Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, czy auto osobowe może posiadać dodatkową lampę ledową (taką jak na zdjęciu poniżej) jako światło przeciwmgłowe?

.BCSgePkhJhfcBGTKPRYC.thumb.jpg.6ec07824e09c5f6638800a254dc32368.jpg

Napisano

NIE - ten shit nie ma homologacji, a co najwyżej R10 - na drogach publicznych "zakryte" pokrowcem

Napisano

Tak jak @IVVO napisał nie ma oznaczenia jak dla lampy przeciwmgielnej, to moze sobie tak zamontować, by w nosie lub uchu pogmerać paluszkiem, bez zrobienia sobie krzywdy. :)

Napisano
48 minut temu, Oczko napisał:

witam, czy auto osobowe może posiadać dodatkową lampę ledową (taką jak na zdjęciu poniżej) jako światło przeciwmgłowe?

W jakie światła, który pojazd ma obowiązkowo być wyposażony, to jasno w przepisach stoi.

Natomiast sprawa się gmatwa jeżeli chodzi o wymysły, co widać choćby po TIRACH. W obecnym prawodawstwie nie ma jasnych wytycznych ani narzędzi jak się pozbyć z aut  upiększeń świetlnych, dodatków, ozdób, choinek. A w jednej sprawie, dotyczącej ponawieszanych bez umiaru lamp na kabinie, to i zdaje się sąd spojrzał dość łaskawie i przychylnie. 

Ma ktoś wyrok może?

Napisano

To coś montuje się w samochodach terenowych (mam zamiar zamontować na dachu mojego Jeepa) do jazdy tylko i wyłącznie w terenie. Widywałem na ciężarówkach, które wywożą drzewo z lasu (metry lub dłużyce) i używają w lesie żeby nie ocierać się o krzaki w ciemnościach (jako lampa robocza).

Ta lampa nie ma homologacji drogowej i na drodze publicznej nie można jej używać.

Napisano (edytowane)

Ma homologację - tylko R10 - na zakłócenia elektromagnetyczne i CE - A na serwisie typu A... wystawione są jako "z homologacją" i naiwniacy biorą jak ciepłe bułki 

Przecież sprzedawca nie okłamał - homo jest - tylko nie na drogi publiczne? 

Taką samą homologację mają H4 led sprowadzane z Anglii za gruby kesz

Edytowane przez IVVO
Napisano
14 minut temu, IVVO napisał:

typu A...

Polskim czy Chińskim?

Mam w obserwowanych na Chińskim, jeszcze się zastanawiam.

Aktualnie wymieniam przednie błotniki. Później (wiosną?) "Projekt Raptor":

https://raptor-polska.pl/

żeby budził grozę... ?

Później się zobaczy...

Napisano
21 minut temu, wrc69 napisał:

Ta lampa nie ma homologacji drogowej i na drodze publicznej nie można jej używać.

- i w tym ostatnim wyrazie jest całe sedno, cały sens. Albo pies pogrzebany na amen! :-?

Można do problemu podejść jak do anty-radaru. Nic i nikt nie zabrania go posiadać/mieć lecz gorzej z używaniem co nie. ;-)

Napisano

Dokładnie tak. Jak jest przymocowane do samochodu, ale nie działa, to na jakiej podstawie są jakieś pretensje? Element wystający z nadwozia?

Napisano

U mnie w robocie takie coś autoryzowany montuje i "co pan panie zrobisz, jak nic pan nie zrobisz". :-?

LED-HALOGEN.gif

Homo wymalowane dość wyraźnie. Innych oznaczeń brak,

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 minuty temu, wrc69 napisał:

Dokładnie tak. Jak jest przymocowane do samochodu, ale nie działa, to na jakiej podstawie są jakieś pretensje? Element wystający z nadwozia?

- ja Ci tam nie wróg. Proszę, powołuj się na to, co sąd zawyrokował: http://naosi.pl/wp-content/uploads/2015/08/wyrok.pdf

• Piwo 1
Napisano

Myślę, że zależy od producenta "gadżetu". Są za 30 PLN i są za 30 USD...

Napisano

Myślę, że bardziej o zdrowy rozsądek się rozchodzi. I szczerze powiedziawszy mniej lub wcale będę się ciskał w terenowcu o tę lampę, niż w pseudo-ledy jako podświetlenie tablicy rejestracyjnej bez umiaru powciskane.

Napisano (edytowane)

Masz rację i uwierz, że takie światło naprawdę dużo daje w krzakach po zmroku. Mniejsze (takie kwadratowe) dodatkowo umieszcza się z tyłu i widzisz wtedy czy jedziesz tylko w krzaki, czy to już brzeg jakiegoś strumienia i będziesz się zaraz kąpał.

Dzięki za ten wyrok, ciekawa sprawa, piwo się należy.

Edytowane przez wrc69
Napisano
1 godzinę temu, IVVO napisał:

na drogach publicznych "zakryte" pokrowcem

Z jakiego przepisu wynika ten obowiązek?

Napisano

Nie na szybko, tylko zwolnij trochę Chłopie! Zwolnij, bo jeden link jest o kompatybilności elektromagnetycznej a drugi o żarówkach.

Nam potrzeba wytyczne na światła czyli Regulamin 48 EKG ONZ (rozmieszczenie) i dalej Regulamin 19 EKG ONZ (przednie halogeny).

A tak na poważnie, to co jest poszukiwane? Czyżby przepis na zasłaniania kogutów woreczkami po kapciach? ;-)

Napisano
17 godzin temu, Oczko napisał:

Choćby to nawet  miało chińską homo to nie ma szans ustawienia w pionie,,,

4.5.2.Wartość ustawienia światła przeciwmgłowego przedniego w płaszczyźnie pionowej różni się od  wartości nominalnej więcej niż: 5 cm/10 m w
górę lub w dół.  [UI]

Napisano
15 godzin temu, Paprock napisał:

U mnie w robocie takie coś autoryzowany montuje i "co pan panie zrobisz, jak nic pan nie zrobisz"

Znajdź na klosz coś podobnego - oglądałam i nie ma

Image

To oczywiście tylko przykład

Tylko z tyłu to co zapodałeś na focie

Napisano

Ja wątpię, żeby to o co pyta @wrc69 było dosłownym światłem używanym w gęstej mgle.

Mowa jest o tym co na focie. A co to jest, to ja nie wiem. Wiem, że świeci i tyle.

Pytanie: czy toto może być na samochodzie?

Nie ważne czy podłączone, czy działa, czy nie działa. Przykręcili toto w Jeepie do dachu, może schowali za grillem, może pod przednim zderzakiem. No jest tych miejsc trochę, więc powtórzę: może być taka lampa czy nie może?