Skocz do zawartości

Brak miejsca na wpis o badaniu technicznym, a wyjazd za granicę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

samochód osobowy dostał w zeszłym roku wpis w DR w ostatnie wolne miejsce. Przyjeżdża do mnie dzisiaj na przegląd, wynik pozytywny, dostaje zaświadczenie i jest z mojej strony wszystko OK. Ale pytanie klienta:

Jadę jutro za granicę. Niemcy i Austria. W DR jest wpis, iż przegląd skończył się 17.02.2020. Na zaświadczeniu jest, że przegląd do 17.02.2021. Czy służby w Austrii i Niemczech honorują te zaświadczenia? Czy w ogóle sprawdzają termin badania technicznego?

Macie Koledzy jakąś wiedzę w tym temacie?

Pozdrawiam,

R

Napisano

Honorują i to pewnie bardziej niż pieczątkę w DR.

Napisano

Bardziej interesuje ich ta karteczka A4 niż dowód rejestracyjny i każdy kto jeździ za granice powinien ją wozić nawet jak w DR pieczątkę ma, bo już nie jeden się zdziwił. Szczególnie w Rumunii i na Węgrzech

Napisano
40 minut temu, danielg539 napisał:

Honorują i to pewnie bardziej niż pieczątkę w DR.

Nie byłbym tego taki pewien. Niby mamy obecnie europejski certyfikat dopuszczenia do ruchu, ale obowiązujący wzór DR z pieczątką się nie zmienił. Poza tym nasze zaświadczenie nie posiada żadnych pieczątek i hologramów, więc może wzbudzać podejrzenia zagranicznych OKRD. Zresztą spotkałem się z sytuacją, że nasza Policja nie honorowała zaświadczenia przy odblokowaniu DR, bo nie było stempli. Było to niedługo po wprowadzeniu nowego wzoru.

Napisano

Zamiast "karteczki" bardziej interesuje ich w dowodzie termin. 

"Karteczka" i owszem jako dodatek do stempla w dowodzie auta ciężarowego.

To jest kino, żeby jadąc w świat dowodu nie wymienić.

Mimo wszystko udanej podróży i mandatu srogiego!

Napisano

Macie jakieś własne doświadczenia czy raczej zgadujecie? Ktoś się spotkał z jakimś zapisem prawnym w tej kwestii?

Napisano

a co wg Ciebie jest ważniejsze, dowód rejestracyjny, czy ta karteczka wydana przez diagnoste co jak napisał @aboz

55 minut temu, aboz napisał:

nie posiada żadnych pieczątek i hologramów, więc może wzbudzać podejrzenia zagranicznych OKRD

Jadąc za granicę masz mieć dowód i tą zas...ą karteczkę. 

Napisano

Niech sobie klient dyrektywy poczyta. 

Jedna, to w sprawie okresowych badań zdatności do ruchu drogowego. A druga, to w sprawie kontroli drogowej zdatności do ruchu.

A na bank nastanie jasność, którą wyżej zapodałem.

Poza wątkiem wychylę się z następującym zdaniem:

Prosiłbym bardzo na zakończenie badania nie klepać durnot, że dowodów nie trzeba wymieniać. Bo tak w jednym jak i w drugim akcie głośne echo w tym temacie.

Nie wiesz - nie paplaj. A luźne wnioski, to na wwwdupelekpeel.

Napisano
Godzinę temu, Paprock napisał:

Mimo wszystko udanej podróży i mandatu srogiego!

Od razu mandatu srogiego :(

Klient po prostu zapomniał, że już nie mam miejsca na pieczątki.

Napisano

Z własnego podwórka wiem że Rosjanie, Białorusini honorują, także myślę że z krajami zachodnimi problemu nie będzie.

Napisano (edytowane)

Ciekawe z jakiego powodu? Bo ja bym nie honorował!

19 minut temu, radekd2 napisał:

Klient po prostu zapomniał, że już nie mam miejsca na pieczątki.

Też za prąd w terminie nie zapłaciłem i tydzień bez światła siedziałem. Po prostu.

Edytowane przez Paprock
Napisano
1 godzinę temu, radekd2 napisał:

Macie jakieś własne doświadczenia czy raczej zgadujecie?

Rozmawiam z co najmniej kilkoma  kierowcami ciężarówek na tydzień którzy jeżdżą na Rumunię , Węgry i tamte strony. Że tak powiem w d*pie mają dyrektywy czy przepisy, szczególnie Rumunii. Chcą kartkę a jak jej nie masz to euro w zamian. I nie podyskutuje sobie z Rumuńskim OKRD albo celnikiem nikt tak jak tu na forum bo zrobi taką jazde że będziesz siedział w tym aucie tydzień i nie pojedziesz. Dlatego każdy kto tam jeździ mówi, że "karteczka" ma być, a DR wymienić też by się przydało i jestem za tym żeby robić. I mimo że "karteczka" nie jest unijna , międzynarodowa i co tam jeszcze można wymyślić, to za jej brak zaczynają się problemy, które czasem można rozwiązać walutą Euro, albo też nie, bo trafiają się różni :ph34r:

Napisano
45 minut temu, Paprock napisał:

Ciekawe z jakiego powodu?

A to pytanie proponuję zadać któremuś z konsulów ww.krajow,widac oni nie są "ja" i honorują.  Poza tym odpowiadam na to pytanie:

1 godzinę temu, radekd2 napisał:

Macie jakieś własne doświadczenia czy raczej zgadujecie?

Napisano

Na ale co, jechałeś, widziałeś kontrolowany byłeś przez Niemcy i Austrię? Przyobiecali Ci, że jak klient od @radkad2 będzie jechał na narty bez stempla w dowodzie, to nic mu się nie stanie?

Deko rozstrzelono te "własne doświadczenie".

Co do posta jeszcze wyżej, to jak najbardziej świadectwo zdatności pojazdu do ruchu drogowego JEST patentem międzynarodowym w granicach wspólnoty!

Z jednej dyrektywy wynika, że jest poświadczeniem wykonania badania i jak najbardziej służy do okazywania w czynnościach administracyjnych. Tak samo jak u nas do rejestracji czy tam przerejestrowania oprócz dowodu rejestracyjnego należy w komplecie przedstawić zaświadczenie.

Z drugiej dyrektywy wynika, że świadectwo zdatności ma być okazywane patrolom drogowym jako komplet z dowodem. Dotyczy pojazdów kategorii M2 i N2 wzwyż.

Od tych zasad nigdzie nie wyczytałem odstępstwa. Dowód nie zastępuje świadectwa, a świadectwo nie zastępuje dowodu. Oba dokumenty żyją własnym życiem i mają różne znaczenie. Bywa, że czasem zbieżne.

Czytać a potem pisać. Po własnym doświadczeniu można sobie co najwyżej beknąć!

Napisano (edytowane)

A takie pytanie tylko jedno mam. Czy wszystkie kraje członkowskie UE mają DR z możliwością postawienia pieczątki,naklejki itp.z badania technicznego?

Edytowane przez yogi1984
Napisano
6 minut temu, yogi1984 napisał:

Czy wszystkie kraje członkowskie UE mają DR z możliwością postawienia pieczątki,naklejki itp.z badania technicznego?

Nie, ale wszystkie kraje UE mają obowiązek przekazania wzorów dokumentów obowiązujących i nasz MSZ póki co nie może zmienić przekazanego wzoru DR, bo  obowiązuje stempel z datą. Roadworthiness Certyficate wynika natomiast z przepisów UE i obowiązek jego okazywania dotyczy wszystkiego powyżej M/N1.

Napisano

A jak jest  z PC? Nie ma stempla i daty a jak wiadomo już tyle lat auta z powodzeniem na tym śmigają w każdy zakątek Europy.

Napisano
5 minut temu, yogi1984 napisał:

Nie ma stempla i daty

W PC? A patrzyłeś kiedyś w adnotacje urzędowe w tym dokumencie? TNBT powinien się w PC znaleźć i powinien być ostemplowany przez WK.

Napisano (edytowane)

No właśnie często patrzę i patrz... bardzo rzadko widzę tam wpisany termin NBT (A w nowym aucie jeszcze nigdy).A jeszcze jedno pytanie, wie ktoś może gdzie znajdę  składnicę wzorów europejskich DR i badań technicznych? Nie samych wzorów DR z strony ministerstwa,tylko cos takiego że taka i taka pieczątka lub dokument jest badaniem technicznym?

Edytowane przez yogi1984
Napisano

Takie rzeczy tylko w Szczytnie! 

Sprawa jest banalna. Mądry dowód wymieni, a gupi powie że nie ma potrzeby. 

Napisano (edytowane)

Tu nie chodzi teraz o koszt wymiany a ni o stan umysłu. Pytanie jest proste,czy są gdzieś wzory przeglądów technicznych (stempli, hologramów itp.)stosowanych w UE? Jeśli chodzi o WSPol to niestety na szybko nie mają takiej wiedzy.

Edytowane przez yogi1984
Napisano

Jeśli chodzi o Niemcy to nie powiem czy się będą czepiać, ale jeśli będą podchodzili tak jak w Austrii to lepiej mieć dowód z pieczątka i zaświadczenie. Byłem w zaszłym roku zatrzymany w Austrii i posiadałem dowód bez miejsca na wpis oraz zaświadczenie. Policjant bez jakiegokolwiek tłumaczenia kazał wykonać badanie w Austrii albo laweta i do Polski ponoć oba dokumenty mają być ważne 

• Lubię 2
Napisano

No i to jest konkretny konkret na podstawie własnego doświadczenia i kierunku wyprawy.