Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Badanie okresowe TAXI bez taksometru elektronicznego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jak należy wykonać badanie okresowe Taxi nie wyposażonej w taksometr elektroniczny ? Wynik pozytywny czy negatywny ?

Napisano

Jak mam zweryfikować czy taxi jest wyposażone w taksometr czy nie? Każdy taksówkarz może na obt powiedzieć , że nie ma taksometru i nie okaże legalizacji.

Czy w adnotacjach w dr. nie powinna widnieć informacja  o braku taksometru?

Napisano
9 minut temu, dap160 napisał:

Czy w adnotacjach w dr. nie powinna widnieć informacja  o braku taksometru?

Nie powinna.

Napisano

To kiedy będziesz wymagał legalizacji taksometru widząc wpis taxi w dr.

Napisano (edytowane)
5 minut temu, dap160 napisał:

To kiedy będziesz wymagał legalizacji taksometru

Jak będzie zamontowany w aucie  który ma takowy wpis

Edytowane przez yogi1984
Napisano

" Parokrotnie "  w zaświadczeniu z DBT w uwagach ( 10 ) " smarowałem " :

- Taksówka wyposażona w aplikację mobilną, o której mowa w art. 13b ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 58, z późn. zm.) :smile:

Napisano

Każda taksówka  ma adnotację taxi. Która ma mieć taksometr a która nie.Jak to weryfikujesz? To co powie taksówkarz ? Oczywiście w adnotacjach pisze nie wyposażona  w taksometr elektroniczny.

Napisano

52 minuty temu, dap160 napisał:

Jak należy wykonać badanie okresowe Taxi

Przeprowadzasz badanie  w uwagach gdzie do tej pory pisałeś nr taksometru, legalizacja  z dn. ...  ważna do dn. ... napisz o aplikacji i po sprawie.

4 minuty temu, dap160 napisał:

Która ma mieć taksometr a która nie.Jak to weryfikujesz?

Ostatnio jak robiłem dodatkowe taxi  to byłem nawet zaskoczony że jest taksometr. Klient mówił że większość korporacji wymaga taksometru a przepisy o aplikacji były pod jedną firmę tworzone.

Napisano

O.k. przyjeżdża taksówkarz na obt. chowa taksometr pod siedzenie i mówi że nie jest wyposażony w taksometr. Robisz badanie klient wyjeżdża ze stacji wyciąga taksometr  , a po chwili ma kontrolę Ruchu drogowego i pokazuje nieważną legalizację. To jak zrobiłeś obt dobrze czy nie?

Napisano

Jeżeli zamieściłeś uwagę w zaświadczeniu : Opłata naliczana na podstawie aplikacji...

to zrobiłeś dobrze a jak będzie się tłumaczył kierujący , co on miał schowane i gdzie to nie nasza sprawa.

Napisano

Chciałem zwrócić uwagę że to jest moim zdaniem kolejny bubel prawny, a diagnosta bierze na siebie weryfikację.

Pozdrawiam.

Napisano

USTAWA:

43) taksówka – pojazd samochodowy, odpowiednio wyposażony i oznaczony, przeznaczony do przewozu osób w liczbie nie większej niż 9 łącznie z kierowcą oraz ich bagażu podręcznego za opłatą ustaloną na podstawie:  

a) taksometru albo  

b) aplikacji mobilnej, o której mowa w art. 13b ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 2140); 

WARUNKI:

§ 24. 1. Taksówkę wyposaża się w:  

1) taksometr elektroniczny z ważnym dowodem legalizacji; o ile występuje; 

- więc, o ile występuje, to się legalkę kontroluje, a o ile nie występuje, to się legalki nie kontroluje.

Proste. Teraz proste, bo na początku też się motałem troszkę. ;-)

Napisano
8 godzin temu, michal_k napisał:

Nie powinna.

Ale może :-P Ja wpisuję "Pojazd nie jest wyposażony w taksometr elektroniczny". Nie bawię się w sprawdzanie apek, bo na jednej ktoś może mieć kilka pojazdów. A i zgłoszenie nowego pojazdu do apki, to kilka kliknięć. Poza tym niektórzy jeżdżą na kilku aplikacjach.

Napisano

QuQu!

Ale, że adnotacja w dowodzie być może? Ale, że jaka: [---TAXI Z APKĄ---] / [---TAXI BEZ APKI---]?

No akurat jest na tapecie projekt zmian do ustawy, to może tak jakiś wniosek o poszerzenie katalogu urzędowych adnotacji?

Napisano
9 godzin temu, Paprock napisał:

b) aplikacji mobilnej, o której mowa w art. 13b ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 2140)

A jak sprawdzacie czy aplikacja spełnia ww. ustawę?

Napisano

Nijak. Nie rozpisali ani zakresu, ani sposobu takiego sprawdzenia.

Tak jak wyżej padło:

2 godziny temu, aboz napisał:

Nie bawię się w sprawdzanie apek, bo na jednej ktoś może mieć kilka pojazdów. A i zgłoszenie nowego pojazdu do apki, to kilka kliknięć. Poza tym niektórzy jeżdżą na kilku aplikacjach.

Napisano (edytowane)

[ciach...]

Takie tematy to ja przerabiałem dwadzieścia parę lat temu.

Cytat

przyjeżdża taksówkarz na obt. chowa taksometr pod siedzenie i mówi że nie jest wyposażony w taksometr. Robisz badanie klient wyjeżdża ze stacji wyciąga taksometr  , a po chwili ma kontrolę Ruchu drogowego i pokazuje nieważną legalizację. 

Miałem się rozpisać ale już mi się nie chce.

Sorry,ale musiałem sobie ulżyć [ciach...]

Edytowane przez Norbert Jezierski
wulgaryzmy
Napisano

Bez przesady. Może kiedyś trafię na takiego cwaniaka, co będzie wykręcał, chował, taksometr kitrował.

Na szczęście od początku roku taki dekiel się nie trafił, a obraz taksówek podzielił się na dwa rodzaje.

Normalni taksiarze w normalnych korporacjach jeżdżą na taksometrze z ważną legalką, a całe reszta uberopodobna buja się na telefonach.

No przynajmniej ja mam taki obraz po półrocznej obserwacji.

Napisano
22 minuty temu, Paprock napisał:

Bez przesady.

Kumulacja dnia dzisiejszego nastąpiła.

13 godzin temu, dap160 napisał:

przyjeżdża taksówkarz na obt. chowa taksometr

Się dopytam.Wróż Marcin jesteś że wiesz ,kto na badanie przyjechał ? 

Napisano

Dla mnie to i może instalację LPG wymontować sobie.

Pogadamy jak przyjedzie taksiarz na apce lub uberowiec na taksometrze.

Z fusów nie wróżę i czarnowidztwa nie uprawiam również. Wyrzutnię torped też nie zdemontuje a potem zamontuje. No co mnie to, co ktoś wyprawia przed badaniem lub po badaniu ze swoim samochodem.

A jakieś wydumki, że zdjął bo legalki nie miał. Zamontował po tym jak diagnostę wykołował. Następnie patrol drogówki zaczął go kontrolować... I co?

Pewnie w obecności policjantów też zdemontował i zaczął kitować, że rozlicza się na apce, tak? Bo policjanty to młode pelikany i łykają jak Reksio boczek takie durnoty.

Kiedy nastąpi drugi odcinek tej groźnej opowieści? Vega czasami wspólnika nie szuka?

Napisano
7 godzin temu, Paprock napisał:

No co mnie to

I na tym powinien temat się zakończyć.

Może na wyrost,ale założyłem jeszcze że on ściągnął wszystko z auta i podstawił tylko do okresowego.

Takiego kiedyś przerabiałem.

Napisano

No, mogłeś przerabiać. Nie mówię "nie". Owszem, też trafiałem podchody z TAXI lub L, ale bardziej chodziło coby "niemania" słusznych adnotacji się nie czepiać i samo okresowe robić. I nie za bardzo o oszczędności kasy za samo badanie szło, bo wiadomo, że czymś tam próbowali oczy zaślepić. Bardziej liczyli na zyski przy sprzedaży takiego auta, który w papierach nie był ani nauką jazdy, ani taksówką. Lata temu był to proceder marginalny, a dzisiaj całkiem zaniknął. Dzisiaj najczęstszy lament, żebym HAKA nie widział z powodu braku adnotacji.

Ja taksówki robię i do zaświadczenia zapodaję w zależności od taksometru lub aplikacji:

Pojazd odpowiada / nie odpowiada dodatkowym warunkom technicznym przewidzianym dla:

• dla taksówki, w której opłatę ustala się na podstawie taksometru

lub

• dla taksówki, w której opłatę ustala się na podstawie aplikacji mobilnej.

Napisano (edytowane)

Fajnie że robicie badania taxówek bez taksometru a z aplikacją. 5 miesięcy od zmiany przepisów a niestety jak się słyszy to nadal większość stacji odmawia badań bez taksometru. Niestety większość stacji jeszcze śpi i nie dostosowuje się do nowych warunków technicznych.

Edytowane przez Solaris