Norbert Jezierski Napisano 27 Listopad 2019 Napisano 27 Listopad 2019 Szanowni Państwo, Z racji tego, że wiele spraw (mam wręcz wrażenie, że nieomal wszystkie) z poprzedniego tematu zostały zrealizowane - zakładam drugi temat, o identycznej nazwie. Podobnie jak poprzednio - proszę wszystkie zainteresowane osoby o możliwie dokładne opisanie proponowanej zmiany lub wyszukanego błędu w działaniu systemu, każdorazowo opisując wersję, na której pracujecie. W miarę możliwości będziemy realizować Wasze postulaty, o czy będziemy się starać Was informować (znów - w miarę możliwości - niektóre bowiem rzeczy poprawimy ... i tyle). Z góry bardzo dziękuję, to wielka pomoc dla nas W temacie nie dyskutujemy z zasadnością proponowanych zmian, oszczędzając sobie także mało taktownych wycieczek personalnych pod adresem moim czy mojej firmy (istnieją takie osoby, istnieją - jak wszędzie). Rzeczy kontrowersyjnych lub niepopularnych nie zrealizujemy, niestety.Od czasu do czasu możecie spodziewać się komentarzy z mojej strony, tak samo jak i kasowania postów, które zostały zrealizowane lub są w trakcie realizacji ... +++ W trakcie realizacji lub przygotowane do realizacji (stan na dzień dzisiejszy) - o nich zatem nie piszemy w tym temacie: - zmiany dostępu do systemu CEP (sprawy techniczne, dużego kalibru - wejdą w życie w okolicach 9 - 13 XII br.) - zmiana stanu prawnego dla SKP (ustawa antylicznikowa) - od 1 I 2020 r. - zapamiętywanie wyglądu grida/gridów (przeglądanie BTP?FV/innych okien) +++ Zgłoszone przez forumowiczów, skierowane do realizacji: - LAMTHELAW / [2050] wysyłka dokumentów sprzedaży emailem - IVVO / [2051] - usunięcie błędu pokrywających się okien (dodanie marki pojazdu na podstawie danych z CEP) - WOLF / [2052] - automatycznie kopiowanie adnotacji urzędowych na podstawie znaczników z okna Dane Pojazdu (i/lub CEP) - LAMTHELAW / [2053] - modyfikacja procedury autouzupełnania dokumentu sprzedaży o powiązanie pomiędzy zmianami konstrukcyjnymi i pozycją cennika B607 - QNICK / [2054] - zapamiętywanie wyglądu okien / kolumn / grida do czasu resetu przez użytkownika Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Jacdiag Napisano 28 Listopad 2019 Napisano 28 Listopad 2019 W dniu 27.11.2019 o 14:11, Norbert Jezierski napisał: możecie spodziewać się (...) kasowania postów, Gdyby ktoś się dziwił, gdzie jego post z tematu Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Norbert Jezierski Napisano 28 Listopad 2019 Autor Napisano 28 Listopad 2019 Każda z opisanych pozycji trafiła już na listę rzeczy do realizacji, po prostu O niektórych rzeczach wiedziałem, o innych nie.Czekam na kolejne wpisy - mam wielką nadzieję zajmować się nimi na bieżąco (cóż - próbować trzeba, aczkolwiek zapewne będę zmuszony do "małej" reorganizacji mojego dnia pracy) Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
danielg539 Napisano 28 Listopad 2019 Napisano 28 Listopad 2019 Ja poproszę o: 1. Usunięcie z głównego okna programu rubryki z rokiem produkcji i przeniesienie go do załącznika DIP, gdyż tylko tam jest ta rubryka potrzebna. Całkowitym nonsensem jest automatyczne wypełnianie rubryki "rok produkcji" w oparciu o datę rejestracji! Program nieuważnych diagnostów wprowadza w błąd samodzielnie określając rok produkcji. 2. Poproszę o wprowadzenie zakładki z homologacjami tak aby bez trybu badania można było wpisać numer homo i uzyskać dostęp do danych pojazdu. Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 28 Listopad 2019 Autor Napisano 28 Listopad 2019 19 minut temu, danielg539 napisał: 1. Usunięcie z głównego okna programu rubryki z rokiem produkcji i przeniesienie go do załącznika DIP, gdyż tylko tam jest ta rubryka potrzebna. Całkowitym nonsensem jest automatyczne wypełnianie rubryki "rok produkcji" w oparciu o datę rejestracji! Program nieuważnych diagnostów wprowadza w błąd samodzielnie określając rok produkcji. Hmmm, i tak, i nie. Mamy datę pierwszej rejestracji w PL i za granicą obok siebie, mamy i pole rok produkcji - w moim odczuciu to logiczne podejście do sprawy. Nie chcesz - nie wypełniasz - i tyle - wszak od razu wiadomo, że startujesz do DIP'a (co zresztą wynika z wybranego rodzaju badania). Ok, rok produkcji jako automat damy jako opcję w stałych systemowych. Albo - damy ptaszka lub przycisk - kopiuj rocznik. Przemyślę to jeszcze. 19 minut temu, danielg539 napisał: 2. Poproszę o wprowadzenie zakładki z homologacjami tak aby bez trybu badania można było wpisać numer homo i uzyskać dostęp do danych pojazdu. To już mieliśmy w planach, przyklepuję więc tylko proforma mówiąc: tak, oczywiście Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
danielg539 Napisano 28 Listopad 2019 Napisano 28 Listopad 2019 10 minut temu, Norbert Jezierski napisał: mamy i pole rok produkcji - w moim odczuciu to logiczne I tak i nie, gdyż rok produkcji nie jest daną wymaganą do zamieszczenia w rejestrze badań a formalnie występuje on tylko w DIP-ie i moim zdaniem tam jego miejsce. Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 28 Listopad 2019 Autor Napisano 28 Listopad 2019 Wchodzimy w dywagacje akademickie - a to ani miejsce, ani pora, ani nikomu niepotrzebne. Coś z tym zrobię w każdym razie, spoko Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
IVVO Napisano 28 Listopad 2019 Napisano 28 Listopad 2019 (edytowane) Do dokumentu ADR dodać możliwość dodania kategorii pojazd N, O bez konieczności powrotu do okna z danymi pojazdu. Po prostu się zapomni i trzeba opuszczać nieraz już cały przygotowany dokument i po uzupełnieniu odnowa ta sama robota Edytowane 28 Listopad 2019 przez IVVO Cytuj
Yeti Napisano 29 Listopad 2019 Napisano 29 Listopad 2019 W zaświadczeniu "BUS -100" jest rubryka "Termin następnego badania okresowego" , od jakiegoś czasu wyskakuje tam "xxxx" . Nawet w zaświadczeniach starszych co był w tej rubryce termin badania okresowego teraz są "xxxx". Cytuj
IVVO Napisano 29 Listopad 2019 Napisano 29 Listopad 2019 Jeszcze jedno ułatwienie - dodać Poczekalnie do faktur - dotyczy to wykonywanie podrząd dwóch / trzech jednostek sprzętu dla tego samego nabywcy - oczywiście można zostawić daną jednostkę "bez zapisu" i przy ostatnim wrzucić wszystko na jedną fakturę - ale trzeba to robić "z palca" na piechotę Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 29 Listopad 2019 Autor Napisano 29 Listopad 2019 8 godzin temu, IVVO napisał: Jeszcze jedno ułatwienie - dodać Poczekalnie do faktur - dotyczy to wykonywanie podrząd dwóch / trzech jednostek sprzętu dla tego samego nabywcy - oczywiście można zostawić daną jednostkę "bez zapisu" i przy ostatnim wrzucić wszystko na jedną fakturę - ale trzeba to robić "z palca" na piechotę To już nieco grubszy temat - nie obiecuję zrobić tego "od ręki". Ale przyjmuję argumentację jako zasadną. Z małymi zastrzeżeniami programistycznymi rzecz jasna (ale - te pozostawię w swojej głowie). Pytanie tylko - ile osób z tego skorzysta ... Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
Qnick Napisano 3 Styczeń 2020 Napisano 3 Styczeń 2020 1 godzinę temu, IVVO napisał: Witam - dodać zapytanie o NIP w związku z nowymi warunkami wystawiania faktur - wydruk NIP na paragonie w drukarce fiskalnej. Jak zaznaczysz sprzedaż imienna to masz możliwość wpisania NIP tylko nie wiem czy się to drukuje na paragonie z kasy . Cytuj
IVVO Napisano 3 Styczeń 2020 Napisano 3 Styczeń 2020 2 godziny temu, Qnick napisał: Jak zaznaczysz sprzedaż imienna to masz możliwość wpisania NIP Tu chodzi o "niezdecydowanych" którzy nie wiedzą czy f-ra będzie potrzebna czy nie - a obecnie jeśli na paragonie nie będzie NIP to f-ury nie można wystawić - przy imiennej nie ma problemu Cytuj
Qnick Napisano 3 Styczeń 2020 Napisano 3 Styczeń 2020 1 godzinę temu, IVVO napisał: Tu chodzi o "niezdecydowanych" którzy nie wiedzą czy f-ra będzie potrzebna czy nie - a obecnie jeśli na paragonie nie będzie NIP to f-ury nie można wystawić No jak zrobisz paragon i zaznaczysz sprzedaż imienną to wpiszesz NIP wówczas chyba będzie na paragonie (nie wiem nie sprawdzałem tego) więc i fakturę do tego będziesz mógł wystawić w razie czego. Tak mi się wydaje zaznaczam bo nie robiłem jeszcze tego. Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 3 Styczeń 2020 Autor Napisano 3 Styczeń 2020 Generalnie - od dłuższego już czasu dbamy o to, aby NIP odbiorcy (kontrahenta) drukował się na każdym paragonie, którego protokół to przewiduje. Fakt - na paragonie trzeba obsłużyć sprzedaż imienną, przynajmniej w odniesieniu do NIP-u. (domyślnie włączone od ostatniej wersji: Stałe Systemowe / Stacja / Dokumenty płatności i magazynowe / Udostępnić wybór kontrahenta dla paragonu (paragon imienny, NIP)). Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
IVVO Napisano 3 Styczeń 2020 Napisano 3 Styczeń 2020 Chodzi właśnie o to aby można wydrukować na drukarce fiskalnej NIP bez przypisania do konkretnej osoby - często kierowcy nie wiedzą czy szef będzie chciał fakturę i w takim wypadku "przyszłościowe" wydanie f-ry jest nie możliwe bez NIP na paragonie Tak "profilaktycznie" Paragon z NIP będzie mógł być wykorzystany ale niekoniecznie Cytuj
Norbert Jezierski Napisano 3 Styczeń 2020 Autor Napisano 3 Styczeń 2020 Ok, zobaczę co się da zrobić --> NIP i tylko NIP. Cytuj Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)] Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto. Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]
IVVO Napisano 30 Styczeń 2020 Napisano 30 Styczeń 2020 Takie spostrzeżenie do DIP czego czepia się WK - wariant drukuje się w swojej rubryce oraz modelu handlowym Cytuj
Paprock Napisano 30 Styczeń 2020 Napisano 30 Styczeń 2020 A z tym, to od dawna było coś nie tak. W przypadku "porazpierwzego" nie wpisywałem [typu] do zaświadczenia ani do DiP-u. Tym bardziej nie wypełniałem wariantu i wersji w DiP-ie. Zawsze do uwag typ, wariant i wersję wpisywałem, żeby uniknąć podobnych zonków. Cytuj
IVVO Napisano 30 Marzec 2020 Napisano 30 Marzec 2020 Tak to tu wrzuciłem - po tygodniu urlopu taka niespodziewajka w systemie Cytuj
wrc69 Napisano 30 Marzec 2020 Napisano 30 Marzec 2020 I myślisz, że jak klikniesz "Tak" to DR "się zwróci" właścicielowi w systemie? Nie krocz tą drogą. Cytuj
yogi1984 Napisano 30 Marzec 2020 Napisano 30 Marzec 2020 Z tego co gdzieś tu słyszałem to będzie opcja zwrotu DR ale w przyszłości. Widać programy są już na to przygotowane. Cytuj
IVVO Napisano 30 Marzec 2020 Napisano 30 Marzec 2020 Godzinę temu, wrc69 napisał: Nie krocz tą drogą. Kolego - po tygodniu urlopu jest to dla mnie zaskoczeniem - dlatego pytam - czy jest do tego podstawa prawna - czy działanie "na przyszłość" Moje stanowisko w tym zakresie jest znane Cytuj
wrc69 Napisano 30 Marzec 2020 Napisano 30 Marzec 2020 Nie ma. (P)osłowie zajmują się zatykaniem gąb maskami i przepychankami z wirusem. Cytuj
BOY96 Napisano 30 Marzec 2020 Napisano 30 Marzec 2020 5 minut temu, IVVO napisał: czy działanie "na przyszłość" Jak się naciśnie na tą opcję to pisze że opcja w przygotowaniu i czeka na zmiane przepisów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi