dap160 Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 Witam. Jak należy wykonać badanie okresowe Taxi nie wyposażonej w taksometr elektroniczny ? Wynik pozytywny czy negatywny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezary Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 Poczytaj ten temat znajdziesz odpowiedź na pytanie: https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/15138-zmiany-odnośnie-legalizacji-taksometrów/&do=findComment&comment=283749 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dap160 Napisano 26 Maj 2020 Autor Share Napisano 26 Maj 2020 Jak mam zweryfikować czy taxi jest wyposażone w taksometr czy nie? Każdy taksówkarz może na obt powiedzieć , że nie ma taksometru i nie okaże legalizacji. Czy w adnotacjach w dr. nie powinna widnieć informacja o braku taksometru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_k Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 9 minut temu, dap160 napisał: Czy w adnotacjach w dr. nie powinna widnieć informacja o braku taksometru? Nie powinna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dap160 Napisano 26 Maj 2020 Autor Share Napisano 26 Maj 2020 To kiedy będziesz wymagał legalizacji taksometru widząc wpis taxi w dr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yogi1984 Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 (edytowane) 5 minut temu, dap160 napisał: To kiedy będziesz wymagał legalizacji taksometru Jak będzie zamontowany w aucie który ma takowy wpis Edytowane 26 Maj 2020 przez yogi1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leski66 Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 " Parokrotnie " w zaświadczeniu z DBT w uwagach ( 10 ) " smarowałem " : - Taksówka wyposażona w aplikację mobilną, o której mowa w art. 13b ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 58, z późn. zm.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dap160 Napisano 26 Maj 2020 Autor Share Napisano 26 Maj 2020 Każda taksówka ma adnotację taxi. Która ma mieć taksometr a która nie.Jak to weryfikujesz? To co powie taksówkarz ? Oczywiście w adnotacjach pisze nie wyposażona w taksometr elektroniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojteczek Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 52 minuty temu, dap160 napisał: Jak należy wykonać badanie okresowe Taxi Przeprowadzasz badanie w uwagach gdzie do tej pory pisałeś nr taksometru, legalizacja z dn. ... ważna do dn. ... napisz o aplikacji i po sprawie. 4 minuty temu, dap160 napisał: Która ma mieć taksometr a która nie.Jak to weryfikujesz? Ostatnio jak robiłem dodatkowe taxi to byłem nawet zaskoczony że jest taksometr. Klient mówił że większość korporacji wymaga taksometru a przepisy o aplikacji były pod jedną firmę tworzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leski66 Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 No ta, która ma taksometr to musi mieć ważną legalizację ( dokument na ręku ) i to sprawdzam, a reszta... no cóż... Zapraszam do przeczytania : http://www.eurodiagnosta.pl/technologiae/taxi_2020/taxi_2020.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dap160 Napisano 26 Maj 2020 Autor Share Napisano 26 Maj 2020 O.k. przyjeżdża taksówkarz na obt. chowa taksometr pod siedzenie i mówi że nie jest wyposażony w taksometr. Robisz badanie klient wyjeżdża ze stacji wyciąga taksometr , a po chwili ma kontrolę Ruchu drogowego i pokazuje nieważną legalizację. To jak zrobiłeś obt dobrze czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojteczek Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 Jeżeli zamieściłeś uwagę w zaświadczeniu : Opłata naliczana na podstawie aplikacji... to zrobiłeś dobrze a jak będzie się tłumaczył kierujący , co on miał schowane i gdzie to nie nasza sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dap160 Napisano 26 Maj 2020 Autor Share Napisano 26 Maj 2020 Chciałem zwrócić uwagę że to jest moim zdaniem kolejny bubel prawny, a diagnosta bierze na siebie weryfikację. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 USTAWA: 43) taksówka – pojazd samochodowy, odpowiednio wyposażony i oznaczony, przeznaczony do przewozu osób w liczbie nie większej niż 9 łącznie z kierowcą oraz ich bagażu podręcznego za opłatą ustaloną na podstawie: a) taksometru albo b) aplikacji mobilnej, o której mowa w art. 13b ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 2140); WARUNKI: § 24. 1. Taksówkę wyposaża się w: 1) taksometr elektroniczny z ważnym dowodem legalizacji; o ile występuje; - więc, o ile występuje, to się legalkę kontroluje, a o ile nie występuje, to się legalki nie kontroluje. Proste. Teraz proste, bo na początku też się motałem troszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aboz Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 8 godzin temu, michal_k napisał: Nie powinna. Ale może Ja wpisuję "Pojazd nie jest wyposażony w taksometr elektroniczny". Nie bawię się w sprawdzanie apek, bo na jednej ktoś może mieć kilka pojazdów. A i zgłoszenie nowego pojazdu do apki, to kilka kliknięć. Poza tym niektórzy jeżdżą na kilku aplikacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 QuQu! Ale, że adnotacja w dowodzie być może? Ale, że jaka: [---TAXI Z APKĄ---] / [---TAXI BEZ APKI---]? No akurat jest na tapecie projekt zmian do ustawy, to może tak jakiś wniosek o poszerzenie katalogu urzędowych adnotacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radekd2 Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 9 godzin temu, Paprock napisał: b) aplikacji mobilnej, o której mowa w art. 13b ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 2140) A jak sprawdzacie czy aplikacja spełnia ww. ustawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 Nijak. Nie rozpisali ani zakresu, ani sposobu takiego sprawdzenia. Tak jak wyżej padło: 2 godziny temu, aboz napisał: Nie bawię się w sprawdzanie apek, bo na jednej ktoś może mieć kilka pojazdów. A i zgłoszenie nowego pojazdu do apki, to kilka kliknięć. Poza tym niektórzy jeżdżą na kilku aplikacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 (edytowane) [ciach...] Takie tematy to ja przerabiałem dwadzieścia parę lat temu. Cytat przyjeżdża taksówkarz na obt. chowa taksometr pod siedzenie i mówi że nie jest wyposażony w taksometr. Robisz badanie klient wyjeżdża ze stacji wyciąga taksometr , a po chwili ma kontrolę Ruchu drogowego i pokazuje nieważną legalizację. Miałem się rozpisać ale już mi się nie chce. Sorry,ale musiałem sobie ulżyć [ciach...] Edytowane 30 Maj 2020 przez Norbert Jezierski wulgaryzmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 Bez przesady. Może kiedyś trafię na takiego cwaniaka, co będzie wykręcał, chował, taksometr kitrował. Na szczęście od początku roku taki dekiel się nie trafił, a obraz taksówek podzielił się na dwa rodzaje. Normalni taksiarze w normalnych korporacjach jeżdżą na taksometrze z ważną legalką, a całe reszta uberopodobna buja się na telefonach. No przynajmniej ja mam taki obraz po półrocznej obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 22 minuty temu, Paprock napisał: Bez przesady. Kumulacja dnia dzisiejszego nastąpiła. 13 godzin temu, dap160 napisał: przyjeżdża taksówkarz na obt. chowa taksometr Się dopytam.Wróż Marcin jesteś że wiesz ,kto na badanie przyjechał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 26 Maj 2020 Share Napisano 26 Maj 2020 Dla mnie to i może instalację LPG wymontować sobie. Pogadamy jak przyjedzie taksiarz na apce lub uberowiec na taksometrze. Z fusów nie wróżę i czarnowidztwa nie uprawiam również. Wyrzutnię torped też nie zdemontuje a potem zamontuje. No co mnie to, co ktoś wyprawia przed badaniem lub po badaniu ze swoim samochodem. A jakieś wydumki, że zdjął bo legalki nie miał. Zamontował po tym jak diagnostę wykołował. Następnie patrol drogówki zaczął go kontrolować... I co? Pewnie w obecności policjantów też zdemontował i zaczął kitować, że rozlicza się na apce, tak? Bo policjanty to młode pelikany i łykają jak Reksio boczek takie durnoty. Kiedy nastąpi drugi odcinek tej groźnej opowieści? Vega czasami wspólnika nie szuka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARIO64 Napisano 27 Maj 2020 Share Napisano 27 Maj 2020 7 godzin temu, Paprock napisał: No co mnie to I na tym powinien temat się zakończyć. Może na wyrost,ale założyłem jeszcze że on ściągnął wszystko z auta i podstawił tylko do okresowego. Takiego kiedyś przerabiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paprock Napisano 27 Maj 2020 Share Napisano 27 Maj 2020 No, mogłeś przerabiać. Nie mówię "nie". Owszem, też trafiałem podchody z TAXI lub L, ale bardziej chodziło coby "niemania" słusznych adnotacji się nie czepiać i samo okresowe robić. I nie za bardzo o oszczędności kasy za samo badanie szło, bo wiadomo, że czymś tam próbowali oczy zaślepić. Bardziej liczyli na zyski przy sprzedaży takiego auta, który w papierach nie był ani nauką jazdy, ani taksówką. Lata temu był to proceder marginalny, a dzisiaj całkiem zaniknął. Dzisiaj najczęstszy lament, żebym HAKA nie widział z powodu braku adnotacji. Ja taksówki robię i do zaświadczenia zapodaję w zależności od taksometru lub aplikacji: Pojazd odpowiada / nie odpowiada dodatkowym warunkom technicznym przewidzianym dla: dla taksówki, w której opłatę ustala się na podstawie taksometru lub dla taksówki, w której opłatę ustala się na podstawie aplikacji mobilnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris Napisano 27 Maj 2020 Share Napisano 27 Maj 2020 (edytowane) Fajnie że robicie badania taxówek bez taksometru a z aplikacją. 5 miesięcy od zmiany przepisów a niestety jak się słyszy to nadal większość stacji odmawia badań bez taksometru. Niestety większość stacji jeszcze śpi i nie dostosowuje się do nowych warunków technicznych. Edytowane 27 Maj 2020 przez Solaris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi