danielg539 Napisano 10 Styczeń 2020 Share Napisano 10 Styczeń 2020 Trzeba by przeglądnąć nowelizację przepisów skarbowych, ale myślę, że takowa miała miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 10 Styczeń 2020 Share Napisano 10 Styczeń 2020 Godzinę temu, matimen88 napisał: b) aplikacji mobilnej, o której mowa w art. 13b ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 58, z późn. zm.3 Przeczytaj wskazany zapis i zastanów się jak sprawdzisz wymogi funkcjonalne i fiskalne aplikacji, o których mowa w art. 13b ustawy o transporcie drogowym. 40 minut temu, danielg539 napisał: myślę, że takowa miała miejsce. Niestety nie ma właściwych przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matimen88 Napisano 10 Styczeń 2020 Share Napisano 10 Styczeń 2020 29 minut temu, aboz napisał: Przeczytaj wskazany zapis i zastanów się jak sprawdzisz wymogi funkcjonalne i fiskalne aplikacji, o których mowa w art. 13b ustawy o transporcie drogowym. Czytałem, oczywiście, że nie sprawdzę i dlatego zastanawiam się czy nie powinienem żądać dokumentu potwierdzającego spełnianie tych wymagań, pomimo, iż żaden przepis nie obliguje mnie do takich żądań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 10 Styczeń 2020 Share Napisano 10 Styczeń 2020 Uważam, że to czy właściwy minister rozpisał cokolwiek a tej jednej jedynej słusznej apce, albo i nic nie rozpisał pozostaje bez wpływu na badanie taksówki. Nie ukrywam, że mój święty spokój zaburzyły chochlikowe ubery, a cała sprawa sprowadza się do TAXI i tylko TAXI. Zakres jasno precyzuje co należy sprawdzić a co odpuścić. Sama ustawa określa ogólne warunki dla taksówki. Stoję na stanowisku, że jak jest taksometr to w komplecie z legalizacją do pozytywa. Natomiast przy wyposażeniu taksówki w aplikację, to nic mi nie trzeba okazywać. No nie sprawdzam butli z tlenem w karetce. Nie sprawdzam temperatury zamarzania towaru w samochodzie pogrzebowym, to i nie sprawdzam aplikacji dla taksówki. Życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matimen88 Napisano 10 Styczeń 2020 Share Napisano 10 Styczeń 2020 Paprock, Dzięki za konkretną odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majdan Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 Witam Kolegów, Jak bym mogl sie wlaczyc do dyskusji i dowiedziec sie odnosnie tych Uberow. Bo dzwonil dzisiaj klient i chce jutro przyjechac takim ustrojstwem na dodatkowe badanie bo wydzial Komunikacji juz tego wymaga. Powiedzcie Mi bo tego nigdzie tu nie widze, czy taki Uber powinien posiadac koguta? Bo z tego co kojarze oni czegos takiego nie musieli miec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 Stacja nie ma pojęcia jakim dodatkowym warunkom technicznym ma odpowiadać UBER, BOLT, czy inny FREE NOW. Stacja wykonuje badanie dla TAXI i sprawdza zgodność z obowiązującymi ją warunkami. A więc kogut, numer boczny, apteczka, zapas lub coś w zamian. I wszystko byłoby wporzo, gdyby nie ta dziwna apka. Mus koniecznie podzwonić do WK i coś bardziej się dowiedzieć. Bo na razie, to tylko gdybanie. Jedni tak, drudzy inaczej. Aż mi nogi rozrywają się w tym szpagacie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCH82 Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 Witam Ja dzwoniłem do wydziału i odnośnie tych nie do końca taxowek kazali mi sprawdzać jak wyposażenie dla taxi czyli musi posiadać koguta i opisywać pojazd taxi z aplikacją mobilna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blakop Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 Poza tym wszyscy wiedzą, że UBER jeździ właśnie BOLTEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majdan Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 Czyli jutro jak przyjedzie do mnie kierowca Ubera to mam zobaczyc jego aplikacje na komorce i musi miec koguta tak jak w normalnym taxi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek1 Napisano 15 Styczeń 2020 Share Napisano 15 Styczeń 2020 Przepisy stworzyli i sami nie wiedzą co stworzyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1501 Napisano 16 Styczeń 2020 Share Napisano 16 Styczeń 2020 11 godzin temu, Majdan napisał: to mam zobaczyc jego aplikacje Na podstawie....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Łódź Napisano 16 Styczeń 2020 Share Napisano 16 Styczeń 2020 16 godzin temu, Majdan napisał: Czyli jutro jak przyjedzie do mnie kierowca Ubera Ale Ciebie nie interesuje "kierowca" tylko "pojazd". I masz sprawdzić czy: Pojazd odpowiada dodatkowym warunkom technicznym przewidzianym dla pojazdów przystosowanych do przewozów pasażerskich. W zakresie masz: 6) który ma być używany jako taksówka - obejmuje sprawdzenie i ocenę spełnienia dodatkowych warunków technicznych, w sposób określony w pkt 0 działu I załącznika nr 1 do rozporządzenia oraz w pkt 3 działu I załącznika nr 2 do rozporządzenia; W warunkach technicznych masz: Rozdział 7 Warunki dodatkowe dla taksówki I tylko to, żaden kierowca Cię nie interesuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majdan Napisano 16 Styczeń 2020 Share Napisano 16 Styczeń 2020 Faktycznie macie racje, bo zadzwonilem do WK ktoremu podlegamy i mowili Mi ze zmiana generalnie jest taka ze uber musi miec koguta i spelniac wymagania dla TAXI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 16 Styczeń 2020 Share Napisano 16 Styczeń 2020 Taki Free Now, taki wolny tu, wolny teraz... Taki wolny biznes do wożenia ludzi, że jak chcesz go robić, to furę do TAXI mus przysposobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wadi Napisano 16 Styczeń 2020 Share Napisano 16 Styczeń 2020 https://pl.sputniknews.com/spoleczenstwo/2020011511653504-szykuje-sie-koniec-ubera-w-polsce-sputnik-polska/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 16 Styczeń 2020 Share Napisano 16 Styczeń 2020 "TAXI" na aplikacji: https://www.youtube.com/watch?v=eRWrVIufC-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yogi1984 Napisano 16 Styczeń 2020 Share Napisano 16 Styczeń 2020 I na poczatku tekst "Goraco mi sie zrobiło"?.Ale twardo do końca wytrzymała?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamos Napisano 23 Styczeń 2020 Share Napisano 23 Styczeń 2020 Koledzy, pojawiło się pytanie z nieswojego WK odnośnie dopuszczenia TAXI na aplikacji, a mianowicie w jaki sposób zostało określone czy aplikacja spełnia wymagania MC. Czy podparcie się rozporządzeniem 776 par.1 gdzie w wykazie brak jest ustaw MC powinien być wystarczającym argumentem w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris Napisano 23 Styczeń 2020 Share Napisano 23 Styczeń 2020 W aplikację nie wnikasz. To rozporządzenie o wymaganiach aplikacji jeszcze się nie ukazało. A jak się ukaże to też nie będziesz wnikał. Nie masz tego w zakresie badania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kOMPOZYTOR Napisano 31 Styczeń 2020 Share Napisano 31 Styczeń 2020 Na nowej stronie ITS Patronat znalazłem takie informacje: http://its.patronat.pl/10952,pl,TAXI.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielg539 Napisano 31 Styczeń 2020 Share Napisano 31 Styczeń 2020 Już były zamieszczone te informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCH82 Napisano 31 Styczeń 2020 Share Napisano 31 Styczeń 2020 Szczególnie ciekawy jest wymóg - dodatkowego oznaczenia umieszczonego zgodnie z regulacjami obowiązującymi w danej gminie (nazwa i herb miasta, numer boczny). z tego co wiem nadawany po pierwszym badaniu dodatkowym, a więc ITS jest za tym aby db taxi było wykonywanie przy OBT, a może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 31 Styczeń 2020 Share Napisano 31 Styczeń 2020 Tam to było rozdrapywane: https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/15083-badania-dodatkowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurant2000 Napisano 4 Luty 2020 Share Napisano 4 Luty 2020 W związku z wprowadzonymi z dniem 01 stycznia 2020 r. zmianami, w różnych przepisach, zmierzającymi do umożliwienia zastąpienia taksometru aplikacją mobilną, nadal brak istotnego uregulowania t.j. Rozporządzenia Ministra Cyfryzacji w sprawie aplikacji mobilnej służącej do rozliczania opłaty za przewóz osób. Przekazuję link do strony RCL, na której można bieżąco śledzić zaawansowanie prac związanych z wprowadzeniem w życie Rozporządzenia Ministra Cyfryzacji w sprawie aplikacji mobilnej służącej do rozliczania opłaty za przewóz osób https://legislacja.gov.pl/projekt/12324903/katalog/12628068#12628068 W związku z tym taksometr jest nadal obowiązujący, aby pojazd spełniał warunki dla TAXI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi