metor9 Napisano 9 Styczeń 2019 Share Napisano 9 Styczeń 2019 Witam , to moje kolejne pytanie co do egzaminu praktycznego.Szukałem w szukajce podobnych tematów ale większość pochodzi z relacji uczestników egzaminów a nie o to mi chodzi . Moje pytanie brzmi: Czy byłby ktoś na tyle łaskaw aby jakoś wytłumaczyć jak sprawdzamy granice światła i cienia oraz światłość na urządzeniu do tego przeznaczonym? Tak miałem to na kursie , ale z racji dużej liczby osób na raz i pośpiechu na kursie , niestety coś tylko liznąłem , znam dokładnie wymaganie zawarte w Dz.U , ale np. nie wiem co wcisnąć na urządzeniu do sprawdzenia światłości , jak ustawić pokrętło aby ustawić np.1,2% itp . Myślę ze taki temat przyda się innym zdającym . Próbowałem coś podłapać ze zdjąć z google ale z reguły są zbyt daleko aby coś z tego odczytać, może ktoś dysponuję prywatnymi zdjęciami . Pozdrawiam , odwdzięczę się wirtualnymi piwkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 9 Styczeń 2019 Share Napisano 9 Styczeń 2019 Kolego to za długi temat obejrzyj to Tak na "sucho" to ciężko wytłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 9 Styczeń 2019 Share Napisano 9 Styczeń 2019 Na każdym reflektorze wypisane odniesienie w skali procentowej. [1,0%] i tak samo należy ustawić pokrętło na przyrządzie. Dla ułatwienia sprawy najczęściej spotykany wskaźnik na czerwono jest malowany. Wskaźnik, krecha, strzała, strzałeczka na skali pokrętła ma się rozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 9 Styczeń 2019 Share Napisano 9 Styczeń 2019 Ja mam przyrząd " dla bardziej" ułomnych ? - na 1,2% narysowali na skali samochodzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metor9 Napisano 9 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2019 A macie może zdjęcie tego pokrętła ? łatwiej będzie zajarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 9 Styczeń 2019 Share Napisano 9 Styczeń 2019 W zależności od przyrządu - na dolnym filmie to to czarne u góry - ale to jest zależne od producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 9 Styczeń 2019 Share Napisano 9 Styczeń 2019 41 minut temu, metor9 napisał: A macie może zdjęcie tego pokrętła ? łatwiej będzie zajarzyć I cały temat tam o podobnych pokrętasach: https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/10674-technocolor-2400d-technik/&do=findComment&comment=198445 A tu jeszcze wracając do tematycznego pokrętła. to tak mniej więcej w instrukcji wygląda. Fot, sorry, ale nie mam. Samemu latać po okolicznych stacjach. No albo kupą całą uczęszczających na szkolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markes30 Napisano 10 Styczeń 2019 Share Napisano 10 Styczeń 2019 Zawsze powtarzałem: miesiąc praktyki na SKP jest obowiązkowy przed egzaminem !!! Jeśli masz problem z tak podstawowymi tematami to co będzie z opóżnieniomierzem, analizatorem ( o geometrii nie wspomnę). Idź na praktykę !!! "Pobaw się" wszystkimi urządzeniami zgodnie z instrukcją obsługi !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 10 Styczeń 2019 Share Napisano 10 Styczeń 2019 Jestem też tego zdania - co miesiąc przyjeżdża do mnie jakiś "młody" aby poćwiczyć - jak kolega jest z mojego rejonu to zapraszam - tel. 600880331 - Opole Po rejestrujesz sobie kilka pojazdów pod moim nadzorem A sprzętem będziesz mógł się "bawić" do woli Tak na "sucho" to lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metor9 Napisano 10 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2019 Problem polega na tym że jak chcę się przygotować do egzaminu perfekcyjnie (jak by to nie brzmiało) , geo , analizatory , wszystko wiem mniej więcej co jak z czym i myślę że dąłbym sobie rade ale czasem nie wiem jakiegoś szczegółu i nie daje mi to spokoju , a nie wiem czego się spodziewać na egzaminie , niestety mieszkam na granicy małopolski/podkarpacia więc trochę daleko a chętnie bym wpadł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Logen Napisano 10 Styczeń 2019 Share Napisano 10 Styczeń 2019 Od ustawiania pochylenia jest pokrętło. Kręcisz w lewo albo w prawo nic trudnego. Do światłości zazwyczaj jest przycisk i namalowane światło mijania i drogowe w zależności jakie chcesz sprawdzać. Wciskasz guzik wyskakuje wynik. Banalne rzeczy nawet jak pierwszy raz podejdziesz do urządzenia to sobie poradzisz. Doucz się jeszcze dokładnie tolerancji granicy w pionie i poziomie bo jak trafisz akurat na ustawianie świateł to na pewno o to zapytają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz70 Napisano 10 Styczeń 2019 Share Napisano 10 Styczeń 2019 Proszę pamiętać o regulacji ciśnienia w ogumieniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafi90 Napisano 11 Styczeń 2019 Share Napisano 11 Styczeń 2019 (edytowane) I ustawieniu regulatora położenia świateł na "0" . Jak ja zdawałem egz w sierpniu to 3 osoby poległo przez ten z pozoru drobny błąd. Edytowane 11 Styczeń 2019 przez Rafi90 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metor9 Napisano 11 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2019 Ale kiedy na 0 ? Podczas badania światłości ? Czy mijania ? chodzi ci o liczbę na lampie tak jak wyżej np 1,2% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jast Napisano 11 Styczeń 2019 Share Napisano 11 Styczeń 2019 Nie, chodzi o korektor ustawienia reflektorów znajdujący się w pojeździe. Najczęściej obok włącznika świateł na desce rozdzielczej z lewej strony kierownicy. Jest to takie kółeczko zamocowane w pionie na którym na obwodzie są cyfry 0, 1, 2, 3 lub zamiast zera jest pozioma kreska "-" i tak pokręć tym kółeczkiem abyś ustawił w pozycji 0 lub -. Oprócz tego może być jeszcze opuszczanie lub podnoszenie elektryczne przyciskami. Wejdź do samochodu, poszukaj i pobaw się tym na włączonych światłach mijania przed ścianą to zobaczysz jak się ruszają w pionie. Prościej nie można opisać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metor9 Napisano 12 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2019 haha , zapomniałem całkowicie o tym pokrętle w samochodzie , nie musiałeś tłumaczyć jak działa -ale może komuś innemu się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 12 Styczeń 2019 Share Napisano 12 Styczeń 2019 (edytowane) Dnia 10.01.2019 o 15:13, grzegorz70 napisał: Proszę pamiętać My tylko sprawdzamy ustawienie świateł. Nic nie ustawiamy- oprócz przyrządu względem pojazdu. Edytowane 12 Styczeń 2019 przez Grzegorz Łódź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz70 Napisano 12 Styczeń 2019 Share Napisano 12 Styczeń 2019 48 minut temu, Grzegorz Łódź napisał: Nic nie ustawiamy Ciśnienie ustawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 12 Styczeń 2019 Share Napisano 12 Styczeń 2019 No na egzaminie na pewno ciśnienie będzie się wahać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 12 Styczeń 2019 Share Napisano 12 Styczeń 2019 1 godzinę temu, Grzegorz Łódź napisał: My tylko sprawdzamy ustawienie świateł. Nic nie ustawiamy- oprócz przyrządu względem pojazdu. To nie uczestniczysz w akcji "Twoje światła - twoje bezpieczeństwo"? Ja tam za każdym razem - a z resztą od lat ustawiam je za free Też jestem kierowcą i wk.. mnie jak oślepiają 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezary Napisano 12 Styczeń 2019 Share Napisano 12 Styczeń 2019 11 minut temu, IVVO napisał: Ja tam za każdym razem - a z resztą od lat ustawiam je za free Też jestem kierowcą i wk.. mnie jak oślepiają pochwalam w całej rozciągłości takie podejście do problemu. , natomiast wpis : 2 godziny temu, Grzegorz Łódź napisał: My tylko sprawdzamy ustawienie świateł. Nic nie ustawiamy- oprócz przyrządu względem pojazdu. dotyczy tylko przypomnienia kursantom, co należy robić podczas egzaminów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 12 Styczeń 2019 Share Napisano 12 Styczeń 2019 I wszystko jasne Dnia 9.01.2019 o 15:03, metor9 napisał: pytanie co do egzaminu praktycznego 21 minut temu, IVVO napisał: Ja tam za każdym razem - a z resztą od lat ustawiam je za free Możesz zaszkodzić Koledze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IVVO Napisano 12 Styczeń 2019 Share Napisano 12 Styczeń 2019 Ja nie szkodzę - zaprosiłem Go nawet na bezpłatne szkolenie A niech życia się uczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metor9 Napisano 12 Styczeń 2019 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2019 Chętnie bym skorzystał ,niekoniecznie za darmo ale mam 300km w jedną stronę , spróbuję popytać na okolicznych stacjach może ktoś mnie poduczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jast Napisano 12 Styczeń 2019 Share Napisano 12 Styczeń 2019 11 godzin temu, metor9 napisał: haha , zapomniałem całkowicie o tym pokrętle w samochodzie , nie musiałeś tłumaczyć jak działa -ale może komuś innemu się przyda A już myślałem, że byłeś na wagarach jak był omawiany temat świateł w szkole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi