Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@Paprock-u czy Ty chcesz się kreować na takiego "Walczącego z wiatrakami" jak ten fikcyjny z La Manchy? pomagaj, ucz, przypominaj, uświadamiaj jak dotychczas bo wiele wiesz o tym zawodzie,  co do normalności (fakt, pojęcie względne) i szacunku, nie musisz go mieć dla wszystkich.

• 1 year later...
Napisano

Wrócę do tematu "---" wpisywanych w miejscu na nr rej. podczas tzw. "okresowego z zagranicy". Mając apkę mObywatel, która mi już od m-ca wrzeszczy o kończącym się badaniu i OC, wlazłem w profil zaufany i tak sobie przeglądałem co tam powpisywano w danych o pojeździe, patrzę i :nausea: oczom nie wierzę, jedna z informacji pokazuje zagraniczny nr rej. Badanie "pierwsze" wykonywałem osobiście i byłem przekonany, że wpisałem "---", sprawdziłem dziś w rejestrze badań i jak byk stoi "---", wniosek z tego taki, że WK dokonując rejestracji wpisuje do dokumentacji nr rej. z ZDR a nie te "---", które niekumaty (ja) diagnosta wpisywał w zaświadczenie.  Dlatego dziś w zaświadczeniu "poraz pierwszego" wylądował nr rej. z ZDR mimo braku TR i tak już zostanie na zawsze. Tym którzy uświadamiali mi, że źle czyniłem pokłony :pada: z prośbą o wybaczenie. 

:oops:

Napisano

Ja wpisuję "-----", zmiennik "brak", a jak czasem wpiszemy zagraniczny numer rejestracyjny mimo braku tablic to wk cofa do nas takie zaświadczenie z żądaniem korekty gdyż klient nie ma tablic do zwrotu. 

Napisano

ja wpisuję zagraniczny nr rej , w uwagach ,że pojazd dostarczono bez tablic rejestracyjnych . kiedyś dawno , pani z WK dzwoniła z pytaniem czemu wpisałem nr rej skoro brak tablic odpowiedziałem pytaniem - zgineły mi tablice rej i chcę wyrobić wtórniki czy też zarejestrować na nowe nr . czy we wniosku mam wpisać brak tablic , kreski czy "utracony " nr rej ? sama odpowiedziała ,że tylko i wyłącznie stary nr rej, podziękowała za rozmowę i nie miała więcej pytań.

Napisano

U nas  piszemy numer rejestracyjny nie przerwanie  od 2014 roku choć to jest walka z kopiącym koniem i nie poprawiam na życzenie panienek z WK , to jest nr.rej a nie tablice z których jestem zwolniony z ich oceny i trwałości mocowania . Wydział Komunikacji jak rejestruje to wpisuje zagraniczny nr.rej a nie brak czy chore znaki "---" poza wyjątkiem tak myślę jak opisał cezary ręce opadają dla tamtego WK . Jeszcze jest parę innych przesłanek aby pisać numer rej.  podczas "pierwszego " badania jak ktoś zainteresowany jest to na prywatne odpiszę . 😎

Napisano

Ja pikkole. Przecież wiadomo, że każdy pojazd, każdy zarejestrowany pojazd ma numer rejestracyjny. Tak samo jak każdy człowiek ma PESEL w dowodzie i nie musi mieć go wytatuowanego na czole. Nie powiem co żal ściska, aż wstyd żeby nie skumać tak prostej sprawy. Od dawna prostej. 

Od kiedy o numerze rejestracyjnym zwrot tablic decyduje? Argumentacja rodem z... no słów wprost brak co za WK.

Napisano
6 godzin temu, Paprock napisał:

Nie powiem co żal ściska, aż wstyd żeby nie skumać tak prostej sprawy.

W tym wieku.... uważałbym z tym ściskaniem, żeby z " workiem na pasku " nie skończyć. :evil:

Na samym początku nowego zaświadczenia też miałem przeprawy z WK, ale jak widać nauka nie poszła w las.

:smile:

Napisano
6 godzin temu, Paprock napisał:

Argumentacja rodem z...

ministerstwa 🤪

Napisano
13 godzin temu, cezary napisał:

oczom nie wierzę, jedna z informacji pokazuje zagraniczny nr rej. Badanie "pierwsze" wykonywałem osobiście i byłem przekonany, że wpisałem "---"

@cezary to Ty nigdy nie przeglądałeś Danych CEP po ich pobraniu w czasie wykonywania jakiegokolwiek OBT? W każdym przypadku pojawia się tam nr zagranicznych tablic rejestracyjnych, kraj poprzedniej rejestracji itp..

Napisano

Kiedyś zadałem takie samo pytanie na forum i ktoś mnie świetnie uświadomił. Wbiłem sobie do głowy i tak zostało.
To ,że nie ma tablic rejestracyjnych nie oznacza ,że nie ma numeru rejestracyjnego. To tak jakby nie było opony ,a mówić ,że nie ma koła.

Napisano

@danielg539, to że jestem nad wyraz leniwy w pracy (tak mniema pryncypał i ja się z tym zgadzam) nie znaczy że w obowiązkach stricte diagnosty jest tak samo. :wink: Wyobraź sobie, że po pobraniu danych z cep-a, nawet jak poprzednie badanie też ja robiłem, sprawdzam czy wszystko się zgadza: cep z DR, a ten z TZ,  ale takiego "cóś" jak zagr. nr rej. tom jeszcze nie widział :nausea:, kraj sprowadzenia owszem. Danielu nie możesz mnie wrzucać do kotła ze smołą albo na stos, przecież ja pracuję na apce, a tam czegoś takiego nie ma, przynajmniej u mnie. 

P.S. Powtórzę, lenistwo nie dotyczy pracy diagnosty, próby nakłonienia mnie do wykonywania innych prac spotkały się z odmową, stąd więc miano lenia w ustach pryncypała, co mnie tak naprawdę wali. :silent:

Napisano
3 minuty temu, cezary napisał:

ja pracuję na apce, a tam czegoś takiego nie ma, przynajmniej u mnie

Nawet przez chwilę zastanawiałem się, czy po pobraniu danych w Patronacie widać to samo co w Norcomie.

Napisano

Jak już jesteśmy przy zaświadczeniach i okienkach w programach oraz apkach, co, które wyświetla lub podpowiada, to ja mam takie dylematy, które już były zaiste przerabiane. Ale do rzeczy, jak kropki połączyć by wyszło na tip-top?

Przykładowo: badanie wykonane na PC i wpis do dowodu odptaszkowany na [nie]. No tak, czy nie? Następnie klient po tygodniu przedkłada dowód rejestracyjny samochodu celem podstemplowania i co się u Was dzieje? Wiadomo, że z pierwszej sytuacji dane o PC oraz niedokonaniu wpisu terminu badania do dowodu zasiliły Centralną Bazę. Czy zasadne jest korygowania badania o Dowód Rejestracyjny i przemianowania info o wpisie do dowodu z false na true? Bardziej mi chodzi o CEPiK niż rejestr na stacji. Wiadomo, że w rejestrze po korektach pozostaną ślady. Ale tam w historii, w cepikowym systemie... No sam nie wiem.

Jak się wątek rozwinie, to jest prośba do moderatora o jego wytrącenie.

Napisano

Ja przyznam że jak już mam taką sytuację (a zdarza się to naprawdę rzadko,bo okoliczne WK  przy wydawaniu DR wpisują w następną rubryczke nowy termin.),to robię korektę z odpowiednią adnotacją i zaznaczam tego nieszczęsnego ptaszka w okienku"wpis do DR". Ale to rzadkość, rocznie może max 4-5 takich przypadków.

Napisano

4 - 5 to mam w miesiącu, bo u mnie jak już wykreślają na oświadczenie adnotacje TAXI, tak za pioruna terminów badań nie wpisują do dowodów. Też koryguję ale nie podoba mi się to tak do końca. A po drugie na ile taka informacja jest ważna skoro finalnie poszedł w "cepiki" termin następnego badania.

Napisano
11 minut temu, Paprock napisał:

A po drugie na ile taka informacja jest ważna skoro finalnie poszedł w "cepiki" termin następnego badania.

W obecnym stanie prawnym, to waga tej informacji jest praktycznie zerowa.

Napisano

Robię przez korektę BT, wpisując w uwagach, że w dniu tym i tym dokonano wpisu do DR nr ten i ten. Jako, że badanie wykonałem na PC, to jego numer pozostaje w rejestrze (w razie jakby jakieś dane uległy zmianie przy wydawaniu DR).. Oczywiście ptaszek przy rubryczce "Wpis do DR" ląduje.

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 15.03.2021 o 15:26, aboz napisał:

Robię przez korektę BT, wpisując w uwagach, że w dniu tym i tym dokonano wpisu do DR nr ten i ten.

Ja też tak robię.

Mam pytanko, czy coś się zmieniło i trzeba wydawać 2 szt.  zaświadczenia z OBT?

Napisano
28 minut temu, pirat napisał:

czy coś się zmieniło

Nic się nie zmieniło.

29 minut temu, pirat napisał:

trzeba wydawać 2 szt.  zaświadczenia z OBT

Większość SKP nie wydaje nawet jednego zaświadczenia.

Napisano

I coraz mnie stacji przechowuje "kopie" zaświadczeń, także jeden egzemplarz klientowi i po sprawie.

Napisano
13 godzin temu, danielg539 napisał:

Większość SKP nie wydaje nawet jednego zaświadczenia.

Ok. to chyba coś przespałem. Bo ja zawsze wydawałem jedno zaświadczenie. A po co to drugie zaświadczenie i dla kogo? 

13 godzin temu, Paprock napisał:

I coraz mnie stacji przechowuje "kopie" zaświadczeń

A po co jeszcze drukować i składować papier skoro kopie można druknąć z komputera?

Napisano

Jak klienci wyrzucają do kosza "te kartki" to bym bardziej szkoda papieru

Napisano
50 minut temu, pirat napisał:
13 godzin temu, Paprock napisał:

A po co jeszcze drukować i składować papier skoro kopie można druknąć z komputera?

Kolego, zawsze było można. A założę się nawet, że na każdej stacji stały kiedyś segregatory z „kopiami” zaświadczeń. No powiedz, że nie, to i tak nie uwierzę.😉

Napisano

Kiedyś jak rejest badań prowadziłem w formie papierowej to faktycznie na stacji był segregatory z kopią zaswiadczenia , jak weszły programy dla skp to kopie zaświadczeń umarły smiercia naturalna, dla niektórych rejestr w formie książki to era dinozaurów i jedna niewiadoma , jak sobie przypomniałem dip pisany recznie to z radością i wdziecznoscia poglaskalem komputer😀

• Lubię 1
Napisano

A zaświadczenia do lpg?A wbijanie do dr hak i gaz?Tego młodzi nie znają już.