Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Prosze o podpowiedzi jak mozna zgodnie z przepisami zarejestrowac taki pojazd:

D.1 MICROCAR

D.2 JS48TA3FMX1   D.2.1 L6EMCC4M000R160

F.1 F.2 755

G 480 G.1 350

J L6e J.1QM

Ke13*2002/24*0560*02

P.1 505 P.2 4

S.1  2     z tyłu cześc bagażowa

dziękuję

Napisano

No tak jak mówi kategoria homo. Po naszemu samochodowy inny = czterokołowiec lekki = L6e. No tak czy nie!?

Napisano

Kolega jest zaniepokojony F i G - trzeba czasami poczytać dyrektywy jak się taki pojazd liczy - a na forum jest tego w p.....u?

Napisano

Tak. Tak. Widzę parametry, ale klikam jako zalążek do dyskusji.  :wink:

Napisano

Pojazd ten wygląda mniej wiecej tak (znalazłem na necie podobny) jutro ma podjechac to klikne foto

Z tego co doczytałem to należy ograniczyc DMC,ale co z masa własna.

Pierwsza rej. za granica 10/2016

Napisano

No ma i trzeba to kumać mniej więcej tak, że moneta to moneta, ale jeden dolar złotówce przecież się nie równa.

Namieszane z tymi masami, tak że głowa mała.

Napisano (edytowane)

Masa jest prawidłowa. Według dyrektywy 2002/24 pod którą podlega ten pojazd to Czterokolowce klasyfikujemy według masy bez obciążenia a nie według masy własnej. To są dwie różne masy. W tym przypadku 350 kg - prawidłowo. Jutro mogę podejrzeć to świadectwo i podać dane, aby sprawdzić czy dowód rejestracyjny wykazuje to samo co homologacja.

Edytowane przez Solaris
Napisano
47 minut temu, Janusz S napisał:

Pojazd ten wygląda mniej wiecej tak (znalazłem na necie podobny) jutro ma podjechac to klikne foto

Z tego co doczytałem to należy ograniczyc DMC,ale co z masa własna.

Pierwsza rej. za granica 10/2016

dorzucam to zdjecie

Microcar  Microcar Flex L6e 505 diesel - 3

Napisano (edytowane)

Według tego co podane w parametrach to nic nie trzeba ograniczać a jedynie dociec swojej racji że ładowność w czterokołowcach lekkich wynosi 275 kg a nie 200kg ( u nas zrąbane w przepisach).  Tutaj wszystko pasuje.

Rubryka G zawiera w pojazdach z zagranicy masę gotowego do jazdy która dla osobówek czy ciężarówek jest z kierowcą ale wyjątek to pojazdy kategorii L gdzie właśnie jest bez kierowcy. Czyli 480 kg, do tego doliczamy kierowcę 75 kg i mamy 555kg.  I dopiero teraz nie może być ładowność większa niż 200 kg.

No i nie jest 555kg +200kg  i mamy 755kg. 

275 kg powinno być u nas wpisane w przepisach ale ktoś nie potrafił przepisać słowo w słowo z 2002/24

Edytowane przez Solaris
Napisano

To tak dla jasności bo przeczytałem parę tematów o czterokołowcach i mam mętlik w głowie.... 

W naszych dowodach rejestracyjnych w pojazdach kategorii L... pod G mamy masę bez kierowcy i dodajemy ją by sprawdzić ładowność, a w przypadku sprowadzonego na 1 badaniu w DIP piszemy tą masę z dowodu pomniejszoną o 75kg ?

Napisano

W pojazdach kategorii L do DIPu wpisujemy wartość G z zagranicznego dowodu rejestracyjnego (tam jest bez kierowcy i u nas wpisuje się bez kierowcy). Natomiast w przypadku pojazdów osobowych i ciężarowych odejmujemy 75 kg (tam jest z kierowcą, u nas należy wpisać bez kierowcy).

Napisano

Osobiście byłbym ostrożny co do wypełniania zagranicznych dowodów. Nigdy żadnej instrukcji nie spotkałem. A problem dotyczy nie tylko mas Gada, bo i z miejscami siedzącymi w blaszakach kłopot się powtarza.

To jest pojazd homologowany po dyrektywie 2002/24, a więc co do mas i ładowności musi spełniać wytyczne z dyrektywy 93/93, w której stoi, że:

1.5. masa nieobciążonego pojazdu oznacza masę pojazdu gotowego do normalnego użytkowania oraz wyposażonego w następujący sposób:

— w dodatkowy sprzęt wymagany jedynie do zamierzonego normalnego użytkowania,

— w kompletny osprzęt elektryczny, włączając w to oświetlenie i światła sygnałowe dostarczone przez producenta,

— w przyrządy i urządzenia wymagane przez przepisy, według których została zamierzona masa nieobciążonego pojazdu,

— w odpowiednie ilości płynów w celu zapewnienia właściwego funkcjonowania wszystkich części pojazdu.

1.5.1. W przypadku pojazdów kategorii L6e i L7e przeznaczonych do transportu towarów i zaprojektowanych do wyposażenia w nadbudowy wymienne, ogólna masa tych nadbudów nie będzie uwzględniana w obliczaniu masy nieobciążonego pojazdu i będzie uważana za część ładunku użytecznego. W tym przypadku spełnione muszą zostać następujące dodatkowe warunki: a) podstawowy typ pojazdu (kabina podwozia), na której przewidziane jest zamontowanie wspomnianej wyżej nadbudowy, musi spełniać wszystkie zalecenia określone dla kategorii L6e i L7 „pojazdów czterokołowych do transportu towarów” (włączając z limitem masy 350 kg nieobciążonego pojazdu dla kategorii pojazdów L6e i z limitem masy 550 kg masy nieobciążonego pojazdu dla kategorii pojazdów L7e);

b) nadbudowa uważana jest za wymienną, jeśli możliwe jest jej łatwe zdjęcie z kabiny podwozia bez wykorzystania narzędzi; c) jeśli chodzi o nadbudowę, producent pojazdu zobowiązany jest ująć w dokumencie informacyjnym, którego wzór zawiera załącznik II do dyrektywy 2002/24/WE, maksymalne dozwolone wymiary, masę, limity dla pozycji środka ciężkości oraz rysunek z pozycją urządzeń mocujących.

Uwaga: Paliwo oraz mieszanka paliwowa nie są włączone do pomiarów, jednakże takie składniki jak kwas akumulatorowy, ciecz hydrauliczna, ciecz chłodząca oraz olej silnikowy muszą być włączone;

1.6. masa pojazdu w stanie gotowym do jazdy oznacza masę nieobciążonego pojazdu, do której dodana jest masa następujących składników:

— paliwa: bak napełniony, co najmniej w 90 % pojemności podanej przez producenta,

— dodatkowego wyposażenia zwykle dostarczanego przez producenta razem z wyposażeniem potrzebnym do normalnego funkcjonowania (zestaw narzędzi, bagażnik, przednia szyba, sprzęt ochronny itd.).

Notabene: przypadku pojazdu napędzanego mieszanką paliwowo-olejową:

a) jeżeli paliwo i olej są wstępnie mieszane, wyraz „paliwo” musi być rozumiany jako wstępna mieszanina paliwa i oleju tego typu;

b) jeżeli paliwo i olej są wprowadzane oddzielnie, wyraz „paliwo” musi być rozumiane tylko jako benzyna. W tym przypadku olej jest już włączony w pomiar masy nieobciążonego pojazdu;

1.7. masa kierowcy zwyczajowo przyjmuje się okrągłą wartość 75 kg;

1.8. technicznie dopuszczalna maksymalna masa całkowita oznacza masę obliczoną przez producenta dla szczególnych warunków funkcjonowania, przy uwzględnieniu takich czynników, jak wytrzymałość materiałów, dopuszczalne obciążenie opon itd.;

1.9. maksymalna dopuszczalna ładowność użyteczna podana przez producenta oznacza ładowność otrzymaną przez odjęcie masy zdefiniowanej w pkt 1.6 wraz z masą kierowcy (zdefiniowaną w pkt 1.7) od masy zdefiniowanej w pkt 1.8.

Czyż nie do powyższego odwołują się paragrafy co do mas gadów w polskich warunkach technicznych!?

I sorry, ale po mojemu w masach nie widać kierowcy! Owszem gdzieś jego ciężar/masa się pojawia, ale do wyliczenia ła-do-wno-ści! I tyle, co nie.

Tak więc mamy tu opisane parametry, które nie występują w naszych dokumentach w sensie zaświadczeń, dipów, dowodów rejestracyjnych i temu podobnych rejestrów/cepików. Parametry, które mam na myśli to: masa pojazdu nieobciążonego, masa pojazdu w stanie gotowym do jazdy, ładowność użyteczna, masa kierowcy. Tym bardziej brak ich definicji w ustawie powoduje ZONKI po sprowadzeniu gada do kraju i poddanie go badaniu. Nikt nie mówił, że będzie z górki jak wstąpimy do Unii.

;-)

I jak najbardziej skłaniam się ku wnioskom @Logena i @Solarisa z małą poprawką, żeby nie głosić, ale racja – udowodnić, że ładowność liczona po polskiemu (bez szofera) wynosi tyle a tyle, lecz uwzględniając sugestię @Logena co do zagranicznego [G], które może być podane bez szofera przecież, to mamy to co mamy, czyli mamy to co wyliczył @Solaris.

Od masy 755 kg należy odjąć 480 kg wraz z 75 kg i wychodzi 200 kg ładowności. I wszystko OK i wszyscy zadowoleni, co nie. I @Janusz S też. :piwo

• Polub 1
Napisano (edytowane)

Parametry masz prawidłowe, w homologacji też takie są:

Masa bez obciążenia: 350 kg

Masa gotowego do jazdy: 480 kg

Masa gotowego do jazdy plus kierowca: 555 kg

Maksymalna masa całkowita: 755 kg

Rozkład mas na osie od Maksymalnej masy całkowitej :  przód  317kg

tył  438 kg

Maksymalne masy na osie:    przód  650kg

tył   774 kg

Ładowność użyteczna: 200 kg

Maksymalna masa przyczepy:  175 kg

Pojemność silnika: 505 cm3

Maksymalna moc:  4 kW

Paliwo:  Olej napędowy

Liczba miejsc siedzących:  2

Kategoria homologacyjna: L6e

Do dowodu rejestracyjnego w rubrykę G powinni u nas wpisać 480 kg aby było prawidłowo a nie 350kg.

350 kg oznacza masę nie występującą w naszym dowodzie rejestracyjnym 

Edytowane przez Solaris
  • Piwo 1
Napisano
13 minut temu, Solaris napisał:

Do dowodu rejestracyjnego w rubrykę G powinni u nas wpisać 480 kg aby bo prawidłowo

A definicja ustawowa mówi, że masa własna czterokołowca lekkiego nie może przekraczać 350 kg.

Napisano

I dodajmy że jest schrzaniona, niezgodna z dyrektywą która jak tu pisano nieraz na forum - JEST WAŻNIEJSZA od naszej ustawy

Więc nie mam zamiaru się stosować do masy własnej 350 kg

Napisano
10 minut temu, Solaris napisał:

Więc nie mam zamiaru się stosować do masy własnej 350 kg

Ale Ty nie jesteś diagnostą o ile dobrze pamiętam, więc problemu nie ma.

Napisano

Masa własna w ustawie masą własną w ustawie. Ale przecież ta sama ustawa nakazała opracować rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, które jasno mówi do jakich mas należy się odnieść w przypadku czterokołowych wynalazków. Oczywiście problemem jest poskładanie tego w całość tak żeby w dowodzie zagrało. A nie zagra w życiu, jak znam życie! :evil:

Napisano

Aboz, mylisz się;) Od 2010 roku to w sumie tylko 8 lat, może nie długo ale jednak

I nigdy nie stosowałem się do masy własnej 350 kg jakby co. Po prostu nie chciałem robić źle. 

Stosowałem się do masy pojazdu bez obciążenia 350 kg

Napisano

Dobrze @Solaris, tylko że "masa pojazdu nieobciążonego" występuje tylko w rozporządzeniu, a dale cisza i tworzy się badanio-rejestracyjno lipa.

Dowód mówi o "masie własnej". DiP mówi o masie własnej. A żywą masę czterokołowca nieobciążonego to tylko w Świadectwie Zgodności można spotkać.

Robi się majonez i nic nie poradzisz. Nie przewidziano takiego parametru w dowodzie, nie przewidziano słusznej adnotacji. Formalnie klops. :?

To, że te masy grają po unijnemu, to że te masy trybią po polskim rozporządzeniu to jedno, a drugie: weź to wpisz w dowód tak żeby miało ręce i nogi.

• Piwo 1
Napisano

Zgadzam się i najciężej jest właśnie przetłumaczyć w Wydziale, że wpisanie 480 kg do rubryki G jest prawidłowe. Masa telefonów, wypytywania się a czemu tak ma być.

Ciężkie tematy. 

Napisano

A ja mam pytanie "pomocnicze" - skąd tak duża różnica w masach w zagranicznym DR - G i G.1 ?

Napisano

Takie same wartości są w homologacji więc prawidłowo. A skąd tak dużo to pytanie już do producenta chyba