Skocz do zawartości

Zmiany konstrukcyjne FSO Plus GLi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ?

Pacjent to:

Daewoo-FSO Polonez Caro Plus GLi 

1598ccm 57kW 77KM

5-drzwiowy

zmiana polegała na zmianie silnika z Diesla na silnik benzynowy o takiej samej pojemności i mocy.

Klient posiada opinie od rzeczoznawcy.

Wymiana silnika odbyła się własnoręcznie przez właściciela pojazdu. 

Właściciel wcześniej przerobił pojazd z oryginalnie zamontowanym silnikiem benzynowym na Diesla. A obecnie postanowił z powrotem wrócić do oryginału czyli zamiana z Diesla na benzynę.

Czy potrzeba jest posiadania dokumentu potwierdzającego wymianę silnika przez warsztat uprawniony?? Czy potrzeba jest posiadania wyciągu z homologacji pojazdu od producenta do możliwości montowania takiego silnika w tym pojeździe?? Czy FSO występował w takich pojemnościach i mocach identycznych lecz różnych rodzajów zasilania silnika??

Dzięki ?

Napisano

Zmiany jak najbardziej wykonać możesz. A na wszystkie zadane pytania odpowiedzi jest jedna  3xNIE.:)

Napisano

A jakie to ma znaczenie?

Norma emisji spalin nie podlega ocenie przez OSKP.

Napisano

U nas WK bez faktury za przekładkę silnika nie zrobi zmian konstrukcyjnych takich o których piszesz

Napisano
Godzinę temu, Rafi90 napisał:

WK bez faktury za przekładkę silnika nie zrobi zmian konstrukcyjnych

Jakaś podstawa prawna?

Napisano

A jak myślisz ? "Lokalne zwyczaje" . Informację którą zacytowałeś dodałem w ramach "ciekawostki" a nie bezpośredniej odpowiedzi na pytanie

Napisano
3 godziny temu, Rafi90 napisał:

U nas WK bez faktury za przekładkę silnika nie zrobi zmian konstrukcyjnych

Podaj co to za WK, w którym takie matoły pracują.

• 3 weeks later...
Napisano (edytowane)

W mnie w mieścinie nie przepchną takiej zmiany bez opinii rzeczoznawcy oraz faktury z zakładu gdzie była przekładka wykonana. Do tego wymagają, że i my w naszej dokumentacji musimy mieć kopie tych dokumentów spięte z badaniami pojazdu.

Edytowane przez krzysiak
Napisano
7 minut temu, krzysiak napisał:

Do tego wymagają, że i my w naszej dokumentacji musimy mieć kopie tych dokumentów spięte z badaniami pojazdu.

Jakaś podstawa prawna na to jest?

Napisano

Jak powiedziano wyżej... "lokalne zwyczaje", ponoć nawet na kontroli to sprawdzają, ponoć bo pracuję w zawodzie dopiero 4 miesiące, więc nie uczestniczyłem w niej, pierwsza mnie czeka pewnie w marcu (co rok właśnie w marcu są).

Napisano

To może od razu zaświadczenie od plebana do tego, że pojazd jest poświęcony? Koniecznie po dacie przekładki!!

Ludzie - nie musicie się wstydzić za kogoś, że jest nieukiem i wymyśla brednie...

Ale, że WY za tym idziecie jak stado wiecie kogo to już jest powód do wstydu...

Napisano (edytowane)

Akurat jeszcze nie robiłem takiego przypadku, wiem to z tego co przekazał mi zmiennik. Był taki okres (całkiem niedawno), że WK żądał by przy autach z LPG zostawiać do wglądu kopię zaświadczenia z badania z podpiętą kserówką papieru od zbiornika.

Edytowane przez krzysiak
Napisano
10 minut temu, krzysiak napisał:

WK żądał by przy autach z LPG zostawiać do wglądu kopię zaświadczenia z badania z podpiętą kserówką papieru od zbiornika

Pisz dalej, ciekawe co jeszcze te debile wymyśliły, a potulni diagności łyknęli.

Napisano
2 godziny temu, blakop napisał:

To może od razu zaświadczenie od plebana do tego, że pojazd jest poświęcony? 

Na św. Krzysztofa, czy jakiś inna dowolna data ? :wink:

Napisano

Nie żebym tam zaraz WK pod niebiosa wychwalał, ale coś mi się zdaję, że więcej "prawdy" zostało przez "zmiennika przekazane" niż "zaleceń pokontrolnych". 

Poczekaj do marca i poobserwuj, popatrz, pogadaj, dopytaj jak i dlaczego oni to widzą? Skąd takie, a nie inne patenty na pracę stacji, na obowiązki diagnosty? 

Nie ukrywam, że w podbramkowych sytuacjach sam zbieram różnego rodzaju kwitki, świstki, skany, ksera, fotki. :silent:

Kolekcjonuję nielegalnie i nikogo nie namawiam do powielania. ;-)

Ostatnio miałem niezgodność VINU i dla własnego dobra cyknąłem fotkę dokumentującą wygląd VINU na samochodzie.

Napisano

Też dokumentuję rozbieżności, ale tylko rozbieżności. Na zbieranie wszystkiego nie ma miejsca.

Napisano

A wpisy z niezgodności czy rozbieżności wpisane do rejestru badań technicznych to nie jest wystarczająca dokumentacja? 

Napisano

Oczywiście że jest.

Dziś, tak przykładowo, pstryknąłem sobie zdjęcie skorodowanego pola numerowego w ciężarówce, choć nie musiałem.

Napisano

W sytuacjach wątpliwych lub niezgadzania się klienta z moim stwierdzeniem co do stanu technicznego, robię zdjęcia i wrzucam w odpowiedni katalog na pulpicie. Jako nazwa numer badania. Czasem ksero jakiegoś dokumentu czy jego skan się zrobi. Ale żebym na nielegalne nakazy WK reagował? No chyba, że stanowczą odmową.

• 2 months later...
Napisano (edytowane)
W dniu 20.01.2020 o 20:38, krzysiak napisał:

Był taki okres (całkiem niedawno), że WK żądał by przy autach z LPG zostawiać do wglądu kopię zaświadczenia z badania z podpiętą kserówką papieru od zbiornika.

Powiat Ostrów Wielkopolski kserowanie i zbieranie papiera  z TDTa od zbiornika cały czas aktualne, tak se wymyślili i nikt się z osłami kopać nie chce. Czasami 5 ksero z ksero bo klient papierka zapomniał 😉

Edytowane przez marcinek44
Napisano (edytowane)
20 minut temu, marcinek44 napisał:

nikt się z osłami kopać nie chce

Gdyby diagności znali przepisy to nikt by niczego nie kserował. Ale skoro dajecie sobą pomiatać to powinni Wam wprowadzić coś więcej - może zdjęcia pojazdów. A wystarczyło by zapytać o RODO - czasami w decyzji TDT znajdują się dane osobowe.

20 minut temu, marcinek44 napisał:

Czasami 5 ksero z ksero bo klient papierka zapomniał

Mam rozumieć, że wykonujecie badania bez oryginału dokumentu?

Edytowane przez michal_k