Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poproszę o rozszyfrowanie homo: e13*2002/24*0072*03

Interesują mnie głównie masy i naciski osi.

• 7 months later...
Napisano

Witam! Mógłby mi ktoś pomóc w rozszyfrowaniu homo: E13*167/2013*00005*00.

I mam jeszcze pytanie jest to pojazd POLARIS RNG GENERAL posiada powyższe świadectwo homologacji ( podobno jako ciągnik rolniczy ) czy miał już ktoś taki pojazd na badaniu technicznym? Jeśli świadectwo będzie się zgadzać i pojazd będzie posiadał wyposażenie kategorii T czy są jakieś wątpliwości co do przeglądu technicznego? Nigdy nie spotkałem się z takim pojazdem i wolę rozwiać wszystkie wątpliwości. 

POLARIS.jpg

Napisano
12 minut temu, nazol_88 napisał:

Mógłby mi ktoś pomóc w rozszyfrowaniu homo

Po homologacji ciągnik rolniczy T1 :?

polaris.JPG

Napisano
5 minut temu, Andrzej3 napisał:

Co ten czterokołowiec ma wspólnego z ciągnikiem rolniczym

No, na pewno dokument w postaci homologacji.;-)

Sprawdziłbym " ogranicznik ", oznakowanie - w postaci " trójkąta " dla wolno poruszających się, no...... i na 2 lata. :silent:

Napisano

Tak został homologowany a dodatkowo jak nr homo wpisany do DR to nie ma z czym dyskutować.

Napisano

W dowodzie ma wbitą kategorie pojazdu T1b . Z tego co szukałem T1b oznacza ciągnik rolniczy literka b oznacza prędkość powyżej 40 km/h. To w takim wypadku nie potrzebuje mieć ogranicznika? 

Napisano

Z tym " ogranicznikiem " też może być lipa bo kategoria T1 :

Cytat

„a” dla ciągników kołowych o maksymalnej prędkości konstrukcyjnej mniejszej lub równej 40 km/h;
„b” dla ciągników kołowych o maksymalnej prędkości konstrukcyjnej większej niż 40 km/h;

;-)

Napisano

Czyli jeżeli posiada świadectwo homologacji jak wyżej i wszystko co musi mieć ciągnik rolniczy nie ma przeciwwskazań do zrobienia bezproblemowo przeglądu i żeby spać spokojnie ?   

Napisano (edytowane)
6 minut temu, nazol_88 napisał:

(...)nie ma przeciwwskazań do zrobienia bezproblemowo przeglądu i żeby spać spokojnie ?

to :

13 minut temu, danielg539 napisał:

Tak został homologowany a dodatkowo jak nr homo wpisany do DR to nie ma z czym dyskutować.

;-)

Tak dla pewności zmierzyłbym 

Cytat

rozstaw kół osi położonej najbliżej kierowcy wynosi nie mniej niż 1 150 mm

Bo to też jest kluczowe - a w homo nie podają .;-)

Edytowane przez leski66
literówka
Napisano
14 minut temu, danielg539 napisał:

Tak został homologowany

No ale jak to się ma do stanu faktycznego.  To co pisze w homo to jedno, a to co widzisz to drugie.

Napisano

Jak DR zawiera nr homo to oznacza, że oficjalnie pojazd nie został poddany zmianom konstrukcyjnym i taki ma być niezależnie czy przypomina ciągnik czy nie.

To nie wygląd decyduje a parametry techniczne.

Napisano

Pytanie do ośrodka wydającego homologację, co oni z ciągnika rolniczego w tym widzieli

Napisano

Nieważne co widzieli... jest homologacja i teraz "MY" diagności musimy się zastanawiać co z tym zrobić...

Napisano
43 minuty temu, danielg539 napisał:

To nie wygląd decyduje a parametry techniczne

Zauważyłem  na stronie dystrybutora jeszcze ciekawsze  czterokołowce z homologacją T .......... to normalnie przekręt w świetle prawa. 

Napisano
Godzinę temu, leski66 napisał:

to :

;-)

Tak dla pewności zmierzyłbym 

Bo to też jest kluczowe - a w homo nie podają .;-)

Jeszcze tego pojazdu nie widziałem i nie mierzyłem ale podejrzewam że jeśli ma homologację to rozstaw się będzie zgadzać... 

Napisano
11 minut temu, Andrzej3 napisał:

to normalnie przekręt w świetle prawa. 

W końcu to żyjemy w UE a tam pełno takich dziwactw. Skoro ślimak może być rybą to czterokołowiec może być traktorem.

• Lubię 1
Napisano

W Polsce jest już zmota do upalania w terenie z homologacją T...b. Pamiętajcie - homologacja powstaje na bazie przepisów unijnych, a rozporządzenia UE są ważniejsze niż nawet Polskie ustawy w razie konfliktu zapisów.

Napisano
Godzinę temu, blakop napisał:

W Polsce jest już zmota do upalania w terenie z homologacją T...b

Jeżeli o tym samym mówimy to dla mnie to Sam, ale homo. załatwili wiec możemy im co najwyżej ze szczególną starannością sprawdzić ten ciągnik.

Napisano

Jest to sprzęt z 2017 roku także za bardzo nie idzie tam nic takiego raczej znaleźć... Sam fakt taki sprzęt i co dwa lata badanie...

Napisano
26 minut temu, nazol_88 napisał:

taki sprzęt i co dwa lata badanie..

Obejrzałem stronę producenta, prospekty,  filmiki reklamowe i nie zauważyłem jakiegokolwiek sprzętu rolniczego do tych ..."ciągników rolniczych" :biggrin: