Skocz do zawartości

Zmiany konstrukcyjne vw t5 ciężarowy 3 os na osobowy 9 miejsc.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie czy coś takiego przejdzie?

siedzenia montowane w fabrycznych miejscach, pasy tez.

cały przeszklony.

Napisano

Ja tam się ( nie znam ) ale tu może być problem : :oops:

§ 1.2a. Pojazd, o którym mowa w art. 66 ust. 4 pkt 6 lit. b ustawy (pojazdu w którym zmian konstrukcyjnych dokonał przedsiębiorca prowadzący działalność w tym zakresie), powinien spełniać wymagania i warunki techniczne w zakresie dokonanych zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów, obowiązujące w dniu dokonania zmiany rodzaju pojazdu.

Czyli :

W przypadku zmiany rodzaju pojazdu stosuje się przepisy ( z warunków technicznych oczywiście ) obowiązujące w dniu dokonania takiej zmiany.:icon_wink:

Napisano

Tu, jak nikt nic ze szrotu nie przyniesie, to powinno się udać bez większych problemów wszystko na osobowy przerobić.

Siedzenia i pasy oraz punkty ich mocowania nie mają wpływ aby zastosować cytowany przepis. Kiedyś, owszem. Na przykład zagłówków można było się czepić.

Napisano
22 minuty temu, blakop napisał:

No i co w związku z powyższym? 

A na przykład " spalinki ", WSH ?. No , bo po mojemu to datę rejestracji pomijamy i odnosimy się do daty :

1 godzinę temu, leski66 napisał:

dniu dokonania takiej zmiany.:icon_wink:

Napisano

Ale w tym przepisie o to idzie aby elementy w skutek których samochód zmienił rodzaj były w zgodzie z przepisami co do daty ich wprowadzenia w zmiany.

Tu zmianę rodzaju powodują siedzenia, oparcia, pasy bezpieczeństwa, zagłówki, poduszki powietrzne, kurtyny i licho wie co jeszcze. Nie ma powodu by czepiać się analizki, czy tam wskaźnika hamowania. Analiza dla osobowego i ciężarowego była, jest i będzie taka sama.

Napisano (edytowane)

Nowe warunki W ZAKRESIE DOKONANYCH ZMIAN. Czytaj ze zrozumieniem :)

Edytowane przez blakop
Napisano

Ale mówimy ( pomijając siedzenia i pasy ) o zmianie RODZAJU  , ja to tak pojmuję :icon_wink:

Napisano

Nie! 

Mówimy o tym:

2a. Pojazd, o którym mowa w art. 66 ust. 4 pkt 6 lit. b ustawy,

powinien spełniać wymagania i warunki techniczne w zakresie dokonanych zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów,

obowiązujące w dniu dokonania zmiany rodzaju pojazdu.

Sensem jest zakres dokonanych zmian!

I teraz tak: jeżeli zapakowano do tego Volkswagena kilka rzędów foteli, to wiadomo, że te fotele muszą być... No jakie?

Napisano

Pojazd ma spełniać warunki techniczne w zakresie wprowadzonych zmian na dzień wprowadzenia zmian.

Patrz przykład z siedzeniami. To one spowodowały, że ciężarowy zamienił się w osobowy, więc należy użyć siedzeń takich, o jakich mówią obowiązujące warunki techniczne. No nie da rady wstawić ławek z drewnianymi oparciami. Mus być wyściełane coby miękko było nad zadkiem.

Napisano

Ale samochód ciężarowy może mieć od 4 do 9 osób ( łącznie z kierowcą ).:oops: Czyli niekoniecznie siedzenia powodują zmianę rodzaju .:silent:

Czy można mi to łopatologicznie ( po chłopsku ) wytłumaczyć ( jeżeli idzie o zmianę rodzaju ) bo powiem szczerze nie pojmuję, szczególnie jak czytam przytoczoną 2 posty wyżej tę opinię. Dziękuję

Napisano

To wtedy wywali się kratę lub inne elementy co to ciężarówkę powodowały i też będzie dobrze. ;-)

No a po konstrukcyjnych zmianach można to przecież zamontować na zad. Kto tam wnikał będzie. W każdym razie podczas badania nie było żadnych elementów coby sugerowały rodzaj ciężarowy - w załączeniu foty! ;-)

A dalej, to do dyrektywy zapraszam:

3. Kryteria kwalifikowania pojazdów do kategorii N

3.5. Liczba miejsc siedzących poza miejscem siedzącym kierowcy nie może przekroczyć:
a) 6 w przypadku pojazdów kategorii N 1 ;
b) 8 w przypadku pojazdów kategorii N 2 lub N 3 .
3.6. Pojazdy muszą wykazać zdolność przewozu ładunków równą lub wyższą niż zdolność przewozu osób wyrażoną w kg.

i tak dalej...

• Piwo 1
Napisano

Kolego @leski66 - jak w starej Nysce zarejestrowanej jako ciężarowa (powiedzmy w latach 80-tych) zapragnę sobie dołożyć np. na boku kabiny dodatkową ławeczkę rozkładaną, bo takowa wtedy mogła być tam zakładana, to sobie dołożę i już. Biorąc pod uwagę datę I rejestracji taka ławeczka w tym aucie będzie ok, choć jak wiadomo dzisiejszych wymagań dla siedzeń już nie spełnia.

Ale uwaga - jak oprócz tego, że dołożę tą ławeczkę, to jeszcze powiem, że chcę zmiany rodzaju pojazdu na osobowy, to wtedy niestety te dokładane siedzenia będą musiały spełniać aktualne warunki techniczne. I o tym mówi ten przepis i ta opinia której nie zrozumiałeś.

Ale kolejna uwaga - ani w jednym, ani w drugim przypadku nie będziesz wymagał, aby ten wiekowy pojazd nagle zaczął spełniać wszelkie inne obecnie obowiązujące warunki techniczne w kwestiach, które kompletnie nie były objęte zmianami. Czyli silnik, zawieszenie, układ hamulcowy itp. Cię nie interesują, bo te elementy nie były zmieniane podczas tej przebudowy pojazdu w wyniku której powiedzmy zmienił się rodzaj pojazdu.

• Piwo 1
Napisano

Szanowni Koledzy @Paprock i @blakop wyłożyliście ( zinterpretowaliście ) mi materiał dotyczący ZK ( zmiany rodzaju pojazdu ) jak przysłowiowemu " cterolatkowi " i za to Was lubię :smile: , a że nie wszystko się wie i rozumie , no cóż........ :oops:  Ale od czego się ma Kolegów-forumowiczów. No i git !:piwo

Napisano

Chwileczkę - żadne wirtualne piwo mnie nie interesuje. Słucham - gdzie i kiedy mogę odebrać tegoż browara czy inny dowód wdzięczności? :)

Napisano

Myślę, że może  " w przyszłości "   nadarzy się  stosowna okazja, to ureguluję swój dług :ok . A na razie muszę Cię zadowolić tym wirtualnym ( browcem ). :smile:

Napisano (edytowane)
13 godzin temu, blakop napisał:

gdzie i kiedy mogę odebrać tegoż browara czy inny dowód wdzięczności? :)

A nad ranem "zapukają" panowie z CBA.(czy tam z CBŚ, PIS, CPL czy innego organu wielkiego brata)

Choć można spać w ubraniu z szczoteczką do zębów w tylnej kieszeni :P

Edytowane przez Mecher
Napisano

Myślę, że do rana ten "browiec" spłynie z falami klozetu. Brak dowodu rzeczowego, brak podstaw do zatrzymania.

Napisano

No popatrz pan, a ja myślałem, że wydruk z forum to tez dowód. :wink:

Napisano
22 minuty temu, Mecher napisał:

(..) wydruk z forum to tez dowód

Rzekł bym , że bardzo poważny ( złożony na piśmie )  :silent:, ale jeżeli tego rodzaju świadczenia mają charakter dobrowolny, nie wykraczają poza przyjęte " zwyczajowo ramy ", są współmierne do ich symbolicznego wyrazu i mają za cel wyłącznie okazanie wdzięczności, to traktowanie ich jako łapówek jest nieuzasadnione . Czyli zaistniała czysta i klarowna sytuacja :-P

Napisano

Oczywiście wypowiedż o "zapukaniu nad ranem" była żartobliwa.

A jak już by mieli to życzę by pomylili adres i zbudzili nielubianego sąsiada :)

• Haha 1
Napisano

Na szczęście zrezygnowałem z meldunku wiele lat temu, a dokładne miejsce swojego pobytu chronię równie skrzętnie jak Michael Schumacher :) No może dlatego, że osiadłem w jego rodzinnej okolicy ;) Ostatnio nawet ZUS się poddał w kwestii mojego adresu :)

Napisano
Dnia 16.03.2019 o 12:24, blakop napisał:

Ostatnio nawet ZUS się poddał w kwestii mojego adresu

Emeryturkę chcieli podesłać a Ty ich zwodzisz  ;)