED,

Hej, mam ogromną prośbę o rozkodowanie homologacji jak w tytule: e13*92/61*0033*00 Mamy problem z pojazdem Ligier Nova z 2005r, 4kW, 505cm3 - został błędnie zarejestrowany jako czterokołowiec, a powinien być jako czterokołowiec lekki i w tej sprawie założyłam wątek w temacie jak poniżej. Proszę tutaj o pomoc, ponieważ zależy mi na czasie, tutaj może ktoś szybciej mi pomoże. W WK poinformowane mnie, że mają czas na zarejestrowanie pojazdu 30 dni, a przez ściąganie dokumentów z urzędu pierwszej rej w Polsce, wszystko się wydłużyło i zostało mało czasu na rejestrację i chcą poznać naszą decyzję co dalej.

• Lubię
    • 7 odpowiedzi
    • 817 wyświetleń
  18. kubusiek79
    Started by kubusiek79,

Witam, proszę o rozkodowanie homologacji numer e8*167/2013*00001*05. Z góry bardzo dziękuję. Czy da się wygenerować jakiś dokument do druku dla takiej homologacji? Jest to Polaris Sportsman Touring 570 SP, Pojemność silnika: 567 cm³

• Polub
    • 3 odpowiedzi
    • 632 wyświetleń
  19. cichybob
    Started by cichybob,

Wielka prośba o rozkodowanie homologacji e13*167/2013*00124*05

• 3 odpowiedzi
    • 914 wyświetleń
  20. Smiechu
    Started by Smiechu,

Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc w rozstrzygnięciu, czy jest możliwość rejestracji czterokołowca Polaris Ranger. Czterokołowiec z 2012 roku, diesel, nie posiadam homologacji jedynie fakturę zakupu. Pojazd posiada numer VIN, Chciałbym zarejestrować na dowolną kategorię tak, aby można było ubezpieczyć i legalnie poruszać się po drogach , mam do pokonania trochę publicznej drogi zanim wjadę w pola. Przeczytałem forum, mnóstwo materiałów a nadal nie znalazłem wiarygodnych informacji. Widziałem te roczniki już zarejestrowane gdzieś w Polsce ale nie miałem możliwości porozmawiać z właścicielami kiedy i jak to zarejestrowali. Dealer Polarisa powiedział mi, że nie prześle …

21. janekd
    Started by janekd,

Witam. Potrzebuję informacji na temat znaczenia wpisu w polu J: 89, oraz polu 4: 1000 w niemieckim dowodzie rejestracyjnym. Pojazd to quad/ciągnik rejestrowany w 2014r. Mam podejrzenie, że to oznacza ciągnik rolniczy, ale nie mam jak tego "potwierdzić". Będę wdzięczny za pomoc lub podpowiedź gdzie szukać. Pozdrawiam.

• 7 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
  22. bartas11
    Started by bartas11,

Witam, Szukam pomocy w zrobieniu PT dla quada który był zarejestrowany w Francji jako ciągnik rolniczy. Na dokumentach francuskich brakuje mocy oraz konkretnej homologacji dla tego pojazdu. Informacje które zgromadziłem: Krótki numer ramy 9 cyfrowy był nadawany dla maszyn rolniczych. Od dealera yamahy dowiedziałem się że nie jest to oryginalny numer yamahy. Proceder który jest bardzo popularny to yamaha sprzedaje quad do firmy zewnętrznej która nadają homologacje oraz swój nowy numer VIN. Wyciągniecie oryginalnego dokumentu COC od dealera jest niemożliwe ponieważ nie mają w systemie takiego pojazdu o tym numerze VIN. Poszedłem o krok dalej i na podstawie k…

23. Masselo
    Started by Masselo,

Dzień dobry. Panowie nie bijcie , nie hejtujcie ja pytam bo z tymi pojazdami nie mam praktycznie styczności( 1szt L7e średnio na 5 lat ), az do nie dawna gdzie najadłem sie troche wstydu przed samym sobą. Z braku poprostu niewiedzy. Robie sobie taki poradnik dla samego siebie. Podpowiedzcie mi czy to opracowanie jest aktuatlne.? https://www.eurodiagnosta.pl/redaction/4_whels.html Mam pare pytań Czy normy spalin dla wszystich czterokołowców przyjmujemy jak dla pojazdu samochodowego? Co gdy na badaniu zjawi sie pojazd z homologacja 168/2013 ale zarejstrowany w PL przed 1.01 .2016? np L7e-B1 (np moc powinna być zmniejszona do 15kW?). …

• 2 odpowiedzi
    • 878 wyświetleń
  24. Janusz07
    Started by Janusz07,

e*4*2002/24*2591*03

• 0 odpowiedzi
    • 601 wyświetleń
  25. olas
    Started by olas,

Witam, mam pytanie dotyczące badania okresowego. Posiadam kawasaki kfx 700, zarejestrowany od roku 2006 ma ważna homologację i przechodził badanie okresowe (ostatnie w 2014). Moje pytanie jest następujące: czy przeszedł ktoś BT w ostatnim czasie czymś podobnym ?

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.